Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 20:58:36
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Problem przerywaczowo-elektryczno-niewiem jaki  (Przeczytany 5213 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
Problem przerywaczowo-elektryczno-niewiem jaki
« dnia: Marca 06, 2009, 17:29:38 »

nawet nie wiem jak nazwać ten watek: znów ruszyłem Cz i nerwicy się nabawię z tym co się w niej dzieje....  problem polega na tym ze iskra jest na obu świecach jednocześnie... ale problem nie leży tu w krzywce , przestawionym wirniku itp. bo dolny przerywacz od lewego cylindra w ogóle nie pracuje tzn. otwiera się ale za iskrę to on nie odpowiada bo nawet jak go odepnę to iskra jest nadal na dwóch świecach jednocześnie,  a jak odłączę drugi to w ogóle nie ma iskry, sprawdzałem nawet żarówka i jak podepnę pod dolny przerywacz to żarówka gaśnie jak na górnym pojawi się przerwa.... przerwy dobre zapłon dobrze ustawiony, instalacja nowa już sprawdzona bo je¼dziłem na niej... kable do cewek dobrze podpięte ( żółty na dwie cewki na jedna czarny z dolnego przerywacza na lewa cewkę, i z prawej jeden do włącznika)... moze wy będziecie wiedzieć w czym tkwi problem bo ja już nie mam pojęcia....
http://mienki1987.blogspot.com/

grom

• Gość
Odp: Problem przerywaczowo-elektryczno-niewiem jaki
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 06, 2009, 17:45:39 »

Jakoś coś nie bardzo masz tą instalację albo mi się wydaje bo jeśli masz przewód  żółty na dwie cewki to na nim powinien być plus akumulatora a tu za chwilę piszesz że masz przewód z drugiej cewki pociągnięty na wyłacznik zgaduję że zapłonu , to powinno być inaczej ,czyli przewód z wyłacznika zapłonu z napięciem dodatnim akumulatora na dwie cewki a z nich przewody po jednym na cewkę i do przerywaczy.

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 06, 2009, 17:59:40 »

miałem już to u mnie wina leżała w starych platynach  TU POTRZEBA REGULACJI  I NIC WIęCEJ
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Wojt@s

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 06, 2009, 18:19:01 »

Kolej jest taka: kabel zasilający cewki idzie ze stacyjki na "gaszak" stamtąd na cewki rozdwajając się. Z jednej przerywacza podłączasz pod jedną cewkę kabel, z drugiego pod drugą, żadnej filozofi. 

Jeżeli masz tak jak napisałeś masz instalacje ¼le zrobioną i tyle. Napisałem Ci to Mienki logicznie, bo gaszak służy do odcinania napięcia a nie robienia masy. Pozdrawiam;] i cierpliwości <cheers>

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 06, 2009, 19:02:57 »

heheh tylko ze wedle schematów żółty idzie na dwa gary, potwierdził mi to tez Radek bo się go o to pytałem.. a co do kabla z włącznika nie może iść na dwie cewki bo wtedy wszystkie kable się masakrycznie nagrzewają....
gustaw regulowałem... pozostała juz tylko wymiana platynek na nowe...

grom

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 06, 2009, 20:26:01 »

na bank idzie przewód z wyłacznika na dwie cewki a dopiero potem z każdej z osobna na przerywacze jeszcze nie widziałem żeby było inaczej.
A mam dwie takie cz.
w tym 6 robiłem. zawsze tak samo.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 06, 2009, 20:52:49 »

tez mi się wydaje dziwne ale z zakresu elektryki jestem ciemny, i robiłem wszystko wedle schematu, a widocznie w schemacie jest błąd, stad zrobiłem tak jak jest... dziwne ze w tamtym roku jakoś to chodziło.... nic jutro zrobię to tak jak mówicie...

Wojt@s

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 06, 2009, 21:06:59 »

Ja mam kable 1.5 mm2, więc 12-15A natężenia wytrzymują i nie ma mowy o jakimkolwiek grzaniu. Cewki są połączone jedna za drugą, a nie rozdziela się z kabla na 2 łączenia.

Rób tak jak pisałem i pisał grom, innych cudów nie ma:)

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 06, 2009, 21:08:31 »

Wal na gg jak chcesz.

Ale nie musisz. Chłopaki mają racje- z resztą instalacja w jawie i Cz jest bardzo logiczna. pamiętaj. na zaciski 15 podane jest tzw stałe połączenie- do zacisków 15 obu cewek podłączony musi być ten kabel,który idzie z wyłącznika i jest "podwójny" albo ma rozgałęzienie albo oczka szeregowo. A do zacisków nr 1 podpinasz kable od przerywaczy czyli do jednej cewki od przerywacza górnego a do drugiej od dolnego. Nie ma się co dziwić,że ci się kable grzały bo w schemacie jest babol.

kable do cewek dobrze podpięte ( żółty na dwie cewki na jedna czarny z dolnego przerywacza na lewa cewkę, i z prawej jeden do włącznika)

co za bzdura!! Masz jeden wielki kipisz w tej instalacji i jakieś zwary porobione.kabel z wyłącznika zapłonu to ten właśnie podwójny i on ma iść do zacisków nr 15. Bo odcina je razem. Odcina dopływ napięcia do obu dewek jednocześnie. A do zacisków 1 mają iśc kable tzw impulsowe-o takich kolorach jakie wychodzą z przerywaczy. Jeśli z górnego przerywacza idzie kabel o kolorze X to pod cewkę której fajka jest na świecy prawego cylindra - dokładnie pod zacisk 1 tej cewki prawego cylindra ma być podpięty ten kabel X. A z dolnego przerywacza wychodzi kabelek Y i ma być podpięty pod zacisk 1 cewki lewego cylindra jako ten sam kabel o kolorze Y.
« Ostatnia zmiana: Marca 06, 2009, 21:43:00 wysłana przez Jawsim »

sibert

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 06, 2009, 21:39:57 »

A próbowałeś na krótko podłączyć? Tzn. plus bezpośrednio z aku na obie cewki, jeden przewód z jednego przerywacza na jedną cewkę i drugi z drugiego na drugą cewkę. Tylko odłącz od cewek instalację motocykla. Jeśli wtedy odpali będziesz wiedział że masz coś nie tak z instalacją.
    Status GG
Ogień z rurów i farfocle z gumów:D
JAWA 350(638=>640)Black Style - było
JAWA 640-1 Black Style
ROMET 50-T1
BMW R1100RT
Kiedy patrze tak na Ciebie jesteś fajna ajjjjj... Ja mam Black Stajla ;)

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 06, 2009, 21:46:06 »

Nie musi podłączać nic na krótko skoro już z opisu wynika,że ma ¼le podpiętą instalację.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 07, 2009, 09:04:31 »

co za bzdura!! Masz jeden wielki kipisz w tej instalacji i jakieś zwary porobione.kabel z wyłącznika zapłonu to ten właśnie podwójny i on ma iść do zacisków nr 15. Bo odcina je razem. Odcina dopływ napięcia do obu dewek jednocześnie. A do zacisków 1 mają iśc kable tzw impulsowe-o takich kolorach jakie wychodzą z przerywaczy. Jeśli z górnego przerywacza idzie kabel o kolorze X to pod cewkę której fajka jest na świecy prawego cylindra - dokładnie pod zacisk 1 tej cewki prawego cylindra ma być podpięty ten kabel X. A z dolnego przerywacza wychodzi kabelek Y i ma być podpięty pod zacisk 1 cewki lewego cylindra jako ten sam kabel o kolorze Y.

Przyznaje sie ze jestem elektrycznym debilem i instalacje robiłem ze schematem w reku kabel po kablu, i nie ukrywam ze troche mnie to dziwiło ze jeden pzrerywacz idzie na dwie cewki nawet pytałem mechatego i on potwierdzil mi ze tak ma byc ( pewnie tez zajrzal w schemat)

a oto schemat
http://www.jawacezet.pl/index/DOWNLOAD/Download1/CZ/el.jpg

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 07, 2009, 11:23:37 »

Przeczytałem Twój opis instalacji według "schematu" i uderzyłem w gg do mechatego- na początku się zapierał,że jest poprawny bo w jego tatowej CZ tak niby jest,ale go namówiłem i poleciał sprawdzic... ten schemat to szit. Poprawnie ma bć tak- czarny i żółty idą od przerywaczy do zacisków 1 każdej cewki. a do zacisków 15 idzie ten podwójny... niebieski,który idzie dalej do wyłącznika.

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 07, 2009, 12:07:44 »

Poprawiłem ten schemat.
Teraz chyba dobrze?

« Ostatnia zmiana: Marca 07, 2009, 12:42:16 wysłana przez jawol »

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 07, 2009, 17:55:12 »

tak a najlepsze jest to ze ten schemat jest zamieszczony w serwisówce do Cz... a kable zamieniłem tak jak należy, i uwaga cz odpaliła z pierwszego co prawda jak się okazało platynki nadają się już do wymiany to odpaliła chociaż tañczyłem już dosyć długo z tym co jej dolega.... dziwne tylko ze w przednim roku po wymianie instalacji na ta z błędem jakoś chodziła na dwa gary 9 moze dlatego ze przerywacze jeszcze się trzymały),... nic dzięki panowie bracia za pomoc... pozdrawiam

Jawol  twój poprawiony schemat podeśle Breinowi niech zamieści go na swojej stronie bo i u niego w ściągalni widnieje zły schemat.... no chyba ze masz coś przeciwko