Jawa 350 na oryginalnym zapłonie mechanicznym spali najmniej około 4 l/100 km. Jednak rozrzut w spalaniu ma dość duży. Wystarczy odkęcić mocniej gaz, czy poje¼dzić dłużej na niższych biegach i spalanie w granicach 6 będzie normą. Nie mówiąc już o zdezelowanych Twin Szrotach, które potrafią wciągnąć 8-10 l/100 km. Duże znaczenie dla spalania, jak i osiągów ma stan uczszczelnienia labiryntowego skrzyñ korbowych i ustawienie zapłonu. Maksymalna prędkość dla średnio zużytego egzemplarza to około 120 km/h.
Chyba chcesz kolego, abym ci pokazał ile spala naprawdę jawa przy normalnej je¼dzie.
Gwarantuje ci, że z drobnymi wygłupami i ję¼dzie po górkach nie spali więcej jak 4l.
Wiem bo to ostatnio sprawdzałem. Wystarczy mieć dobrze wyregulowanego sprzęta, dobre dysze nie rozwiercane przez wieśniaków czym popadnie i jawa wcale nie pali dużo ... Jeżeli dla Ciebie jazda wygląda, że nie schodzisz poniżej 5k rpm no to wybacz, nie dziwię się.
Ja nigdy nie jeżdżę szybciej jak 80-90km/h bo więcej mnie męczy.
Co do rejestracji na motorower ... co Ty facet z byka spadłeś, policjanci nie są na tyle niedorozwinięci żeby nie wiedzieć co to jawa ...