Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 03:39:31
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Blokująca się dźwignia zmiany biegów Jawa 350Ts i inne problemy po remoncie.  (Przeczytany 772 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lukaszooo

• Jawer
  • JAWA 638, Honda 900rr

Witam. Silnik świeżo po remoncie, wsadzony worek pieniędzy, prawie cała nowa skrzynia. Nowy czeski wybierak, nowe wodziki, łożyska Fag. Wał robiony w Poznaniu. Szlif cylindrów pod tloki. Nowe sprzęgło od CZ 6V... Silnik pracuje cicho, równo, ma moc ale mam kilka problemów....
Mam taki problem ze gdy wbijam jedynkę lub redukuje biegi dźwignia biegów zostaje w dolnej pozycji i trzeba ją cofnąć do pozycji 0. Przyczyna jest mi znana czyli krzywka walka biegów wchodzi na kółko wysprzeglika i się blokuje tak jakby miała za duży skok. Jak zrobię większy luz na automacie to sprzęgło ciągnie.... Ma ktoś jakiś pomysł ?
Kolejny problem to przeskakujący kopniak, ewidentnie przeskakuje na trybie a nie zapadce, wałek kopniaka nowy czeski. Kopniak działa tylko w określonym miejscu i da się odpalić ale czasem stwarza to ogromny problem.
Wisienka na torcie to wyciek pod głowicą  :-\ Nowe grube uszczelki pod głowicą i się leje... Po wsadzeniu chińskich cienkich metalowych podkładek ucieka kompresja, przed remontem wszystko było szczelnie.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2025, 15:55:07 wysłana przez lukaszooo »

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...

Rozbierz automat na części i pooglądaj. Tam czasami pękają widełki naciskające na tuleję ze śrubą regulacyjną i wtedy dzieją się różne cuda ze sprzęgłem.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

lukaszooo

• Jawer
  • JAWA 638, Honda 900rr

A masz jakiś patent na wyciek z pod głowicy ? Tanie blaszane uszczelki to całkowity szajs. Gruba stalowa cieknie. Nie znajduje nic innego do kupienia.

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel

A masz jakiś patent na wyciek z pod głowicy ? Tanie blaszane uszczelki to całkowity szajs. Gruba stalowa cieknie. Nie znajduje nic innego do kupienia.

Kolega Adamu2t dorabia eleganckie uszczelki pod głowicę. Polecam.
Tam musi być Alu lub miedź (jak przylgnie słabe to lepiej Alu) i z tego co wiem, to Adam może dorobić i takie i takie...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

lukaszooo

• Jawer
  • JAWA 638, Honda 900rr

Wsadziłem stare fabryczne aluminiowe podkładki ktore zostały zostawione w głowicach do szkielkowania, następnie wyjęte na chama wkrętakiem. Uszczelki mają Ori wypust pod rowek w cylindrze, wyprostowane w rękach i nic nie cieknie.... Uszczelki kupowane na allegro można wsadzić sobie w du....
Silnik podczas jednostajnej jazdy chodzi tragicznie, tak jakby jeden cylinder chodził całkiem inaczej od drugiego, poprostu pierdzi i wibruje, pod obciążeniem jest wszystko ok ale gdy złapie się stale 80km/h chodzi źle.
Kupiłem  zapłon elektroniczny od Janka bo przypuszczałem problem z zapłonem.  Podczas montażu okazało się że czop wału ma 0,5mm bicia... Wał robiony w Poznaniu co kosztowało 1200zl. Składany w gąsocinie za kolejny worek pieniędzy. Efekt taki że silnik chodzi jak gówno, nowe sprzęgło od CZ 6v z nowymi tarczami duelsa ślizga się pod obciążeniem a po popuszczeniu linki ciągnie tak że nie da się wbić luzu. Na koniec nowa skrzynia, nowy Ori wałek kopniaka, nowy Ori kosz szpegla a kopniak przeskakuje że trzeba palić z popychu.
Remont kosztował mnie ponad 7 tys a chodzi gorzej jak przed remontem..... Jawa stała 6lat w garażu i żałuję że sie do niej dotknelem.
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2025, 14:25:27 wysłana przez lukaszooo »

cesik2006

• Młodszy Jawer
  • **

No kilka niedociągnięć jest ale fachowiec chyba udzielił jakiejś gwarancji na swoją robotę więc ja bym reklamował usługę:)

Bison

• Jawer Weteran

Trzeba ze składaczem silnika rozmawiać. To powiadasz że ponad siedem tysięcy poszło i dupa blada ? A ludzie kręcą nosem że drogo chcę za cały motór z piecykiem po remoncie, chodzącym jak lala  :o
Jawa 350 OHC - 2025
Jawa 638 & Velorex 562 - 1987
IŻ 350 Planeta 5 - 1991    
Ford Orion 1,6 D - 1985
VW Golf 1,3 CL - 1991
Peugeot 405 1,6 GL - 1993
Yamaha FZ6 Fazer - 2007

szkodnik

• Jawer

Przyczyną ślizgajacego się sprzęgła może być też olej. Ostatnio po wlaniu oleju pewnej marki zaczęło mi się slizgać sprzęgło, które wcześniej działało bardzo dobrze. Po wymianie oleju na inny wszystko wróciło do normy.
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2025, 20:26:32 wysłana przez szkodnik »

killler

• Klubowicz
  • *
  • :)

Wsadziłem stare fabryczne aluminiowe podkładki ktore zostały zostawione w głowicach do szkielkowania, następnie wyjęte na chama wkrętakiem. Uszczelki mają Ori wypust pod rowek w cylindrze, wyprostowane w rękach i nic nie cieknie.... Uszczelki kupowane na allegro można wsadzić sobie w du....
Silnik podczas jednostajnej jazdy chodzi tragicznie, tak jakby jeden cylinder chodził całkiem inaczej od drugiego, poprostu pierdzi i wibruje, pod obciążeniem jest wszystko ok ale gdy złapie się stale 80km/h chodzi źle.
Kupiłem  zapłon elektroniczny od Janka bo przypuszczałem problem z zapłonem.  Podczas montażu okazało się że czop wału ma 0,5mm bicia... Wał robiony w Poznaniu co kosztowało 1200zl. Składany w gąsocinie za kolejny worek pieniędzy. Efekt taki że silnik chodzi jak gówno, nowe sprzęgło od CZ 6v z nowymi tarczami duelsa ślizga się pod obciążeniem a po popuszczeniu linki ciągnie tak że nie da się wbić luzu. Na koniec nowa skrzynia, nowy Ori wałek kopniaka, nowy Ori kosz szpegla a kopniak przeskakuje że trzeba palić z popychu.
Remont kosztował mnie ponad 7 tys a chodzi gorzej jak przed remontem..... Jawa stała 6lat w garażu i żałuję że sie do niej dotknelem.

Piszesz że remont robiony w Gąsocinie tak? U pana Andrzeja? Akurat chłop ma pojęcie co robi więc wątpię żeby odwalił fuszerkę, dwa kontaktowałs się z nim w sprawie rozwiązania problemu?
    Status GG
Jawa TS 350 638.0 89r.:)
Jawa 350 634.7 Tęczówka + Velorex 562 83r.:)
Cz 350 472.6 86r.:)

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r

To nie  krzywka ma.za duży skok tylko klamka za mało wysprzegla ci ręcznie sprzęgło standardowy problem zrobiony porządnie remont a wsadzenie tego silnika w ramę i zestrojenie go ze wszystkimi cięgnami to dwie różne rzeczy co d przeskakującego kopniaka wolne sprzeglo na koszu sprzęgłowym pomiędzy zębatka rozruchowa a koszem tam.jest najczęściej problem.szczegulnie jak był nowy kosz zakładany nawet ten pseudo czeski co do sczelnosci głowic radzę sprawdzić płaszczyzny te głowice często się deformują
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2025, 21:04:17 wysłana przez azbescik2 »
    Status GG

lukaszooo

• Jawer
  • JAWA 638, Honda 900rr

Oczywiście że się kontaktowałem. Pojeździj może się ulozy, jak nie to przywieź zobaczymy w czym problem. Szkoda że aby oddać to do poprawki muszę zrobić 800km i stracić dwa dni których nie mam...
Mówicie że problem z przeskakującym kopniakiem jest znany po wymienię kosza ? Jak to rozwiązać ? Z tego co pamiętam zębatka jest na stałe w koszu a z drugiej strony jest wymienna i ta jest stara ale była ładna.
Olej zalałem taki jak jest w instrukcji czyli z tego co pamiętam przekładniowy 80w90.
« Ostatnia zmiana: Maja 31, 2025, 08:41:29 wysłana przez lukaszooo »

lukaszooo

• Jawer
  • JAWA 638, Honda 900rr

Jawa odstała swoje, złości przeszły i udało się naprawić.
Kopniak przeskakiwał na kole zębatym za koszem sprzęgła, nowy kosz a stary tryb który wyglądał ładnie a jednak taki nie był....
Sprzęgło dostało olej Castrol + spokojna regulacja która jest trudniejsza niż mi się wydawało i działa. Fabryczne sprzęgło z TS dużo prościej było wyregulować. Mimo że sama praca sprzęgła z CZ jest o niebo płynniejsza to wysprzeglanie i przeniesienie mocy w sprzęgle TS jest lepsze....
Dziękuję za fachowe rady.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2025, 08:56:22 wysłana przez lukaszooo »