Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 01:52:53
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Brak ciągłości umów.  (Przeczytany 6147 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

xaff

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Klubowicz
  • *
  • Stwierdzone empirycznie - mam jeżdzącą Panelkę :-)
Odp: Brak ciągłości umów.
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 14, 2020, 21:35:54 »

Przerabiałem kilkanaście dni temu:

1. próbne, czerwone, są na 30 dni. Poza poprawnie wpisanym VIN/numerem seryjnym, reszta może być z 'czapy' (doświadczyłem tego). W dowodzie tymczasowym będziesz miał wpisany cel wydania: "ustalenie stanu faktycznego" albo "przegląd techniczny dopuszczenie do ruchu" lub jakkolwiek inaczej. Uwaga: pojazdem na czerwonych blachach możesz pomimo braku ważnego przeglądu poruszać się, choć przejazd gdzie indziej niż do diagnosty to bym się zastanawiał. Druga uwaga: najpóźniej tego samego dnia którego dostaniesz te blachy wykup OC!!
2. mkniesz na przegląd gdzie diagnosta wpisuje rzeczony 'stan ustalony'. Miej ze sobą dane, które mają być wpisane, rzeczoznawca siłą rzeczy nie zna wszystkich technicznych parametrów pojazdu, szczególnie takiego sprzed lat. (Tu ogromne podziękowania wiadomo dla kogo   :D )

3. następnie w WK dostajesz białe i dowód tymczasowy na kolejne 30 dni. Oczywiście jak pojazd będzie dopuszczony do ruchu.

4. jak jest w porządku, to odbierasz stały dowód.

Ceny to możesz sprawdzić w necie.

pozdrawiamXaff
Ciąg Jawoskiego: 360, 638, ...

Tomaszek

• Jawer
  • Silnik, dwa koła i mina wesoła
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 14, 2020, 21:44:29 »

Dwa pytania:
-jakie dane powinienem mieć, przecież dowód mam,stary ale jest  :)
- przecież muszę ubezpieczyć z datą zakupu czyli nr rejestracyjny będzie z dowodu

xaff

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Klubowicz
  • *
  • Stwierdzone empirycznie - mam jeżdzącą Panelkę :-)
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 14, 2020, 21:52:43 »

Znajdź w sieci dane motocykla. Ja dzięki przytomności Elkinia miałem wydruk z czeskiej strony. Rzecz idzie dla przykładu o dopuszczalne naciski osi, masę własną/masymalną, ładowność, etc. Tych danych w starych dowodach może nie być, lub WK może po prostu nie bawić się w dociekanie co było i być powinno zwalając całą robotę na diagnostę. U mnie WK wpisał takie głupoty,że miałem opony rozmiar 375/16 ( a nie 3,50/16) i tu ciekawostka 4 miejsca: dwa siedzące i dwa ..... stojące  :o Teoretycznie, gdy kupujesz pojazd to powinieneś wykupić OC tak, by zachować jego ciągłość, zatem jeśli nie masz ciągłości OC, a masz tablice, to w dniu zakupu (czasem ciężko). Tak czy inaczej, ostatecznym terminem jest gdy dostajesz te czerwone blachy (ubezpieczas pojazd, a nie tablice, możesz później do ubezpieczyciela zgłosić ich zmianę).
« Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2020, 21:55:07 wysłana przez xaff »
Ciąg Jawoskiego: 360, 638, ...

Adamu2T

• Jawer Weteran
  • Jawa TS+velorex562+jawa20+ Honda Shadow vt 1100
« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 14, 2020, 21:54:30 »

W starych dowodach nie było nacisków na oś, w nowych już jest taka rubryka( o ile dobrze pamiętam) warto sprawdzić nowy dowód jakie ma tabele. Jak wymieniałem dowód w jawie na nowy to właśnie nie miałem tego wpisanego, bo w starym dowodzie takich wartości jak naciski na osie w motocyklach nie było. I przez to chcieli mnie do diagnosty wysłać bo w komputerku nie mieli tych danych. Dobrze, że "Panu" urzędnikowi chciało się ruszyć z fotela i zajrzeć do książki na półce, gdzie wszystko znalazł i  uzupełnił dane. Dodam, że motocykl zarejestrowany na mnie od ponad 10 lat...

saszek5

• Jawer Weteran
  • Jedziem tam :D
« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 14, 2020, 22:32:16 »

Diagnosta może dopisać pojazd jedynie jeśli jest to pojazd z zagranicy pierwsza rejestracja w pl . Czasem bywają sytuacje , że pojazdu nie ma w cepiku pomimo posiadania czarnych blach , zdarzają się sytuacje że pod jednym numerem vin jest kilka pojazdów wtedy się wysyła po czerwone blachy bo nie można z czapy sobie wybrać pojazdu jak np wchodzi 5 z czego żaden nie pasuje .

Brak tablicy - Negatyw

Dane potrzebne do rejestracji
Masa pojazdu
Maksymalna masa pojazdu
Ilość miejsc
Naciski
Pojemność silnika
Moc silnika
Liczba osi
Rozmiar opon i nośność
Nazwa modelu pojazdu i typ choć nie zawsze da się wpisać
Rok produkcji
Data pierwszej rejestracji
I takie rzeczy jak sprawdza diagnosta gdzie jest nabity numer gdzie tabliczka itp , ale to już tylko dla systemu jest i wydziału komunikacji na kartce będzie napisane a w dowodzie nie .