Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 07:45:35
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Zaciął się lewy korbowód. Proszę o podpowiedzi!  (Przeczytany 9374 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
Odp: Zaciął się lewy korbowód. Proszę o podpowiedzi!
« Odpowiedź #25 dnia: Października 25, 2008, 15:45:51 »

Krystian

wkładasz łozysko w karter, wpychasz wstepnie wał w łozysko, zakładsz dużą nakrętkę i za pomoca dystansu opartego o zewnętrzna strone łożyska ( tę "na zewnątrz od środka silnika" czyli albo od strony sprzegła albo od altka/pradnicy) wciągasz wał w łożysko osadzone w korpusie silnika

ja to tak widze i ja podobnie robie wiec chyba to działa   
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #26 dnia: Października 25, 2008, 17:10:46 »

AHa już rozumiem mniej więcej wkładam wał, zakładam tulejke  na czop opieram o  bierznie łożyska i zakręcam nakrętke tak to działa? NIe rozumiem jakim sposobem wtedy wał ma niby wejśc w łożysko? :[
Sory ale nie mogę wyobra¼ic sobię tego naprawdę :) <frusty>
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Października 25, 2008, 20:13:59 »

Jak nakręcasz nakrętkę na śrubę to ona przemieszcza się w stronę łba śruby. Tulejka w tym momencie zapobiega przemieszczeniu nakrętki, bo jest to fizycznie niemożniwe, ale siła działa i musi się coś innego poruszać zamiast tej nakrętki. W tym wypadku jest to wał wchodzący w łożysko w stronę tej nakrętki ;)

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #28 dnia: Października 26, 2008, 03:18:01 »

nie nie wierzę nakręcam  nakrętke na czop i wkłada mi wał w łozysko...Lukass dobrez jak b ede miał czeskę maszyne to pomagasz mi złożyc silnik ok/? <cheers> <sleep> <punk> ;]

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Października 26, 2008, 07:22:29 »

<eek> matko jedyna naprawdę o tym nie słyszałeś? Działa to podobnie do ściągaczy gwintowych. Widziałeś kiedyś ściągacz do magneta simson/wsk/romet? tam jest podobnie- wkręcasz korpus ściągacza w magneto i pokręcasz śrubą- gdy oprze się ona o wał a siły działają nadal to zrywa ona magneto z wału. Przecież to ameryka nie jest żadna a stary góralski sposób. ¯eby zobaczyć to modelowo we¼ zwykłą śrubę na przykład M8 około 6cm dł. załóż na nią podkładkę-by oparła się o jej łepek pó¼niej załóż sprężynkę o centymetr krótszą,następną podkładkę i nakrętkę. sprężynka w tym doświadczeniu robi za wał wciągany w łożysko- nakręcasz nakrętkę ( trzymając za łeb śruby ) i wychodzi z niej część gwintowana a spręzyna się ściska. W podobny sposób będzie w silniku- z nakrętki wyjdzie kawałek wału a połączenie wał-łożysko się ściśnie bo nie ma innego wyjścia. Pamiętaj tylko,że to proces kilku fazowy. Jak podczas skręcania napotkasz duży opór to musisz poluzować i zdjąć nakrętkę i podłożyć pod nią kilka podkładek lub dłuższą tuleję,żeby wciągany wał miał znowu miejsce by się przemieścić... <sadwalk> wybacz,że to mówię, bo jestem już pewnie "starym madafaka wyjadaczem no respekt for young & green" ale radziłbym sie podszkolić bo cienko to widzę. ja zanim rozkręciłem jakiś silnik to poczytałem,popytałem,posłuchałem... W mechanice na 100% skuteczności składa się- 30% wiedza,20% praktyka i doświadczenie,20% wyobra¼nia,20 cierpliwość,5% narzędzia,5% siła. Wiadomo,że kiedyś trzeba zacząć, ale popytaj ludzi z fachem w ręku o różne patenty,m etody itp. Bez tego nie ujedziesz. Poza tym patenty i metody zastępują siłę i narzędzia.

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Października 26, 2008, 08:55:16 »

No no, organoleptycznie na przykładzie dobrze zobaczysz ;) Ale jak Cię ta metodanie nie przekonuje to po prostu poprzez mrożenie wału i grzanie karteru dosłownie sam wskoczy na swoje miejsce ;)
Ja tam nie jestem żaden stary wyjadacz, ale na ile będę mógł pomóc, to wal śmiało ;)

MOTOPSYCHO

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Października 26, 2008, 09:23:00 »

AAAAAAAAAAAAAAAAA to taki myk za pmocą tulejki i nakrętki wciągamy wał w łożysko!! W jawce 50 niaczej to zrobiłem w dosyć brutalny sposób. młotek i nakrętka :( wstyd mi. a jak ona chodzi do tej pory to ja nie wiem. Okazało się że moja Jawusia to narazie najlepszy sprzęt tego typu na wsi. A teraz klepie Jawe ts 350. dzięki za podpowiedz!! Aaaa a jak wciągnąć wał od strony iskrownika bo tam czop jest inny. Za pomocą śruby, tulejki i podkładki?? <dontgetit>  <lookaround> dzięki za podpowiedzi piszcie dalej!! <worship>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Października 26, 2008, 11:52:12 »

prawy nie!!!!!! tam jest malutki słabiutki gwint- urwiesz bidaka. prawa strona z reguły wchodzi lżej przy lekkim popukiwanie tyko w okolice łożyska przez kołeczek

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #33 dnia: Października 26, 2008, 12:47:38 »

ok ok już rozumiem Jawsim widziałem takie ściągacze nawet mam od WSKi taki i wiem jak on działa tylko nie mogłem pojąć w jaki sposób wał będzie wciągany ale już rozumiem wiecie mam spó¼niony zapłon:) a co do skłądania silników to też chodzę pytam, patrzę, czytam i wtedy się zabieram do roboty więc spoko.Tylko ten jeden problem mnie nurtował ale wytłumaczyliście to łopatologicznie i zrozumiałem:) thx

MOTOPSYCHO

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Października 26, 2008, 13:42:20 »

Dobra dobra. Rozumiem już jak to leci aby nie uszkodzić wału dzięki chłopacy <thumbup> :> Ale dalej się martwie że coś spie.....(papier) bo mi łapy się telepą jak alkocholikowi (chybam mam nerwiece ale to szczegół)  <sadwalk> . Moja Jawa powinna być na chodzie na wiosne najpóżniej. Wszystko spokojnie i dokładnie z wyczuciem i z głową na karku. <thumbup>  ale jak możecie to piszczcie co można podczas tego remontu przypadkiem spier....ć. Bo ja poczontkujący jestem w temacie Jawy ts 350.
Zgóry przepraszam za łacine podwórkową!!!!!

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Października 26, 2008, 15:20:45 »

sposób na mrożenie wału i grzanie łozyska to jest juz dla takich ludzi z wiekszym doświadczeniem. Składasz silnik do karteru lewego(tam gdzie jest sprzegło), nakrywasz prawym i tu tez nie mozna uzywac młotka. Do uszczelnienia jakiś markowy sylikon ja uzywam produktów firmy wurth i zeby nie siepał po oczach to kolr czarny. Nadmiar sylikonu scierasz szmatka nasaczono lekko bezyną zaraz po złozeniu silnika. £ożyska przed załozeniem uszczleniaczy smarujesz olejem który lejesz do paliwa. tak samo jakl łozyska korbowodów i czopy przed załozeniem uszczelniacza(te najlpiej kupić sylikonowe). Tłoki i pierscienie maja być czyste! tak samo jak cylidry. Uszczelke pomiedzy karterem a cylidrem nie smarujesz sylikonem tylko smarem łozyskowym, tak samo uszczelki pod głowice i kruciec ga¼nika. Jesli wymieniasz łañcuch sprzegłowy to tylko w komplecie z 2 kołami z którymi współpracuje inaczej mija sie to z sensem.

Kilka słów o docieraniu najwazniejsze dla silnika jest pierwsze 10 minut pracy wiec nie tracisz czasu na ustawianie ga¼nika tylko odpalasz wsiadasz i robisz rundke bez gwałtownego gazowania ale tak zeby silnik rozkrecił sie 2-3 razy do obrotów maxymalnej mocy. Dopiero wtedy ustawiasz ga¼nik. Przy docieraniu nie stosujesz magicznych mikstur 1:20 bo silnik meczy sie na tym bardziej niz na zbyt ubogiej mieszance(podwyzszona temperatura splania, powstawanie nadmiernej ilosci nagaru który jest idealna pasta scierną), podnosisz tylko iglice do samej góry i tyle. Kontrolujesz jedynie temperature silnika. Silnik docierasz na najgorszym na rynku oleju czyli miksolu.

Silnik za dotarty mozna uznać po przejechaniu około 350km.

Przeczy to nieco temu co wiedzą niektórzy ale wiekszosc sportowców i mechaników sportowych wykorzystuje własnie ten spób docierania. 

MOTOPSYCHO

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Października 27, 2008, 19:42:34 »

AA podczas docierania stosujemy mieszanke 1:XX (1:50,1:40 czy 1:30??)  <blink> . Właśnie jaką mieszanke powinno się stosować podczas docierania?? Bo od razu wydało mi się 1:20 to za dużo oleju. Ja podczas docierania Jawki 50 stosowałem taką żecz do 5L benzyny lałem 125ml-150ml oleju a używałem olej ten czerwony co był w setkach za 2.50zł Fulmix czy cuś jakiś pół syntetyk. A obecnie leje czerwony Shelfmix 1L oleju mineralny 17.50zł. A mam pytanie na jakim oleju jeżdzić syntetyku, pół syntetyku czy mineralnym?? To pytanie zalicza się także do docierania <yes> . Niechciałem zakładać nowego wontku i burdelku nie robić!! ;) Prosze o pomoc!! <thumbup>  <worship>

MOTOPSYCHO

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Października 29, 2008, 20:20:07 »

Przepraszam czy ktoś mi pomoże???? 
AA podczas docierania stosujemy mieszanke 1:XX (1:50,1:40 czy 1:30??)  <blink> . Właśnie jaką mieszanke powinno się stosować podczas docierania?? Bo od razu wydało mi się 1:20 to za dużo oleju. Ja podczas docierania Jawki 50 stosowałem taką żecz do 5L benzyny lałem 125ml-150ml oleju a używałem olej ten czerwony co był w setkach za 2.50zł Fulmix czy cuś jakiś pół syntetyk. A obecnie leje czerwony Shelfmix 1L oleju mineralny 17.50zł. A mam pytanie na jakim oleju jeżdzić syntetyku, pół syntetyku czy mineralnym?? To pytanie zalicza się także do docierania  <yes> . Niechciałem zakładać nowego wontku i burdelku nie robić!!  ;) Prosze o pomoc!!   <thumbup>  <worship>
Wiem że każdy ma swoje mieszanki lecz prosze o odpowiedz!!!

mariusz

• Świeżak
  • *
    • flacmusic.pl
« Odpowiedź #38 dnia: Października 29, 2008, 20:31:58 »

Nie chcesz "burdelku" robić? To we¼że chłopie poszukaj... bo od cholery już tego na forum było. I na pewno szybciej poznasz opinie kilku osób, niż jakbyś miał czekać na odpowied¼ na forum, tym bardziej że część niegdyś stałych bywalców-wyjadaczy już na to forum praktycznie nie zagląda.

MOTOPSYCHO

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Października 29, 2008, 20:39:15 »

A może mi ty coś podpowiesz?? :> to niewiesz że trzeba forum podtrzymywać?? a nie szuksj sukaj szukaj!!!!! znudzić się może!! a ja chcę wiedzieć jak niektórzy czynili bo niechcę niczego spier....ć!! Sory jak twą godność naruszyłem. ;)

mariusz

• Świeżak
  • *
    • flacmusic.pl
« Odpowiedź #40 dnia: Października 29, 2008, 20:58:25 »

Podtrzymywanie życia na forum jest czymś innym niż bezsensowne dublowanie wątków czy postów. Nie chcesz niczego spartolić? To poczytaj sobie:
http://www.demonos.vipserv.org//component/option,com_smf/Itemid,155/topic,807.0
http://www.demonos.vipserv.org//component/option,com_smf/Itemid,155/topic,1562.0
http://www.demonos.vipserv.org//component/option,com_smf/Itemid,155/topic,2128.0
http://www.demonos.vipserv.org//component/option,com_smf/Itemid,155/topic,2299.0
http://www.demonos.vipserv.org//component/option,com_smf/Itemid,155/topic,430.0
http://www.demonos.vipserv.org//component/option,com_smf/Itemid,155/topic,3613.0

To tak na szybko znalazłem. A jak Ci ta wiedza nie wystarczy to najpierw poszukaj kolejnych wątków na forum, przeczytaj, przeanalizuj i dopiero pytaj. Szukajka nie gryzie ;)

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Października 29, 2008, 21:09:47 »

jakby wszyscy używali opcji szukaj to forum by każdemu się nudziło  <hammer> Czasami trzeba "odświeżyć temat", może w kolejnych tematach coś by było bardziej łopatologicznie napisane  ;)

mariusz

• Świeżak
  • *
    • flacmusic.pl
« Odpowiedź #42 dnia: Października 29, 2008, 21:36:49 »

Bones... Ale ja nie mam nic przeciwko odświeżaniu wątków. Ja się czepiam dublowania już tych istniejących bez ich przeczytania. Bo to nie ma żadnego sensu i robi prawdziwy burdel. Właśnie przez takie dublowanie pó¼niej ciężko znale¼ć konkretną odpowied¼ bo wszystko jest rozpieprzone na kilka (o ile nie kilkanaście) wątków. A jakby tak wszystko na dany temat było napisane tylko w jednym wątku? Zatem Panowie oto mój apel do Was: nie róbcie większego bałaganu niż już jest. I koñczmy ten off-topic bo to nie miejsce i nie czas na tego typu rozważania.  <offtopic>

PS. "jakby wszyscy używali opcji szukaj to forum by każdemu się nudziło"
Bones, nudzi Ci się? To się jajkami pobaw albo id¼ do garażu pogmerać przy swojej maszynie, zamiast głupoty wypisywać bo "parę" osób z tego forum z własnej nieprzymuszonej woli wyłożyło kasę na opłacenie serwera i wyższego transferu. Reasumując- marnujesz cudze pieniądze...

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Października 30, 2008, 11:03:07 »

Podczas docierania nie zwiekszasz mieszanki paliwo-olej czyli stosujesz 1:40;] Bo tyle czesi sobie upodobali do motocykli. Po cholere wiecej oleju lac do paliwa nie wiem, przecież jesli wlejesz go zbyt dużo podnosisz temp. spalania co prowadzic do gorszych a nie lepszych warunków pracy.

MOTOPSYCHO

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Października 31, 2008, 22:25:43 »

Dzięki mariusz jednak szukajka nie gryzie!!! <thumbup>
HubertBaran wielkie dzięki za podpowiedzi wielki pokłon w twą stronę <worship> a mógł byś mi podać twój nr gg. bo nieraz jak się nie znajdzie to chwila klepania na gg wystarczy żeby ktoś fachowo pomógł!! Np sytuacja jest taka : w Jawie zbrzkło prądu jak nie daje sobie rady to lecę do kompa patrze na listę gg piszę i dostaję odpowieć, lecę do garażu.  nie przeszkadzając na forum. to jak?? <thumbup>

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #45 dnia: Listopada 03, 2008, 21:16:08 »

528995

MOTOPSYCHO

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Listopada 09, 2008, 12:42:35 »

Dzięki!!!! <thumbup> <thumbup>  ;)  <worship> <worship> <worship>