Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 09:23:16
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Nowa przygoda - 638 :)  (Przeczytany 2793 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Hassoz

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
Nowa przygoda - 638 :)
« dnia: Grudnia 08, 2020, 23:43:32 »

Cześć wszystkim, chwilę temu wraz z zakupem zaczęła się moja przygoda z jawą, w podstawówce miałem motorynkę, potem już nie mogłem sobie pozwolić na inne motorki, aż do teraz, trafiła się okazja w okolicy i oto jest jawa.
Kilka jazd i do remontu :)
https://drive.google.com/file/d/1C5oT1b1O918IKlSjxs5yoiS46fcV4yTR/view?usp=sharing

Ostatnia przejażdżka
https://drive.google.com/file/d/1FnwCjNTUBwdkexUJnEj6zXxsR60_My_G/view?usp=sharing

https://youtu.be/V-1zqrK_5HY i chwila z pracy, oraz wyblurowany po szybkości kolega ;)
Nigdy nie miałem jawki, dla mnie pracuje jak sieczkarnia, chociaż silnik pracuje ładnie, i ładnie jeździ, po ustawieniu zapłonu udało mi się ją rozgonić około licznikowych 145km/h, ile to realnie to nie sprawdzałem ;)

Zamawianie części i rozbiórka jest już daleko posunięta,
https://drive.google.com/file/d/1FJDW4IgyvuEVFKdIOgP736tXr39d-dDe/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1Fc0gR1pWigObXN7MkkkgHYDS3dddtdhW/view?usp=sharing

Oczywiście musiałem napotkać pewne trudności, ale obecnie sobie ze wszystkim radzę.
W najbliższym czasie wszystkie elementy trafią do malowania, chcę całość pomalować proszkowo, ale zastanawia mnie czy zwykłe lakierowanie (w końcu zadupek to nie metal i proszek odpada) będzie rozróżnialne od proszku, ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie?

Bison

• Jawer Weteran
Odp: Nowa przygoda - 638 :)
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 09, 2020, 05:58:46 »

Powodzenia w remoncie Jawiszona, co do malowania to poczytaj dokładnie forum, ten temat był wałkowany na wszystkie możliwe strony. Fajnie by było, gdybyś dodawał fotki bezpośrednio w temacie, zamiast linków, wygodniej się ogląda  :)
Jawa 350 OHC - 2025
Jawa 638 & Velorex 562 - 1987
IŻ 350 Planeta 5 - 1991    
Ford Orion 1,6 D - 1985
VW Golf 1,3 CL - 1991
Peugeot 405 1,6 GL - 1993
Yamaha FZ6 Fazer - 2007

DZIUK

• Starszy Jawer
  • Jawa 638-X, Jawa 638-7
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 09, 2020, 20:24:46 »

Jak już rozebrałeś ramę to wyprostuj skocznię i wzmocnij ją. 

Hassoz

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 12, 2021, 16:03:29 »

Cześć wszystkim,
jawa trafiła do malowania, pozostałe elementy są już wyczyszczone, sporo części przyszło i czeka na półce na składanie, a dzisiaj wziąłem się za silnik, i niestety jego wygląd w środku nie jest zachęcający.
Pracował raczej dobrze, dzwonił wyciągnięty łańcuszek sprzęgłowy, biegi wchodziły dobrze, sprzęgło nie szarpało, oba gary pracowały, zawsze odpalał praktycznie od kopa.
Po odkręceniu głowic pierwszy widok to mnóstwo nagaru i źle założona uszczelka głowicy. Potem pęknięty pierścionek, przytarty tłok, na pewno kwalifikujący się do wymiany i mnóstwo oleju w skrzyni korbowej.

Koszty przy tym remoncie rosną błyskawicznie, dlatego chciałem zapytać, czy remont samej góry silnika ma sens, wał choć generował delikatne wibracje wydaje mi się że jest okej, tłoki, korbowody nie mają luzów w osi pionowej. Mogę sobie pozwolić na regenerację wału, ale nie ukrywam że chciałem odłożyć remont silnika na przyszły rok, lub za dwa lata, dlatego zastanawiam się czy mogę to zrobić w ten sposób.
Daję tylko link do dysku google bo wcześniej próbowałem dodać zdjęcia tutaj i krew mnie zalała jak usunęło mi cały tekst bo format zdjeć nieprawidłowy ;)
https://drive.google.com/drive/folders/1jlxny3WpUNRQ32DI3_AigXO9rqOD3sn1?usp=sharing
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2021, 16:18:55 wysłana przez Hassoz »

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 13, 2021, 11:05:29 »

Rób i górę i dół.
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 13, 2021, 11:23:54 »

Oj nawet na zdjęciach nie wygląda to dobrze a w tych motorach ważnijszy jest dół silnika niż góra zrobienie samej góry może spowodować natychmiastowe zabicie walu
« Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2021, 11:47:17 wysłana przez azbescik2 »
    Status GG

Hassoz

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 28, 2021, 23:08:24 »

Witam w moim garażu,
wczoraj odebrałem elementy z malowania proszkowego i głównie na tym skupie swoja wypowiedź.
Efekt taki jak na zdjęciach:
[size=78%]https://drive.google.com/drive/folders/1PgRz-pQ9K1hQ8E72lNmOXNVeYNMWw87S?usp=sharing[/size]

Sam efekt jak dla mnie jest zadowalający, ale na pewno nie jest idealny, lakiernik trochę zawalił sprawę, zamiast poinformować mnie o stanie elementów po piaskowaniu pomalował wszystko, przez co na niektórych elementach, gdzie były wżery, ubytki pojawiła się miejscami "skórka pomarańczy" . Czy to może nieumiejętne malowanie proszkowe, myślę że nie, niektóre elementy, których dobrego stanu byłem pewien wyglądają świetnie, jak np. osłona stacyjki, metalowa osłona łańcucha czy chorągiewki albo inne elementy. Tak boczki, błotnik, bak niestety nie wyszły idealnie. Ogólnie bak ma dwie wgniotki, które były wcześniej zaszpachlowane (bak kupiłem, jako dobry, prosty, do malowania proszkowego, okazało się że był wyszpachlowany), tak samo błotnik przedni, na którym nierówność jest dosyć widoczna, za to bak, oklejony już przeze mnie bardzo dobrze maskuje niedoskonałości. Rama też wygląda super.
Gdyby się zastanawiał nad kolejnym malowaniem na pewno część elementów pomalowałbym proszkowo, ale te najbardziej reprezentacyjne oddałbym do tradycyjnego szpachlowania i lakierowania.

Cena całej usługi (piaskowanie + malowanie) wszystkich elementów oprócz zadupka, dolnej półki kierownicy i stopki bocznej (dwa ostatnie zapomniałem zabrać :( ) to 750zł.

Od razu po przywiezieniu elementów do domu zacząłem składanie, jak widać dobrze idzie ;)
Wiem że nie mam założonych chorągiewek, działanie celowe, nie mam gumowych ustalaczy, a chciałem jak najszybciej postawić motocykl na koła, poza tym nie napotkałem jakichś szczególnych problemów przy składaniu.
Czeka mnie jeszcze kilka inwestycji, na pewno trzeba odnowić koła i tyle amortyzatory i niestety wyremontować silnik, ale to chcę nieco odłożyć w czasie.
Co do silnika, wymieniłem pierścienie tłokowe, sprzęgło na to z żeliwniaka, łańcuszek sprzęgłowy przehonowałem cylindry na wiertarce stołowej, ponownie ustawiłem zapłon (2.4mm), wypłukałem i przedmuchałem komorę korbową, odpaliłem silnik, wyregulowałem gaźnik, są oznaki chęci do życia, pracują oba cylindry (wcześniej też pracowały), nie generuje jakichś wybitnych wibracji, dlatego przyjmuję postawę "jeździć obserwować" :)

michal_kubek

• Świeżak
  • *
  • CZ 175 450 1962r., Jawa 350 TS 638 1990r.
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 29, 2021, 08:40:47 »

W chorągiewki  włóż simmeringi które usztywnią dodatkowo. Też u siebie to ostatnio robiłem, tu masz temat kolegi który opisał to rozwiązanie
http://www.jawacz.pl/index.php?topic=31752.msg291720#msg291720

Hassoz

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 27, 2021, 13:48:25 »

Korzystając z małego okna pogodowego uznałem że pora zrobić zdjęcia do białej karty, w prawdzie motocykl nie jest zrobiony do końca, chcę zrobić jeszcze całe koła, wypolerować silnik, i wykonać kilka innych pierdół, oraz poprawić parę moich błędów przy składaniu, ale to już będzie bardziej rozciągnięte w kasie, jawa za dużo kasy zjadła więc muszę jej zastosować jakąś dietę ::)

Tak to wygląda, znowu daję link do zdjęć, lepsza jakość, mniej problemów ze wstawieniem do wątku [size=78%]https://drive.google.com/drive/folders/15NXX0ctOhrseAXi2NnYg-Q8eF2xu9sRx?usp=sharing[/size]
I tak, widzę jak podnóżki kierowcy są ustawione, to sie poprawi... :D

pawlo300

• Świeżak
  • *
  • Cezet 350 472.6
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 27, 2021, 18:55:20 »

Fajnie wygląda  ;) czy mógłbyś zdradzić jaki koszt piaskowania oraz malowania?? I czy robiłeś to po znajomości czy nie?? Pozdrawiam

Hassoz

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 27, 2021, 18:59:57 »

Malowanie wszystkich elementów razem z piaskowaniem w jednym zakładzie, zaczynając od ramy, przez karoserię, i całą drobnicę jak oslona stacyjki czy cybanty to 750 zł.
Malowanie było proszkowe, ale teraz, gdybym malował znowu nie zdecydowałbym sie na proszek do najbardziej reprezentacyjnych elementów, rama tylny błotnik, wahacze czy lagi jak najbardziej.

Człowiek ZJAWA

• Młodszy Jawer
  • **
  • JAWA 634+velorex 562, JAWA 638, CZ 472.4, CZ 472.5
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 27, 2021, 21:34:27 »

Za te pieniądze jak najbardziej masz rację, problem z proszkiem pojawia sie w momencie gdy są nierówności, dochodzi do tego skórka pomarańczy na powierzchni, dla mnie rama i powierznchnie twarde tak, reszta na mokro, ale to tylko moje skromne zdanie.

Hassoz

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 15, 2021, 21:28:43 »

Długo było cicho, co nie znaczy że się nie działo ;)

Obecnie praktycznie wszystko jest skończone, były jakieś wymiany simeringów, naprawy wirnika alternatora i masa innych głupot pojawiających się na bieżąco.
Parę rzeczy wypolerowałem ręcznie, widać ładnie na deklu.
Udało się też ją zarejestrować i uwaga, zabaea z rejestracją wyniosła nie 200zl za białą kartę, którą w większości wykonałem sam, potem wysłałem do strony Biała Karta - pojazd zabytkowy na Facebooku, poprawili mi błędy, wydrukowali karty, wywołali zdjęcia i przygotowali wszystko w 3 egzemplarzach.
Konserwator zabytków w Rzeszowie nie miał problemów z wpisem do ewidencji.
Badanie zgodności zrobiłem za 100zl (kolega na oskp), mówił że normalnie trzeba liczyć koło 200.
Potem rejestracja i tam około 100zl nie pamiętam.
Ubezpieczenie zapłaciłem 187zl, ale to zawdzięczam temu że miałem 2 lata temu stłuczkę i nie mam jeszcze 25 lat więc bez zniżki na zabytek zapłaciłbym prawie 700zl.

Ogólnie zostało tylko zrobić koła i jakieś inne drobnostki [estetyczne z których sobie wciąż nie zdaję sprawy ;)

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 17, 2021, 07:55:02 »

Dobrze że udało ci się tę rejestracje ogarnąć. Gratuluje.
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

ralf

• Świeżak
  • *
  • 350 638-0
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 17, 2021, 10:09:13 »

Żółte blachy dodają uroku. Gratki  ;)

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 17, 2021, 10:19:51 »

No i ładny zabytek.
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

sebaxll

• Starszy Jawer
  • Cz 350 12V, Jawa 300CL
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 17, 2021, 11:19:29 »

638 na żółtych... fajnie wygląda.
Może i ja tak zrobię.
Ja właśnie sam przechodzę obecnie procedurę rejestracji pewnego beemwuu na żółte i też sam robiłem białą kartę, narazie leży u konserwatora.

Hassoz

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 04, 2021, 14:58:53 »

Witam wszystkich ponownie,
Zwracam się znowu z prośbą o jakąś radę.
Pojawił się problem z lewym cylindrem, za żadne skarby nie chce działać na lewy, prawy niezależnie od ustawień paliwa (bogato, ubogo) i ustawienia zapłonu hula aż miło, natomiast lewy nie jest w stanie mieć nawet jednego zapłonu.
Nie mam zielonego pojęcia co mogło się stać, zapłon ustawiamy od 2mm do 3,5mm, bez żadnego efektu, wymienione oba simering na walę, próbowane dwa różne gaźniki, zmienione kondensatory, cały zapłon, świece, cewki.
Jeśli założyłem świece do kapturka od lewego podczas pracy prawego iskra pojawia się prawidłowo, po wykreceniu świeca jest wilgotna, nie zalana, po zmianie świecy na suchą nadal nie pojawia się żaden zapłon. Ewentualnie przy eksperymentach z wyprzedzeniem zapłonu pojawiały się mocne strzały w tłumik.
Zapłon ustawiany czujnikiem zegarowym. Cały zapłon kupiony jest nowy z 4jawa, na poprzednim występowały identyczne objawy.

Pytam bo nie wiem czy coś przeoczyłem, czy czeka mnie remont silnika.
Dodam jeszcze że ciśnienie kompresji, na obu cylindrach jest identyczne, już nie pamiętam jakie, ale było okej

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 04, 2021, 17:50:07 »

A akumulator to masz sprawny? Jeśli tak to może coś z cewką wn lewego garnka...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Hassoz

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 04, 2021, 17:52:54 »

Aku sprawny, ładowanie jest, jak mówiłem zamieniałem cewki miejscami bez efektu

Adamw336

• Jawer
  • CZ 175 487 86r/ CZ350 472.5 85r/ Honda Hornet 06r
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 04, 2021, 18:32:47 »

Miałem podobnie w CZ 350. Lewy gar chodził wyraźnie kulawo. Nie ważne co robiłem z zapłonem. U Ciebie z tego co rozumiem iskra wogole nie pojawia się na lewym?
Prozaiczne pytanie... Czy po ustawieniu i dokręceniu płytki zapłonu sprawdzasz czujnikiem zegarowym wyprzedzenie raz jeszcze?
U mnie po dokręceniu wszystko się przestawiało.
Polecam zaopatrzyć się w zapłon od Pana Jarząbka.

Wracając do mojej przypadłości to za brak pracy lewego garnka odpowiadało uszczelnienie wału między lewym, a prawym cylindrem.

I dla świętego spokoju zamień jeszcze miejscami kondensatory.

Hassoz

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 04, 2021, 18:35:11 »

Właśnie iskra na lewym jest cały czas, kondensatory były wymieniane, były też zamieniane i tak sprawdzam po dokręcaniu płytki

Adamw336

• Jawer
  • CZ 175 487 86r/ CZ350 472.5 85r/ Honda Hornet 06r
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 04, 2021, 18:45:39 »

Ciśnienie na cylindrach miałem w granicach 8,5 barów tyle, że na lewym to ciśnienie budowało się znacznie wolniej niż na prawym.

Przeczytaj moj temat

http://www.jawacz.pl/index.php?topic=39307.0

Zerknij w tłumik. Może się przypchany

Walczyłem z tym lewym garem aż w końcu rozebrałem silnik i wal pojechał do poznania.

Miejmy nadzieję, że u Ciebie to jakaś błahostka.

Hassoz

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 04, 2021, 18:47:56 »

Tłumiki są nowe, właśnie dopytuję na forum żeby wykluczyć że coś przeoczyłem ale jestem co raz bliżej przekonania że czeka mnie remont silnika