Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 12:57:55
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Odp: Turbozabytki - opinie, fakty, luźna gadka  (Przeczytany 1773 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
Odp: Turbozabytki - opinie, fakty, luźna gadka
« dnia: Października 01, 2025, 16:11:22 »

Bo są, to są części od GY6/139QMB. Jedyne co może te turbo zabytki różnić to fakt, że toczą własne piasty i je zaprawiają do kół magnesowych, ale całość to są komponenty od chińskiego skutra z półki i chinole to robią na masówkę. Te moduły zapłonowe co oni dają można po 15zł kupić i lepiej przy CDI mieć ich zapas bo padają jeden po drugim.

Mi się praca silnika na CDI nie podoba, niestety takie zło konieczne dla sześciowoltowców jednak chyba prędzej bym komuś polecał pełne wapno niż ten zapłon bo już spotkałem się z dwoma maszynami na tych chińskich CDI gdzie cały czas są jakieś jaja z tym. Jak komuś się chce samemu klecić to za mniej niż 200zł idzie cały zapłon poskładać, zrobić tylko podstawę i na tokarce wystrugać adapter do stożka i zamocowane.

Maskota ma lepiej wystrugane to CDI w stylu własnym niż te turbozabytki robią. Błażejowi po prostu ego wystrzeliło w kosmos jakie to wspaniałe nie jest. Oczywiście broń cię panie boże nie ujmuję komuś bo opakował to ładnie i na pewno jest to przystępne dla mniej wiedzących ludzi, no ale na litość... To jest po prostu zebrany wór szpargałów od 139QMB i zapakowany w złotko... I jeszcze ta cena, powtarzam całość tych komponentów kosztuje mniej niż 200zł, nie liczyłem piasty ale na pewno przy takim wolumenie ich to kosztuje grosze. Vape przynajmniej jest produktem dedykowanym zrobionym od podstaw...

Do WSK kupiłem taki zapłon jeszcze jak nie było to turbozabytki i powiedzmy że jeszcze to było przystępne cenowo i nie miało ceny z kosmosu. To tylko moja krytyka, nie każdy musi się zgadzać. Chyba próbnie zrobię taki zapłon do pieca 6V bo mi się przyda coś takie i przekalkuluję co ile kosztuje. Chiński zapłon za 750zł? Oczywiście można, wolny rynek ale to chyba jakaś utopia jest.
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2025, 07:29:28 wysłana przez Maliniak »
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

łysy79

• Jawer
  • Jawa 350 634-7 + Velorex 562, Jawa 350 OHC
« Odpowiedź #1 dnia: Października 01, 2025, 20:08:48 »

Prawie 15 tys. km na zapłonie od Turbo Zabytki, jesli chodzi o zaplon narazie nic niepokojącego sie nie dzieje, co do ładowania to zauważyłem że te "prądnice" muszą mieć obroty, u mnie na wolnych napięcie spada do 13V lub niżej, powyżej 2 tys. obrotów jest ok.
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2025, 07:29:36 wysłana przez Maliniak »

Ez57

• Jawer
  • Jawa 350 TS 638.1
« Odpowiedź #2 dnia: Października 02, 2025, 16:49:28 »

Mixol a co turbo zabytki wyczyniają? Nie odpowiadają na zapytania o cdi czy może problem z reklamacjami?
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2025, 07:29:45 wysłana przez Maliniak »

Jawabuza

• Świeżak
  • *
  • Coś tam w stajni jest
« Odpowiedź #3 dnia: Października 02, 2025, 20:48:07 »

W CZ 487 montowałem ten zapłon i był ten sam objaw, pytanie jeszcze czy przekaźnik do kontrolki ładowania ma jakąś regulację kiedy gaśnie i się zapala.Praktycznie każdy producent tych zapłonów używa tych samych komponentów, toczą tylko piastę i podstawę zapłonu.Co do tej firmy, omijam szerokim łukiem z powodu podejścia i traktowania klienta.

Ja do innego moto(Iż49) kupiłem od nich nową kontrolkę(przekaźnik) i nie ma żadnej regulacji. Kupiłem też z Raksomotors taką kontrolkę i tam jest już regulacja.

Ogólnie w Iżu dużo się nawkur... łem z zapłonem TZ, o obsłudze nie powiem złego słowa, bo i można kupić osobno części, a i pomogli co nieco, ale... na Boga, kupujesz zapłon za 800zł i musisz rzeźbić pokrywę prawą bo mocowanie impulsatora i sam impulsator się wygina po założeniu pokrywy, no bez jaj.

Ów zapłon kupił poprzedni właściciel Jeżego, poeebał tam w sumie samo podłączenie kabli i może przez to miałem problemy, więc winy na sam zapłon nie zwalam, bo i tak jak już się wkurw..em na maxa na to, to wywaliłem to i kupiłem Vape, gdzie sam montaż był dziecinnie prosty i moto od kopa zapaliło, a TZ zwichnęły w sumie 3 nogi przy kopaniu  >:( . Z tego co pamiętam to w Iżu też było podobnie ze światłami, że poniżej pewnych obrotów po prostu ładowanie spadało, a po dodaniu gazu było ok. Podobnie jest w Vapnie. TDi jest od silnika, co ma wiele wyższe obroty użytkowe jak nasze stare cfajtakty, więc tutaj nic nie wymyślimy raczej na "seryjnym" układzie.

Mixol a co turbo zabytki wyczyniają? Nie odpowiadają na zapytania o cdi czy może problem z reklamacjami?
Na fb coś mi mignęło, że montaż tylko w "autoryzowanych" warsztatach= gwarancja, bo dużo reklamacji ludzie robią na popsute części, które wynika z niewiedzy montujących. Coś takiego dali.
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2025, 07:29:53 wysłana przez Maliniak »
Jawabuza 350 1997 :P

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #4 dnia: Października 02, 2025, 20:53:10 »

Ale doradzacie koledze. Najtańszym multimetrem nic nie zmierzy nawet napiecia będzie warjował, pokazywał nawet 29v. Albo porządny albo anakog.

Jak nie ma rezystorów na fajkach albo fajek z ekranem to nawet mój METEX do którego mam kabel i dyskietkę będzie pokazywał śmieci... To, że miernik będzie drogi, mogę nawet do tego zapiąć Fluke'a tylko jak masz zapłon który grubo sieje to pieniądz sypnięty na przyrząd elektroniczny niewiele zmieni. Analog zawsze pokaże, mam takiego z czasów PRL. Pytanie co ma być mierzone bo jak już się tak doszukujemy co z tym ustrojstwem jest nie tak to prędzej bym do tego zapiął czterokanałowego Rigola ale to jest już droga zabawka i pomiary zaczął od tego jaka jest częstotliwość, czy krzywe są prawidłowo przesunięte, czy krzywa nie jest poszarpana i przede wszystkim jakie jej mamy wypełnienie tzw. "Duty Cycle"

Choćby sztywno stojąca czerwona flaga i do tego dobrze napięta jak wejdziesz na ich stronę. Reklamacje rozpatrywane tylko na podstawie papieru z "profesjonalnego" warsztatu i ich wspaniały zapłon przez takowy ma być zamontowany. Nie wiem jak faktycznie jest, kupiłem tylko CDI do WSK zanim to zmieniło nazwę na turbozabytki i nie dostałem nawet schematu do tego zapłonu tylko raz, że kupowałem to naprawdę dawno temu, a dwa wtedy jeszcze wiedzę nabywałem i w sumie to zlałem ten temat bo obecnie to sobie sam to podłączę jak już poobcowałem z takimi wynalazkami.

Jeżeli faktycznie ta klauzula ma zastosowanie to typowy pasjonata hobbysta ma gwarancję do bramy albo w sumie gorzej. Za 750zł co mało nie jest to powinna być infolinia z "kasią" na supporcie a nie coś takiego że kupujesz i ma ci ktoś to zamontować i dać jeszcze papier i się podpisać. Ja po prostu nikomu tego nie polecę bo jest to ładnie opakowane, cena jest z kosmosu i to podejście do klienta z tą klauzulą jest wręcz obłędem. Jak już też WujoWojtas i ja powiedziałem - wolny rynek. Skoro wspieracie takich przedsiębiorców no to cóż... Wasz wybór.

Po co w ogóle ta kontrolka w CDI, co najwyżej nie będzie świateł :P Na to co mi przychodzi do głowy i można wykorzystać półkowe rzeczy to można takie coś zrobić na dwóch tranzystorach a jako blokadę trazystora czyli zgaśnięcie diodę zenera. Coś takiego powinno się zmieścić w oprawce Ba9s ale mam jakieś dejavu że ktoś to już zrobił. Ogólnie bazuję na układzie jaki jest wykorzystany do regulacji napięcia w knedlach z alternatorem, bo zasada jest identyczna tylko próg zadziałania inny, nawet przerobiłem jeden regulator żeby pasował pod akumulatory żelowe - napięcie ładowania 14.1V.

TDi jest od silnika, co ma wiele wyższe obroty użytkowe jak nasze stare cfajtakty, więc tutaj nic nie wymyślimy raczej na "seryjnym" układzie.
Trochę tam miejsca jeszcze jest, ale muszę kupić jakąś zwojnicę śmiecia i odwinąć jej cewkę, zmierzyć to i zrobić kalkulacje w zeszycie, niestety stałe pole magnetyczne nie pomaga ale można coś wyrzeźbić. Tylko to już jest ingerencja większa.

Jak komuś nie zależy na prądach to chyba lepiej by było wziąć stator z 8mioma cewkami do ładowania i dwoma zapłonowymi równolegle bo kitajce robią takowe.
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2025, 07:30:02 wysłana przez Maliniak »
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Mixol

• Świeżak
  • *
  • CZ 476 1973
« Odpowiedź #5 dnia: Października 03, 2025, 06:31:40 »

Ogólnie traktowanie klienta podczas reklamacji - nie z mojej winy tylko produktu.Podejście kiedy jest problem, to było prawie rok temu.I nie dotyczy to tylko mojej osoby, znajomy też miał jazdy z zapłonem do TS 125.Mnie rozwala ten montaż w wybranym warsztacie, kiedyś się chwalił że schemat jest czytelny i każdy to podłączy sam bo to kilka kabli.Jak można napisać na facebuku że klienci którzy posiadają więcej niż dwa zwoje mózgu nie odczują różnicy, jakie on ma zdanie o ludziach.Sam produkt jest taki jak innych producentów, ale obsługa była dobra dopóki nic się nie działo, montowałem kilka zapłonów wcześniej i wyglądało że firma jest ok, niestety tylko wyglądało.Ogólnie w ciągu ostatniego roku zakładałem kilka CDI dwóch producentów do różnych motorów, WSK, MZ, CZ.Padł moduł zapłonowy, dwa regulatory napięcia, tu sprzedawca wymienił graty, powiedział że taki towar dostaje z chin i nie było problemu.Zapłon od t-z dwa razy padła cewka która zasila impulsator, na temat reklamacji nie chce pisać co znajomy tam miał.Dlatego omijam.
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2025, 10:37:32 wysłana przez Mixol »

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #6 dnia: Października 03, 2025, 07:31:33 »

Podzieliłem wątek, tam zostawiłem wszystko co tyczyło się tematu CD/i w Panelce, tutaj mamy luźna gadkę.
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

michal_t

• elektronik-programista
  • Jawer
  • Cezet 350 / Honda VT700C Wrocław
    • Honda VT700c oraz Jawa 350
« Odpowiedź #7 dnia: Października 03, 2025, 09:51:46 »

Po co w ogóle ta kontrolka w CDI, co najwyżej nie będzie świateł :P Na to co mi przychodzi do głowy i można wykorzystać półkowe rzeczy to można takie coś zrobić na dwóch tranzystorach a jako blokadę trazystora czyli zgaśnięcie diodę zenera. Coś takiego powinno się zmieścić w oprawce Ba9s ale mam jakieś dejavu że ktoś to już zrobił.
Ja kiedyś się bawiłem w takie kontrolki ale to za dużo zabawy w stosunku do ceny i odpuściłem temat.

Od strony technicznej jedynie mogę powiedzieć, że chińskie CDI owszem działa, ale sieje zakłócenia strasznie (jak przystało na chińczyki nie spełnia żadnych norm). Czasami ludzie do mnie piszą o podłączenie obrotomierza bo im szaleje albo nie działa. Nie działa bo ten zapłon tak sieje zakłócenia, że elektronika w koło się zawiesza.

Japońskie motocykle mają zapłony TCI (przynajmniej te które miałem). Wizualnie wygląda to bardzo podobnie i ludzie często myślą, że to CDI. Też jest magneto, stojan 3 fazowy (3 żółte przewody zazwyczaj) i impulsator ale to służy jedynie jako alternator z magnesami stałymi bo jest niezawodny. Sam moduł zapłonowy to cewki i zapłon TCI na 12V (jak w samochodach). Zapłony TCI sieją mniej zakłóceń radiowych i dzięki temu elektronika działa mimo, że obrotomierze czy moduły zapłonowe w motocyklu są w plastikowej obudowie (brak ekranu na fale radiowe).
    Status GG
https://hondavt700c.wordpress.com ale też coś o Jawie i Cezecie się znajdzie ;)

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #8 dnia: Października 03, 2025, 10:07:28 »

Jeśli ktoś chce by kontrolka zapalała się i gasła w CDI, można to zrobić wykorzystując przekaźnik np org z instalacji. Muczos mi podpowiedział i działa, co prawda na wolnych mruga, ale działa.

Podłączenie:
86 - masa
85 - jedne z przewodów od uzwojenia
87a - żarówka/kontrolka
30 - plus ze stacyjki
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

Jawabuza

• Świeżak
  • *
  • Coś tam w stajni jest
« Odpowiedź #9 dnia: Października 03, 2025, 13:43:09 »

Kiedyś z nudów rozebrałem spaloną kontrolkę ładowania od TZ, oto ona, od dołu jeszcze był jakiś układ, ale nie mogę fotki znaleźć:
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2025, 13:45:23 wysłana przez Jawabuza »

Bison

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #10 dnia: Października 03, 2025, 15:30:48 »

Dawno temu, chyba tu na forum od kolegi Michała, zakupiłem kontrolkę ładowania. Zamontowałem ustrojstwo w fabryczną oprawkę w mojej 472.6 i fajnie to działało, trzeba tylko było zmienić czerwone szkiełko na jakieś białe. Czesia miała zestaw CDI od Janka ale już się sprzedała :) Mam jeszcze taką jedną kontrolkę w zapasie, przyda się kiedyś do knedla z CDI albo do czego innego.
Jawa 350 OHC - 2025
Jawa 638 & Velorex 562 - 1987
IŻ 350 Planeta 5 - 1991    
Ford Orion 1,6 D - 1985
VW Golf 1,3 CL - 1991
Peugeot 405 1,6 GL - 1993
Yamaha FZ6 Fazer - 2007

Jawabuza

• Świeżak
  • *
  • Coś tam w stajni jest
« Odpowiedź #11 dnia: Października 03, 2025, 16:25:39 »

Znalazłem fotkę tyłu

Ez57

• Jawer
  • Jawa 350 TS 638.1
« Odpowiedź #12 dnia: Października 03, 2025, 17:44:47 »

Ten układ/kostka z tyłu to zwykły przekaźnik.

xepher

• Jawer Weteran
  • Motór nie umiera nigdy
« Odpowiedź #13 dnia: Października 03, 2025, 19:12:34 »

A ja mam same pozytywne doświadczenia z tz, również z reklamacji. Zawsze pomogli, nawet jak wina była po mojej stronie( przestawiony wał).
"Jak dwumetrowy, stu kilowy facet może jechać na motorynce?!"
CZ 350 472.4 i inne.
Nowy Sącz 793621301

Jawabuza

• Świeżak
  • *
  • Coś tam w stajni jest
« Odpowiedź #14 dnia: Października 03, 2025, 20:15:11 »

Ten układ/kostka z tyłu to zwykły przekaźnik.
Tak, NCNO

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #15 dnia: Października 03, 2025, 22:36:19 »

Panowie - jeśli macie 1h czasu, piwko, minimum narzędzi elektrycznych oraz miernik napięcia to w zawrotnej cenie...25 zł kupujecie przekaźnik NO z regulacją progu działania i histerezy, montujecie, izolujecie przewody i... tyle. Nawet instalacji nie trzeba zmieniać/przerabiać. Dotyczy modeli 12V i niezależnie od CDI/VAPE/Sovek+altek - napięcie brane jest z aku a nie z elektrowni.

Co do Trubozabytki - pisałem z nimi chyba 2 lata temu. Wtedy ponoć kombinował z przewijaniem cewek aby zwiększyć moc/wcześniej indukować napięcie ładujące. Koniec końców altek Jawy+H4+współczesny części ładowania na 6D wstaje w mojej Jawie niżej, niż ich CDI. Różnica to chyba 700 obr/min.

Czasami pokazuje Błażej fotki z reklamacji i... ciężko się im dziwić. Kable opalone, 1 "źdźbło" z całej żyły ledwo styka konektor i zdziwko, że upaliło regiel. Z drugiej strony - trochę obserwowałem ich biznes i bodajże podejście do klientów. Były wpisy o szanowaniu czasu wolnego pracowników zwłaszcza w święta i wyrozumiałość odnośnie czasu reklamacji. Przeraża mnie to, co obecnie Błażej sobą reprezentuje:/ Wcześniej starał dzielić się wiedzą, pomagać(dużo działał na forum elektroda) a teraz ma podejście "skoro kupił to i znajdzie czas, aby zadzwonić z problemem i wtedy będzie gadka".
Inna kwestia, ze tuż po rozpowszechnieniu się z tego forum info o przekaźniku kontrolki ładowania na przekaźniku TZ,Unimoto i cała reszta wrzuciła je hurtem do oferty...
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #16 dnia: Października 03, 2025, 23:50:51 »

(...)25 zł kupujecie przekaźnik NO z regulacją progu działania i histerezy(...)

Daj linka do tego przekaźnika, bo jak szukałem z pół roku temu to niczego sensownego i w dodatku w takiej cenie nie widziałem na rynku.

Mixol mogę zapytać ile zestawów z TZ zamontowałeś powiedzmy w tym roku? I z czym konkretnie miałeś problem? Pytam z czystej ciekawości...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #17 dnia: Października 04, 2025, 00:32:09 »

Mała korekta - jednak 57 zł. Zapamiętałem starsze ceny :D  Możesz szukać "słabszego" - ten z linku obsłuży do 220 watów.....

https://ase.hoste.pl/sklep/index.php?p153,przekaznik-sterowany-poziomem-napiecia-7nrm
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #18 dnia: Października 04, 2025, 07:00:02 »

Co do Trubozabytki - pisałem z nimi chyba 2 lata temu. Wtedy ponoć kombinował z przewijaniem cewek aby zwiększyć moc/wcześniej indukować napięcie ładujące. Koniec końców altek Jawy+H4+współczesny części ładowania na 6D wstaje w mojej Jawie niżej, niż ich CDI. Różnica to chyba 700 obr/min.

Coś z czym chcę się pobawić ale nadal w przypadku chińskiego CDI zostajemy przy układzie AC coś co widzę przy niektórych egzemplarzach jest problemem bo jedna cewka na zapłon nie starcza jak silnik jest dobrze doprężony ale piję w tej chwili do czegoś innego niż tylko ładowanie, ale może na wiosnę zawita do mnie CZ z takim zapłonem co ma problemy to zapnę do tego Rigola i raz na zawsze rozwieję wątpliwości i co nieco będę mógł dodać w temacie tych zapłonów ale potrzebuję żywcem egzemplarza. Przezwajanie pod ładowanie naprawdę niewiele da przy tej średnicy co CDI od chinola tam są magnesy stałe, margines na kombinacje jest bardzo mały ze względu na obroty użyteczne. Alternator czeski jest rzeczą świętą, bo tam możesz na wirnik załadować ile wlezie to jest dosłownie elektromagnes.

Na fabryce w przypadku alternatorowego knedla masz 20W magneśnicę i jeszcze zapiję do tego że jakiego układu byś nie miał i wywalone aku to uja nie odpalisz tego jak wirnik ma losowo przerwy w samochodach jest układ 9D i przerobiliśmy w firmie taki temat bo ciężko było to znaleźć jako że nasza fiesta w wersji VAN losowo stawała na poboczu bo wysysała całe aku 52Ah a raz ładowała pełnym "pałerem". Knedlowy alternator ma pełne ładowanie przy 2000 obr, sprawdziłem to sam - przy 2 tyś obrotów z w pełni zapaloną instalacją od razu nie będzie 14.7V ale jak chwilę się przytrzyma z niedoładowanym kwasiakiem to do tego napięcia to dojdzie chwila moment, układ diod nie ma znaczenia.

Do tych sprzętów nie ma lepszego rozwiązania niż alternator jak czesi ładowali, super rozwiązanie a sam regulator można sklecić prawie za darmo i za grosze bo zasada regulacji jest banalnie prosta. Piłem do kontrolki bo w knedlowych i samochodowych regulatorach to jest rozwiązane na trzech tranzystorach a dzisiejsze odpowiedniki kosztują niewiele i znoszą więcej, znacznie więcej niż gówniane tranzystory z komuny i naprawdę rzadko to pada. Najczęstsza awaria w samochodach co mają 9D to są wywalone albo niestykające szczotki, owszem też czasami się to upali ale już podpierając to przypadkiem sprawdzonym - jak losowo szczotkorzymacz - regulator załapał to fiesta jeździła a jak nie łapał to stała w rowie, tyle.

A kończąc to litanię proboszczą nawet na durnym kiwasake ER-5 czy suzuki GS500, tam wszystkie cewki są od ładowania, a zapłon jest z baterii, tylko tam nie macie efektu przygasania bo kitajce ładują tam aku 14Ah który w szczytach da wam ponad 100A prądu jak trzeba a teraz niektórzy przy CDI oczekują cudu z akumulatora 5Ah który ma wysoką Rw i naprawdę niewiele potrafi oddać ze względu na rozmiar. Przy 6D też mam ciemniejsze światła ale jak dodam gazu ponad 2 tyś to mam laserowe światła.

A i jeszcze zapomniałem, wspomniane motocykle potrafią ugotować stator w lato bo przy obrotach jakie tam silniki obierają regulator wszystko zwiera do masy żeby utrzymać te 14.5-14.7V. W moim starym japanie już 3 sztuki wymieniłem bo jarają się jeden po drugim. Piłem kiedyś do tego bo kto wymyśla zasadę działania że maszyna "eklektyczna" pracuje w pełnym zwarciu...

Mała korekta - jednak 57 zł. Zapamiętałem starsze ceny :D  Możesz szukać "słabszego" - ten z linku obsłuży do 220 watów.....

Przekaźnik bistabilny regulowany.

WujoWojtas

• Administrator
  • Jawer
    • Poduszki dla dzieci
Odp: Odp: Turbozabytki - opinie, fakty, luźna gadka
« Odpowiedź #19 dnia: Października 04, 2025, 07:47:45 »

Ja mam TZ w 356, kupiłem go używany od kogoś, napisalem do TZ z kilkoma pytaniami i normalnie doradzili itd

Mixol

• Świeżak
  • *
  • CZ 476 1973
Odp: Odp: Turbozabytki - opinie, fakty, luźna gadka
« Odpowiedź #20 dnia: Października 04, 2025, 08:34:07 »

Żeby było jasne bo może ktoś wszystkiego nie czytał co pisałem, nie uważam że ich zapłony są gorsze czy wadliwe, i tak wszyscy producenci u nas robią z tych samych komponentów.Różnica jest w wyglądzie ewentualnie wadze koła zamachowego.Nigdzie ani nigdy nie pisałem też że odradzam zakupy w tej firmie.
Jeżeli kupuje się produkt i jest problem, dzwoni się w normalnych roboczych godzinach w dniach pn.-pt. kultura, dzień dobry itp to wymagam dobrej obsługi i profesjonalnego podejścia do sprawy.
Nie będę wchodził w szczegóły, ale rozmowa na poziomie dno.
W ciągu ostatniego roku montowałem dwa zapłony i jeden gaźnik.Z dwoma produktami był problem techniczny nie z winy montującego.Jeden produkt popsuł się dwa razy, sprzedawca wymienił towar ale sposób rozmowy, poziom, masa nerwów, co wyrobiło moje zdanie.Omijam i tyle w tym temacie.

Ez57

• Jawer
  • Jawa 350 TS 638.1
« Odpowiedź #21 dnia: Października 04, 2025, 11:05:34 »

Na fabryce w przypadku alternatorowego knedla masz 20W magneśnicę i jeszcze zapiję do tego że jakiego układu byś nie miał i wywalone aku to uja nie odpalisz tego jak wirnik ma losowo przerwy

Może czegoś nie wiem ale Jawe 638 ver 0, 1, 5 na fabrycznym altku i przerywaczach odpalisz nawet bez akumulatora, trzeba tylko porządnie zapchać motocykl aby silnik miał obroty. Testowałem osobiście na Jawie 638.5.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #22 dnia: Października 04, 2025, 14:09:36 »

Jawolotmen - Jawę 638.0 z altkiem odpalisz nawet na aku z napięcem 5 V. Potrzebny jest porządny zapych na 2 biegu okolice 2 000 obr/min. Alternator dostaje wzbudzenia i napięcie gwałtownie rośnie w całej instalacji. Tylko obroty jałowe trzeba utrzymywać powyżej 1500 obr/min. Z tego, co mi wiadomo to wirniki posiadają pewne pole szczątkowe(a raczej je nabywają z czasem), przy odpowiednio szybkim kręceniu wałem zaczynają same się wzbudzać. No i 5V w instalacji też coś daje na szczotkach:)
Ładowanie w knedlu jest... różne. Przy H4 mam 14,2 przy około 2 000 obr/min, ale bez oświetlenia chyba jak pamiętam już przy 1 600 obr/min mam 14 V. No i ja mam starą instalację. Można też pierdoły typu oświetlenie zegarów, kontrolki, światła pozycyjne zmienić na współczesne diodowe żarówki - zużywają mniej prądu, szybciej osiągniemy napięcie docelowe.

Dziękuje za wskazanie nazwy, szukam alternatywy tańszej. Może coś zaprzęgnę z płytek "andurino"?
« Ostatnia zmiana: Października 04, 2025, 14:12:44 wysłana przez Dragon on the Blue Sky »

Karolek

• Jawer Weteran
  • Jawa 638/1 1989
« Odpowiedź #23 dnia: Października 04, 2025, 21:32:23 »

638 już kilka razy odpalałem na pych, akumulator się rozładował, bo zapomniałem światła wyłączyć, zapłon vape z04. Bez problemu pali, kontrolki nawet się nie żarzyły. Jawa stała przeważnie ponad 8 godzin z włączonymi światłami mijania.
« Ostatnia zmiana: Października 04, 2025, 21:34:58 wysłana przez Karolek »