Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 18:04:17
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Opłaca sie ją brać i ratować?  (Przeczytany 3977 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
  • Jawy, Cezety i Cafe Racery - To lubię! :)
Opłaca sie ją brać i ratować?
« dnia: Lipca 23, 2008, 11:13:12 »

Panowie. Mam okazję przygarnąć Jawę 175 (356) za 350zł. Jawa jest prawie kompletna. Nie posiada akumulatora i papierów. Właściciel gwarantuje że jak załatwię akumulator to ją przy mnie odpali. Stan dobry do odrestaurowania. Chromy z baku zamalowane białą farbą, do malowania i kanapa do obszycia. Więc za 400zł była by na chodzie a za kolejne 100zł była by już pomalowana. Opłaca się ją ratować? Jutro jeden telefon i Jawa stoi u mnie więc prosiłbym o pomoc.

Pozdrawiam

Schiso

• Gość
Odp: Opłaca sie ją brać i ratować?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 23, 2008, 12:08:09 »

Bierz nie gadaj !! ja za swoją 353 bardzo dużo przepłaciłem ale i tak remontuje...

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 23, 2008, 12:11:24 »

Jeśli masz czas, pieniądze i chęci na dodatkową robótkę to być może tak. Ja osobiście bym poszukał egzemplarza, który nie wymaga na początek większego wkładu, niż wymiana oleju, filtru powietrza, regulacji zapłonu, czyszczena ga¼nika, itp. Jak kupić to taką sztukę, żeby cieszyć się od razu jazdą, a nie latać za częściami i grzebać. Nigdy nie wiadomo czy nie kupisz kota w worku. No i oczywiście ten brak papierów. A jak jest kradziona ? Nie rozumiem dlaczego tak często ludzie nie mają papierów do pojazdu  ;)

No chyba, że jesteś fanem przywracania do życia trupów, to wtedy oczywiście...

Schiso

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 23, 2008, 12:21:32 »

Co do odpalenia, jeśli jest to starsza nieco (do 58 roku) i ma amperomierz to jest tam opcja zapłonu motocykla bezpośrednio z prądnicy bez akumulatora, choć na kopa raczej tak nie odpali. Nie wiem jak jest w tych stacyjkach na lampie.

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 23, 2008, 12:34:11 »

Nie ma amperomierza, stacyjka w lampie. Tokarz ja i tak nie cieszę się z jazdy bo nie mam prawka. Od jazdy mam TS-kę. A akumulator z simsona podejdzie? Nie chcę kupić kota w worku. Pożyczył bym aku od kumpla i zobaczył czy pali.

kamil

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 23, 2008, 12:49:40 »

Za 100PLN nie pomalujesz motocykla - chyba ze na 'odpierd... się'. Remont takiej maszyny to kupa kasy i wyrzeczeñ. Chyba ze chcesz ją zrobić byle jak - byleby się turlała i nic z niej nie odpadało.  :D

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 23, 2008, 13:10:49 »

Sam ją pomaluję! 100zł farba mnie wyjdzie :)

Peteero

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 23, 2008, 13:28:20 »

Zalezy jak myslisz o tym co chcesz zrobic. Mam na mysli jakiego typu jestes człowiekiem. Ja uwielbiam grzebac w maszynach a jazda tymi maszynami ma sprawiac tez przyjemnosc. Jak masz miejsce i czas i jakas kaske to jak najbardziej. Tylko wiesz to moto ma swoje lata ja osobiscie lubie tuning i roznego typu przerobki ale szkoda psuc takiego zabytka. Wypadałoby zrobic go na orginał ale tak jak juz chcesz sie brac za odnawianie to pozadnie!!! Malowanie za 100zł!!! Moze 150zł ale to juz naprade kompletne minimum ale jak pisałem nie załuj jak ma wygladac porzadnie to trzeba zainwestowac. A i jeszcze jedna sprawa tego co wlozysz w taki motor raczej nie odzyszkasz wiec jesli rozbisz z mysla o szybkiej sprzedazy to zapomnij o zysku a raczej o stracie. Wiesz a jak robisz dla siebie to to jak zrobisz bedzie swiadczyło o tobie. Pozdrawiam i zastanow sie tak na spokojnie czy chcesz ten motor itp. Pozdrawiam i jak cos to zapodaj fotki

natal007

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 23, 2008, 22:41:54 »

Nie mam ostatnio czasu nawet na czytanie forum , ale takiego czegoś nie odpuszczę.

Po pierwsze:
-Szajbus jak Cię rajcują zabytki to nawet się nie zastanawiaj bierz.
Cena śmieszna.

Po drugie:
Koszta renowacji to masakra polecam lekturę tych stron:

http://www.montyjawa.cz/index.php?option=com_virtuemart&Itemid=30

http://www.jawamarkt.cz/de/index.php#

Po trzecie:
Wyjaśnij okoliczności braku papierów (zgubione , spalone , pies zjadł itp)

Po czwarte:
Peteero nie zgadzam się z tobą delikatnie mówiąc.  "tego co wlozysz w taki motor raczej nie odzyszkasz" - porównaj ceny Jaw z przed 10- ciu lat (starych Jaw) do dzisiejszych cen. A będzie coraz gorzej. Czyli dla posiadaczy wyżej wymienionych coraz lepiej.

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 23, 2008, 23:42:35 »

Wszystko lu¼no ale ja nie umiem czytać po czesku  :D

kamil

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 24, 2008, 09:16:38 »

Zobacz jakie na tych stronach są ceny za części. Do tego nie potrzeba znajomości czeskiego.  :) Ja mam praktycznie cały motocykl składany na częściach z czeskich sklepów i ceny zbytnio się nie różniły od tych na stronach internetowych. To już nie jest tania zabawa.  <yes>

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 24, 2008, 10:18:02 »

Powiem wam że patrzałem po cenach części i nawet mnie specjalnie nie szokują. Dla mnie to już normalne że do starych motocykli ceny części są wysokie. Jednak  "Zylinder 175/356 – nach Ausschleifen" kosztuje  49,3 EUR. Czyli około 170zł o ile z moją matematyką wszystko w porządku. Kumpel za sam tłok do awo sporta płacił coś 130zł więc jeszcze nie jest tak ¼le :) O ile ojciec nie stanie mi na przeszkodzie (dzisiaj starsi wracają ze wczasów) to kupie tą jawę. Akumulator mam naładowany więc ją sprawdzę.

Pozdrawiam i dziękuję za rady.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 24, 2008, 13:14:20 »

mówiąc szczerze to ceny części do Jaw, nawet tych starych nie są jeszcze mocno wysokie no i dosyć łatwo je dostać, bo wciąż dostępne są nowe elementy jak i rynek części używanych jest obfity... np. błotnik kupisz za 30 zł a ja do ify za błotnik tylny płaciłem 170....
http://mienki1987.blogspot.com/

kamil

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 24, 2008, 14:10:47 »

Zgadza się, tylko jest jeszcze jedna sprawa - chromy. Remont Jawy to conajmniej 4 tyś. zł żeby wyglądała przyzwoicie. Koszt samych chromów to 2 tyś. zakładając że mamy proste felgi, bak itd.

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 24, 2008, 16:19:38 »

Mimo iż pracy przy niej na ładnych parę lat to przygarnąłem ją. Z moją kasą której za dużo nie ma będę dłubał długo ale do skutku. Koleś słowny. Włożyłem akum i zagadała. Ostatecznie razem z przywozem wyszła mnie 330zł więc dosyć śmieszne pieniądze. Już lecę do garażu całą ją po oglądać, bak wyczyścić i przejechać się.

Zdjęcie słabe, zrobię lepsze jak się z nią oswoję :)

<cheers> Dzięki za rady :)

gringo

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 24, 2008, 16:57:42 »

jest naprawde ok:] dobra decyzja :D ja ostatnio wszedłem w posiadanie wski b3 z 77r do pogrzebania i jest w podobnej kondycji. ale z nia uwine sie w miare szybko, w miedzy czasie zamierzam rozglądac sie za czeszka najlepiej 350 z okolic lat 50.

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 24, 2008, 20:47:40 »

Muszę kupić linkę sprzęgła i zobaczyć jak tam sprzęgło bo chyba mam tarcze poklejone. Jawę zrobię w miarę szybko ale do perfekcji dojdzie najwcześniej za rok po wakacjach. Trzeba będzie ostro harować na chromy :) Ps. Jaką powinienem mieć lampę z tyłu?

kamil

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 24, 2008, 21:11:37 »

Najładniej wygląda wg. mnie ta. Ja ją montuje do każdej kyvacki.

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 24, 2008, 22:48:04 »

Przeważnie widuje takie lampy w 250-tkach ;) £adne są.

kamil

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 25, 2008, 08:30:06 »

http://jawagallery.net/?page=page/jawa_cz_175 Możesz pooglądać kilka maszyn - fajna galeria.  :)

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 25, 2008, 10:00:44 »

Koleś mówił że nie wie jak z papierami ale gwarantuje że nie była kradziona. W doli przyja¼ni chciał zemną nawet spisać umowę że jak coś to że od niego kupiłem;) Ja podejrzewam że papiery po prostu ktoś sprzedał bo nie ma tabliczki. Zawsze można zarejestrować jako zabytek albo kupić jakieś papiery ;)

Fotki: http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Jawa/175/39205
« Ostatnia zmiana: Lipca 25, 2008, 11:05:55 wysłana przez SZAJBUS_SzeF »

kamil

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 25, 2008, 11:48:33 »

Napisz czego Ci do niej brakuje. Mam troche gratów które 'za flaszke' jestem w stanie oddać.  <cheers>

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 25, 2008, 15:19:42 »

Szkła przedniej lampy, tylnej lampy, podnóżka, wajchy hamulca, licznika, linki licznika i linki sprzęgła.  <cheers>

asior

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 28, 2008, 08:53:55 »

Na pewno opłaca się ratować ,dobry zakup .W łodzi 5 -6 wrzesieñ jest moto bazar tam można znaleść wiele części ,powodzenia w remoncie !!