Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 23:34:45
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Zwietrzenie paliwa/ mieszanki  (Przeczytany 21080 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
Zwietrzenie paliwa/ mieszanki
« dnia: Lutego 05, 2009, 13:41:43 »

Postawiłem Cz z prawie pełnym zbiornikiem na jakieś 4 miesiące, zatankowana była 95 z olejem sthil w stosunku 1:40 i po odpaleniu pali an jeden cylinderek i olej aż cieknie po kolanku niepalącego cylindra, dymu tez jest co niemiara.... Myślałem ze olej wytrącił się z benzyny ale po ponownym zamieszaniu nic się nie zmieniło... jedyne wyjście to zwietrzała benzyna, tylko czy to możliwe żeby tak szybko się ulotniła??? podobno dzisiejsze paliwa as bardziej "ulotne" jakie macie Panowie an to zapatrywanie?????
http://mienki1987.blogspot.com/

Lukass102

• Gość
Odp: Zwietrzenie paliwa/ mieszanki
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 05, 2009, 14:55:57 »

Benzyna lekko pewnie się zwietrzyła, ale to nie to jest pewnie problemem. Ja zawsze zalewałem po korek na zimę i po 5-ciu miesiącach czy nawet więcej zawsze było ok. Po mojemu to w takich sprzętach lekkie zwietrzenie nie powoduje zupełnie nic. W nowszej japonii high-end się zdarza, ale i tak zdecydowana większość normalnie odpala na wiosne i je¼dzi ;)

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 05, 2009, 15:45:15 »

Mienki benzyna owszem "wietrzeje"....

popytaj starych/byłych wojskowych na temat przechowywania i wietrzenia paliw....

czym więcej do zbiornika wlejesz tym mniej to zauważysz a 4takty są mniej wrażliwe na gorszej jakości paliwa niż 2t- stad w większości przypadków nie robi to różnicy im (ale np vt 600 jest bardzo na to wrażliwa)
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Energizer

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350; 91r
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 05, 2009, 21:00:06 »

może raczej wilgoć się dostała do układu zapłonowego i cylinderek odmówił posłuszeñstwa.

Owszem paliwo wietrzeje ale w jakim tempie ?
Moja Jawa zanim została "moją" stała 2 lata i paliwo zwietrzało tak że nie sposób było odpalić silnika, śmierdziała niczym mix rozpuszczalników, a zbiornik i tak zardzewiał poniżej poziomu paliwa !!
Motocykl to największy wibrator jaki można wsadzić między nogi.

jacu

• Starszy Jawer
  • jawa
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 05, 2009, 21:10:19 »

Ja również obstawiam wilgoć.

Na pewno paliwo wyparowało z ga¼nika i został sam olej i trochę syfu.
Do tego trochę wilgoci i mamy parowóz.  :D

Ga¼nik z Cecety nie jest zbyt szczelny.
Jak sprzęt trochę postoi to paliwo wyparowuje, chyba że kranik jest nieszczelny. 

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 05, 2009, 21:59:45 »

Hmm wilgoc... mało prawdopodobne przy bardzo niskich temperaturach w moim garażu.... ale spróbuje jutro wysuszę zapłon i zobaczymy, choć jak dla mnie ta benzyna już nawet straciła zapach....

jacu

• Starszy Jawer
  • jawa
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 05, 2009, 22:14:02 »

Wilgoć, ale w paliwie. Ja obstawiam raczej ga¼nik.

Sprawd¼ filtr powietrza.
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2009, 22:18:10 wysłana przez jacu »

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 05, 2009, 22:35:54 »

z filtra paliwa benzyna się ulotniła i zostało na ściankach trochę oleju ( czerwony to go widać) ga¼nik już kilka razy był przelewany i nic to nie zmieniło..... wysuszę jutro zapłon sprawdzę filtr i zobaczymy co z tego będzie....

a najlepsze jest to ze motorynka która przestała 6 miesięcy z polowa baku po kilku kopniakach obudziła się z zimowego snu...... i dymiła kopciła lekko ale chodziła...

jacu

• Starszy Jawer
  • jawa
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 05, 2009, 22:50:04 »

Mienki, jak to nie pomoże to tylko płukanie żołądka.
Tfu, ga¼nika  :P

edit: Za każdym razem jak postoi i przelewasz to potem paliwo odparowuje i zostaje w ga¼niku sam olej. Po kilku razach może się sporo uzbierać.
Jak moto stoi nie jeżdżone to lepiej nie ruszać i nie przelewać.

Niektórzy nawet zalecają żeby przed dłuższym postojem, po zakręceniu kranika, pozwolić żeby moto samo zgasło po wypaleniu mieszanki. Chociaż ja nie widzę w tym sensu bo silnik zgaśnie jak tylko poziom paliwa się obniży do pewnej granicy. I tak coś tam zostanie nie dopalone.

Wilgoć lubi się dostawać po lince gazu do środka ga¼nika.

« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2009, 23:36:38 wysłana przez jacu »

Wojt@s

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 06, 2009, 01:19:48 »

nie ważne nawet jakiego oleju używasz, po tylu miesięcznym postoju spuszcza się paliwa, wlewa nowe z olejem, gdyż olej osiada zawsze na dnie zbiornika, po otwarciu kranik zleciała Ci mieszanka 1:1, zawaliło święce i po zabawie. Bierz to pod uwagę, dlatego przed zimą zalewa się po korek, a na wiosnę spuszcza paliwa a przed tym ga¼nik myjemy, ja maczam akurat dobre w carboncleanerze i mam spokój.

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 06, 2009, 08:43:50 »

Trochę szkoda paliwa, to już lepiej na zimę nie robić mieszanki i wlać samo paliwo, a na wiosnę wylać stare, wymieszać z nowym paliwem 1:1 i zrobić mieszankę z olejem, na takim specyfiku jeszcze się pojedzie ;) Myślę Mienki, że było tak jak Wojt@s pisze, jak trzymałem mieszankę w prze¼roczystym baniaczku to po dłuższym postoju zauważyłem, że na dnie jest benzyna "bardziej czerwona" niż na górze, ale wystarczyło wymieszać. Pewnie i tak było u Ciebie, do ga¼nika dostała się za bogata mieszanka w olej i świece nie wytrzymały.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 06, 2009, 08:47:58 »

Niektórzy nawet zalecają żeby przed dłuższym postojem, po zakręceniu kranika, pozwolić żeby moto samo zgasło po wypaleniu mieszanki. Chociaż ja nie widzę w tym sensu bo silnik zgaśnie jak tylko poziom paliwa się obniży do pewnej granicy.

No właśnie tez tak robiłem z myślą żeby w ga¼niku olej nie zostawał...... nic dzisiaj, przeczyszczę gaziora, zabełtam dobrze benzyna w zbiorniku przesuszę zapłon i zobaczymy......

no kurde już sam nie wiem co jest wszystkiego sie czepiłem i nadal bez zmian, jedyne dwie możliwości to albo aku odmówił posłuszeñstwa na co nic nie wskazuje, albo padł simering od strony sprzegla.... jutro sie okaze......
« Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2009, 16:25:43 wysłana przez Mienki »

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 07, 2009, 18:21:42 »

Panowie macie teraz pole do popisu jak ktoś trafi na przyczynę problemu z odpaleniem, dostaje kratę piwa.....

Jak nie paliła tak nie pali dalej tylko teraz już na dwa..... wymieniłem simmering od strony sprzęgła bo tylko to uzasadniało strumienie oleju z tego kolanka... no i zamilkła na wieki.... sprawdziłem świece, fajki, cewki kondensatory, zapłon, prądnice, akumulator, i nadal nic, a iskra jest śliczna.... ga¼nik wyczyszczony, filtr paliwa założony, nadal nic.... przysłuchałem się czy nie am przedmuchów na głowicach, coś świstało wymieniłem głowicę na inna bo z jednej przy świecy coś wilgotno było i syczało lekko, druga tez chciałem ruszyć ale co tam zastałem... co ja tam zastałem... o co ja tam zastałem to w szoku byłem... głowice były splanowane ale jedna tak bardzo ze white założył trzy podkładki żeby tłok nie uderzał w głowice i się nie blokował... wsadziłem druga nie planowana i niestety okazuje się ze ktoś i próg cylindrów splanował wiec nadal siedzą tam trzy podkładki (nowe)..... aha filtr powietrza tez dobry (bez filtra tez nie pali)... akumulator naładowany, benzyna świeża... naprawdę nie mam pojęcia co jest.....

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 07, 2009, 18:34:22 »

Daniel we¼ no sprężone powietrze i wydmuchaj cały ga¼niczek we wszystkie możliwe otworki  :P

....spróbuj popchać trochę..... i zobacz czy wtedy nie załapie

czasem silnik tak ma ze niby wszystko ok a zapalić nie chce a pó¼niej już bez problemu
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 07, 2009, 18:42:41 »

Popchaj sobie ty wiesz na tej mojej zabitej dechami i smierdzacej, wiejskiej tandetnej i durnej miescinie jest bloto...... niby w "cientrum" mieszkam a bloto ze po pas sie brodzi...........

gaznik raz jeszcze pewnie rozbiorę i przeczyszczę......

aha jest jeszcze jeden objaw pluje benzyna z ga¼nika tzn. cofa do gumy filtra paliwo......

poziom iglic i caly ten sztniks z ustawianiem ksiazkowo.....

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 07, 2009, 19:14:29 »

Mienki uwierz mi że nie ma to jak dobre ....

....pchanko....

...zawsze humor się poprawia

o ile akumulator naładowany

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 07, 2009, 19:20:34 »

Mienki, zrób tak świece połóz na kuchence gazowej i wygrzej. Do garnków nalej tak pół korka od oleju paliwa wkreć świece i spróbuj zapalic.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 07, 2009, 19:31:05 »

aku naładowany, świece wsadzałem świeże ngk lub dwa komplety używanych i dogrzanych iskierek, chyba raz jeszcze sprawdzę ten gazior bo naprawdę nie mam pojęcia co jest nie tak... dosłownie wszystkiego  się czepiłem i wszystko jest tak jak trzeba.....

Paweł jak będę miał gdzie pchać to na pewno zrobię sobie taka ścieżkę zdrowia.....jak na razie dziękuje.. ktoś na crossie wywinął orła na drodze tuz przed moim garażem to wyobra¼ sobie jaki mam poligon na drodze ...
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2009, 19:33:51 wysłana przez Mienki »

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 07, 2009, 20:39:04 »

Daniel przedmuchaj i wyczyść ten ga¼nik tak dla świętego spokoju ...

sibert

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 07, 2009, 20:41:29 »

A próbowałeś podlać paliwa na gary?
    Status GG
Ogień z rurów i farfocle z gumów:D
JAWA 350(638=>640)Black Style - było
JAWA 640-1 Black Style
ROMET 50-T1
BMW R1100RT
Kiedy patrze tak na Ciebie jesteś fajna ajjjjj... Ja mam Black Stajla ;)

QTR

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 07, 2009, 20:47:58 »

Mienki nie ma takiej opcji żeby moto nie chciało odpalić po takiej przerwie. Jeśli nic przy nim nie ruszałeś w czasie przerwy to po prostu musi odpalić i tyle. Jeśli nie jesteś pewny ga¼nika spróbuj założyć jakiś inny jeśli posiadasz a jak nie to nalej troszkę benzyny do cylindrów przez otwory świec tylko nie za dużo i spróbuj odpalić. Mówisz że iskra jest ale może podczas zakręcania kapy prądnicy któryś kabel podchodzi Ci między kape a karter ściskasz go a pó¼niej masuje... Może platynki są zaolejone, może podczas pierwszego wykręcania świec fajki miejscami pomyliłeś a pó¼niej już nie sprawdzałeś tylko zakładałeś tak samo, może w filtrze powietrza jakaś mysz się zadomowiła <lol> Jeśli coś mi jeszcze przyjdzie do głowy to napewno napisze. Pozdrooo
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2009, 20:49:36 wysłana przez QTeR »

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 07, 2009, 21:22:10 »

Inny gaznik posiadam
kable prądnice idą dobrze wszystko jak trzeba, platynki suszone czyszczone, nawet druga prądnice z dobrze ustawionym zapłonem wkładałem i bez zmian, fajki tez zamieniałem miejscami i nic( chyba na pewno zamieniałem), próbowałem palić i bez filtra i tez nic, a mysz prędzej by wlazła w sakwy bo mile skórzane...
Najlepsze jest to ze wcześniej jak paliła na jeden gar to z prawego po kolanku ciekł olej strumykiem( nie żartuje)

QTR

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 07, 2009, 21:29:12 »

A w skrzyni oleju ubyło podczas tego postoju??? Silnik składany na uszczelce czy bez???

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 07, 2009, 21:51:09 »

silnik bez uszczelki a dekiel sprzegła na silikonie, oleju niby znacznie nie ubyło....

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 07, 2009, 21:55:52 »

I znowu odjeżdżamy panowie od tematu a potem opcja szukaj i nic.....

Jak wiadomo, benzyna zasilająca nasze silniki to mieszanina węglowodorów. Niektóre z nich, szczególnie olefiny łatwo ulegają różnorodnym procesom chemicznym, prowadzącym do wytworzenie substancji smolistych tzw. żywic.  

Benzyna pozostawiona w zbiorniku przez dłuższy czas ulega rozkładowi, w wyniku którego wytrącają się z niej żywice, odkładające się na filtrze paliwa oraz na wewnętrznych ściankach przewodów paliwowych i ga¼nika.
Równie istotnym problemem starzenia się benzyny jest zmniejszanie się z czasem jej zdolności do odparowania. Zjawisko to polega na wcześniejszym odparowaniu wszystkich frakcji lekkich mieszaniny, co powoduje istotną zmianę jej własności fizycznych. ¬le odparowane paliwo nie jest w stanie wytworzyć palnej mieszanki, szczególnie przy rozruchu zimnego silnika. Inaczej mówiąc benzyna taka jest dla silnika niepalna.
A jak dodamy do tego jeszcze że paliwo ma właściwości higroskopijne (ciągnie wilgoć z powietrza) to wiadomo co się dzieje......

Tak więc jeśli kupimy marne paliwo to szybko zrobi się z niego ,,coś" co nadaje się do mycia pędzli, a może i nie......