Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 04:17:03
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Co ta TSka ma w sobie, że tak mydli oczy?  (Przeczytany 8695 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Batman

• Gość
Co ta TSka ma w sobie, że tak mydli oczy?
« dnia: Stycznia 28, 2009, 01:50:38 »

No jak to z tym jest psze pañstwa? Miałem TS to byłem w niej zakochany po uszy a jak sprzedałem (mimo, że do niej tęsknię bo to mój pierwszy motór) to nagle oprzytomniałem, że istnieją o niebo lepsze motocykle - jak choćby CZ 350 czy Jawa 350. Nie wspominam w ogóle o Jawie 250 bo to dla mnie obecnie bogini, której na 100% stanę się właścicielem...
Są tu ludzie, którzy na te wypowied¼ mają tylko jedną odpowied¼:
lubie jak ludzie trze¼wieją

Powyższy tekst jest zaczepką do wywołania dyskusji a nie wojny :>

HubertBaran

• Gość
Odp: Co ta TSka ma w sobie, że tak mydli oczy?
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 28, 2009, 10:44:10 »

Ja tam niewiem czeskie wynalazki średnio mi sie podobały. Mam bo jak miałem 13 lat to uczyłem sie je¼dzić na CZ 350.

MaRaS

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 28, 2009, 10:50:33 »

Możliwe, że jest tak jak mówisz. Mam TS i tez jestem w niej zakochany i narazie nawet nie myślę o sprzedaży(broñ boże). Tak naprawdę to podoba mi się od samego początku Yamaha diversion - ale to nie ta kasa :/ i w sumie dobrze bo Jawa nie ma takich możliwości jak yamaha i pewnie jest to bezpieczniejsze dla mnie i innych.

A co do spalania, namiastki sporta i obiektu marzeñ - moja JAWA mało pali, jako pierwszy motor zupełnie wystarcza żeby czasami przycisnąć, a na obiekt marzeñ - to ja jestem za młody żebym mógł coś takiego stwierdzić, po prostu uparłem się na motor(chciałem tego najbardziej jak tylko można ;] )  i akurat trawiła się TS, gdyby pojawiła się MZ w dobrej cenie i stanie to też bym kupił. Teraz jak najbardziej jestem zadowolony z tego "przeznaczenia" ;P

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 28, 2009, 10:54:08 »

Mi sie zawsze CZ bardziej podobala ... bo wyglad ma bardziej klasyczny , bardziej jak stare motocykle . TS'ce mam do wytkniecia tylko jedna rzecz - plastykowy zadupek i plastykowy tylny blotnik , to mi sie strrasznie nie podoba , blotnikowi dalem rade ale nie wiem jak moglbym zadupek przebudowac u siebie =| Natomiast 12V to jest zaleta , do 6-tki nie bede wracal , chyba ze nie trzeba bedzie na swiatlach jezdzic ... w co wątpie .

Sammael

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 28, 2009, 11:37:57 »

CZ i Jawa 350 na pewno są mniej dostępne od TS'ki i na pewno bardziej klasyczne, ale jednak TS ma coś w sobie. Jak mialem z 10 lat to zacząłem marzyc, że kupię sobie na 18 Jawe i nie wiem czemu ale przychodziła mi do głowy zawsze TS, chyba wtedy dlatego, że była bardziej popularna i ten wygląd, dzieciaki zawsze chcą mieć coś co wygląda na nowsze:D <punk>

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 28, 2009, 11:40:11 »

W czasach kiedy to nie wiedziałem czym jest jawa, przeglądając bikepics przypadkiem trafiłem na zdjęcie zrobione analogiem ładnej, czerwonej TS-ki i w tamtej chwili już wiedziałem, że taką będę miał <yes> Ma ona taki swój urok, że przyciąga. Zauważcie, że często na starsze Jawy/Cz ludzie się przesiadają właśnie z ts-ki. Zupełnie jakby to był taki punkt zaczepki, element wstępny. Ts-ka przyciąga ludzi, zaraża klimatem, żeby potem dostrzegli wyższe piękno starszych sprzętów. Bez niej pewnie wielu by nie zwróciło uwagi na perzaki i inne panelki. Więc czczijmy TS-kę, bo to okno na świat czeskich motocykli <thumbup>

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 28, 2009, 12:18:04 »

Yamaha nie jest taka szybka jak ci sie wydaje;) Za to jest ciezsza.

MaRaS

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 28, 2009, 12:27:36 »

przede wszystkim to chodziło o kasę w moim przypadku, odnowiona MZ albo JAWA albo jakiś zajechany japoniec.

A jeszcze myślę że TS sobie wybiera właścicieli przeważnie ;P, ja akurat szukałem moto i ustawiłem na allegro aukcje z 24h i odświeżałem co jakiś czas, pojawiła się ONA w świetnym stanie i blisko mnie pojechałem zobaczyć tego samego dnia i już byłem umówiony z kolesiem ze ją kupuje :].

Jestem bardzo zadowolony, a czy dalej będzie coś starczego czy dalej ta sama TS, albo jeszcze coś innego tego nikt nie wie.

Przy zakupie jeszcze przesądziło tak jak piszecie - wygląd niby klasyczny ale za razem ma sobie coś nowszego.

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
  • Jawy, Cezety i Cafe Racery - To lubię! :)
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 28, 2009, 16:50:32 »

Gdybyście ledwo od ziemi odrośli i usłyszeli ten grzmot z tłumików 350TS i zobaczyli tą linię to też byście się zakochali.  :> Dla mnie 350 TS to bogini. ;) "Twinie!! Zagrzmij!!" :P

Batman

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 28, 2009, 17:16:57 »

I znów zacytuję:
"Za nowa na starą i za stara na nową".

Mimo, iż moja TSka obyła się przez sezon bez najmniejszej awarii (duża zasługa bakczysaraja) to trzeba wytknąć jej (nie mojej tylko ogólnie TS) lichy kosz sprzęgłowy, tarcza hamulcowa powinna zostać zamontowana kilka lat wcześniej, to samo tyczy się elektronicznego zapłonu. Jak kupowałem Jawkę to bałem się, żeby nic nie klękło na samym początku a teraz (jak stanę finansowo dobrze na nogi) chcę kupić 250 i CZ 350. Do remontu oczywiście. Pewnie będę potrzebował pomocy <punk> ale co tam. Stare mają inną duszę. Remontując TSkę odbiera się zupełnie inne wrażenia zmysłowe :> niż remont np Jawy 250. Przyznam się, że Jawsim zaszczepił we mnie trochę Czechosłowacji.
Nie wciskam nikomu tego, że moja racja jest jedyna i, że jest słuszna tylko opisuję dziwne zajście jakie zaszło <lol> . Fakt - część luda zachłysta się TSką bo ona wygląda trochę nowocześniej. Przypomina mniej PRLu i może dlatego częśc ludzi własnie ją wybiera (odnoszę takie wrażenie jak czytam różne fora i jakieś tępe chu*je piszą coś w stylu " "superfajnysport 1100rr" to moje pierwsze prawdziwe moto - przesiadłem się z Jawy". Zastanawia mnie ile osób na samym początku wybiera właśnie TSkę bo się wstydzi starej poczciwej CZ? Oczywiście - im dalej sięga w temat tym starsze motocykle nabierają dla niego innego znaczenia. Ale coś w tym musi być bo spotkałem się z takimi opiniami. Ja sam wybrałem TS bo w moim mieście jest nieoficjalny klub "Jawers Team" - mają kilkanaście Jaw i większość to właśnie TS więc tym modelem byłem szczuty od dawna. A kiwanie się 250ki to najpiękniejszy widok jaki można zobaczyć <thumbup> (nie tam jakieś wielokrotności "R" w nazwie albo (uchroñ mnie Boże) skróty typu HD...

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 28, 2009, 18:46:55 »

Mam i TS i CZ 350. TSem je¼dzi się trochę wygodniej w dwie osoby i lepiej przyspiesza. CZ jest bardziej wygodna w pojedynkę,troszkę wolniej się buja lecz dostojniej i ma ten d¼więk.  Wygląd to rzecz gustu. Mi podobają się obie. A klimaty Made in Japan mnie nie kręcą. Totalna znieczulica.

Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 28, 2009, 19:11:22 »

Rok 1986 lub 1987 , we Wrocławiu na wyścigu pokoju pierwszy raz zobaczyłem jawę 638- lux, mało mnie w asfalt nie wbiło,co to za maszyna,ten superowy wygląd prawie spać nie mogłem,następnie w rok pó¼niej Jeleniej Górze chłopaki zaczęli je kupować, niektórzy luxy ( metakowe napisy,wydechy przy ziemi) i z czasem TS także w większości z wydechami przy ziemi ,choć powoli zaczęły być podniesione,jak ja im zazdrościłem,jak widziałem i słyszałem jak dają po garach w kilka motorów aż mi się serce ścisakało.Jednak na TS nie było mnie wtedy stać jako ucznia <crybaby>.W 1989 roku wiosną  kilka dni przed otrzymaniem prawa jazdy pojechałem na giedę i zobaczyłem,stała jedna jedyna , jednak nie ts a 634 czerwona z siwymi błotnikami,zakochałem sie w niej, wykombinowałem kasę i była moja.I powiem wam że mimo wzrokowej miłości do luxa-teeski za tamtych lat to właśnie jawa 634 ( stara jawa) jest moim kochanym motorem i dlatego składam ją w chwili obecnej od podstaw mimo że na ramie 639 i mimo że z 639 było mniej roboty  i dawno bym nią je¼dził, i mimo znacznych kosztów przy odbudowie pozwalających na kupienie solidnego japoñca.Liczy się jednak sentyment i wiem że tej jawy nie pozbędę  się,natomiast następnym motocyklem który mam w planach i w którym sie zakochałem jest także piekny klasyk Triumph Bonneville,nie ścigacz,nie czoper tylko konkretna klasyka.

pozdrawiam wszystkich zapaleñców

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 28, 2009, 19:56:26 »

Od kiedy 634 to stara jawa? stara jawa to może być perak z 1949 roku a nie coś z połowy lat 80. Nie postarzaj proszę tej maszyny:) to całkiem młoda sztuka- do tego moim zdaniem ostatnia dobra jawa. TS nie wezmę nawet za darmo bo to niewdzięczny klamot. Przyozdobiona chlapaczami wygląda koszmarnie-do tego stylistyczny niewypał.Za wysoki,niewygodny i upierdliwy. I nie piszcie tylko prosze,że Jawy mają duszę a inne nie. ¯ADEN motocykl nie ma duszy i jednocześnie odwrotnie-każdy może ją mieć- to tylko kwestia nastawienia użytkownika- dla mnie moja Honda NTV ma duszę a Jawa TS z racji braku charakteru nie ma ani odrobiny... i co? Ktoś mnie przekona,że jest inaczej? Nie da rady,choćby sie pochlastał. to tylko taki prowokacyjny przykład bo dla mnie nie model lub typ motocykla jest dobry tylko konkretny osobnik. jeden będzie zachwalał Ts pod niebiosa bo albo nic lepszego nie miał/nie stac go/nie chce albo miał juz inne maszyny/droższe/tañsze ale tylko TS spełnia jego oczekiwania.Dla własciciela baotiana QC50-c (china-skuter) będzie on miał duszę, Komarek dla listonosza będzie miał duszę, a Sokół 1000 kogos kto traktuje go jak mebel albo wieszak na skarpetki nie będzie miał tej duszy wcale.Myślicie,że ktoś kto planuje pociąc jawę Ts i zrobić z niej krosa robi to bo ten motocykl ma duszę? Bo jest jedyny? Zupełnie niepowtarzalny i taki naj? I zakłada do niej błotniki od wsk podczepione najwyżej jak się da,plus H4 od 126pi pocięte i polepione na nity albo inne tandetne metody wydechy. Nie sądzę. Dla niego to tylko kupa złomu z której ulepi motocykl pod własne gusta i wtedy dopiero bedzie on miał dusze.W każdym motocyklu jest tyle duszy i charakteru ile przeleje weñ motocyklista go użytkujący. Ni mniej ni więcej. A teraz muszę już isc bo moja kochana Jawa 250 woła mnie na kawkę do garażu-chce pogadac o nowych oponkach,więc wybaczcie ;)

Janio

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 28, 2009, 20:46:03 »

dzieciaki zawsze chcą mieć coś co wygląda na nowsze:D <punk>

moze nie do konca jestem dzieciak :P a bo juz młodziez - niedlugo 18 ale kreca mnie jednak stare motorki i mam Jawa 350 634-7 :) dlatego ze mi sie taka trafiła za dobre pieniadze i tez mi sie bardzo podoba :) tylko 6V :( ale bede przerabiałz czasem ! :)

pozdrawiam

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 28, 2009, 21:01:36 »

Jawsim popieram w 100% Jak wspomniałem mam CZ bo szkoda było ja oddać komuś innemu. Ma 3 tys km na zegarze mimo to krzywa po naszych naukach jazdy rame(z tym sobie poradziłem) i troche problemów zastnego silnika. Mam tez MZ TS 250/1 motocykl jak dla mnie bardziej udany niż CZ. Wygladem pocuiągaja mnie Jawy z lat 60. Tyle ze w tej kwesji wolał bym mieć np. WSK 125 B1.

Co do japoni zbieram na CB 750 K6 
http://www.reitprecht.at/images/hobby/Motorrad/CB%20750%20Four/cb750blau.jpg

Zachorowałem wprost na ten motocykl;) Tyle ze stanie obok Mz i CZ
Kroje nawet jeden wynalazek na ramie WSK 125b1(uratowana przed pójsciem na zyletki) i chyba włoże tam piec od CZ 350. Taki ło 2T CR Zobacze co z tego wyjdzie i zobacze jak je¼dzi;)

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 28, 2009, 21:39:13 »

Nie wiem, co ma w sobie TS. Kiedyś, w latach 80-tych Jawy i MZ były dla mnie i rówieśników "prawdziwymi motocyklami" i wiadomo było że człowiek się do nich ślinił. No ale że było się małolatem, to sobie można było pomarzyć. Wtedy TS czy ETZ to był szczyt nowoczesności (w przeciwieñstwie np do archaicznych-dla nas WSK). Pó¼niej, jak podrosłem, przez jeden sezon je¼dziłem MZ 251-aż do wypadku, który zakoñczył (tak moim rodzicom się wydawało) moją karierę motocyklisty. Je¼dziłem MZ z przypadku-ot, kolega się pozbywał-chociaż Jawa jako większa bardziej mi się podobała...
Po latach, jako stateczny i "dojrzały" facet u znajomych w stodole wygrzebałem spod siana właśnie obecną 634 i w ten sposób zrealizowałem swoje marzenie z dzieciñstwa. W sumie teraz na pewno nie kupiłbym TS-wolę klasyczną linię z minimalną ilością plastików...
Czy jestem w niej zakochany? Chyba raczej sentymentalny, choć sprzedawać jej nie zamierzam. Czy mam wizję innego moto? Pewnie że mam, aczkolwiek nie japonię a Indiana Road Mastera, no ale to już droga impreza. Choć patrząc na to, jak spełniają się marzenia po latach to mam nadzieję, że kiedyś stanie w moim garażu także Road Master...
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

kamil

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 28, 2009, 21:54:42 »

Wszakże człowiek który nie ma żadnych marzeñ powoli umiera.  <cheers>

Ja jakoś nigdy do TS nie mogłem się przekonać, nie chodzi tu tylko o wygląd, ale o d¼więk, to jak się na niej czuje itd. Składam Jawę 350/634 bo...podoba mi się seksowny krągły żeliwniak, klasyczna linia. Wyposażę go w 12V, alu klamki i przełączniki, chromy, lakier etc. Taki najpiękniejszy twór ze wszystkich knedli po 80 roku. Poskładam już niedługo wszystko w kupę i...oddam go tacie. :) Bardzo miło się robi, gdy ktoś zostaje zarażony przez nas bakcylem motocyklizmu.  :)

A co do knedli, to wielbię ponad wszystko kyvanie się na 175/450. Piękne i baaardzo niedoceniane motocykle, które dają niesamowitą frajdę z jazdy, remontów i zagłębiania się w ich historii.  :P

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 28, 2009, 22:16:20 »

Dokładnie tak, marzenia to ważna rzecz <cheers>

Z dzisiejszej perspektywy TS to dla mnie osobiście symbol zacofania i upadku technologicznego lat 80-tych. Chciano odświeżyć przestarzałe żeliwniaki bez wkładu finansowego-i wyszło TS, które w zasadzie technologicznie się nie zmieniło na lepsze (a według niektórych na gorsze) i dodano tandetne (moja osobista opinia!) plastiki, które popsuły wygląd całości-w efekcie nie bardzo wiem o co producentowi chodziło?
Pewnie że jako dzieciak w latach 80-tych byłem TS-ką podniecony i niemal posikałem się z radości jak kuzyniak przewiózł mnie "takim sprzętem" ale teraz widzę dokładnie jak było... W tych latach wiele rzeczy "udawało" że jest czymś innym niż w rzeczywistości... Polonez też udawał że nie jest FSO 1500...
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

Sammael

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 28, 2009, 23:42:43 »

Ja nie żyłem w latach 80', przynajmniej nie na tyle, żeby to pamiętać, ale spójrzcie sprzęty wtedy "udawały coś czym nie były", liftingi, "ulepszenia" i kontynuacja produkcji tego samego tylko w innym opakowaniu (polonez, jawa TS) spełniały swoją rolę. Teraz z perspektywy nowszych technologii wszystkie są przestarzałe (zresztą wtedy już też były przestarzałe), co jednak nie czyni ich bezdusznymi i tandetnymi. Na pewno dzisiaj i w przyszłości jeszcze znajdą wielu miłośników. Ale tak jak mówił Jawsim - wartość takich sprzętów zależy od ich posiadaczy. Im bardziej będą szanowane tym większa będzie ich "wartość". Myślę, że wszystkie Jawy produkowane po 80 roku i generalnie wszystkie motoryzacyjne zabawki będą tym bardziej cenione im będą starsze. Tymbardziej, że świat idzie do przodu i kto wie czym będziemy je¼dzić za 30 lat. Pewnie każdy pojazd napędzany dzisiejszym silnikiem, z którego wydechu będzie można poczuć zapach spalin będzie wywoływał pozytywne wspomnienia i refleksje. Aż sie żal robi że będziemy je¼dzić na prąd, albo na coś innego, co nie wytworzy ani dzwonienia pierścionków ani strzelania z tłumika. :)

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 29, 2009, 01:56:20 »

Jawa TS to raczej relikt poczatku lat 90;] Jeszcze koledzy mojego brata je¼dzili i te motocykle miały spora wartosc do mniejwiecej 95-96 roku. Potem japoñczyki były juz coraz czesciej widywane na drogach. Nawet japoñskie wynalazki lat 80 to nie dokoñca motocykle a dziwolongi stworzone z przesada.

Do dzis polityka nowego opakowania strego srodka świetnie sie sprawdza patrz VW. Czy serje motocykli supersportowych.

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 29, 2009, 08:36:43 »

Od kiedy 634 to stara jawa? stara jawa to może być perak z 1949 roku a nie coś z połowy lat 80. Nie postarzaj proszę tej maszyny:) to całkiem młoda sztuka- do tego

Zgadza się Jawsimie,wtedy to był kilkuletni motocykl jednak w latach 80-tych chłopaki jeżdżąc Ts-kami i Et-kami mówili zawsze "OO jedzie stara jawa"( z racji braku przekładek w tłumikach moja miała piekny gang i była słyszalna z dosyć daleka) i  do dzisiaj to określenie mi zostało :).Wtedy na jawy naprawdę stare ( takie jak choćby Twoje) życzliwym okiem nie patrzono niestety.A co do TS to także mam  podobne zdanie do Ciebie najbardziej denerwują mnie te wszystkie tandetne plastiki,co nie zmienia faktu że niektóre zadbane sztuki wyglądają pięknie.

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 29, 2009, 08:52:32 »

Może i częściowo macie rację a może sprawa wygląda tak, że patrzycie na to wszystko z innej perspektywy. Ja miałem pecha dorastać w tych siermiężnych czasach.
Z resztą, nie ma sensu się wypisywać na ten temat.
Myślę, że ciekawszy wątek powstałby, gdyby go zatytułować:

"Co ta Jawa/CZ ma w sobie, że tak mydli oczy?"

W sprawie duszy-Jawsim myślę że dobrze ujął sprawę-każdy sprzęt może ją posiadać i jednocześnie może jej nie mieć.
Co do tego, czy TS-ki staną się szanowanymi "weteranami" - pewnie tak, aczkolwiek nieprędko. Są za młode i jest ich za dużo. Trudno mi nawet powiedzieć, czy mój żeliwniak jest zabytkiem-prawnie tak, we wrześniu-skoñczy 25 lat, model przestał być produkowany 24 lata temu, to że przeleżał wiele lat w sianie sprawiło, że co prawda ząb czasu zaczął się do niej dobierać ale z drugiej strony nikt nie próbował jej unowocześniać-tak że jest to 100% oryginał łącznie z żarówkami "TESLA" i filtrem powietrza "MADE IN CZECHOSLOVAKIA". Niestety,w  opinii publicznej "to tylko Jawa 350" i tyle.
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 29, 2009, 09:52:45 »

polecam przeczytac
http://www.breinride.home.pl/moto/index.php?option=com_content&task=view&id=104&Itemid=54
http://www.breinride.home.pl/moto/index.php?option=com_content&task=view&id=108&Itemid=1

szczególnie tym którzy w latach 80 albo byli w planach albo w pieluchach ( jak ja)

co by nie było offtopa, to powiem tak Ts jest o tyle popularniejsza ze o ile możemy jej zarzucać archaiczny wyglad ( troche taki jest) to po drobniejszych modyfikacjach może wygladem nie różnic się od małych japonczyków z tamtych lat...
http://mienki1987.blogspot.com/

zagierr

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 29, 2009, 11:22:11 »

Ja swoje pierwsze spotkanie z CZ miałem w wieku lat 3. Pamiętam jak dziś sąsiada mojej babci który składał silnik od Cezety przed garażem. Wtedy wydawał mi się kimś niesamowitym. Potem jego syn zabrał mnie na moją pierwszą w życiu przejażdżkę na motorze. Siedziałem na baku i trzymałem się kierownicy. Przyspieszenie było porażające a kiedy osiągneliśmy 100 km\h sąsiad puścił kierownicę. To było coś cudownego. 100 na szafie i ja własnoręcznie kierujący. Potem je¼dziłem różnymi sprzętami najpierw kolegów potem własnymi. W większości były to polskie sprzęty. Jak zdałem maturę to kupiłem sobie Ts 350. Był to duży skok w stosunku do poprzednich moto. Szybki i nowoczesny. Był to przede wszystkim pierwszy motocykl który miał dokumenty i mogłem nim je¼dzić bez obawy o spotkanie policji. Było to 6 lat temu i mimo dość dużej już ilości japoñczyków Ts wciąż wydawał się być motocyklem w miarę nowoczesnym i nigdy nie spotkałem się z powiedzeniem typu to tylko Jawa. Z Ts miałem same dobre doświadczenia jednak kiedy po przerwie kupowałem kolejny motocykl bez wahania wybrałem Cz. Myślę, że po prostu młodszym bardziej podoba się Ts która ma dużo bardziej nowoczesny wygląd, no i coraz mniej osób ma wspomnienia z dzieciñstwa związane ze starymi Cz czy Jawami a z czasem kiedy zaczynają bardziej się interesować daną marką doceniają również starsze modele które są bardziej klasyczne. No i wydaje mi się również, że Ts również powoli staje się klasykiem bo przecież to co nowoczesne dla mnie dla ludzi młodszych staje się już klasyczne.

Energizer

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350; 91r
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 29, 2009, 19:15:40 »

Co ma w sobie ....
- instalację 12V z alternatorem
- lampe tylną wkomponowaną w zadupek
- błotnik przedni w kolorze zbiornika
- dużo chromu  :P
- te specyficzne wyloty tłumików w formie miseczek - z których wiecznie kapie olej
- zajebiaszczy schowek obok akumulatora do którego można wsadzić np. paczkę kondomów  <drool>
- ssanie na dzwigienkę przy ga¼niku
- linie przypominającą japonię z połowy lat 80-tych
- te lekko zagięte w górę tłumiki
-27 koni
- kwadratowe w zarysie cylindry i skrzynie biegów
- coś by się jeszcze znalazło ... :>
« Ostatnia zmiana: Stycznia 29, 2009, 19:18:40 wysłana przez Energizer »
Motocykl to największy wibrator jaki można wsadzić między nogi.