Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 17:56:04
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Rejestracja motocykla sprowadzonego z niemiec  (Przeczytany 890 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

michal_t

• elektronik-programista
  • Jawer
  • Cezet 350 / Honda VT700C Wrocław
    • Honda VT700c oraz Jawa 350
Rejestracja motocykla sprowadzonego z niemiec
« dnia: Maja 26, 2022, 21:58:46 »

Cześć,
Mam możliwość kupić motocykl który już jest w Polsce i został przywieziony z Niemiec przez jakiegoś gościa. Facet ma do niego niemiecki dowód rejestracyjny i mówi, że mam sobie sam wypisać umowę K-S danymi z dowodu rejestracyjnego i zrobić parafkę "Hansa". W dowodzie rejestracyjnym nie ma np. nr pesel czy innego numeru dowodu tożsamości.

Czy taka umowa K-S przejdzie? Czy oprócz umowy K-S jest potrzebne jakieś potwierdzenie wyrejestrowania w Niemczech albo jakiś inny dokument?
    Status GG
https://hondavt700c.wordpress.com ale też coś o Jawie i Cezecie się znajdzie ;)

michal_kubek

• Świeżak
  • *
  • CZ 175 450 1962r., Jawa 350 TS 638 1990r.
Odp: Rejestracja motocykla sprowadzonego z niemiec
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 26, 2022, 22:14:04 »

przejdzie, tylko co jeśli się okaże to wałek jakiś? Gościu który Ci sprzeda będzie czysty bo on nigdzie w papierach nie będzie istniał. Ja bym ostrożnie do tego podszedł o ile bym wogóle podszedł po takiej propozycji sprzedającego.
A i w Niemczech dowód składa się z dwóch kartek,jedna większą druga mniejsza,muszą być obie, spotkałem się parę razy że ktoś miał jedną - wtedy nie zarejestrujesz
« Ostatnia zmiana: Maja 26, 2022, 22:17:33 wysłana przez michal_kubek »

Bison

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 26, 2022, 22:23:27 »

Klasyczny wałek na tzw. niemca, znajdą się pewnie tacy, co stwierdzą że spoko, numer do przejścia. Ja uważam że można w gówno wdepnąć i dziwię się czemu ludzie na taki numer się godzą, chyba tylko z własnej głupoty, bo to na kilometr śmierdzi. No i paragraf za taki numer można przytulić w gratisie.
Jawa 350 OHC - 2025
Jawa 638 & Velorex 562 - 1987
IŻ 350 Planeta 5 - 1991    
Ford Orion 1,6 D - 1985
VW Golf 1,3 CL - 1991
Peugeot 405 1,6 GL - 1993
Yamaha FZ6 Fazer - 2007

Blenders

• Laureat "Krzywej Korby" 2012
  • Global Moderator
  • Bibliotekarz
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 26, 2022, 22:49:35 »

Krzywa akcja,  śmierdzi wałkiem na kilometr.
Jawa 350 634-7 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 83r Docieranie
Čz 350 472.5 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 85r
Čz 180 487.4 (Pełne Vape 12V) 93r
Jawa 638.5 + Velorex 562
Wsk 125 M06B3 Bąk (Cdi TurboZabytki 12V) 77r

michal_t

• elektronik-programista
  • Jawer
  • Cezet 350 / Honda VT700C Wrocław
    • Honda VT700c oraz Jawa 350
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 26, 2022, 22:53:56 »

Ok, w takim razie odpuszczam sobie ten temat. Nie kupowałem nigdy pojazdu z zagranicy a sprzedawca idzie w zaparte, że są wszystkie dokumenty więc chciałem zapytać kolegów o zdanie. Faktycznie brakuje drugiej części dowodu rejestracyjnego.

Dziękuję za pomoc.
    Status GG
https://hondavt700c.wordpress.com ale też coś o Jawie i Cezecie się znajdzie ;)

Adam112

• Klubowicz
  • *
  • Cz-Jawa
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 26, 2022, 23:14:41 »

Być może nieodpowiedzialne ale wiele razy tak robiłem i nigdy nie było problemu...

patryk sagan

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 27, 2022, 03:38:17 »

Powinieneś dostać tzw duży i mały brief ( dowód rejestracyjny). W małym powinna być adnotacja o wyrejestrowaniu pojazdu w Niemczech. Bez tego nie przejdzie, przynajmniej w moim WK. Jeśli nie ma dużego briefu może oznaczać że pojazd jest zastawiony w banku. Takie  akcje już były.
Nieważne czym jeździsz, ważne jest to co masz w głowie.

Pawand

• member JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Jawa 350 TS 638, Jawa RVM 500 ADV
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 27, 2022, 13:19:00 »

Facet ma do niego niemiecki dowód rejestracyjny i mówi, że mam sobie sam wypisać umowę K-S danymi z dowodu rejestracyjnego i zrobić parafkę "Hansa".
Taki numer, jak słusznie napisał Bison to już nie jest wykroczenie, tylko bez względu na intencje Twoje i sprzedającego oszustwo i podpada pod paragraf. A jak się do kompletu okaże, ze motocykl jest kradziony, to pewnie pod kilka i wszystko będzie na Ciebie.
Czasem się zdarza, że ludzie sprowadzający motocykle z zagranicy, żeby uniknąć podatków mają do kompletu dokumentów tzw. pół- umowy, czyli np. Niemiec sprzedał, wziął kasę i podpisał się na umowie, ale handlarz zostawił swoją część pustą. Też to nie jest do końca uczciwe, ale jeśli zweryfikujesz dokumenty, sprawdzisz, czy motocykl nie jest gdzieś poszukiwany, czasem na FB, albo w internecie znajdziesz gościa podpisanego na umowie, na tym właśnie motocyklu, a handlarz na podwórku ma kilkanaście motocykli to można się się jeszcze zastanowić.
Ale, jak gość otwartym tekstem proponuje Ci grube oszustwo, to go omijaj szerokim łukiem