Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 05:55:47
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: JOHNNY MOPED - CZ 175 typ 487  (Przeczytany 3120 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Johnny Moped

• Gość
JOHNNY MOPED - CZ 175 typ 487
« dnia: Grudnia 06, 2008, 20:35:47 »

Witajcie jestem tu stosunkowo niedługo. Mam 15 lat i niestety muszę ciągle poruszać się 50tką (w moim wypadku ogar 200), jednak od dawna chciałem mieć coś większego. Chyba ze 2 razy w życiu byłem na forum MZ czy innych,  tak to wiedziałem że knedel jest moim przeznaczeniem  :>
---
Przeglądałem autogiełdę i patrzę-CZ175 za 300zł uszkodzona skrzynia biegów kompletna. W moim wypadku (jestem z Wrocławia) kwity to konieczność dzwonię do gościa pytam się kwity są. Na nast. dzieñ umawiam się na oględziny. Moto ma zdjętą kapę od zapłonu i sprzęgła, stoi 2 lata już. Powód-zepsuty zmieniacz. Patrzę patrzę dziadek tłumaczy co nie tak w tym zmieniaczu mi się wydaje że wszystko ok ale oczywiście nic nie mówię. Ogólnie stan był taki, że miała zblokowane przednie koło, platynki zgniły ( a szkoda, bo to były raczej oryginalne, inne niż te teraz mimo że też mają znaczek JAWA), ten automat niby zwalony, zgiętą klamkę i nie było możności sprawdzenia czy to na chodzie jest. Kolo zapewniał że elektryka sprawna ale też aku nie miał.
---
Zastanawiam się dobra bierzemy. Za 340zł z dowozem CZ jest moja.
i teraz co się okazuje, co koleś gadał jako usterki.
USTERKA: Zwalone biegi
PRZYCZYNA: Nienasmarowana krzywka co włącza półautomatyczne sprzęgło, wajcha nie wracała na neutral no i nie chciał się wbić nast. bieg, trza było nogą podnieść.
USTERKA: Zaliczona gleba, zgięta klamka hamulca
PRZYCZYNA: To model klamki na 2 palce
---
Po 3 dniach i kupieniu nowego aku, platynek i innych drobnych pierdół moto odpalił. Gdy podłączyłem poraz 1 aku rzeczywiście, cała elektryka sprawna, żadna żarówka czy kontrolka nie spalona.  <thumbup> Po zdjęciu głowicy ujrzałem oryginalny nominalny tłok na którym było ZERO nagaru. Nie wiem czy ktoś go drapał, raczej nie bo właścicielami byli starsi panowie. W chwili obecnej motor jest oryginalny włącznie z np. dętkami, które niestety zmienię, bo wentyle mają za sobą czasy świetności i po prostu boję się że po takim czasie może dętka nieoczekiwanie strzelić.

Tutaj fotki dwie:

To by było na tyle, pozdrawiam Jawerów wszystkich  <cheers> gdy za kilka lat będę miał prawko na pewno pojadę na jakiś zlot.  :)
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2011, 21:16:30 wysłana przez Mienki »

7Kubik7

• Gość
Odp: Moja CZ175 typ 487
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 06, 2008, 20:42:32 »

Hehe no nawet fajna ;) Widac pare sladow korozji ale wymienisz i bedzie ok  :>

A tak w ogole jak ja mialem 15 lat to rodzice nie pozwoliliby mi kupic 175ccm   :]

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 06, 2008, 20:49:02 »

Tak tak-mało, kto o tym pamięta,ale od właściwej regulacji automatu sprzęgła zalezy właściwa praca mechanizmu zmiany biegów- zwłasza w modelach starszych z poprzecznym ruchem roboczym ramienia automatu. Fajna Bestia.... EEE a po co pytać rodziców o zgodę? Zasada prosta- jak nie chcesz usłyszeć odmowy to się nie pytaj <punk>

Johnny Moped

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 06, 2008, 20:50:53 »

Sam se zarobiłem to wiesz  :> W planie jest likwidowanie defektów/usterek i pucowanie po kolei czego trzeba, mam na to kilka lat jeszcze. Tak to po tajniaku se jadę  na działki w weekend w nocy bo CZ nie ma nic prócz dowodu i umowy. Raz na tydzieñ roruszanie silnika mym zdaniem wystarczy.  Aha mam kilka pytañ:
-Czy w CZ ostatni rząd w liczniku to są metry czy tam nie ma naliczania setek metrów i są same kilosy? Bo nie wiem czy CZ ma 10610kaem czy 1061,0  :D
-Koleś powiedział że tuż przed odstawieniem jej przestał działać licznik. Napęd wydawał się okej jednak nie zwracałem na niego uwagi zbytnio (skupiałem się na tym automacie). Czy wymiana linki prędkościomierza wiąże się z odkręcaniem kapy? Czy przy liczniku tą linkę się jakoś odkręca czy jak to jest zamocowane?

QTR

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 06, 2008, 21:07:06 »

Heh miałem kiedyś taką samą. Ogólnie motor moim zdaniem trwały i niezawodny a do tego mało pali <thumbup>
A co do twojego pierwszego pytania to ostatnia cyfra na liczniku odmierza kilometry czyli całe 1000m  :>
A do wymiany linki prędkościomierza nie potrzeba ściągać kapy sprzęgła  ;)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 06, 2008, 21:11:20 wysłana przez QTeR »

krzysiek51166

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 06, 2008, 21:48:33 »

piękna bestyjka udało ci sie z kupnem jej za 3 stuwy w takim stanie gratuluje szczęścia  <thumbup>

Johnny Moped

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 06, 2008, 21:53:48 »

A do wymiany linki prędkościomierza nie potrzeba ściągać kapy sprzęgła  ;)

To dobrze, mam nadzieję że wał do roadstera na allegro się sprzeda z jakąś sensowną przebitką, to niezwłocznie biorę się za licznik, jestm ciekawy czy jest wsio sprawny.  <punk>