Wracając z pewnego miejsca jeszcze w poprzednim roku do szpachopla w bagażnik zagarnąłem puzle, dostałem tym razem silnik 638 do zrobienia. Dla mnie dobrze bo pod alternator mam co wsadzić to będzie odpalanie na garażu zanim dostarczę na miejsce i zamontuję.
Dół był poskładany, ale trzeba było brać półmetrową breszkę żeby to obrócić, skrzynia stała niemalże dęba. Widać na jednym zdjęciu piękną miskę łożyska wałka pośredniego, resztę można się domyśleć. Rozpołowiłem to, środek standardowo do roboty, majster co to składał nie trafił w labirynt, zagniótł go, na chama założył czoło, nie zeszło się, wciągnął wał za czop w karter i ot masz zadrę i sznytę na karterze ale na szczęście da się to jeszcze uratować.
Skrzynia w miarę ok, do wymiany przesuwki, tryb Z19 na wałku głównym zamienię go na "nowy" ale obrócę na wałkach, tryby wlecą tajwan. Z19 nie kupowałem daję z komuny bo współczesne z tego co mnie doszły słuchy do niczego się nie nadają. Wodziki mają znikomy ubytek materiału mieszanka blacha + kuty oryginał, trochę dziwne że tylko para 3/4 bieg wywalona w kosmos i poszczerbiona ale cóż takie coś było w środku. Automat to klasyka, rampy na pieski do napawania nierdzewką, szlifowania i złożenia, dałem nową kulkę pasuje tam 7,938mm, wyosiowany.
Zamiast łożysk z igiełkami na wałek pośredni wleci pakiet łożysk NTN z klatką HMK i BK. Czoło wału daję pełne, nie będę ryzykował. Moim zdanie stare się nadaje na przetop co najwyżej. Tłoki dualsa, szlif, regeneracja wału, standard jak w żeliwniaku co robiłem. Na wał łożyska FAG, do skrzyni słowaki żeby było od kompletu skrzynia więcej nie potrzebuje, sam jeżdżę na ZVL. Sprzęgło będzie teesowskie oryginalne tutaj dostałem do tego graty więc jest komplet.
Powrzucam potem jakieś zdjęcia komplementarne później bo nie pomyślałem o tym teraz. Przylgnie karterów no widziały lepsze czasy popoprawiałem co się da pilnikiem, gniazda na uszczelniacze też ale to już papierkiem bo ktoś przecinakiem albo czymś innym to rozkładał/wyciągał. Nie wiem co było gorsze, tamten żeliwniak czy to
Jakieś w miarę planowanie złożenie wg. roadmapy to max ten weekend i odpalenie. Później coś więcej powrzucam, czyszczę jeszcze resztę gratów do złożenia.