Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 12:58:21
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Czemu ma służyć takie zachowanie?  (Przeczytany 8730 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jawsim

• Gość
Odp: Czemu ma służyć takie zachowanie?
« Odpowiedź #50 dnia: Marca 21, 2009, 01:38:16 »

Ale wam się wzięło na fizolofie. Wypraszam sobie  :> ten wątek miał byc poświęcony paleniu mnie na stosie. Swojej TS Kolego FIS poświęciłem bardzo dużo czasu i kasy. Być może nie był to TEN egzemplarz? W każdym razie nabyłem sobie nie dawno znowu Jawę 638.1 Twin Sport zupełnie na przekór sobie- bo nawet kolor- oryginalny biały lakier jest wyjątkowo nie w moim guście- ale jak ją wyczyściłem z węglowego pyłu okazało się,że mi się podoba-coś zaiskrzyło- dziś poskładałem jej serduszko na nowiutkich częściach i postaram sie ja odpalic- jak odpali i będzie wyrażała chęc współpracy- zostanie nietknięta ( za wyjatkiem polakierowania zadupka,który jest w różowe centki) -żeby wszystko było jasne- nadal uważam ten motocykl za paskudę. Ale co mi tam- nadal jest MOTOCYKLEM. Biała paskuda może odmieni mój poglad na TS w kwestii konstrukcyjnej- ale wiem jedno- 250 353 jest najpiękniejsza ze wszystkich jednośladów jakie miałem.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #51 dnia: Marca 21, 2009, 08:32:54 »

panowie chyba zima i oczekiwanie na wiosnę wam sie rzuca na glowy.... jawsim ma swoje zdanie kronobel swoje, a to ze się razem ze sobą nie zgadzają ich sprawa na zlocie abo dadzą sobie po pysku albo wypija przy ognisku browara na zgodę (pewnie wybiorą druga opcje). tyle koniec tematu.

A co do hd w Ameryce kosztuje grosze, wiec każdy musi go mieć bo to symbol ameryki i niedługo będzie na ich fladze, ale patrząc obiektywnie na te markę to więcej w niej było legendy niż technologi, niezawodności i stylu... prosta konstrukcja która pozwala każdemu dokonać napraw we własnym garażu, ale jedno co mi się bardzo nie podoba w marce hd, i co przyznali sami dyrektorzy firmy itp. to to ze z legendy przerobili markę hd na kicz, bo nawet w biedronce można  było kupić perfumy hd (żaden luksus), skarpetki hd, mydło hd... i z marki elitarnej , kultowej i legendarnej harley stal się jak chiñski skuter i stracił na prestiżu....
poza tym legenda hd powstawała w czasach gdy ich rynek zalały tañsze i lepsze motocykle japoñskie... wtedy sprzedaż hd drastycznie spadła i owiano hd legenda amerykañskiego motocykla.....

poza tym co zostało z hd w dzisiejszym hd? silniki na japoñskich częściach i blachy z chin....
« Ostatnia zmiana: Marca 21, 2009, 09:37:11 wysłana przez Mienki »
http://mienki1987.blogspot.com/

gringo

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Marca 21, 2009, 08:41:48 »

poza tym co zostało z hd w dzisiejszym hd?

4 sztuki wla w garażu mojego znajomka i jedna jeszcze u kolejnego :P pozatym ktoś tu ma racje, chłopacy drodzy juz kwiecieñ za pasem z wiarą że przyniesie wiosnę pyrgnijmy niezgode w kont:P

jacu

• Starszy Jawer
  • jawa
« Odpowiedź #53 dnia: Marca 21, 2009, 16:55:25 »

A co do hd w Ameryce kosztuje grosze, wiec każdy musi go mieć bo to symbol ameryki i niedługo będzie na ich fladze, ale patrząc obiektywnie na te markę to więcej w niej było legendy niż technologi, niezawodności i stylu...

poza tym co zostało z hd w dzisiejszym hd? silniki na japoñskich częściach i blachy z chin....

Mienki, nie do koñca się z tym zgodzę. HD wcale nie kosztuje grosze. Przed recesją Amerykanie po prostu kupowali wszystko na kredyt. Stąd teraz te wszystkie problemy.

Jeżeli chodzi o legendę to opiera się ona również na tradycji konstrukcyjnej.
Silnik Harleya, V-Twin o kącie rozchylenia cylindrów pod kątem 45stopni, z dwoma korbowodami osadzonymi na jednym czopie, konstrukcja która została stworzona ponad 100 lat temu, i do tej pory przez Harleya jest wykorzystywana. Legenda to również ten silnik, jego charakter pracy, dudniący d¼więk i wibrację.
Nie zapominajmy o tym.

A to że dużo części jest obecnie produkowanych przez Japoñczyków to wyszło Harleyowi tylko na dobre.

Co do polskich Harleyowców. Mój post nie ma na celu nikogo obrażać i mam nadzieję że nie został tak odebrany.
To tylko moja opinia wynikająca z naocznych obserwacji, ze zlotów, parad i paru motocyklowych imprez.
Jeżeli ktoś ma inne spostrzeżenia to chętnie je poznam.

Dobra, koniec off-topa.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #54 dnia: Marca 21, 2009, 17:00:43 »

Tak Jacu nowy kosztuje ale uzywanego kupisz juz za grosze..... pozatym i sam harley wiedzial nascie lat temu ze nie ma lotów do japonskich technologi i stad przeforsowal ustawe o 45% cle na japonczyki.... pozatym hd jaki jest jaki jest, a to ze jest amerykanski nie swiadczy ze jest idealny i lepszy..... glupie komunistyczne pzrekonanie ze co usa te lepsze
http://mienki1987.blogspot.com/

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #55 dnia: Marca 21, 2009, 17:24:25 »

Lubie HD za:
- legende
- za piekne cywilne "wuelki"
- za zajebisty niepowtarzalny "wygar" i bulgoczącą prace V2
- za to że nie udaje tym czym nie jest (błotnik wedle wszystkich prawideł jest blaszany a nie plastikowy)

Nie lubię za:
-za to ,że w Polsce mało kto czuje tak naprawdę tą legendę a posiadanie bardziej wiąże się ze snobizmem i chęcią szpanu niż cała "ideologią"
- za to że hary jest często wykorzystywany do przedłużania sobie kutasa   
- za to że utracił on przez pewną grupę osób swoją "magiczność"

Przytoczę tylko taka historie.... z bodajże rozpoczęcia sezonu w Lublinie parę lat temu :
Kolega pojechał odnowioną panonią- motocykle stały po paradzie a pan dumny posiadacz harego przewrocil "dla zabawy" panoñkę i się na nią najzwyczajniej w świecie ku uciesze kumpli odlał.....
Sprawa miała finał w sądach itp itd
Szczerze mówiąc gdybym miał identyfikować się z takimi lud¼mi to przepraszam bardzo zrywam znaczki i maluje te miejsca farba i walą mnie; "hogi", klubu, zrzeszenia, organizacje,fora, - bydło to ja mogę na wsi w oborze spotkać i z zainteresowaniem pooglądać

oczywiście nie generalizuje i nie uogólniam   
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

elomario27

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Marca 22, 2009, 16:25:10 »

mnie się tam HD nie podobaja. Owszem jest to legenda ale?......
w mojej okolicy jezdzi pare Hd nowszych i starszych i raz gadalem z gościem i zauważyłem ze te silniki sa jakies takie....... miernie zrobione bo moto mial 5 lat i miał juz pocenie sie pod glowicą. Od HD zdecydowanie wole japoñskie motocykle :)
Jezeli juz mowa o japoñcach to jaką wy typujecie marke za najlepszą?

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Marca 22, 2009, 16:52:31 »

Nie ograniczajmy się tylko do Ameryki, Czech i Japonii, są jeszcze fajne sprzęty włoskie, angielskie i wiele, wiele innych ciekawych konstrukcji europejskich. A jeżeli o japonie chodzi, gdy byłem małym chłopcem i na sąsiednią ulicę do mechanika przyjeżdżały szlifiery i odczytując marki ze zbiorników najwięcej emocji stwarzał napis "kawasaki". Był taki tajemniczy i szybki. Magii czar trwa do dziś, wiele modelów tej marki bardzo mi się podoba i pewnie kiedyś zasiądę za sterami któregoś z nich.

S.S

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Marca 22, 2009, 22:55:37 »

Fis otworzył tutaj nowy znacznie szerszy temat dotyczący filozofii motocyklowych.
I nie chodzi tylko o HD ale też o różne organizacyjne twory, które zabijają szeroko pojętą wolność w motocyklizmie.
Sprawa dotyczy też motocyklowych marek, modeli i ich posiadaczy którzy gdzieś po drodze tracą zdrowy rozsądek.
A to wszystko niestety prowadzi do podziałów...

Uważam że temat dotyczący "filozofii motocyklowych" warty jest rozpoczęcia nowego wątku i przeniesienia stąd kilku wypowiedzi...
Sprawa do rozważenia przez moderatorów...

wracając do
"Czemu ma służyć takie zachowanie?"
Nie ma w tym nic złego jeśli ktoś wyraża swoje poglądy na temat wyglądu motocykla czy technologii.
Jednak w słynnej wypowiedzi Jawsima oprócz tej dopuszczalnej krytyki znalazły się słowa które były obra¼liwe dla posiadaczy TS.  W mojej opinii takie zachowanie jest niedopuszczalne. Miedzy innymi dlatego zawsze chętnie czytałem to forum gdyż było wolne od takich "wyskoków".
Mam wrażenie że Jawsim najpierw napisał a pó¼niej dopiero się zastanowił.
Myślę że następnym razem zastosuje odwrotną kolejność.
Najważniejsze że przyznał się do błędu, przeprosił... i mimo że grzech miał ciężki, powinien zostać rozgrzeszony ;)
Uważam że temat warty zapomnienia  <cheers>
« Ostatnia zmiana: Marca 22, 2009, 23:00:47 wysłana przez S.S »

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #59 dnia: Marca 23, 2009, 00:06:10 »

rozgrzeszony bedzie jak komisyjnie na najblizszym zlocie wyliże bak jawy TS  <lol>
 ;]
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

Jas67

• Gość
« Odpowiedź #60 dnia: Marca 23, 2009, 00:36:05 »

Witam. Koledzy, nie uważacie że ten temat powinien być zakoñczony? Każdy ma swój gust i to jego sprawa. Jeden woli Jawe inny plastika czy HD, nieważne. Jesteśmy motocyklistami  i nie ważne kto czym jeżdzi, ważne jakim jest człowiekem. Ludzie... luz          pozdrawiam

jacu

• Starszy Jawer
  • jawa
« Odpowiedź #61 dnia: Marca 23, 2009, 00:55:49 »

Ale co zakoñczyć? <blink>
Bo tu jest wątek w wątku.
Główny temat można zakoñczyć do następnego zlotu i pokuty Jawsima  <lol>
Albo do palenia na stosie...
 :>

Off topa o HD można by było, tak jak napisał S.S. wydzielić w odrębny wątek.
Chyba nikt tu krzywdy nikomu nie robi.
Każdy wyraża tylko swoje poglądy.
 <cheers>

FIS

• Starszy Jawer
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #62 dnia: Marca 23, 2009, 13:23:17 »

Witam!

Tak, jezeli mozna to ja bardzo poproszę o osobny watek o HD.
Wiem, że to dział Ogólny, ale...rozdzielmy to.
Proponuje jako 1 ten text Motomyszora, potem reszte w tym temacie.
Chetnie cos napisze wiecej, widze ze zainteresowanie jest spore. Mało!! - duzo wiecie, choć częsc wiedzy jest poparta legenda i plotką. Rzuce troche historii, nakreslic mogę żelazny rdzen tradycji HD (czyli jak ja to widzę). Opiszę światek i standardowe typy jakie plaszczą swe dupska na tych zabawkach.
Jak bedziecie ciekawi moge równiez opisać jak to się u mnie zaczęło oraz jak ja to widzę jak może to sie zacząć u każdego z Was (choć na tym mi najmniej zależy, z wiadomych względów).
Proszę też o link w tym wątku,  do ewentualnego  nowego tematu, aby nie błądzić...
Z góry dziękuję.
FIS

S.S

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: Marca 23, 2009, 19:33:44 »

rozgrzeszony bedzie jak komisyjnie na najblizszym zlocie wyliże bak jawy TS  <lol>
 ;]

AndrewS
Nie bąd¼ taki litościwy
Prawdziwą pokutą będą wkłady z tłumików TS a nie błyszczący bak
No i nie zapomni grzesznik do koñca życia technologii TS   <lol>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Kwietnia 03, 2009, 18:58:50 »

Spoko-moge wylizać wydechy,ale w swojej :> obcej jawie nic nie będę wylizywał. A co do w ogóle jakiejś pokuty- będzie ciężko bo na żaden zlot się nie wybieram. I nie ze względu na jakieś restrykcje wobec mojej osoby bo skoro naważyłem sobie piwa to wypadałoby je teraz wypić,nie ważne że będzie miało posmak miksolu. Ale do rzeczy- raz-nie mam czasu bo musze nadrabiac zaległości narosłe w czasie mojej słuzby wojskowej- dwa- wolę jednak samotne wyprawy w ciekawe zakątki,niekoniecznie asfaltowymi drogami. Ale bez obaw- biała TereSa nie zostanie przerobiona na crossa.