Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 13:00:47
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Grubość zabieraka Jawy 350 638/640 po stoczeniu wieńca, pod nową zębatką tylną.  (Przeczytany 494 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jawabuza

• Świeżak
  • *
  • Coś tam w stajni jest

Pytanie do tych, co mają, lub co przerabiali kiedyś, czy planują stoczenie oryginalnego zabieraka od Jawy 638/640.

Jaką grubość ma zabierak w miejscu osadzenia zębatki/wieńca po przerobieniu, czyli przetoczeniu pod zębatkę rozmiaru oryginalnego 428 i 520? Mierzył ktoś to? Po przeszukaniu forum nie trafiłem niestety na takie dane w żadnym temacie z tym związanym.

Dałem do przetoczenia nowo kupiony zabierak od Jawy 597 na średnicę wewnętrzną zębatki 120mm i wszystko fajnie, ale jak to bywa w czeskim filmie nie zwróciłem uwagi na osiowanie zębatki i teraz sie zastawiam, czy przetoczenie na prawidłowe osadzenie owej zębatki nie będzie be, gdyż z pomiarów wyszło mi, że zabierak ma grubość w tym miejscu około 7,3mm i stoczenie o brakujące 5mm to aby 2mm grubości materiału  :o . Tak ma być?

Zębatka o oznaczeniu JTR1361,50 którą kupiłem ma przetłoczenie, gdzie można zyskać po jej odwróceniu 2mm, ale znowu JTR1361,50 jej nie ma i pozostaje stoczenie tych brakujących 5mm do prawidłowego jej osadzenia.... a wtedy pozostają całe 2mm z małym hakiem na grubości ścianki zabieraka... :-\ .

Dziękuję za uwagę.
Jawabuza 350 1997 :P

Adamu2T

• Jawer Weteran
  • Jawa TS+velorex562+jawa20+ Honda Shadow vt 1100

Ja stary zabierak staczałem tak,żeby odsłonić oryginalną całą zębatkę,która jest zatopiona w aluminium. Następnie ją wybijałem z zabieraka i od razu wtedy jest miejsce,gdzie dolegać ma nowy wieniec. Wystarczy następnie dopasować średnicę wewnętrzną wieńca z pozostałym zabierakiem i gotowe. Wszystko zależy od posiadanego wieńca zębatego. Różne się trafiają,i różne też przerabiałem. Podstawą jest bazować na otworze łożyska... Nie wiem,czy dobrze wyjaśniłem wszystko

Jawabuza

• Świeżak
  • *
  • Coś tam w stajni jest

Adamu2T, oczywiście dobrze wyjaśniłeś, Czyli są grubsze i cieńsze zabieraki po stoczeniu? Serio nie mierzył nikt grubości miejsca osadzenia śrub po stoczeniu wieńca i wywierceniu otworów?

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel

Generalnie oryginalne fabryczne zabieraki miały więcej materiału i takie do tej modyfikacji są najlepsze. Miałem kiedyś sytuację, że po wytoczeniu jakiegoś zamiennika pojawiły się nawet dziury. Jak znajdę to wrzucę fotki.
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Adamu2T

• Jawer Weteran

W zasadzie po wybiciu tej zatopionej zębatki za wiele mięsa tam nie zostaje...

Jawabuza

• Świeżak
  • *
  • Coś tam w stajni jest

No więc zakupiłem na OLx oryginalną zębatę od TSki, z lat może i 80, za całe 30zł 8) i będę działał na niej dalej doświadczalnie. Nowy zabierak, co zakupiłem u Czechów na chwilę obecną zostaje nie ruszony więcej, jak dostał większe dziury na śruby, i przetoczenie środka na 120mm.

Aż sam jestem ciekaw ile mięsa zostanie faktycznie po zdjęciu wieńca. Na fotkach z forum po przyjrzeniu się widać, że faktycznie niewiele na grubości zostaje, ale jakieś 2mm jak policzyłem na nowym zabieraku, to wręcz proszenie się o "kuku".

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r

Tak wielw mięsa tam  nie zostaje alepowiwm szczeze że sam jeżdżę na takim zestawie już kilka lat i nic się z tym nie dzieje daje tylko największe podkładki od spodu jakie się da tych zabieraków zrobiłem też parę sztuk i nie miałem jeszcze problemów
    Status GG

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel

Ja używam takiego zestawu w Zaprzęgu już 4 lata.
Nakręciłem coś około 5tys może więcej. I też nic się nie dzieje...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Adamu2T

• Jawer Weteran

Potwierdzam to,co moi przedmówcy. Na zestawie napędowym 520 i przejechane ok.10-11 000 km. Zero kłopotów.

cesik2006

• Młodszy Jawer
  • **

Dzięki namowie mojego kolegi zamontowałem taki zestaw w swoim motocyklu i po przejechaniu kilkuset kilometrów stwierdzam że było warto założyć taki zestaw do Cezetki :)

Tigras

• Starszy Jawer

Panowie, to jest pancerne. Tego nie rozerwie. Nawet jeśli otwory na śruby zrobią się jajowate to i tak nie powinno rozerwać .

Jawabuza

• Świeżak
  • *
  • Coś tam w stajni jest
Odp: Grubość zabieraka Jawy 350 638/640 po stoczeniu wieńca, pod nową zębatką tylną.
« Odpowiedź #11 dnia: Października 03, 2025, 14:18:42 »

No więc niedawno, czyli z półtora miesiąca temu odebrałem zabieraki od tokarza, no i nawet jak się go zna, to już nie te czasy, że za flaszkę coś zrobią  :P .

Na foto widać grubość jaka pozostają z zabieraka pod dane zębatki.

Pierwsza fotka to nowy zabierak stoczony jak pamietam o 3mm pod zębatkę z kołnierzem JTR1361,50 czyli 50 ząbków, zębatka odwrócona flanszą w dół żeby zaoszczędzić materiał na zabieraku.

Druga fotka to normalna zebatka płaska JTR469.53  i stary zabierak, tutaj mięsa faktycznie zostaje mało, Pan tokarz mówił, że bardzo mało, ale jak to działa i nikt się nie zabił, to jest ok.

Dziury na śruby 8 w nowym rozwierciłem sam wiertarką, a w starym tokarz w swoim zakresie to zrobił, oby dwa oczywiście na rozstaw 140mm

Za baze przyjął odległości osadzenia łożysk i segerów od góry, czyli zewnętrznej strony, gdyż na długości jako całość potrafi być różnica do 1mm, to z moich pomiarów 3 sztuk, które mam, w Jawie oryginalny montaż, nowy i kupiona używka. Jako, iż trochę dni czekałem za zrobieniem tego Jawa miała założoną z powrotem zębatkę fabryczna, gdyż ona jeszcze jest ok, więc z montażu nowego na razie nici  :P .

« Ostatnia zmiana: Października 03, 2025, 14:24:52 wysłana przez Jawabuza »