Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 04:17:08
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jakość łańcuszka sprzęgłowego  (Przeczytany 3795 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jacek_L

• Jawer
Odp: Jakość łańcuszka sprzęgłowego
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 22, 2021, 12:27:17 »

Trzeba by pomyśleć nad wykonaniem nowej zębatki na wał i nowego wieńca do kosza pod inny typ łańcucha...
Hmmm  ::)

Łatwiej zamontować napinacz  ;)
Aktualnie: HD Heritage Softail TC88, Royal Enfield Himalayan.
Wcześniej: Enfield Bullet, Jawa 638.0, BMW R1100R, Royal Enfield Classic, CBX 750F, Dniepr MT12, CZ 180 Roland, 3x Jawa 350, VN700, VN1500 i tak dalej...

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 22, 2021, 12:34:50 »

Trzeba by pomyśleć nad wykonaniem nowej zębatki na wał i nowego wieńca do kosza pod inny typ łańcucha...
Hmmm  ::)

Łatwiej zamontować napinacz  ;)
To prawda :) Ale dokładasz dodatkowy element który może ulec awarii i narobić rabanu :)
Tak czy owak, problem do rozwiązania :)
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 22, 2021, 12:46:17 »

Kiedyś z Azbeścikiem robiliśmy test pilnikiem, który każdy może zrobić u siebie. Zębatkę na wale ciężko było zarysować, a na koszu od razu było widać rysy. Różnica twardości materiałów na pewno ma też wpływ na zużycie...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Jacek64

• Jawer Weteran
  • Jawa TS 350 CZ 175/487.0 Jawa 50 typ 23 Mustang
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 22, 2021, 13:05:36 »

Marcin twardość ma znaczenie bo łańcuch na kole zębatym wału przesuwa się cztery razy po zębach w czasie kiedy na kole zębatym na koszu jeden raz i dlatego są i powinny być różnice w twardości materiału na tych kołach zębatych z tym że powinno być to odpowiednio dobrane a niestety nie jest w teraźniejszych podzespołach produkowanych w Chinach pod zamówienie obojętnie czyje i takie są efekty że nie sposób kupić np. łańcuszek o odpowiednich parametrach czy koło zębate , może kiedyś się doczekamy części do Jaw , CZ które spełniają normy materiałowe i technologiczne  ;D .

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 22, 2021, 13:44:47 »

Jacku to ty tulejowales stary kosz sprzęgłowy zgadza się próbowałeś go kąsać na tokarce ??Według mnie to nie jest wogole stal kruszy si to jak żeliwo albo staliwo ale to tylko moje odczucie . Zębatka walu ma 29 zębów kosza ma 47 zębów więc to przełożenie nie jest takie drastyczne żeby stosować tak różne twardosciowo materiały moim zdaniem. A tak apstrachujac co wam się zużywa na samym początku z tych dwóch kół zębatych zębatka na wale czy zębatka kosza sprzęgła??? Ps napisałem do tej firmy https://allegro.pl/oferta/kolo-zebate-lancuchowe-hartowane-z-piasta-06b2-z25-11078091688 czy nie zrobili by zębatki właśnie na łańcuch 06c-2   że stali c45 z hartowanym wiencem tak samo można by zrobić zębatkę na wał jak myślicie dało by to radę???
« Ostatnia zmiana: Grudnia 22, 2021, 14:01:21 wysłana przez azbescik2 »
    Status GG

Jacek64

• Jawer Weteran
  • Jawa TS 350 CZ 175/487.0 Jawa 50 typ 23 Mustang
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 22, 2021, 14:06:30 »

Azbeścik2 wieniec zębaty kosza jest według mnie z żeliwa .Żeliwa ciągliwe (osnowa perlityczna) – produkuje się w niego bardziej obciążone odlewy, np. wałki rozrządu, wały korbowe, klucze maszynowe czy koła zębate.

Żeliwo sferoidalne – stosowane do produkcji części samochodowych, takich jak wałki rozrządu, elementy układu kierowniczego czy wały korbowe, a także do wytwarzania elementów armatury, kół zębatych czy wrzecion obrabiarek. Ma to wpływ nie tylko pod względem twardości ale ścieralności i właściwości ślizgowych żeliwa w kąpieli olejowej tak czy tak materiałowo powinny być dobrze dobrane te trzy elementy łańcuszek i obydwa koła zębate , konia z rzędem temu producentowi współczesnych części do naszych Jaw czy CZ który się nad tym zagadnieniem pochylił  ;D . Pewnie by dało radę .
« Ostatnia zmiana: Grudnia 22, 2021, 15:14:59 wysłana przez Jacek64 »

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 22, 2021, 14:25:29 »

Jak nie będzie kosztowało milionów to zamontuje gdzieś s swoich knedlach
    Status GG

DZIUK

• Starszy Jawer
  • Jawa 638-X, Jawa 638-7
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 22, 2021, 16:37:00 »

Jak się bawić to bym raczej poszedł w stronę kół zębatych. Tylko nie wiem jak jest z miejscem na koło pośrednie.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 22, 2021, 16:40:24 »

Kiedyś na tym forum był właśnie łancuszek sprzęgła "na metry" z hurtowni. Może warto w końcu zainwestować raz w taki łańcuch, przez kilka sezonów w 2 motocyklach idzie spokojnie w Okinoi wydać tyle samo, a nawet wiecej....
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

killler

• Klubowicz
  • *
  • :)
« Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 22, 2021, 17:58:17 »

Pawand z Czeronem zdaje się że kiedyś coś kombinowali z łańcuchem maszynowym ale jak dobrze pamiętam też jakos super wytrzymały nie był. Do mnie dziś dotarły nowe okinoi kiedy zamontuje nie wiem bo póki co okinoi daje radę :)może trafiają się gorsze może ogólnie jakosc się pogorszyła ale tak jak mówię poprzedni wytrzymał 14 tys a założyłem go na te same koła z których zdjalem favorita po 1.5 tys. Inaczej tego wytłumaczyć nie potrafię
    Status GG
Jawa TS 350 638.0 89r.:)
Jawa 350 634.7 Tęczówka + Velorex 562 83r.:)
Cz 350 472.6 86r.:)

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 22, 2021, 19:13:22 »

Jak się bawić to bym raczej poszedł w stronę kół zębatych. Tylko nie wiem jak jest z miejscem na koło pośrednie.
No twumzeciaz się znalaz  :D  dostałem już wiadomość że z dorobieniem kola nie będzie problemu jutro podam im wymiary i zobaczymy ile zawołają 
« Ostatnia zmiana: Grudnia 22, 2021, 19:18:24 wysłana przez azbescik2 »
    Status GG