Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 22:59:30
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Remont Jawa 350  (Przeczytany 23541 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Lejek

• Gość
Remont Jawa 350
« dnia: Czerwca 28, 2008, 21:06:14 »

Cześć.
Jak wiecie zakupiłem Jawe 350 za jedyne 3l spirytusu. Koleś jeszcze sie cieszył, że mu garaż posprzątałem. Jawe kupiłem w piątek. Dziś zacząłem ją rozbierać. W tym temacie będę umieszczał zdjęcie z kolejnych etapów remontu. Wszelkie propozycje mile widziane.

W piątek wieczorem zapakowałem Jawe na przyczepkę, jakimś cudem się zmieściła

Jawa prezentowała się tak:

W pierwszej kolejności wyjąłem karczer i umyłem. Chodziło mi konkretnie o to aby cały syf w zakamarkach ramy, pod błotnikami wywalić. Dużo lepiej pracuje się bez niego. Przystąpiłem do rozbiórki.

A na koñcu została sama rama:

Motor stał 11 lat w garażu więc jest co czyścić i szlifować. Chciałem dać ramę do piaskowania. Ale nie wiem do koñca czy jest to dobry pomysł. Tu czekam na opinie specjalistów czyli wasze. Zamówiłem z allegro sprzęt za 200zł. Nowe klamki, przełączniki, gumy itd.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
Odp: Remont Jawa 350
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 28, 2008, 21:29:36 »

spokojnie możesz ja wypiaskować, tylko dobrze zabezpiecz numery ramy (naklej ze trzy warstwy taśmy izolacyjnej w to miejsce) i tabliczkę znamionowa, co do reszty jeżeli możesz kupuj nowe części a nie używane bo często do niczego sie nie nadają...
http://mienki1987.blogspot.com/

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 28, 2008, 21:34:56 »

Cytat: Mienki
kupuj nowe części a nie używane bo często do niczego sie nie nadają...
Racja,
bo te używane to są już trzy razy zakładane i zjeżdżone do zera potem wymiecione z piwnicy obfotografowane i na allegro. Takich używek to ja mam pół komórki  <thumbup> może ktoś chce kupić  <lol> ??
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

Lejek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 28, 2008, 22:30:19 »

Spoko, wszystko co kupiłem to ze sklepu, razem z fakturą VAT. nówki sztuki nieśmigane. W poniedziałek biore się za szlifowanie.

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 28, 2008, 22:46:50 »

Też tak jak mówi Radek można ale jednak piaskowanie jest dokładniejsze oczywiście jeżeli robi ktoś kto sie na tym zna i jest sam w sobie dokładny  ;)
 Ja osobiście w swojej TS bawiłem się opalarką i szpachelką i nożem i również jestem zadowolony bo rama jest gładziutka jak pupa niemowlaka :)
Udanego remontu :)

grucha591

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 28, 2008, 23:52:41 »

Tylko podczas remontu nie sluchaj przy jawie zadnego hip-hopu, techno ,trance popu ,, One tego nie lubia ,,naprawde  , Chyba najlepiej pasuja im :
Dzem
The doors
allman brothers band
albo jakas symfonia kopernika czy jak mu tam
udanego,, pozdrowienia

Lejek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 29, 2008, 10:12:25 »

Lol. Spoko, nie jestem fanem bum bum bum. Ostatnio słuchałem:
http://nieobecny.wrzuta.pl/audio/tTVp7PXGbc/within_temptation_-_angels
Fajny kawałek.

grucha591

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 29, 2008, 10:41:32 »

ghotic metal ??? <hammer>uwazaj bo jawa sie przestraszy

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 29, 2008, 11:28:15 »

A widziałeś bardzo smutny filmik do tej piosenki naszego brata z forum?

http://youtube.com/watch?v=hQbxn2DKVlY

Odkąd widziałem ten filmik to ta piosenka Within-a kojarzy mi się z nim....

Lejek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 29, 2008, 12:11:53 »

Tak widziałem...   :( Szczęście w nieszczęściu, że kolega cały.

sibert

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 29, 2008, 12:59:40 »

Status GG
Ogień z rurów i farfocle z gumów:D
JAWA 350(638=>640)Black Style - było
JAWA 640-1 Black Style
ROMET 50-T1
BMW R1100RT
Kiedy patrze tak na Ciebie jesteś fajna ajjjjj... Ja mam Black Stajla ;)

grucha591

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 29, 2008, 14:00:08 »

Born to be wild jak najabrdziej

Lejek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 05, 2008, 17:57:04 »

Od ostatniego czasu gania za mną to piaskowanie ramy. Myślę sobie po co dawać komuś do piaskowania jak sam mogę wypiaskować. Sru do auta i 60km do Castoramy. Wchodzę, pytam się: "Przepraszam, dostanę pistolet do piaskowania?"
"taki na powietrze?" Myslę sobie ( a są jeszcze jakieś inne? na olej albo na wodę :/ ) "tak pneumatyczny" Pokazuje mi pstolet, 60zł, ciśnienie robocze 6bar. Biorę. Znowu 60km do domu. Myślę sobie będzie trzeba podkręcić sprężarkę. Zaraz się biorę do roboty, zdjąłem reduktor, podkęciłem do 6bar i zacząłem suszyć piasek

przesiałem, wsypałem do wiadra, odpalam sprężarkę, przewód we wiadro z piaskiem, naciskam spust a tu co? NIC. Kompletnie nic. Skierowałem sobie na ręke, jakieś mrowienie tylko. Ja Pier***e cerę sobie mogę wyszlifować chyba. Więcej ze sprężarki nie wycisnę, 60zeta na marnę + paliwo. Poszedłem wkurzony spać. Dzisiaj wziełem się za szlifowanie blach:

Założyłem papier ścierny na boscha i jade skoksem. Chyba będe musiał dać do piaskowania profesjonalistom, a chciałem wszystko SAM.

Szlifowałem dzisiaj błotniki, do samego metalu zdzierało. najwyżej tlenkową sie nałoży najpierw...

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 05, 2008, 18:05:32 »

Wykręć trochę koñcówkę w której jest dysza:P tym regulujesz przepływ piasku.

przynajmniej w moim tak jest. chodzi o tę koñcówkę, w której jest dysza przez którą wylatuje piasek.
« Ostatnia zmiana: Lipca 05, 2008, 18:07:37 wysłana przez bakczysaraj »

Schiso

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 05, 2008, 21:17:30 »

Właśnie jakieś opinie na temat tych piaskarek? U mnie w pobliskim sklepie też takie są ale nie wiem co o tym sądzić.
Jaki to piasek do tego? Zwykły "ziemny" drobny, bielutki? Widziałem na allegro woreczki szkiełek były, co o tym sądzicie? nadało by się takie coś na kartery itp?

PS
Co do ciśnienia jeśli wymaga to ciśnienia pracy 6atm to nieco przeka¼nik będę musiał podkręcić ;) Aktualnie przy 6 ciu rozłącza (4 załącza)

Lejek

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 05, 2008, 22:45:24 »

Próbowałem z tą koñcówką.. Po prostu jakieś szajs kupiłem. Piasek mam zwykły tylko, że przesiany przez drobne sitko, żeby się nie zapychał pistolet. Jakbym miał może większe ciśnienie i lepszy pistolet to wtedy by szło a tak to ...... no właśnie.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 05, 2008, 22:57:37 »

zamiast piasku kup kilka kilogramów korundu wtedy wszystko elegancko powinno ci sie wypiaskować...
http://mienki1987.blogspot.com/

grucha591

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 05, 2008, 23:08:15 »

ja pisakowalem takim przesianym zwirem , on jest o wiele lepszy od piachu ale trudno sie go przesiewa , tak jak wspominal mienki najlepszym rozwiozaniem jest korund , bardzo mozliwe ze twoj pistolet przystosowany jest wylacznie to takiego typu materialu , moze zapodaj zdjecia tego pistoletu

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 06, 2008, 07:34:55 »

Ja posiadam ten:
http://allegro.pl/item357355087_super_trwaly_pistolet_do_piaskowania_ps_11.html

Piaskuje bardzo dobrze. Przy próbach na starym zbiorniku od komara, na którym było chyba z 10 warstw farby, czysta siwiutka stal pokazała się po 2 albo 3 sekundach. Ciśnienie około 6-7atm, piasek to zwykły murarski, tyle, że przesiany.

Po chwili piaskowania piasek jest wszędzie: w uszach, w nosie nie powiem gdzie jeszcze. Ilość piasku reguluję wkręcając i wykręcając koñcówkę.

Bez osłony na twarz i dłonie nie radzę bawić się w piaskowanie:P

a, jeśli piasek jest "nierówny" wtedy chropowatość powierzcni jest nierównomierna:P nie wiem czy dobrze to napisałem

Lejek

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 06, 2008, 10:12:25 »

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 06, 2008, 21:10:22 »

licho wygląda ten kruciec do doprowadzania piasku.....

Lejek

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 30, 2008, 23:18:53 »

Cześć, sorry za przerwę, ale nie miałem czasu. Oddałem ramę do piaskowania przez fachowców. Rama będzie pomalowana elektrostatycznie na czarno a potem wygrzana w piecu. Będę miał następujące elementy chromowane:
-kierownica
-manetki
-uchwyty pasażera
-gmole
-bagażniki boczne
-uchwyt lampy tylnej
-teleskopy przednie
-polerowany silnik
-amortyzatory tylne
-nakładki przykręcane na bak i boczki z napisem Jawa i 350
I to chyba wszystko

Teraz proszę was o pomoc. Całą noc nie spałem bo nie wiem jak pomalować Jawę. Fajnie by było jakbyście pokazali fajne zdjęcia albo swoje propozycje na rysunkach lub tekstowo. Bo ja na prawdę nie wiem. Nie wiedziałem, że to taka trudna sprawa. A to takie ważne.
Pomóżcie, Dzięki

Ad.2
Dzisiaj tj w sobotę rano wstałem i podjechałem po szpachlę do motura. Patrzę na półkę a tam tak:
-szpachla uniwersalna
-szpachla z włóknem szklanym
-szpachla do wykoñczenia
-szpachla z granulkami aluminium

Boże ile tego jest. Wziąłem uniwersalną za 8zł
Przyjechałem do domu i zacząłem szpachlować. Wiele tego nie było, przedni błotnik trochę stuknięty, przy szlifowaniu w niektórych miejscach zdarłem aż do metalu więc tam też wyszpachlowałem. Wyklepałem mocowanie lampy i też potraktowałem szpachlą. Wyszlifowałem i wygląda pięknie, no może nie wygląda ale pod palcami gładko. Teraz czekam na telefon, że rama do odebrania i biorę się za malowanie... tylko nie wiem jeszcze jak pomalować :(
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 02, 2008, 17:55:59 wysłana przez Lejek »

Schiso

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 03, 2008, 12:22:34 »

Ze szpachlą trzeba było jeszcze z włóknem szklanym kupić. Jest temat, nawet ja zakładałem o lakierowaniu 353, tam pisze o szpachlowaniu pare ciekawostek :)
Ile dałeś za wszystkie chromy? Musiałeś Ty je osobiście obrabiać (tzn poleorwać aby równe itp) ? Czy zakład wsio elegancko zrobił ?

Lejek

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 03, 2008, 14:54:33 »

Chromy dopiero będę miał. Płacę 1,80 za kg. Ale waga dotyczy nie chromu tylko przedmiotu jaki chromuje. Zobaczymy jak to wyjdzie. Dam na pewno fotki na forum. Myślę, że może w następnym tygodniu będzie.

Poniedziałek:
Dziś odebrałem ramę z piaskowania:

Rama wygląda bardzo ładnie. W środę oddaje ją do malowania proszkowego a niektóre części do chromowania.
Za piaskowanie ramy, 2 bagażników bocznych, uchwytu lampy tylnej, mocowañ silników, uchwytów bagażników, koñcówki ramy, wahacza zapłaciłem 130zł Muszę się pospieszyć z oddaniem, żeby rdza mi nie wlazła.

Czwartek:
Niestety chromu nie będzie  <crybaby>
Barany mnie oszukali, okazało się że to nie chromowanie a cynkowanie.
W mojej okolicy na pomorzu nigdzie nie chromują, może z czasem jak będzie okazja to dam do chromowania kilka części. Narazie kupiłem farbę. Zdecydowałem się pomalowanie mojej Jawy w stylu Jawy 250. Bardzo mi się podoba kolor. Zamówiłem ciemną wiśnie perłę i złotą perłę na złote paski. Razem z lakierem i rozcienczalnikiem wyszło mnie 170zł. 0,5l wiśni i 0,1l złotej
Niedługo się wezmę za malowanie.
Ramę oddałem do malowania proszkowego. 200zł za dwie warstwy, ostatnia bezbarwny lakier.
Rama do odebrania dopiero po 18, a malować będę lada dzieñ.

Sobota:
Dzisiaj pomalowałem moje maleñstwo. Pomalowałem zbiornik, błotniki, boczki, mocowania lampy i odnowiłem kaski. Malowanie rozpocząłem od odtłuszczenia elementów, następnie położyłem dwie warstwy podkładu, następnie przejechałem papierem wodnym 320 i znowu wszystko odtłuściłem. Następnie położyłem 3 warstwy złotej perły tam gdzie miały być paski i różnego rodzaju złote rzeczy. Następnie po wyschnięciu nałożyłem kamuflaż taką specjalną taśmą która się wygina. Potem położyłem 3 warstwy wiśniowej perły i na koniec zdjąłem kamuflaż i położyłem 3 warstwy lakieru. Prezentuje się tak:

Złoty:

Wiśnia z kamuflażem:

Koñcowy efekt:

Uważam, że jak na moje warunki wyszło świetnie. Teraz tylko czekam na ramę i biorę się za składanie.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 09, 2008, 18:16:56 wysłana przez Lejek »

Lejek

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 25, 2008, 11:45:25 »

W piątek odebrałem ramę z malowania proszkowego. Zapłaciłem 200zł za pomalowanie czarnym i lakierem. Pomalowali ramę, wahacz, stelaże pod kufry, koñcówkę błotnika, górną półkę, i kilka pierdół.Wyszło bardzo fajnie. teraz składam ramę, złożyłem wahacz i założyłem nowe amortyzatory na tył. Mam takie pytanie, planuje założenie silnika od TS z alternatorem. Mocowania będą pasować? Bo mam 6V silnik.