Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 01:07:05
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: MARAS- Jawa TS 350  (Przeczytany 3617 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MaRaS

• Gość
MARAS- Jawa TS 350
« dnia: Lutego 08, 2009, 11:40:10 »

Wczoraj budzę się po nocce w pracy wyglądam przez okno patrzę, jedzie mały simson sąsiada, no to ja nie mogę być gorszy, taka ładna pogoda.

Wystawiłem JAWę po zimowej przerwie no i kopię i kopię i nic, nalałem na cylindry pryknęła i dalej nic, patrzę że mało paliwa jest to dolałem trochę wahy a filtr się nie napełnia zdjąłem wężyk z kranika leci, zdjąłem przy ga¼niku - nie leci -,-. No to RAZ! filtr poleciał na bok dałem sam wężyk jest tak ładna pogoda, że nie ma co czasu marnować. Ale dalej nie chce odpalić. poszedłem na obiad wracam nalałem dosyć dużo benzyny na dwa cylindry tak żeby podlało mocniej skrzynie korbową - bo na zimę zalałem lekko olejem dwa cylindry i możliwe że ten olej nie chciał przejść.

No i odpaliła ;] kopciła jak szalona przez parę dobrych minut, jeszcze się pogrzała mała rundka po podwórku - no to jedziemy zatankować ale nie chciała odpalić znowu :/ . Ojciec do mnie:
"to daj ja popchniemy" - i to chyba ją poruszyło ;P zagadała od razu :D, tzn nie poruszyło jej popychanie tylko samo wspomnienie o tym ;)

najpierw pojechałem po olej(czerwony orlen) do praktikera no a potem na stację dwa razy gasiłem ją na ssaniu i potem odpaliła od kopa. Zobaczymy pó¼niej co będzie na zimnym............

(przypominam że to nie jest temat w dziale mechanika ;) )
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2011, 12:47:03 wysłana przez Mienki »

Lukass102

• Gość
Odp: MaRaS'owa JAWA 350 TS - a co! też się pochwalę ;P
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 08, 2009, 13:07:56 »

Ale smaku narobiłeś tymi zdjęciami :P Jak wczoraj w południe wyszedłem z domu to aż mną zatrzęsło ciepłem. I ten zapach wiosny... ;)

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 08, 2009, 13:37:55 »

Ja wczoraj też stwierdziłem że trzeba "myszy"z tłumików wygonić. Nawineliśmy pierwsze 40km w tym roku. Pogoda miód malina,a dziś już biało <crybaby>. JA JU¯ CHCE WIOSNE <evil>
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

MaRaS

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 08, 2009, 13:48:09 »

u mnie jeszcze nie biało, ale pada i jest chłodno, ale przynajmniej się przejechałem ;] ;P

KracK

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 08, 2009, 15:53:39 »

wczoraj w cz-wa też piękna wiosenka... krążowniki po ulicach się toczyły... a ja w robocie <mur> dziś wolne... i pięknie pada deszcz... od poniedziałku mrozy, niech jeszcze zima sobie jest... po przy motorkach jeszcze sporo roboty a tu pieniędzy jak na złość  brak... a na łyżwach też się fajnie je¼dzi  <thumbup>

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 10, 2009, 20:47:40 »

Do mnie też kumpel w sobotę przyjechał DragStarem,a ja na krzesełku przed garażem, koła,osłona bębna,pasta,krążki filcowe i wiertarka w ręku,cały czarny od polerki jednak jak tylko go usłyszałem odrazu serce mi urosło  :),i tyłek mnie zaczął swędzieć, i myśli przeleciały przez głowę,kiedy skoñczę składać jawę,kiedy pojadę,i kiedy będę mógł WAS poznać osobiście, siedzę jak na szpilkach  <cheers>

MaRaS

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 01, 2009, 17:43:20 »

Dzisiaj znowu nie wytrzymałem widząc tak piękną pogodę, a że dostałem w czwartek długo oczekiwaną przesyłkę z butami i spodniami na motorek no to już nie miałem wyjścia - chyba sami rozumiecie ;]

A jako, że temat jest do chwalenia się to na początek się pochwalę bucikami i spodenkami ;]

http://picasaweb.google.pl/maras.images/JAWATS350#5307162979494110754

http://picasaweb.google.pl/maras.images/JAWATS350#5307163061471341890

Buciki udało się kupić jeszcze przed dużym skokiem cen w związku z wzrostem ceny euro.

A dzisiaj piękna pogoda no to zjem obiadek i się przejadę ;] , ale znając humorki JAWY podczas pierwszego odpalana po zimie poszedłem wcześniej ją wystawić i przepalić. I tutaj bardzo mile mnie zaskoczyła:
Włączam ssanie, odkręcam kranik wkładam kluczyk, włączam zapłon, Kopnik w pozycję do odplania  No i kopnąłem od niechcenia będąc prawie pewnym, że będzie trzeba jeszcze kilka razy.
A tu WRRR i chmura dymu ;]. Pięknie się zaczęło ;]

http://picasaweb.google.pl/maras.images/JAWATS350#5308254392062368274

A potem pojechałem:
- na mojej ulicy dziur tyle że już lepiej jechać na wprost niż omijać, a to wszystko jeszcze zalane wodą z roztapiającego się śniegu(tak to już się dzieje :D i wszyscy na to czekamy).

http://picasaweb.google.pl/maras.images/JAWATS350#5308254528542601890

http://picasaweb.google.pl/maras.images/JAWATS350#5308254571086112514

całkiem fajnie to wygląda kiedy się jedzie po wyschniętej od słoñca drodze a na polach jeszcze leży śnieg ;]

Przejażdżka jakieś 60km bez wyznaczonej z góry trasy z resztą jak zwykle ;] wszystko bez żadnych problemów pomijając tylny hamulec który nie hamuje :P bo muszą się dotrzeć nowe okładziny.

O właśnie zlikwidowałem jeszcze problem nieszczelnego korka - dowaliłem dwie uszczelki ze starego i z nowego korka ;] trzeba było mocno docisnąć żeby się zakręcił ale teraz to bym mógł je¼dzić kołami do góry ;P

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 01, 2009, 21:45:44 »

No to jak wszyscy to i ja sie pochwale. W sobote w lubuskim niezła poogoda no to Jawe wystawiłem zjadłem obiad, zrobiłem co miałem zrobić no i ide palić maszyne. I tu standarowa procedura, kranik, ssanie, dwa razy kopa w starter, kluczyk i bzium.... Jeaaa chodzi :> troszke się rozgrzała wyłaczyłem ssanie i tu dupa nagle padł jeden gar. Jak to przeważnie w jawach był to gar lewy. Naszczęście wymiana świecy pomogła. A więc w droge... przejechałem wioske wzdłuż i wszerz, no i postanowiłem pojechać nad jeziorko posiedzieć w ciszy nad woda w słoneczku. No i powiem ze takiego błota nie widziałem nigdy <lol> upaprałem sie po pas a o Jawie to lepiej nie mówić he he ale została umyta i czeka na kolejne dni pogody. <cheers>
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

Wojt@s

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 02, 2009, 03:34:49 »

Robiłeś fotki tylko wyszły tak jakby moto było czarny mat <eek> a nie jest;]  muszę wreszcie te swoje kwity od Jawy uporządkować, to wreszcie śmigniemy gdzieś znowu razem:) A pogoda dzisiaj rewelacja, mam nadzieje że jutro też taka będzie bo w planie mam małego tripa na 2oo <cheers> Jak buty? Ja nie narzekam, choć trzeba sie do nich przyzwyczaić.

MaRaS

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 02, 2009, 08:03:35 »

Moja też się ubrudziła przemyłem ją z grubsza ale dokładnie to zrobię jak mi zaspy z podwórka znikną  :> i od razu prze poleruję pastą, a jeszcze widziałem w pogromcach mitów że cocacola bardzo dobrze czyści chromy  <thumbup> może kupie i spróbuję (polewamy colą i pocieramy folią aluminiową).

A buciki bardzo fajne i wygodne, z resztą tak jak spodnie.

Ale podczas jazdy wyszło że mój odcięty tylny błotnik nie tylko wygląda lepiej ale nie łapie wody z opny  <no> więc może pomyślę o jakiejś gumie ale i tak staram się nie je¼dzić kiedy jest mokro.