Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:39:05
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Altelnator samowzbudby  (Przeczytany 8303 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

misiolek

• Gość
Odp: Altelnator samowzbudby
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 17, 2008, 19:55:45 »

Odpalałem, ale nigdy nie z takim akumulatorem żeby na nim kontrolki nie świeciły.
Dzisiaj Erykosowi aku padł, iskra była, ale kompletnie mała. Kontrolki nie świeciły. Nie zapaliła od kopniaka, na kablach z mojej jawy zaskoczyła, a po zabraniu kabla zgasła (?).
Dopiero jak trochę przytrzymałem to było ok.
W ogóle to przypał w samym centrum Jawe na kablach rozruchowych zapalać.  <blink>

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 29, 2008, 23:28:42 »

Przedewszystkim trzeba popatrzeć na budowe obu alternatorów;] Altek Mz jest nieco inny, inny prostownik(9diodowy w czeskich wynalazkach jest diód 6), potem zabieramy sie za wirnik;] W MZ jest to lekki magnes wykonany z najzwyklejszej stali, w czeskich wynalazkach wirnik jest z jakiegos innego materiału. Co nalezy zrobić ? Wozic ze soba baterie mała moze być nawet taka 1,5V;] Wystarczy.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 30, 2008, 00:57:45 »

Hubert mowa tutaj o alternatorze a nie o jego osprzęcie niedługozaczniemy porównywać rozstaw srób do mocowania grubośc ścianki ilośc nacięć w obudowie itp podobne pierdoły które nie są ważne merytorycznie w tym temacie

Jak magnes to napewno nie ze zwykłej stali-stal się magnesuje ale to "insza inszośc" W ogóle rdzeñ wirnika w alternatorze nie jest do koñca ze zwykłej stali...

dalej się bede upierał przy swoim jest pewne "ale"   
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 30, 2008, 09:15:59 »

Proste rozwiązanie.
Niech jakiś maniak amperów we¼mie się w garść i po podłącza tak żeby odpalała bez akusia, ot co , bo widać już Paweł nie wytrzymuje psychicznie i to może się ¼le skoñczyć  <lol>
Może jest jakiś chętny ?  :>

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 30, 2008, 13:52:22 »

nie chce sie wpieprzać ale stare jawy mają opcje palenia  z pycha przy padniętym AQ dzięki cewce jak to działa to nie wiem  może by trzeba było coś podpatrzeć... ale ja sie nie wtrącam tylko tak podpowiadam ponieważ na kombinacjach ja sie nie znam . Lepiej wydać te 50zł i mieć porządny AQ
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 30, 2008, 14:05:30 »

Bones mnie to nie denerwuje tylko powoli zaczyna śmieszyć :)

Gustaw ster jawy najczęściej miały prądnica a to inna bajka z deczka...

wszystko się da tylko nie kazdy o tym wie

Jak bym miał alternator to bym nagrał filmik o tym jak sie da a jak sie nie da bo z pradnicą to się na 210% daje tak zrobić- zresztą podpowiadałem że samochody (benzyniaki) w zimie tak się uruchamia   
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)