Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 09:38:55
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Zaciął się lewy korbowód. Proszę o podpowiedzi!  (Przeczytany 9385 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MOTOPSYCHO

• Gość
Zaciął się lewy korbowód. Proszę o podpowiedzi!
« dnia: Października 17, 2008, 21:49:31 »

Mam kurka takie zapytanko odnośnie wału Jawy Ts 350  <mur>  <frusty> zdażyło wam kiedyś się że daj boże lewy korbowód się zacią przy wyjmowaniu go z kartera?? Mi to zdałyło się dwu krotnie np. dziś przywiozłem z pewnej kopalni złomu lewy karter z dobrym wałem wybijam wał a tu jebu.. spadł na stół i się kruca fuks zacią lewy korbowód co mam zrobić w tym przypadku?? a łożyska nie miały luzu!! <mur> POMOCY!!!!!!!!!!!!!! I na stole piewszym razem w wakacje tak samo nc nie wypadł tylko się zacią!!!!! POmocy!!!!!!!! Piszcie nawet na GG!!!!!!!!!!!! z podpowiedziami!!!!!

manius

• Gość
Odp: Pomocy!!! zacią się lewy korbowód prosze o podpowiedzi!!
« Odpowiedź #1 dnia: Października 17, 2008, 22:14:44 »

przy piewrszym silniku mialem to samo..i stwierdzilem ze regenaracja bo co innego :P

Wojt@s

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 17, 2008, 22:53:58 »

albo przy wybijaniu za bardzo się przeciwwagi ścisnęły albo łożysko w stopie korbowodu poszło więc tylko regeneracja:)

MOTOPSYCHO

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Października 18, 2008, 20:19:34 »

Kolego BoNes jak kolega może to prosze o instrukcje i materiały jakie gędą mi potrzebne do zrobienia takiego ściągacza najlepiej jak dołączysz zdjęcie do coś takiego zrobie bo pojętny chłopak jestem. <yes> Ktoś wie kto z okolicy woj.lubelskiego potrafi zrobić regeneracje wału do Ts-ki?? <worship> proszę o namiary najlepiej okolic Lublina, Kraśnika lub Opola lub. <thumbup> Mam pytanie czy czopy wału są wymienne?? <dontgetit>

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 18, 2008, 21:27:44 »

http://www.demonos.vipserv.org//component/option,com_smf/Itemid,155/topic,245.0
Tu masz temat ze ściągaczami wszelkiego rodzaju do tego silnika wyprodukowanymi przez forumowiczów.
A z regeneracją to wszyscy walą do Ruszczyka, jedynego importera czeskich maszyn. Polecany jest też bardzo zakład z Poznania, który specjalizuje się tylko w regeneracji wałów do takich sprzętów.

Wojt@s

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Października 18, 2008, 23:01:05 »

Poznañ można polecić bez wachania, Pan Marek Olechowski, przez google go znajdziesz:)

MOTOPSYCHO

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Października 19, 2008, 13:50:47 »

przepraszam ponawiam pytanie: Ktoś wie kto z okolicy woj.lubelskiego potrafi zrobić regeneracje wału do Ts-ki??  proszę o namiary najlepiej okolic Lublina, Kraśnika lub Opola lub.  Mam pytanie czy czopy wału są wymienne?? A propo dzięki Lukass102 za ściągacze domowej roboty. <worship> piszcie!!!! Bo do Poznania to mam chyba daleko. :'(
« Ostatnia zmiana: Października 19, 2008, 13:57:15 wysłana przez MOTOPSYCHO »

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Października 19, 2008, 14:02:09 »

Kup zestaw naprawczy (allegro, jawaczesci) i zanieś do zwykłego warsztatu zajmującego się szlifami/regeneracjami.

MOTOPSYCHO

• Gość
Odp: Zaciął się lewy korbowód. Proszę o podpowiedzi!
« Odpowiedź #8 dnia: Października 19, 2008, 14:25:00 »

O wielki moderatorze!!! <worship> często zgłaszałem się do takich warsztatów ale każdy wyganiał mnie jak psa z moim kochanym wałem powiedział mi taki jeden że czopy są pospawane i przetoczone na tokarce i mi tego nie zrobi bo może bić któryś z nich a reklamacji nie przyjmuje. Więc załatwiłem sobie drugi wał za 100zł z lewym karterem drugi moge dostać za 10zł. przy wyciąganiu go z kartera zacią się lewy korbowód. A nie miał wogule luzów :'(  :'(  <crybaby> !!!!! teraz spróbuje wybrać się do opola to takiego pana co przepędził mnie z tym pierwszym wałem. Nie mam do niego zaufania!!!! Więc próbuje się dowidzieć czy ktoś ma zaufanego wykonawce regeneracji wałów!!!! i pytam się czy czopy są wymmienne?? <worship>

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Października 19, 2008, 14:33:41 »

Wszystkie czopy są wymienne. Ruszczyk jak mi regenerował wał zostawił stare tylko przeciwwagi.

A to co powiedział twój fachowiec może świadczyć o jego kompetencji.
Spróbuj naoliwić to  łożysko, które ci się zacieło, i wtedy podejmij próbę rozruszania go:)

I jeszcze napisz mi co Ci takiego zrobiłem, że się tak do mnie zwracasz?
« Ostatnia zmiana: Października 19, 2008, 14:35:12 wysłana przez bakczysaraj »

MOTOPSYCHO

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Października 19, 2008, 14:50:24 »

Dzięki WIELKI MODERATORZE!!! <worship> <thumbup> Bo nareszcie jakiś mądry człek do mnie się odezwał ostatnio prowadziłem inny wontek o nazwie: Jawa czy Cz?? chyba. <blink> to za każdym razem kiedy chcałem się dowiedzieć czegoś to zawsze nie którzy wtrącali swe 3 zdania az sie bardzo wkórzałem a niektórzy wrecz pomagali. <worship> wielkie pokłony w ich strone  <worship> a luknij co powiedział kolega Wojt@s:albo przy wybijaniu za bardzo się przeciwwagi ścisnęły albo łożysko w stopie korbowodu poszło więc tylko regeneracja:) A co zrobić jeśli się przeciwwagi ścisneły?? bo pojęcia nie mam?? wsadzić jakąłś nakrętkę z śróbą i rozkręcić żeby ruszyło?? <blink> Ty znaczy pan jest drugim moderatorem który mi pomógł i poprowadził za ręke po ciemnościach Jawoskich. bo tyle zakamarków przedemną!! <thumbup> proszę po odpowiedz!! 

A jeszcze ktoś wymodził jakiś ściągacz dolewego karteru, znaczy do lewej strony wału?? <unsure>
« Ostatnia zmiana: Października 19, 2008, 15:08:39 wysłana przez MOTOPSYCHO »

Wojt@s

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Października 19, 2008, 15:10:46 »

Kolego jak miałeś czopy w przeciwagach zaspawane to znaczy że przeciwagi się obracały względem siebie, a tak nie może być, sama nazwa wskazuje że muszą jeszcze rownoważyć się i cały układ.

Wracjąc do twojego problemu jak będziesz kupował zestaw naprawczy np. same korbowody plus łożyska pamiętaj że wszystko wymienia się parami. Inaczej żaden fachowiec nigdy nie dojdzie do ładu i składu a wał będzie nie wyważony nie mówiąc o pasowaniu i wciskach.

Bakrczysaraj napisał naoliwić, możesz spróbować podgrzać deliketnie stope korbowodu, koncepcji wiele, więc proboj

MOTOPSYCHO

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Października 19, 2008, 15:30:04 »

Jak by co to chodzi o zewnętrzne czopy wału te co ida do iskrownika i sprzęgła. Piszę na wszelki wypadek ;) . Ale na tych czopach u poprzedniego właściciela chodziła tylko żarła wodziki. Mam też pytanie czn na stare wałki moge założyć nowe tryby cz tylko jeden na którym wodzik topiło czy paliło?? :[ a propo a w jaki sposób moge ściągnąc te zewnętrzne czopy wału?? prosze o instruktaż jak to zrobić??!! A jak mówiłeś że się ścisneły bo wybijaliśy go z kolegą i mechanikiem w warsztacie młotkiem to w jaki sposób go rozciągnąć?? <blink>

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Października 19, 2008, 16:32:38 »

Zwykle topi wodziki jak nie masz oleju, jak masz krzywą prowadnicę wodzika, albo jak to oczko w aparacie do biegów przez które przechodzi prowadnica jest wyrobione. Jeszcze jest opcja- sprawd¼ czy powierzchnia trybu to wyfrezowanie w którym "siedzi" wodzik nie jest chropowate- powinno być gładziutkie.

Co do wału. Czy przeciwwagi ci się ścisnęły, porównaj (suwmiarka) odległości między prawymi i lewymi przeciwwagami. To który wał ty masz spawany, a który nie?

Jak pisałem, naoliw łożysko i próbuj rozruszać.

¦ciągacz do lewego i prawego jest taki sam, tylko ma inne rozstawy mocowania. Ja mam jeden ściągacz z dwoma kompletami otworów.
« Ostatnia zmiana: Października 19, 2008, 16:35:29 wysłana przez bakczysaraj »

MOTOPSYCHO

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Października 19, 2008, 17:09:44 »

w tej skrzyni olej był i nawet woda. <lol> woda stąd że od chyba 2 lat spoczywała pod chmurką za stodołą. Po rozdzieleniu karterów napotkałem taki widok: prowadnica skrzywiona prawy wodzik spalony lewy zablokowany a oczko nie wiem ale sprawdze <blink> . A pytając się na zapas jak tryb bedzie chropowaty to wymienić jeden czy wszystkie składając na starych wałkach czy nowe tryby i nowe wałki?? Jestem przezorny. :) ok sprawdze suwmiarką ale dla wyjaśnienia mam pierwszy wał co był w moim silniku z obu stron miał czopy pospawane prawy-iskrownik, lewy-od strony sprzęgła zablokował się lewy korbowód przy wyciąganiu go z kartera. Mam drugi wał co nie ma czopów pospawanych tylko zacią się lewy korbowód. Bo ten wał dostałem z lewym karterem i motylkiem. Tak więc historia się powturzyła z korbowodem :'( korbowód porusza cię daj boże od 3 do 4 cm. bez oliwienia łożysko nie zardzewiałe wygląda na to jak by blokowały go przeciwagi?? <blink>

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Października 19, 2008, 17:23:23 »

Jakichś farfocli naleciało w igiełki. kombinuj dalej. Wałki jak są proste zostaw, wymieñ tryby, które mają chropowatą tą bierznie.

MOTOPSYCHO

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Października 19, 2008, 17:42:30 »

Ok OK. jutro sprawdzę wielki moderatorze <worship> Jutro lub pojutrze odezwe się. Narazisko. :)

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #17 dnia: Października 19, 2008, 18:16:22 »

A co zrobić jeśli się przeciwwagi ścisneły?? bo pojęcia nie mam?? wsadzić jakąłś nakrętkę z śróbą i rozkręcić żeby ruszyło?
Dobrze wiesz co robić a tyle się pytasz i piszesz i piszesz i piszesz...
¯e też Ci się chce? <blink>

Zrób tak jak napisałeś bo przecież jeśli to tylko przeciwwagi się "ścisnęły" to i tak nic nie ryzykujesz.
Jeśli sie uda to ok. Tylko zrób to delikatnie i z głową.tak aby równomiernie przeciwwagi się rozchodziły. I stale kontroluj wymiary.

Jeśli się nie uda albo poszło łożysko albo skrzywił sie czop... to przecież i tak  planujesz dać wał do regeneracji.
A więc: narzędzia w dłoñ, "głowa na karku", mózg intensywnie pracuje... i do dzieła  ;)
Powodzenia.

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Października 20, 2008, 09:23:20 »

chłopaki z całym szacunkiem ale gos przeciez kompletnie rozcentrował wał;] Trzeba go oddac do odpowiedniego warsztatu centrowanie wału do jawy 40zł;]

MOTOPSYCHO

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Października 23, 2008, 20:13:05 »

No cóż sprawucha przedstawia się następująco. tel zacny lewy korbowód ściaśnił się o 1mm. w różnicy od prawego poruszającego się. <yes> Czy wystarczy tylko ten milimetr żeby go zablokować?? :'( Sorki że długo się nie odzywałem ....... Szkoła nauka itd. :) Kolego jawol pisze i piszę bo wtedy miałem niedziele i do garażu nie pujde to skoczyłem na forum na zwiad jak moge tę usterke naprawić. Miałem duuużżo czasu. :D Dzięki za słowa potuchy do wiosny powinnem skoñczyć!! KOlego HubertBaran na czym polega rozcentrowanie wału???? <blink>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Października 23, 2008, 23:54:34 »

Więc rozcentrowanie jak sama nazwa wskazuje polega na zmianie osiowości poszczególnych elementów wału- w relacji czopy i przeciwwagi. A po chłopsku- krzywy się zrobił.

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Października 24, 2008, 11:02:51 »

Wał w jawach tak delikatnej konstrukcji nie widziałęm jeszcze nigdy wczesniej ;] byle uderzenie powoduje jego rozcentrowanie. Potem dziwić sie ze śruby sie odkrecaja itp...

MOTOPSYCHO

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Października 24, 2008, 19:48:37 »

Acha!! Czyli regeneracja!! a po regeneracji w jaki sposób złożyć ten telikatny wał w kartery?? :'(  <blink>  <worship> Prosze o podpowiedzi!! <thumbup>

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Października 25, 2008, 09:23:06 »

nie regneracja to wymiana korby, sworznia, podkładek dystansowych i łozyska +centrowanie wału;] Ty musisz wycentrować wał a potem delikatnie złozyć silnik. ja robie tak;] Wprasowuje łozysko do karteru lewego i potem za pomoca tulejki dystansowej opartej na czesci wewnetrznej łozyska i o nakretke na wale wprasowuje wał do łozyska. to samo z 2 strony poczym zakładam uszczelniacze i ameno;)

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #24 dnia: Października 25, 2008, 10:43:52 »

JA nie rozumiem Hubert jak za pomoca tulejki można wcisnąć wał w łożysko <eek>
Wkładasz tulejkę żeby oparła się o wewnętrzną bieżnie łożyska czyli jest ona pomiędzy łożyskiem i wałem nie?Wał opiera się z drugiej strony o nią to jak ma wejśc w to łożysko?Nie wiem nie rozumiem wytłumacz mi bo jakis zakręcony jestem jak słoik po ogórkach... <lol>
Apropo wałów to kiedyś jak byłem młody (bo głupi to i teraz jestem:) )
wkładaliśmy wał do wski 3 za pomocą młotka waląc w jego koła <crybaby> <no> <furious> ja nie wiem jak to je¼dziło :)
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?