Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 20:29:40
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: łañcuch CZ 350  (Przeczytany 6097 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

edi

• Gość
łañcuch CZ 350
« dnia: Stycznia 10, 2009, 18:18:38 »

proszę o porade,
jaki powinien być luz (zwis)na łañcuchu w CZ 350, czy mierzyć go na nieobciążonym motocyklu, czy też z pasażerem na kanapie.

Jestem nowy na tym forum, być może będę zadawać inne proste pytania(dopiero od 3 miesięcy mam CZ, która stała ponat 15 lat nieużywana)

BoNes

• Gość
Odp: łañcuch CZ 350
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 10, 2009, 19:12:57 »

Pomyślałem dobrze a napisałem odwrotnie  <mur> sorry za błąd.
usiąd¼ na moto i niech ktoś ci ustawi luz na 2-3cm  ;)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 10, 2009, 19:48:40 wysłana przez BoNes »

aker6

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 10, 2009, 22:53:17 »

łañcuch napina się z kołem w powietrzu  <frusty>

Kulfon

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 11, 2009, 03:36:18 »

Bones mylisz się niesety.
książkowo napięcie łañcucha ustawia się przy motocyklu stojącym na stopce centralnej. A luz jaki powinien mieć to bodajże 1 cm o ile dobrze pamiętam (nie chce mi się szukać teraz).
Ale... najpierw postaw moto na stopce centralnej i obracając powoli tylnym kołem sprawdzaj napięcie łañcucha w różnych miejscach. Bo zdarza się, że jeśli układ napędowy (zębatki i łañcuch) mają juz za sobą kilka dobrych kilometrów to napięcie łañcucha może się zmieniać wraz z obrotem koła. I wtedy trzeba znale¼ć "najciaśniejsze" miejsce i na nim ustawiać ten luz.
Bo gdy przypadkowo ustawisz ten luz w miejscu gdzie łañcuch jest nalu¼niejszy, to pó¼niej będzie Ci w innym miejscu zbytnio łąñcuch szpanowało, co może w efekcie prowadzić nawet do zerwania łañcucha, a i z całą pewnością przyczyni się do zniszczenia zębatek.
Nie będę wspominał, że w wypadku różnych napięć łañcucha w różnych miejscach najlepiej wymienić naped na nowy. :).
I w żadnym wypadku nie oszczedzaj i nie kupuj łañcucha za 20 zł. Ja popełniłem niestety ten błąd.  :-/ teraz żałuję bo nowa zębatka (ok. 70 zł) po ok. 1000 km jest już mocno zużyta. <mur>

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 11, 2009, 08:56:00 »

Jeśli wahacz bez kierowcy jest niżej od poziomu no to trzeba na sucho wybrać mniejsza wartość bo pó¼niej łañcuch się naciągnie. A jeśli wahacz bez kierowcy jest poziomo no to jak najmniejsza wartość naciągu na pustym motocyklu.

edi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 11, 2009, 16:24:48 »

dzięki za pomocne rady dot. naciągu łañcucha, jak się ociepli to zacznę z nich powoli korzystać,

a teraz inne pytanie,
w mojej CZ 350 (1981) jest instalacja 6V oryginalna, (regulator napięcia czy prądnica ?? jest mechaniczny(nie elektroniczny). Kupiłem akumulator 6V 11Ah, w trakcie jazdy na światłach kierukowskazy bardzo słabo działają(chyba, że przygazuję) - jest to pewien problem bo na skrzyzowaniach raczej zamyka się gaz. Czy jeżeli kupię akumulator 6V 14 Ah to coś się poprawi, a może coś pogrzebać z regulatorem, czy innym urządzeniem.
Kiedy włączony jest kierunowskaz to cyklicznie zmniesza się światło w reflektorze, a jeżeli jest słaby akumulator to kierunki w ogóle się nie włączaja. ¯arówki mam dobrane raczej prawidłowo jeśli chodzi o moce.

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 11, 2009, 16:48:56 »

Nie wiem jak ty tam 11 zmieściłeś no ale ok. Może w CZ jest inaczej niż w TereSce. Jeśli cyklicznie się zmniejsza no to masz padnięty aku, musisz zaopatrzyć się w mniejszy bo ten jest za duży coś kolo 5-7ah. 6V ma to do siebie ze mało ładuje, najlepiej zmieñ żarówki na diodowe i przerób tylna lampę na diody i po problemie  ;)

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 11, 2009, 17:12:18 »

W CZ 350  6V jest akumulator 14Ah. Ale twój opis wskazuje na brak ładowania,może nie całkiem ale może za mało ładować.
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

edi

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 11, 2009, 17:24:45 »

W CZ 350  6V jest akumulator 14Ah. Ale twój opis wskazuje na brak ładowania,może nie całkiem ale może za mało ładować.
na pewno za mało ładuje( bo przecież aku nie wyczerpywał mi się w trakcie jazdy), a tylko brakowało mu pradu gdy używało się naraz kilku odbiorników pradu ( reflektor, stop, kierukowskazy, pozycyjne), Możeby poprosić kogoś madrzejszego, aby mi cos tam poodginał w prądnicy czy w regulatorze napięcia jezeli jest to oczywiscie mozliwe

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 11, 2009, 17:51:57 »

I w żadnym wypadku nie oszczedzaj i nie kupuj łañcucha za 20 zł. Ja popełniłem niestety ten błąd.  Confused teraz żałuję bo nowa zębatka (ok. 70 zł) po ok. 1000 km jest już mocno zużyta. wallbash

to chyba raczej wina zębatki bo jest wykonana ze zlych materiałów zbyt podatnych na zuzycia, i moze bardziej zelego napiecia łañcucha niz samego łąñcucha, bo teno ile byłby ze złch materiałów, bardzo szybko by sie rozciągnął i zuzył ale nie zuzył zebatki...
http://mienki1987.blogspot.com/

Wojt@s

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 11, 2009, 19:10:54 »

Masz poprostu zasiarczone aqu jeżeli kierunku bardzo słabo Ci świecą . Tak samo kiedyś miałem, aqu do wymiany.

Z drugiej strony w 6V instalacje niestety nadmiar odbiorników może powodować takie chece.

Kulfon

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 12, 2009, 11:16:40 »

Mienki sęk w tym, że właśnie łañcuch jest z bardzo bardzo kiepskiego materiału. I się naciąga okropnie. A jak się naciąga to wiadomo że traci swoje odpowiednie napięcie. I wtedy wchodzi "na zęba" zębatki. po 500 km tak mi się już naciągnął że brakło mi napinacza w moto i musiałem o 2 ogniwka łañcuch skrócić. chcąc utrzymać jego napięcie musiałbym co 50 km regulować. Z początku myślalem że mi napinacz nie trzyma, bo zdziwilo mnie to że tak szybko łąñcuch się robi lu¼ny. ale się okazało że jednak łañcuch lipny :/ Zebatka jeszcze tragiczna nie jest, ale widać, że dało jej się we znaki stosowanie taniego łañcucha. Bede musiał na nowy sezon kupić czeski łañcuch to będzie jeszcze długo je¼dziło.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 12, 2009, 11:46:28 »

Ja mam łañcuch ze sklepu nie wiem moze z 40 zł kosztował ale jest dobry przez cały sezon ani razu go nie regulowałem i czy jazda z pasazerem czy bez nie była mu straszna, zebatki tez chyba nie zuzywał bo mimo tego wieku zeby miala ładne tylko zabierak byl juz shit i wymieniłem na nowa.....
http://mienki1987.blogspot.com/