Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:11:16
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Regulacja Zaplonu  (Przeczytany 8451 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

fbrzuzka

• Gość
Regulacja Zaplonu
« dnia: Lutego 26, 2009, 23:52:33 »

Witam,
Czytalem wiele tematow o ustawiania zaplonu i artykul w dziale warsztat. Znalazlem kilka naprawde dobrych rad np:http://www.demonos.vipserv.org//component/option,com_smf/Itemid,155/topic,4219.0

Po pierwszym ustawieniu Jawa palila od kopa, ale niekiedy strzelala z wydechow. Postanowilem dokonac ponownej regulacji i powtorzyc cala procedure. Niestety od tej pory zaplon nie pozwolil sie wyregulowac. Korzystam z miernika uniwersalnego. Teraz mam kilka pytan i uwag w artykule na temat zaplonu nikt nie wspomina na jaka opcje nalezy ustawic miernik, a jest to istotne. Jezeli ustawimy opcje 200 omow otrzymamy zbyt dokladny pomiar, miernik pokaze nie mniej niz 0,05. Podobna informacje mozna znalez przegladajac serwisowke. By otrzymac na mierniku 0,00 nalezy wybrac 2000 omow. 

Cytat z artykulu.
"Najlepsze ustawienie jest takie, że przy naprawdę minimalnym stuknięciu w tarczę zaczyna nam się żarówka świecić (dla typu 2. wska¼nika)."

Dlugo zastanawialem sie dlaczego po pierwszym ustawianiu Jawa odpalila. Gdy poluzujemy srobki gornego przerywacza plytka bedzie luzna, bedzie mozna ja dociskac. Gdy znalazlem punkt z oporem 0,05 po delikatnym docisnieciu plytki z przerywaczami miernik pokazal 1 czyli brak oporu, wtedy przerywacz rozlaczyl obwod. Wnioski sa takie, ze jezeli ktos bedzie tylko krecil tarcza z przerywaczami to moze sobie krecic... Zawsze nalezy ustawienie sprawdzic dociskajac tarcze. Na 99 % wiem, ze brak pukania i dociskania tarczy byl moim bledem przy ustawianiu zaplonu.

Jakie sa Wasze sugestie i porady dotyczace ustawiania zaplonu ? 
Czy moja teoria jest sluszna czy to tylko przypadek ?

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
Odp: Regulacja Zaplonu
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 27, 2009, 00:10:27 »

Jeśli przeczytałeś ten temat:
http://www.demonos.vipserv.org//component/option,com_smf/Itemid,155/topic,4219.0
To wywal ten miernik - znaczy się odstaw na półkę i zrób tak jak radziłem w w/w temacie. Mam na myśli żaróweczkę na przewodach do kontroli rozwarcia styków.
Naprawdę warto przebrnąć (ze zrozumieniem) przez tą całą lawinę tekstu.
Pukanie, przesuwanie i dociskanie ma sens jeśli po dokręceniu wszystkich śrubek i ponownym sprawdzeniu  wyprzedzenie jest prawidłowe.
« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2009, 00:13:23 wysłana przez jawol »

fbrzuzka

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 27, 2009, 14:10:29 »

Czy mozna tak rozregulowac zaplon by nie bylo wcale iskry ? Oczywiscie zachowujac w miare odpowiednia przerwe na przerywaczach.

Jawol
Mozliwe jest precyzyjne ustawianie Tloka poprzez krecenie kolem na 4 biegu ? U mnie mozna jedynie szarpac, ale nie ma mowy o plynnym kreceniu, moze nalezy poregulowac sprzeglo ?
Nie moge ustawic katu wyprzedzenia zaplonu na lewym cylindrze metoda na zarowke poniewaz w kazdym polozeniu poplytki przerywacza zarowka swieci, Czym to jest spowodowane. jak to naprawic ? Wymienic przerywacz ?

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 27, 2009, 15:44:11 »

Hej a czemu kręcisz tylnym kołem jak zapłon ustawiasz??? Nie prościej wykręcić świece, zdjąć dekiel od prądnicy i kręcić kluczem za śrube krzywki? <cheers> jeśłi nie masz iskry, sprawdz przerywacz może w ogóle się nie zamyka
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 27, 2009, 17:29:25 »

Cytat: Krystian250
...czemu kręcisz tylnym kołem jak zapłon ustawiasz??? Nie prościej wykręcić świece, zdjąć dekiel od prądnicy i kręcić kluczem za śrube krzywki?
Naprawdę polecam dokładne przeczytanie tego  tematu:
http://www.demonos.vipserv.org//component/option,com_smf/Itemid,155/topic,4219.0
Czytasz i wiesz
Dla szczególnie leniwych ew. chorych na dys-jakąś tam  cyt z w/w tematu:

Cytat: iawol
Przy wszystkich "operacjach" obracamy wałem nie poprzez śrubę mocującą krzywkę ( bo powoduje to minimalne ugięcia krzywki i błędy ustawieñ) ale precyzyjny obrót uzyskujemy poprzez pokręcanie tylnym kołem przy włączonym np 4 biegu.
Kręcenie kołem ( po uprzednim podniesieniu i podparciu tyłu motocykla) jest wygodne i bardzo precyzyjne.
Kto spróbuje tej metody już nigdy nie będzie kręcił inaczej.

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 27, 2009, 19:27:19 »

O kurna jawol nie wiedziałem że kołrem trzeba obracać...ale te wychylenia nie sa aż takie duże nawet jak czujnikiem ustawiacie to na pewno krzywka nie wygnie sie o 0.01 mm bez przesady

jawol przeczytałem cały artykuł i jaki pnukt zapłonu dla cezety proponujesz?? bo włąśnie ustawiam elektronika na 2.82 i ni huhu nie pali...
« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2009, 19:46:38 wysłana przez Krystian250 »

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 27, 2009, 21:03:47 »

Krystian może nie "w tą stronę" wał cofnąłeś - w sensie masz zapłon za GMP a nie przed - żarcik taki.
To że nie pali to nie znaczy że wina leży tylko po stronie regulacji zapłonu.

Swoją drogą to nie rozumiem dlaczego niektórzy (mówię ogólnie) kwestię regulacji zapłonu traktują z takim namaszczeniem. Jest to podobna czynność jak nasmarowanie linki czy napompowanie koła. Są podane pewne wartości ustawiamy i tyle.

Nigdy nie mogłem zrozumieć ludzi którzy mówili: fajne te Jawy ale zapłonu to bym tam nigdy nie ustawił....
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 27, 2009, 21:53:52 »

Zgadzam się z Jerrym.
Ustawienie zapłonu nie polega na zgraniu wszystkiego co do oma i setnej milimetra.
Poprawnie ustawiony zapłon to taki przy którym silniczek będzie chodził bez kaprysów.
O zapłonie już całe sagi powstały. To naprawdę łatwe jest.

-wykręć świece i kręć wałem za pomocą klucza a nie kołem
-zamiast miernika podłącz żarówkę
-Sprawdzaj poprawność ustawienia po dokręceniu wszystkiego a nie w trakcie.
-pamiętaj że nie ma jednego ustalonego punktu i niestety dobierzesz najbardziej pasujące Ci ustawienie za którymś dopiero razem

A co do strzelania w wydech...... to mocno pó¼ny zapłon musi być żeby strzelało.

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 27, 2009, 23:18:55 »

Cytat: Krystian250
O kurna jawol nie wiedziałem że kołrem trzeba obracać...ale te wychylenia nie sa aż takie duże nawet jak czujnikiem ustawiacie to na pewno krzywka nie wygnie sie o 0.01 mm bez przesady
Nie pisałbym tak gdybym gdybym do tego nie doszedł w praktyce.
Gdy będziesz ustawiał zapłon  z czujnikiem zegarowym to sam możesz sprawdzić jakie są różnice. Wystarczy w czasie regulacji zapłonu złapać palcami za łeb śruby mocującej krzywkę i poruszać na boki lub góra dół. Lub założyć klucz i spróbować. W czasie regulacji często zmieniasz kierunek obrotu wałem aby wyłapać dokładnie punkt zapłonu  i wtedy zauważysz co sie dzieje ze wskazaniami miernika.
Muszę przyznać też trochę racji Jerremu i MOTOMYSZOROWI bo istotnie Dobra Jawa odpali i pojedzie na dość znacznie rozregulowanym zapłonie nawet w granicach 1 i więcej milimetra.
Ale wg mnie jeśli można ustawić zapłon co do setnej milimetra to dlaczego tego nie zrobić? Na pewno przekłada sie to jakoś na żywotność silnika.
Mój z tak aptekarskimi regulacjami ma już ponad 50kkm i chodzi jak zegarek.

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 28, 2009, 00:12:29 »

no ale nie strzelatak mocno tylko tak jakby już miała zapalic. Jawol spoko rozumiem o co chodzi wskazówka o 0.5mm się przesuwa nawet. Aha ustawiam elektronika zatem zamiast żarówki wykorzystuje diody w module :D Szkoda że nie sprawdziłem na ile jest wyprzedzony zapłon przed zdjęciem platynek
« Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2009, 00:19:41 wysłana przez Krystian250 »

adiuno

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 23, 2011, 20:03:31 »

witam was ziomki jestem tu nowy i mam durzy problem ;/ z zaplonem .. posiadam cz 250  sport typ 471 podobna do 350 .sprawa wyglada tak wykyecam swiece wkładam czujnik zegarowy ustawiam martwy punkt "0" sprawdzam go 3x obracajac walem zgodnie z ruchem silnika .. potem zanim dojde do punktu 0 zatrzymuje sie na 0,4mm tak jak pisze w ksiarzce.. sprawdzam i jest ok po paru obrotach zaplon sie sam przestawia z 0,4 robi sie albo 0,2 albo 0,6 albo calkowicue jakis kosmos ... kwestja dotyczy tylko prawgo cylindra siedzac na motoze to prawy .. zawsze prawy co ciekawe .. czujnik zawsze wraca do punktu zero hodz bym ile krecił jest tolerancja max od punktu "0" +0,03 do -0,03 jak odpale motor na chile jest potem wali zgaznika jak zpetardy .. az ogien idzie  <furious> co zrobilem to wyminilem caly zaplon kowadłka plytke bo stare byly wypalone na starym byl podobny problem ale nie odpalałem  bo silnik byl rozebrany wymienilem tylko pierscionki . pomuszcie prubowalem na zaruwke , suwmiarka , wkoncu kupilem czujnik zegarowy ........ moje gg 4386204 jesli ktos wie to niech pomoze jak trzeb to zadzonie :) po objasnienia...

czjawa

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 23, 2011, 20:14:16 »

Podokrecaj pożądnie płytki przerywaczy oraz całą prądnice, zapłon sam się przestawia i dlatego strzela w gaznik lub w tłumik.

PS: niezły odkop :D

Luki

• Jawer
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 24, 2011, 18:04:35 »

0,4mm to chyba za późno, ustaw 3mm przed GMP i ewentualnie jeszcze później poprawiaj.
Ogar 205
CZ 175/487
Ogar 200
Jawa 350/638.1

adiuno

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 06, 2011, 16:04:35 »

nie potrafiłem tego przetłumaczyć Mienki
dlatego wsjo skasowałem
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 06, 2011, 20:20:43 wysłana przez Mienki »

Saladin

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 06, 2011, 18:51:15 »

rozumie tylko ze wszytko <crybaby> jest podokrecane <crybaby> i na lewym tłoku zawsze  jest dobrze tylko prawy wariuje .... nie wiem czy to luzy na wale ?? jak ustawie jest na chile <eek> i zacile <eek> zdycha ... nawed jak pytki <eek> dokrecone pokrece wirnikiem z 8 razy i juz jest albo daleko przed albo wogule <crybaby> gdzies juz po za GMP ... czasem nawed<evil> 5 dziesiatych raz usatiłem <eek> tak ze chodził ale mocy to wogule nie miał tylko paliły 2 tłoki ...
Porażka  <frusty>, to powinno być karalne, na polskie znaki już nie zwracałem uwagi  :[ :[ :[