Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 19:50:42
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Brak iskry, czy można je¼dzić bez akumlatora?  (Przeczytany 7066 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kmarcin81

• Gość
Brak iskry, czy można je¼dzić bez akumlatora?
« dnia: Listopada 16, 2008, 10:38:30 »

Witam. Nie dawno kupiłem cz 350 (niestety bez akumulatora) Chciałbym się od was dowiedzieć jak zrobić tak żeby je¼dzić bez świateł byle by iskra była. Czy do tego potrzebny jest akumulator??

modjo

• Młodszy Jawer
  • **
Odp: Brak iskry, czy można je¼dzić bez akumlatora?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 16, 2008, 10:58:47 »

Witaj.
Niestety ale musisz miec akumulator,podczas rozruchu iskra nie wezmie ci sie z powietrza.

Pozdrawiam
Mechanika Pojazdowa 507-098-858 Zapraszam

Kronobel

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 16, 2008, 11:03:13 »

Niedawno chyba jakiś koleś sprzedawał na Allegro same iskry.Cały słoik 1l pełen iskierek.Z tego co pisał starczało na kilka kilo ostrej jazdy.Coś jednak już nie widzę tej aukcji.Widać jest zapotrzebowanie na takie akcesoria lub co gorsza wystawianie ich na aukcji jest wbrew regulaminowi Allegro...

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 16, 2008, 11:48:49 »

Faktycznie Kronobel tez widziałem tę akcje zawartość słoiczka wpuszczało się w filtr od powietrza i można było  brykać, podobno nawet podgrzewanie siedzisko tedy się robiło..... Niestety to był towar nielegalny bo PGE (polska grupa energetyczna) stwierdziła ze to kradzież i naruszenie praw autorskich bo prądy są ich.....
http://mienki1987.blogspot.com/

7Kubik7

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 16, 2008, 11:51:43 »

Jednym słowem Kmarcin81 musisz zakupic sobie akusia zeby Ci CZ-tka chodzila  :P

QTR

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 16, 2008, 11:52:08 »

Tak jest na to sposób jednak będziesz to tego potrzebował dwie zapalniczki elektyczne i klej Poxilina lub ewentualnie jeśli zależy Ci na niskich kosztach zwykłą plasteline.
A teraz Ci opisze jak to zrobić.

etap I - Wyciągasz z zapalniczek iskrowniki a z głowic wykręcasz świece

etap II - Mieszasz ze sobą dwa składniki kleju. (Jeśli używasz plasteliny możesz ten etap pominąć)

etap III - mocujesz w głowicach w miejsce świec przy pomocy kleju (plasteliny) iskrowniki przyciskiem w dół tak aby tłok w GMP nacisną na niego i tym samym wytworzył iskre.

etap IV - Ustawianie zapłonu. Uwaga!!! Jeśli używasz kleju to nie masz pó¼niejszej możliwości ustawienia zapłonu więc musisz to zrobić raz a dobrze. A więc wkładając głębiej iskrownik zapłon przyśpieszasz a płycej opó¼niasz. Używając plasteli masz możliwość pó¼niejszej regulacji jednak jest możliwość samorozlegulowania zapłonu po nagrzaniu silnika.

Tak więc gdy już to wszystko wykonasz masz zapłon prawie idealny. Bezobsługowy, nie obciążający alternatora, bez plątaniny kabli, bez cewek i kondensatorów. Jedyna wada to brak możliwości zgaszenia motocykle kluczykiem. Musisz go poprostu za każdym razem zdusić jednak myśle że nie będzię Ci to przeszkadzać.

7Kubik7

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 16, 2008, 11:57:23 »

<lol> <lol> <lol>

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 16, 2008, 12:16:42 »

Chłopak chciał tylko się spytać a wy już z takimi tekstami  <hammer>
Jeśli kupiłeś CZtke bez akusia to wiadomo czemu  :> sprzedający nie chciał żebyś ja odpalił.

7Kubik7

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 16, 2008, 12:20:50 »

Bones moze nie.. :P Moze akurat potrzebowal akumulator bo ja wiem... Do kosiarki.. :D

QTR

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 16, 2008, 12:32:32 »

Bones ja nie chciałem napewno nikogo obrazić czy coś w tym stylu. Poprostu wydaje mi się, że jeśli ktoś pyta o takie rzeczy to poprostu chce zrobić z motoru jakiegoś kolejnego "pseudo crossa" czy coś w tym rodzaju. A tak chłopak motoru nie odpali, na aku będzie mu szkoda pieniędzy wydawać i zostawi CZ w spokoju i tym samym uchronimy ją od "zagłady" Jeśli kogoś uraziłem to przepraszam.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 17, 2008, 00:28:14 »

Ehhh, jesienne przesilenie.... nie wiem....  <sadwalk>  ... ale BoNes ma rację- przesadzacie!!!
Kolego musi byc tam akumulator bo ona ma zapłon bateryjny- mało tego- taniej wyjdzie kupić akumulator niż przerobić ją na iskrownik z jednego powodu- o ile widziałem już 175 na iskrowniku od simsona tak w tej się nie da bo ma dwa garnki- po drugie- iskra z iskrownika byłaby za słaba bo jest tam jedna cewka pierwotna a musiała by dwie wtórne obsłużyć- nie kombinuj- kup akusia.

krzysiek51166

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 08, 2008, 22:03:12 »

jak przeczytałem co zrobić  żeby chodziło bez aku to myślałem że padnę ze śmiechu przy kompie nie no morze nie ma kasy na kupno aku ale jeszcze nie widziałem zebu w kosiarkach były akumulatory i gdybyście widzieli takie kosiarki to dajcie linka niech zobacze coś takiego bo jak żyje to nie widziałem takiej kosiarki

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 08, 2008, 22:31:52 »

Janos

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 08, 2008, 23:33:55 »

eehhh panowie jak wam nie wstyd....      i wy mówicie że forum spada na psy a sami w ten sposób odpowiadacie na grzecznie zadane pytanie....   <furious> Jawsim  -  <cheers>