Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 01:22:29
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: CZ 350 - gdzie ten prąd ?  (Przeczytany 9884 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Anarch

• Gość
CZ 350 - gdzie ten prąd ?
« dnia: Kwietnia 16, 2009, 17:11:40 »

Cześć wszystkim,
Na 1,5 tygodnia będe w domu i chciałem pośmigać na cześce - ale żeby to zrobić musze się zmierzyć z odwiecznym problemem - ładowaniem w tym diabelstwie.
Mam cześke 350, 6V.
Perypetie zaczeły się od początku - jak ją kupiłem to akumulator był połączony na opak, ( + do masy ) a prądnica dawała ujemne napięcie, regulator sfajczony.
Zmieniłem prądnice (w sumei dwa razy bo pierwszy raz kopnięta była - na tej nowe czuć wyra¼ną poprawę), regulator, posprawdzałem i zabezpieczyłem instalacje, no i pó¼niej walnąłem elektroniczny zapłon z cewką od malucha żeby jeszcze mniej prądu to ustrojstwo żarło ( chodzi lepiej niż na oryginalnym zapłonie ).
Jak już wspomniałem odkąd dałem drugą prądnice sytuacja o niebo lepsza - zapłon lepiej chodzi, ładnie równiutko, ładna iskra. Problemy się zaczynają gdy jakimś czasie jeżdzenia ( pare godz ) gdy włącze kierunki napięcie tak spada że poprostu mi silnik gaśnie, a i tak jeżdze na pozycyjnych ( mijanai nie włączam żeby 35W oszczędzić).
I teraz szukam jakiejś porady jak szybko się z tym uporać ( nie chciałbym całe 1,5 tygodnia spędzić w garazu zamiast się cieszyć warkotem silnika i wiatrem we włosach ).
Myślałem o:
- zmianie żarówek w kierunkach na diodowe ( problem bo większość jest na 12 V) co by zredukowało pobór mocy i mogłoby przedłużyc jazde bez prostownika
- dorwaniu wihajstru o którym mi ktoś pare lat temu mówił - jakaś cudowna prądnica od PALa na 6V która wchodzi w miejsce starej, tylko że daje pare razy więcej prądu.
Szczotki zawsze sprawdzałem i były ok.
Inna opcja to posprawdzanie napięcia itp i zobaczeniu jaki jest prąd ładowania - ale to raczej mało prawdopodobne bo nie ma mnie w Polsce a jak już będe chciałbym szybko ten problem załatwić.

Jakieś rady, pomysły ?
Jak wasze cześki 6V sobie radziły ?
Pozdro,
Anarch

Wojt@s

• Gość
Odp: CZ 350 - gdzie ten prąd ?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 16, 2009, 17:47:43 »

1. napięcie na szczotce idącej na regulator
2. napięcie na akumulatorza bez odbiorników i z odbiornikami
3. sprawdzić pobór prądu na postoju, bo może gdzieś ucieka
4. Diodowych nie wstawisz, bo Ci oryginalny przerywacz kierunków nie będzie chodził bo on musi mieć obciążenie 2x21Watt, chyba że sobie skomponujesz takowy albo dobierzesz od innego pojazdu
5. Zakładaj Vape kompletne, albo przekładka karterów od 12V, altek z tski .

Anarch

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 16, 2009, 17:54:16 »

1 - spoko, sprawdze jak będe w PL
2 - można dokładniej, bo nie wiem czy mam odłączyć wszystko, czy poprostu wyłączone i włączone urządzenia.
3 - jak moge sprawdzić pobór prądu ? sprawdzając napięcie na aku ? ( mam miernik elektroniczny )
4 - Dzięki, tego się bałem :)
5 - w przekładke karterów się nie mam czasu ani ochoty bawić ( nie mieszkam w Polsce ), mógłbyś napisać coś więcej o co chodziło z ' kompletnym Vape' ?
Dzieki,
Anarch

Wojt@s

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 16, 2009, 18:04:30 »

2. Na włączonym silniku sprawdzasz jakie masz napięcie przy włączonych odbiornikach i bez włączonych na jałowych i średnich obrotach.
3. Pobór wpinasz się amperomierzem między plus aku a kabel plusowy idący na regultor, który wcześniej wypinasz. Jeśli masz nawet 0,1A to na dobę wsysie 2,4Ah pojemności twojego aqu.
5. http://jawaczesci.pl/441,pradnica-elektroniczna-(zaplon)12v-a69.html Mam , ogólnie wszyscy zadowoleni, poczytaj na forum, tematów mnóstwo. Ja niestety mam w reklamacji, jedyny minus min. miesiąc oczekiwania bo towar jest wysyłany do czech spowrotem.

Anarch

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 16, 2009, 19:48:14 »

Dzięki wielkie za pomoc, właśnie brne przez wszystkie tematy o VAPE, chwile to zajmie bo studiować też trzeba, odezwe się jak skoñcze bo już pare pytañ mi się nasuwa.

Johnny Moped

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 17, 2009, 23:39:54 »

Jak wasze cześki 6V sobie radziły ?

Ja mam czesię 175 z lat 80tych, silnik i wszystko praktycznie to samo co Ty tylko jeden gar mniej. Miałem też różne problemy z elektryką, ładowanie siadało, były przebicia itp itd.
Moja rada: Jeśli nie masz kasy na vape czy inne cuda, kup 20m kabla (u mnie poszło 19) i połóż całą instalę od nowa. Ja zrobiłem lekki przypał bo wszystko położyłem na biało  <thumbup> ale za to zgodnie ze schematem. Wszelkie odstępstwa od schematu narysowałem w paincie, wydrukowałem i wożę ze sobą. Może jest to nawet lepsze rozwiązanie niż kolory. Mam jeden koniec kabla, patrzę na schemat i wiem gdize go szukać. Po wymianie instalki i założeniu reglera elektronicznego motor od razu odpalił a "kurwie oczko" zgasło mi do zera (nie jarzy się w ciemności, jak to niektórzy mają w elektronikach). Użyłem grubego kabla telefonicznego, teraz mogę mieć nawet instalację 220V i chyba wytrzyma  <punk> żeby wyglądało w miarę oryginalnie zastosowałem oprawki na bezpieczniki szklane (rurkowe).

Anarch

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 18, 2009, 00:25:43 »

Dzięki Johny,
 ja myślałem dokładnie o tym samym, ja używam do zacisków jeszcze rurek termokurczliwych - totalnie zabezpiecza przed wilgocią itp.
Orientuje się ktoś gdzie moge na necie kubic przewody elektryczne (szukałem w googlach i nie mogłem znaleść)- i ile powinien  mieć mm  do instalki w CZ ? chodzi mi o różne kolory - ja jednak musze mieć kolorowo :) Pamiętam miałem z tym problem u mnie w miescie kupiłem w koñcu ale pieroñstwo poprostu za grube było i tylko 2 kolory mieli.
Ale swoją drogą dość poważnie się zastanawiam nad 12V bo to jedyne wyjście jeśli chce coś na poważnie robić z tym motocyklem, nie wyrobie już biegania co 2 dni z aku do domu i na prostownik.
Ja się zastanawiam czy tam te wszystkie złączenia itp potrzebne ? przecież też się prąd traci, idzie kabel prosto i na jego środku złączka...po kiego czorta ?
Pepićki chyba projekt instalacji po pijaku rysowali....
Nie ma to jak romet :D przekładka instalacji zajmuje ponizej 10 minut :D
Gdzie znalazłeś te szklane oprawki :)
Pozdrawiam,
Anarch

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 18, 2009, 01:04:42 »

Tak  <lol> w Romecie masz ddwa przewody wychodzące z "elektrowni" i możesz nawet żadnego nie podłączać i tak pojedziesz  w pole :> :>  <lol> <lol>
Ale niestety Jawa I CZ to motocykle i elektryka musi spełniać pewne wymagania typu: światła non stop, stop, kierunkowskazy itd...
Fakt że na XXIw. stara sześciowoltowa instalacja jest przestarzała i nawet przy odpowiednim dbaniu o nią ledwo wydala.
Jest na forum kilku Braci co ujeżdżają sześciowoltówki ale na zlotach często się nie pojawiają  <lookaround>
Więc jeśli chcesz naprawdę je¼dzić i mieć trochę komfortu w tej je¼dzie masz tylko jedno wyjście: 12V.

Projektu instalki nikt po pijaku nie rysował - naprawdę jest prosta i przejrzysta. Tylko musisz ją poznać i zrozumieć.
A na ilośc i jakość  złączek nie narzekaj bo jest ich naprawdę tylko tyle ile jest konieczne przy wielkoseryjnej produkcji na linii montażowej.
Bez ingerencji domorosłych elekpstryków wytrzymuje ta instalacja dziesiątki lat.

Anarch

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 18, 2009, 08:46:09 »

ile powinien  mieć mm  do instalki w CZ ?
0,75-1,00mm
Orientuje się ktoś gdzie moge na necie kubic przewody elektryczne (szukałem w googlach i nie mogłem znaleść)
tu są przewody i akcesoria do nich
http://www.moto-akcesoria.pl/index.php?cPath=21_1064_591
Dzięki za link,
Ale tam mają przewody tylko 1,5 mm;
I wszystko jest niesamowicie drogie ! Aż sam się ¼dziwiłem że można przez neta taką cene ustalać; ale fakt mają kilka rzeczy które mogą się przydać.

Co do zapłonu w romecie; to czy Vape nie działa na bardzo podobnej zasadzie ? Ja miałem Ogara 200 z jawowskim silnikiem także pamiętam że prądnica różniła się od tej w silnikach Dezamota. Pamiętam jak kumpel wstawiał w jawce żarówke z tyłu od autobusu 24V żeby mu się nie przepaliła ;D
No cóż ilu Cezeciarzy tyle opinii o instalacji elektrycznej...

Johnny Moped

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 18, 2009, 13:09:00 »

ja myślałem dokładnie o tym samym, ja używam do zacisków jeszcze rurek termokurczliwych

Ja też mam wszyściutkie koñcówki w termopokurczu. Kable w knedlach są strasznie cienkie, wydaje się to śmieszne dla mnie. Ja mogę Ci zmierzyć kabel jakim ja kładłem wszystko (rozmiar). Jest też kilka spraw które warto zmienic w stosunku do oryginału, jak co to wal na gg 3936959 może w koñcu i ja się na coś przydam (jawsim wie oco kaman  <punk> ) Kable w CZ mają chyba z 7 kolorów ( w tym siwy, kasztanowy) takich kabli raczej nie znajdziesz. Teraz z reguły są dostępne ze 4 kolory, przynajmniej u mnie.

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 20, 2009, 19:58:01 »

Jest na forum kilku Braci co ujeżdżają sześciowoltówki ale na zlotach często się nie pojawiają  <lookaround>

jak to Jacu przeczyta, to nie wiem co Ci zrobi  <lol>
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

jacu

• Starszy Jawer
  • jawa
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 20, 2009, 20:42:11 »

jak to Jacu przeczyta, to nie wiem co Ci zrobi  <lol>

He, he, hi, hi
 <lol> <lol> <lol>

Właśnie przeczytałem i się uśmiałem.  :)
Generalnie nie narzekam na 6-volt, chociaż co prawda to prawda.
Nie da się ukryć że to przeżytek.
Trudniej dostać żarówki, w razie padnięcia akumulatora trudniej go podładować gdzieś w trasie bo teraz rzadko kto używa jeszcze prostowników na 6V. Podłączyć się na przykład z GPS nie idzie. Same minusy.

Ale podchodząc tak do zagadnienia można powiedzieć, że sama Jawa to przeżytek, ba! sam dwutakt.
Ja jednak lubię ten przeżytek ujeżdżać. Trzeba go poznać i go oswoić.
Wtedy nie ma tajemnic i jazda nie jest straszna.

Dla mnie jazda na Jawie w dzisiejszych czasach to trochę jak latanie dwupłatowcem.
Może nie jest tak szybko jak odrzutowcem ale ma swój smaczek.

A jeszcze wracając do 6V. Te instalacje są starsze a to oznacza że okablowanie czasami poprzecierane, styki poprzypalane, elementy trące o siebie: wirnik, magnesy stojana, szczotki są zużyte. Często poprzedni właściciele rozgrzebywali te instalacje i na przykład podginali blaszki w mechanicznych regulatorach. To wszystko powoduje niedomagania, a nie sama instalacja 6V z założenia. A i ważne: w 6V stan akumulatora ma istotne znaczenie. £adowanie zaczyna się od około 1800 Obr/min, więc na wolnych obrotach około 1000-1200 większość prądu idzie z akumulatora: na zapłon, na światła pozycyjne, stop, kierunki. Jeśli akumulator jest sflaczały to zaczyna brakować prądów i wtedy zaczynają się problemy.
Ale jak się to wszystko wie to można je¼dzić nawet 6V w dłuższe trasy.  :>
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2009, 22:37:35 wysłana przez jacu »

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 20, 2009, 21:03:32 »

Co do tego,że użytkownicy 6V jaw nie pojawiają się na zlotach... ja się nie pojawiam bo zlotów nie lubię- natura samotnika raczej. Na 2 byłem- ogólnie fajnie- ale to nie dla mnie. A instalacja na prądnicy 6V ma tez kilka zalet- mniej elementów się może zepsuć. W Jawie 250 cała elektrownia mieści się pod prawym deklem- prądnica i regler. No wiadomo- aku w schowku. A w Ts mam aku,przeka¼nik,prostownik,regler i alternator i nigdy nie wiadomo kiedy wyzioną ducha- choć sądząc po tym,że nikt tam nigdy nie parpał i wsie kable sa jak z fabryki wyszła- usterek nie przewiduję.

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 20, 2009, 21:21:14 »

ja się nie pojawiam bo zlotów nie lubię- natura samotnika raczej.

Ty dziku <lol>
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.