Witajcie jestem tu stosunkowo niedługo. Mam 15 lat i niestety muszę ciągle poruszać się 50tką (w moim wypadku ogar 200), jednak od dawna chciałem mieć coś większego. Chyba ze 2 razy w życiu byłem na forum MZ czy innych, tak to wiedziałem że knedel jest moim przeznaczeniem :>
---
Przeglądałem autogiełdę i patrzę-CZ175 za 300zł uszkodzona skrzynia biegów kompletna. W moim wypadku (jestem z Wrocławia) kwity to konieczność dzwonię do gościa pytam się kwity są. Na nast. dzieñ umawiam się na oględziny. Moto ma zdjętą kapę od zapłonu i sprzęgła, stoi 2 lata już. Powód-zepsuty zmieniacz. Patrzę patrzę dziadek tłumaczy co nie tak w tym zmieniaczu mi się wydaje że wszystko ok ale oczywiście nic nie mówię. Ogólnie stan był taki, że miała zblokowane przednie koło, platynki zgniły ( a szkoda, bo to były raczej oryginalne, inne niż te teraz mimo że też mają znaczek JAWA), ten automat niby zwalony, zgiętą klamkę i nie było możności sprawdzenia czy to na chodzie jest. Kolo zapewniał że elektryka sprawna ale też aku nie miał.
---
Zastanawiam się dobra bierzemy. Za 340zł z dowozem CZ jest moja.
i teraz co się okazuje, co koleś gadał jako usterki.
USTERKA: Zwalone biegi
PRZYCZYNA: Nienasmarowana krzywka co włącza półautomatyczne sprzęgło, wajcha nie wracała na neutral no i nie chciał się wbić nast. bieg, trza było nogą podnieść.
USTERKA: Zaliczona gleba, zgięta klamka hamulca
PRZYCZYNA: To model klamki na 2 palce
---
Po 3 dniach i kupieniu nowego aku, platynek i innych drobnych pierdół moto odpalił. Gdy podłączyłem poraz 1 aku rzeczywiście, cała elektryka sprawna, żadna żarówka czy kontrolka nie spalona. <thumbup> Po zdjęciu głowicy ujrzałem oryginalny nominalny tłok na którym było ZERO nagaru. Nie wiem czy ktoś go drapał, raczej nie bo właścicielami byli starsi panowie. W chwili obecnej motor jest oryginalny włącznie z np. dętkami, które niestety zmienię, bo wentyle mają za sobą czasy świetności i po prostu boję się że po takim czasie może dętka nieoczekiwanie strzelić.
Tutaj fotki dwie:

To by było na tyle, pozdrawiam Jawerów wszystkich <cheers> gdy za kilka lat będę miał prawko na pewno pojadę na jakiś zlot.