Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 17:55:00
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Cezet problem z odpalniem  (Przeczytany 864 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mario_easy_rider

• Świeżak
  • *
  • Cezet 472.6 86r
Cezet problem z odpalniem
« dnia: Kwietnia 17, 2023, 20:55:04 »

Witam kupiłem cezet 350 472.6 stała kupę lat ktoś próbował robić przede mną remont silnika ale się podał nie mogła zapalić, rozebrałem cylindry okazało się że pierścionki były popękane ktoś przy montażu połamał, plus sworznie tłokowe były przelotowe do tego jeszcze tuleja była ukruszona, można wywnioskować że kiedyś się zatarła przez wysunięcie sworznia tłokowego. Mniejsza powymieniałem i poskładałem wszystko w kupę i zapaliła w sumie na strzała pochodziła trochę nie miała wolnych obrotów zgasiłem ją i już nie mogłem zapalić powymieniałem kondensatory platyny jeszcze wcześniej simeringi zapłon ustawiłem książkowo ale to nic nie dało musiałem ustawić na oko i dopiero wtedy zaczęła odpalać i tak w sumie raz przyjdę i z zimnego zapali na strzała raz trzeba ją pchać na ciepłym tak samo i nie ma siły zapalić. Czary takie że nie wiem już o co chodzi, myślałem że to wina tego uszczelniacza środkowego na wale ale jak był uszkodzony to ona by nie chodziła wcale, chociaż czasami jak dobrze przeleje gaźnik to ma jakby świece suche ale z gumy od filtra paliwo kapie, oczywiście jak już chodzi to jeździ bez problemu po czasie nawet udało się wolne obroty ustawić lecz nie wiem o co chodzi z tym odpalaniem.  ??? 

xepher

• Jawer Weteran
  • Motór nie umiera nigdy
Odp: Cezet problem z odpalniem
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 17, 2023, 21:23:26 »

Temat rzeka, i to taka z dłuższych. Na początek sprawdź zapłon, cewki, itp czy wszystko sprawne i z jednej parafii. Aku tez swoje robi. Świece odpowiednie. Sprawdź lewe powietrze, oba simeringi. Jak zapali przewietrz ja by wypaliła stare oleje itp. Później silnik na pół i wał z uszczelniaczem do roboty.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 17, 2023, 21:25:53 wysłana przez xepher »
"Jak dwumetrowy, stu kilowy facet może jechać na motorynce?!"
CZ 350 472.4 i inne.
Nowy Sącz 793621301

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 17, 2023, 22:56:02 »

Jeżeli dół silnika był złożony tak samo jak Góra to raczej nie będzie to hulać a środek walu właśnie się objawia tak że raz pali raz nie nie można ustawić wolnych obrotów itp , podstawowe pytanie czy przerwa przerywaczu nie ważne którym jest na całej długości krzywki taka sama czy siw zmienia
    Status GG

Mario_easy_rider

• Świeżak
  • *
  • Cezet 472.6 86r
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 19, 2023, 22:32:59 »

Ogólnie to tutaj też jest problem nie mogę za nic ustawić zapłonu, wcześniej to był na oko i jakoś tam chodziła, teraz jak próbuje ustawić zgodnie z instrukcją to nie mogę odpowiednio wyprzedzenia ustawić brakuje mi jakby regulacji. Jak ustawiam przerwy na GMP to w pewnym momencie takie wielkie przerwy się robią ja się kręci czytałem że powinno się ustawiać na maksymalnym wzniosie krzywki ale to tak samo nie mogę wyregulować brakuje mi regulacji na fasolkach. Ogólnie zamówiłem już zapłon u pana Jarząbka ale zanim to będzie gotowe to trochę czasu minie a jeździć trzeba ;) 

muczacz

• Jawer Weteran
  • gazu gazu na wirazu
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 19, 2023, 22:48:14 »

jakie ustawianie przerwy na GMP nie rozumiem co kolega tam robi ? albo kolega nie wie co robi  :o
Jawa TS 350 638-1 z wozem
traktorek Sam z silnikiem cz 175 rok budowy nieznany
cz 175 typ 450 rok budowy 1961 kolor wiśniowy stan zabytkowy CZ 75 B Omega

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 20, 2023, 01:29:20 »

Ogólnie to tutaj też jest problem nie mogę za nic ustawić zapłonu, wcześniej to był na oko i jakoś tam chodziła, teraz jak próbuje ustawić zgodnie z instrukcją to nie mogę odpowiednio wyprzedzenia ustawić brakuje mi jakby regulacji. Jak ustawiam przerwy na GMP to w pewnym momencie takie wielkie przerwy się robią ja się kręci czytałem że powinno się ustawiać na maksymalnym wzniosie krzywki ale to tak samo nie mogę wyregulować brakuje mi regulacji na fasolkach. Ogólnie zamówiłem już zapłon u pana Jarząbka ale zanim to będzie gotowe to trochę czasu minie a jeździć trzeba ;)
kolego jak przerwa jest nieregularna na calej długości krzywki to coś jest krzywe i 99 procent przypadków to jest krzywy wał korbowy niech zgadnę ja ustawisz przerwe 0.4mm na początku krzywki czytaj w gmp to potem na końcu krzywki przerwa ci się rozjeżdża do ponad mm
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 20, 2023, 01:30:53 wysłana przez azbescik2 »
    Status GG

Fiacior

• W moich żyłach płynie benzyna....
  • Jawer
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 20, 2023, 08:03:00 »

Ja przedwczoraj męczyłem zapłon I też popełniłem kilka błędów więc jestem na świeżo.
Tarczka przerywaczy ustawiasz na środku regulacji( jest wycięta strzałka).
Prawy cylinder ten od strony aparatu tłok do góry ,ustawiasz na prawym "stałym " przerywaczu szczelinę 0.35 , i zaczynasz ustawienie zapłonu na tym cylindrze iskra(lampka się zaświeca) ma być 2.7mm PGMP . Obracasz wałem tak aby na drugim cylindrze tłok był u samej góry i zaczynasz od szczeliny na przerywaczu potem ustawiasz zapłon na " ruchomym " przerywaczu dokładnie tak samo jak w pierwszym 2.7mm PGMP.
Mam nadzieję że dobrze prawie...
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 20, 2023, 08:04:54 wysłana przez Fiacior »
Cz 350 472.3 76r.
Cz 350 472.4 78r.
Cz 350 472.6 86r.
Cz 175 sport 72r.
Cz 175 sport 74r.
Mz Ts 125
Junak M10
Komar231
Komar 2350