Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 18:27:03
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: CZ 175 za 6200 zł kto by tyle dał  (Przeczytany 4028 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mati krk

• Jawer
  • I love it. CZ 175/487 1988r.
CZ 175 za 6200 zł kto by tyle dał
« dnia: Lipca 31, 2008, 12:58:38 »

CZ 175 za 6200 zł kto by tyle dał

ostatnio to zauważyłem na allegro, ale jak bym miał tyle kasy to bym na 100%

http://www.allegro.pl/item399516542_fabrycznie_nowy_nowa_cz_175_21_lat_w_pokoju.html

Brambor

• Gość
Odp: CZ 175 za 6200 zł kto by tyle dał
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 31, 2008, 13:33:38 »

Fajna :) ale za 6200 za w sumie nie tak rzadkie moto... chyba bym nie dał.
Moją CZ pozyskałem za 1200 zł z przebiegiem - jak zapewniał właściciel - niecałych 3000 km. Nie ma to jak "new old stock" ;)

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 01, 2008, 17:30:25 »

Wisiało nawet u nas na forum pare miesiecy temu to ogloszenie......
.....czyli ze nie ma chetnych -czemu sie wcale nie dziwie
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 01, 2008, 23:59:34 »

Na początku myślałem że to jakaś ściema lub aukcja dla "hecy"
Ale może rzeczywiście aż tylu ludzi chce dać powyżej 5 tysiaków za taki motocykl???

A tak w ogóle, nie mówcie  że się czepiam, ale coś w dziwnym dziale umieszczony jest ten wątek  <blink>

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 03, 2008, 12:34:57 »

Taka cena to trochę za dużo...... kupno czesi w dobrym stanie to 1000-1500 zł. Dobry remont myślę że w 3-4 tyś by się zamknął. i tak wyjdzie taniej i dochodzi radość restaurowania....

ale cóż..... jak się ma kasę to..... A po wygranych aukcjach tego co kupił tą CZ widać że lubi stare pojazdy i ma kuuupę kasy. I prawdopodobnie ma jakiś warsztat albo stację diagnostyczną
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 03, 2008, 12:38:09 wysłana przez MOTOMYSZOR »

Kulfon

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 03, 2008, 13:29:07 »

6200?!!. Hm. ja dałem za swoją 350 zł z przejechanymi 8700 km. przez rok czasu jaki już upłynał to łącznie z opłatami dołożyłem może z 700-800 zł ( w tym sporo na dodatkowe akcesoria) i zrobiłem ponad 6000 km. I jakby mi ktoś dał za moją 1300 zł to byłbym szczęśliwy (o ile bym sprzedawał :P). Widać musi być naprawdę fanatyk zabytków, żeby dać taką kasę.

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 03, 2008, 14:07:20 »

http://www.allegro.pl/item407330267_mz_etz_150_fabrycznie_nowa_zarejestrowana_rarytas.html
Patrzcie na to  :>
Jedyne co mnie dziwi to stan kolanka, przecież jak ja odpalali to powinien zmienić kolor  <blink>

kamil

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 03, 2008, 15:13:59 »

Dlaczego miałoby zmienić kolor?  <eek> Skoro ma przejechane 20 km i chrom jest na nim fabryczny to takie rzeczy nie powinny sie dziać. To nie jest chromowane za flaszkę i paczkę fajek u 'fachowców' którzy nie kładą porządnej warstwy miedzi.

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 03, 2008, 17:09:28 »

20km to jest już wystarczająco by kolanko zmieniło kolor no chyba ze moto był odpalany na parę sekund  ;)

aRoN

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 03, 2008, 17:19:58 »

20 km to ma każdy nowy motor z tamtego czasu... Po prostu testy itp... A co do tematu zdarza się, że motor przejechał swoje ale cofnięty został licznik i odwalony remoncik... Nie mówię o tej CZ czy MZ ale tak się zdarza...  <hammer>

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 03, 2008, 18:11:49 »

http://moto.allegro.pl/item407304846_cz_350_fabrycznie_nowa_.html kolejny motorek z serii "nówka nieśmigana"  :>

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 03, 2008, 21:37:23 »

Jakoś nie mogę wymyślić jak to się działo że kupowali, dopchali do domu i stało 25 lat......
Ni cholery nic mi do głowy nie przychodzi.
Raczej nikt nie kupował z nadzieją że za 20-30 lat będzie więcej warta

gringo

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 03, 2008, 22:12:41 »

masz racje... ale z drugiej strony niest praktycznie taka samą niemożliwościa utrzymac w takim stanie (jak na zdjeciach na aukcji powyżej) moto nie jeżdzać na nim, chora sytuacja :P

natal007

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 03, 2008, 23:24:58 »

Może parę motocykli faktycznie ktoś kupił i z różnych przyczyn nie używał.
Różnie w życiu bywa. Z drugiej strony coś dużo tych "nówek" ostatnio  ;]
Jeśli chodzi o tą MZ 150 to na moje oko pic na wodę. Jak widzę fotkę licznika z nierówno ustawionymi cyframi to od razu mi to śmierdzi. Z mojego doświadczenia wiem że jak się cofnie licznik to widać to czasem właśnie po nierównym ustawieniu rolek. Moja CZ ma licznik równiutki jak w zegareczku ok. 30 tyś. I z tego co wiem to org. przebieg. To samo w TS-ce - Zatrzymał się ostatnio na 21 tyś ale też wiem że nie był cofany. A po niektórych licznikach które mam na "stanie" ewidentnie widać że były kombinowane.
A poza tym kupując takie moto jak Jawa ,CZ, czy MZ lepiej skupić się na tym w jakim jest stanie , niż na przebiegu.
Tak czy inaczej 6 tyś to przesada.
Albo ktoś sztucznie podbija cenę , albo faktycznie "kasiasty" koleś robi sobie kolekcję i ma w dupie czy zapłaci dwa tysiące czy osiem.

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
  • Jawy, Cezety i Cafe Racery - To lubię! :)
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 04, 2008, 12:40:04 »

Chciałbym wam powiedzieć że czasami się dostawało w zakładu pracy motór. Tak jak ojciec kumpla dostał CZ 350. Ludzie czasem ukrywali takie sprzęty bo nie chcieli sprzedać, bali się że ktoś ukradnie i trzymali na ciężkie czasy. Teraz po latach wychodzą jakieś sprzęty z szopy. Nie wiem czy akurat tak było z tymi sprzętami.

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 04, 2008, 12:56:47 »

Coś ostatnio strasznie dużo takich perełek. Wydaje mi się, że ludzie zwęszyli interes, robią gruntowne remonty i sprzedają jako nówki z salonu, co innego jeśli motocykl faktycznie nigdy nie był rejestrowany tak jak ta CZ 175, ale to też nie daje 100% pewności. Tak czy inaczej nie wybrał bym się takim motocyklem w trasę skoro stał 20 lat nie używany, czas robi swoje, więc i tak trzeba by powymieniać parę rzeczy.

pzdr

Marcino666

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 04, 2008, 16:09:52 »

A co do takich nówek z szopy to ok 6 miesięcy temu widziałem aukcje mz es 250 jaskółki również nowej nie jeżdżonej z kwitami itd. za którą ktoś chciał 12 000 zł ale ona trochę starsza jak ta cz i mz bo rocznik 196X nie pamiętam dokładnie.

antek

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 05, 2008, 08:51:03 »

Czasami zdarzają się takie okazje , ja jak zaczynałem zabawe to dostałem od wuja komara z biegami przy kierownicy.Było to jakieś 18 lat temu , a komar był z rocznika 1977(mój rocznik) i  nie jeżdzony od nowości ,minimalny przebieg .Wtedy ciężko było kupić rower a jak toś kupił motor to czasami żal było go uzywać i stały w szopach , garażach,stodołach.. Ojciec w piwnicy miał nówke silnik od wsk 175 wiatrowskiej ,który w 1993 roku  założyłem do zakupionej WSK .W 2003 roku znajomy miał na sprzedaż nieużywaną MZ 250 -NÓWKA. Ja teraz kupiłem JAwe tramp od rolnika ,który w 1999 zakupił ją i używał tylko 3 sezony(8.5tys.km) .Miał małą przewrotke (otarcie lusterka i owiewki lampy),przestaszył się "MOCY" i stała nieużywana 6 lat czekając na mnie.Ja kupiłem z sentymentu i czasami pasjonaci zapłacą dużą kase za orginał nie rozbierany ,którymi w młodości śmigali.Jak ktoś ma pojecie o motorach to rozpozna czy  jest to nowy sprzęt czy przekręt. Poprzednia moja jawa ts  nie dostała w palnik i przy 10 tys.km kolanka wydechowe nie zmieniły koloru.MZ 150 z ogłoszenia pierwszą rejestracje miała 24.06.2008 ,faktycznie mogła być nie jeżdzona,stan wygląda na taką.Cena ponad 7 tys jest zaje.. wysoka.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 05, 2008, 10:10:49 wysłana przez antek »

Schiso

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 05, 2008, 13:29:17 »

Mi się wydaje że możliwe jak najbardziej. U mnie w okolicy stała (albo i nadal stoi... nie wiem) CZ 175 z przebiegem dwucyfrowym ale z niewiadomych mi przyczyn trzeba tylko wymienić łożysko na wale. Słyszałem o niej jak kupowałem moją 250tke, ponoć stoi u kogoś w domu i jest pielęgnowana ale tylko z zewnątrz, jej prawdziwy właściciel spory czas temu wyjechał za granice a nikt nie chce w domu jej sprzedać (starsi sami ludzie...)

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 05, 2008, 13:46:51 »

Nie można wykluczyć tego że nie jest to nówka ale jakoś te nówki ostatnio w sposób stadny się pojawiają

Jako że z natury jestem zwierzęciem nieufnym- nie to że wszędzie węsze podstęp ale podchodze do większości rzeczy z dystansem dziwie się...
Zadziwiające jest dla mnie to że: nowkami sztukami z polmozbytu najczęściej są motocykle marki MZ i Jawa a co z resztą pytam się? Gdzie się podziały nówki sztuki wueski (natłukli ich zecydowanie więcej niż ww marek) Druga rzecz- Cena motocykla. Nie znam dokładnych relacji cenowych ale na 210% jawa czy emza byla zdecydowanie drozsza od wueski. Pytam sie wiec po jakie licho ktos odkladal pieniadze żebral gdzies u kogos o przydzial a nastepnie duzo drozej niz realana cena wynosila (z opowiadan wiem ze temu trzeba bylo dac a i tamten tez cos zechcial za pozytywne rozpatrzenie sprawy) kupowal motocykl ktorego pozniej nie uzywal. Zastanawia mnie to ze nie trafiają  sie np nowki simsony (ktorych tez jest sporo) rzadzizną są motocykle naprawde stare zachowane w duzym stopniu oryginalności. Jak juz niektorzy zauważyli taki wysyp nówek sztuk coś dziwnie ostatnimi czasy nastąpił - jak dla mnie zadziwiajace(raczej powinno byc odwrotnie- co raz mniej tego powinno sie widziec)

Ja rozumiem, że życie rózne scenariusze pisze ale nagle okazuje się że tych scenariuszów jest zadziwiająco dużo...

Co do technikaliów. Nie wiem gdzie te motocykle się uchowały ale... Lakiery wogóle nie zmatowiały (widziałem jawe 250 która stała około 30-40 lat pod pokrowcem lakier niestety mat i nie wiem ktory lakier nie zmatowieje po takim dlugim postoju - no chyba ze ktos go co tydzien z kurzu przeciera a raz na miesiac poleruje) W tej cześce przewody od elektryki- jakos dziwnie kolorowe i wogole takie kolorki jaskrawe jakies takie za nowe na moje oko. Jak motocykl stal to sie na nim kurz powinien zadomowić- poszukjcie na tej ceśce kurzu (ogladalem fotki w powiekszeniu- chyba ze umyta bo jakas woda na silniku jeszcze jest- ale nie wierze ze wszedzie np pod siedzonkiem) Kolejna sprawa ktos kiedyś dokręcał śruby kluczem- żeby nie wiem jak się starać to i tak troche cynku się przy koperacji zdejmie i po jakimś czasie śruba na kantach zaczyna się robić ruda- widzieliście taką ??  Wogole patrzac na te motocykle "nowki" mam wrazenie ze ktos je przechowywała w prawie laboratoryjnych warunkach bo moje gumy na amorkach byly sparciałe po ok 5 latach postoju a w "nówkach" ?

Mój motocykl ma 24 lata kolanaka są piękne i błyszczące i nie rozumiem tego zarzutu że niepopalone kolanka są objawem nieuruchamiania silnika. Po pierwsze BOnes to stare chromy to są Chromy a nie sreberka z czekoladek a po drugie jeżeli nie masz rozregulowanego zapłonu w sposób tragedyczny to nie spalisz tak od ręki chromu na kolankach.  

A cała sytuacja przypomina mi troche inna sytuacje zwiazanąz upływem czasu. Czym pózniej od wojny tym kombatantów więcej- tak jest przynajmniej w moich stronach  :>                  
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

antek

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 05, 2008, 14:54:58 »

Jak stało w suchym miejscu to kabelki mogą dobrze wyglądać,na mz widać troche sladów utleniania ,a lakier na baku i błotnikach są pewnie po polerce.Osłony gumowe powinny być troche pokruszone,podobnie opony na których jest rok produkcji.Widać na niektórych elementach ząb czasu , ale mniej z eksploatacji.Na śrubach nie powinno być śladów odkręcania .  MZ ma pierwszą rejestracje  i wydanie dowodu czerwiec 2008 .Raczej nie jeżdziła. WSK i wcześniejsze motory były bardziej eksploatowane jako praktycznie jedyne środki transportu dla ludu.W latach 80 łatwiej było o nowy motocykl np z Polmozbytu( oczywiście po dodatkowej opłacie) i kupujący traktowali czesto jako inwestycje.Kiedyś kupiłeś malucha wyjechałeś z fabryki ,pojeżdziłeś rok  i wart był wiecej niż za niego zapłacono(  osiągalny tylko dla nielicznych). Druga CZ raczej na nieużywaną niewygląda
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 05, 2008, 15:10:05 wysłana przez antek »

antek

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 05, 2008, 15:14:15 »

klapka 3 ,jeden z kupujących na allegro to przedsiębiorca z mojego miasta .Poważny gość ,znający się na samochodach i motorach( ma duży warsztat w Inie) .Nie wcisną mu tandety.Zobaczymy jak zakoñczą się aukcje , może podjade do niego i zagadam
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 05, 2008, 15:18:19 wysłana przez antek »

Schiso

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 05, 2008, 17:00:30 »

Ktoś wspomniał o Trophy'ku nówce, oto link:

http://www.allegro.pl/item391855240_391855240.html

gringo

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 05, 2008, 17:30:06 »

mimo wszystko warta tych pieniedzy... to juz prawie że nie do dostania... nieprzerobione... a szczególnie w takim stanie.

Wojt@s

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Października 04, 2008, 14:29:51 »

Aja powiem tak : motocykl który stał tyle lat jest do dupy!! Pewnie zaraz wielu na mnie naskoczy, ale podpiorę się argumentami:
- uszczelniacze na wale są niepewne - guma z wiekiem parcieje
- uszczelniacze lag, tylnych teleskopów
- styki regulatora napięcia wytracają magnetyzm szczątkowy
- nabiegunniki prądnicy/ alternatora mogą świrować
- nie mówie o wszystkich uszczelkach
- tłoki nawet jak były ruszane co jakiś czas to nie raz pewnie złapały w cylindrach
- kable od elektryki, wszystkie połączenia masowe, te rzeczy śniedzieją i się utleniają i pó¼niej tragedia że nie ma masy.

A porównując motocykl wykonany przez fabrykę taką Jawę czy podobny sprzęt PRL-u możemy wykonać identyczny stan , a silnik dopracować jeszcze lepiej (tłoki kute z AK20, uszczelniacze CORTEGO, łożyska z luzem C3 toyo, polini itp, możnemy dotoczyć nawet całą szkrzynie,  z dużo lepszych materiałów ) Jeśli kogoś stać oczywiście. A dla mnie to jest fajny okaz na półkę, od święta  zrobić z 5km i tyle.

Bones efekt odbarwieñ na kolankach w dużej mierze jest efektem ¼le ustawionego zapłonu, nawet 1 stopieñ robi różnice. Kiedyś dość często był kładziony chrom techniczny, matowy bardziej ale dużo trwalszy.
« Ostatnia zmiana: Października 04, 2008, 14:32:48 wysłana przez Wojt@s »