Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 17:32:07
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Java 350 TS  (Przeczytany 5752 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Moto37

• Gość
Java 350 TS
« dnia: Sierpnia 19, 2008, 19:06:22 »

Mam takie pytanie przejade troche swoją javą 350 ts jakieś 500 i jedzie zajebiście i pu¼niej postoi godzine a gdy chce jechać to przy ruszaniu gaśnie i jeszcze jedno jest tak że jak już odpali do przejedzie troche ze 20 metrów i coś zaczyna przerywać i gaśnie i ajk dam więcej gazu to to samo się dzieje i znowu odstawie ją do garażu i na drugi dzieñ chce jechać odpali od kopa przejade 500 metrów i sytułacja się powtarza co może być????

lluke

• Gość
Odp: Java 350 TS
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 19, 2008, 19:32:00 »

Po pierwsze nazywaj tematy tak aby można po nich było pó¼niej odnale¼ć informację dla siebie czyli w twoim przypadku np. 350TS przerywa po 500m

Najprościej spróbuj wymienić świece i kondensatory. Kosztuje to parę złotych ale tylko wyjdzie na dobre. Jak wymienisz świece i kondensatory to daj znać jeśli się to będzie powtarzało.

Moto37

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 19, 2008, 22:11:28 »

Ok dzięki za odpowiedzi jedna ze świec jest prawie na wykoñczeniu to może dlatego wymienie  i dam znać jak jest jeszcze raz dzie ęki

Batman

• Gość
Odp: Jawa 350 TS
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 20, 2008, 09:46:11 »

Jawa...

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 20, 2008, 12:21:09 »

jedna ze świec jest prawie na wykoñczeniu
A co wosk się w niej koñczy???

A tak na poważnie: Moto37 we¼ się "na poważnie" za motocykl
Wyczyść  bak, kranik, ga¼nik...ustaw poziom paliwa w ga¼niku...itd  I wlej do baku dobrej mieszanki...
Wyczyść i ustaw zapłon, załóż dobre, nowe świece, naładowany akumulator, zrób porządek z elektryką...
I jeśli Jawa nie jest "zarżnięta"....ciesz sie jazdą  <yes>

Moto37

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 20, 2008, 21:29:06 »

Wymieniłem dziś prawą świece odpalił lepiej ale znowu przejechalem ze300 metrów motor postał z 20 minut odpaliłem go przejechałem z 50 metrów i zgasł pu¼niej jak go odpalałłem do tylko na ssaniu chodził a gdy wyłączyłem ssanie do zgasł hmmmm sprubuje jeszcze wymienić 2 świece i kondensatory co mi radziliście---Pozdrawiam

lluke

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 21, 2008, 09:44:17 »

¦wiece jak zmieniasz to odrazu obie bo po jednej nie ma sensu chyba że poprostu nagle ci wysiadła. Co do tego przerywania to jeżeli przerywa szybko to raczej wina prądu jak są troszku dłuższe przerwy w dostawie mocy to może to również być ga¼nik. Wymieñ kondensatory i przeczyść przerywacze jeśli to nie pomoże to wyczyść i ustaw ga¼nik(znajdziesz instrukcje na forum) ale po kolei tak żebyś wiedział co w koñcu było zepsute

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 21, 2008, 10:15:15 »

Niedogrzane świece!! Nawet jak włożysz nówki to i tak będzie tak samo, szczególnie nowe świece są na to wrażliwe. ¦wieca musi nabrać odpowiedniej temperatury do pracy, dzięki temu sama się oczyszcza z nagaru. Jeśli będziesz je¼dził takie trasy 300-500m, to co 1km będziesz musiał świece wymieniać bo żadna tego nie wytrzyma. Kup nowe świece i nie je¼dzij po 300-500m takie odległości to na piechotkę lub rowerem. Jak kupisz świece to najpierw sprawd¼ czy zapłon jest dobrze ustawiony, potem przejed¼ się 20-30km i ustaw ga¼nik. Zrób jak pisze jawol !! Dla pewności wymieñ kondensatory.

pzdr

Moto37

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 21, 2008, 17:13:29 »

Ok

Kosa86

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 22, 2008, 12:39:24 »

A moim zdaniem przyczyna lezy calkowicie w czyms innym a mianowicie usazczelka kranika, nie ma dostatecznej przepustowosci kranik i poprostu po dluzszej jezdzie brakuje paliwa i to wszystko w tym temacie, mialem identycznie w swojej jawie.

Moto37

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 22, 2008, 16:54:11 »

Kosa86 miałeś racje to było spowodowane przez kranik :)--POZDRAWIAM

Moto37

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 23, 2008, 21:23:01 »

Mam takie pytanie ile taka Java ts 350 pali na najmniejszej przepustowości paliwa czyli dysza jest tak ustawiona żeby najmniej jak może brała i jakie bvły wsze osiągi na ty sprzęcie ,a dokładnie największa prędkość jaką rozwineliście!!! :)

zed

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 24, 2008, 11:52:06 »

Jawa 350 na oryginalnym zapłonie mechanicznym spali najmniej około 4 l/100 km. Jednak rozrzut w spalaniu ma dość duży. Wystarczy odkęcić mocniej gaz, czy poje¼dzić dłużej na niższych biegach i spalanie w granicach 6 będzie normą. Nie mówiąc już o zdezelowanych Twin Szrotach, które potrafią wciągnąć 8-10 l/100 km. Duże znaczenie dla spalania, jak i osiągów ma stan uczszczelnienia labiryntowego skrzyñ korbowych i ustawienie zapłonu. Maksymalna prędkość dla średnio zużytego egzemplarza to około 120 km/h.

Moto37

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 27, 2008, 18:54:19 »

Mam takie pytanie da się Jave 350 zarejestrować na motorower że niby będzie blokada i takie tam że będzie wpisane 50 pojemności na przeglądzi robił ktoś z was taki myk bo kumpel ma mz 250 i tak zrobil i je¼dzi bez problemu i też ma 17 lat niema prawa jazdy czekam na odpowiedzi--POZDRAWIAM

Lejek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 27, 2008, 23:17:33 »

4 posty z rzędu <oops>

lluke

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 27, 2008, 23:54:28 »

Dej se kolego spokój z tymi blokadami i rejestracjami bo jak cię dorwią i będziesz miał 50km/h a nie 45 to ci dowód wezmą i skierują na ponowne badanie techniczne a drugi raz takiego przekrętu nie uda ci się zrobić. Poczekaj sobie roczek i je¼dzij jak będziesz miał prawko. Oczywiście nikt ci nie broni je¼dzić bez ale jest to nielegalne ;) Ja sam je¼dziłem bez i skoñczyło się to dla  mnie duuuzym mandatem dlatego nie polecam chyba że po wsi. Ogólnie sory jeśli jest to nieczytelne ale parę piwaków sobie przyjąłem i jest si

misiolek

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 28, 2008, 18:12:36 »

Jawa 350 na oryginalnym zapłonie mechanicznym spali najmniej około 4 l/100 km. Jednak rozrzut w spalaniu ma dość duży. Wystarczy odkęcić mocniej gaz, czy poje¼dzić dłużej na niższych biegach i spalanie w granicach 6 będzie normą. Nie mówiąc już o zdezelowanych Twin Szrotach, które potrafią wciągnąć 8-10 l/100 km. Duże znaczenie dla spalania, jak i osiągów ma stan uczszczelnienia labiryntowego skrzyñ korbowych i ustawienie zapłonu. Maksymalna prędkość dla średnio zużytego egzemplarza to około 120 km/h.

Chyba chcesz kolego, abym ci pokazał ile spala naprawdę jawa przy normalnej je¼dzie.
Gwarantuje ci, że z drobnymi wygłupami i ję¼dzie po górkach nie spali więcej jak 4l.
Wiem bo to ostatnio sprawdzałem. Wystarczy mieć dobrze wyregulowanego sprzęta, dobre dysze nie rozwiercane przez wieśniaków czym popadnie i jawa wcale nie pali dużo ... Jeżeli dla Ciebie jazda wygląda, że nie schodzisz poniżej 5k rpm no to wybacz, nie dziwię się.
Ja nigdy nie jeżdżę szybciej jak 80-90km/h bo więcej mnie męczy.
Co do rejestracji na motorower ... co Ty facet z byka spadłeś, policjanci nie są na tyle niedorozwinięci żeby nie wiedzieć co to jawa ...