Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 00:04:22
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Mechanik  (Przeczytany 3925 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mindplayer350

• Gość
Mechanik
« dnia: Czerwca 06, 2008, 19:54:03 »

Kiedyś rozmawiałem z takim moim dalszym sąsiadem o mojej CZ, miał kilka JAW, co prawda, każdą tylko chwilę bo to typ, który katuje wszystkie pojazdy jakiekolwiek ma. Nieważne. Gadamy i pyta czy motor mi dobrze chodzi, odpowiadam, że na razie tak, a on: kiedyś będę musiał do niej zajrzeć, ale po trze¼wemu. Ja lekko w śmiech, mówię OK, przyjechał dziś do mnie, WSK-ą, hehe, usiadł przy moim motorze i pyta: masz piwo? ja:no mam... on: to przynieś, i we¼ płaski śrubokręt przy okazji. Przyniosłem, oczywiście najpierw wypił piwo, odkręcił dekiel od strony zapłonu, zaczął coś przestawiać, kręcić, nawet fajek ze świec nie zdjął. Mówi: zapal, zapaliłem, posłuchał chwilę, mówi: zgaś, zgasiłem, znowu coś pogrzebał i mówi: pchnij. Ja: toć chyba powinna zapalić, a on: hehe, spróbuj, kopnąłem kilka razy, nic, nawet nie drgnęła, to pchnąłem jak kazał, zacząłem pchać to tylko koło się lekko obróciło i od raz zapaliła. Pytam: i co?? on: przejed¼ się... wsiadam z lekkim takim dystansem do tego co zrobił, wyjechałem na drogę, lekko gazu, a ona buta 2 razy lepszego niż wcześniej ma, ja <eek> WTF?? wróciłem, a on: i co?? hehe, ja zawsze ustawiam tak żeby buta miała, może ciężko będzie ci zapalić z rana, ale buta ma jak chu**, a tego, no, nie masz z 5 zł do jutra pożyczyć?? Pożyczyłem mu bez żadnego gadania, w koñcu takiego mechanika to trzeba szanować  :]

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
Odp: Mechanik
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 06, 2008, 20:08:27 »

najlepiej jakbyś z nim pogadał o dawnych patentach i technikach napraw... starzy fachowcy wiedza to czego nie uczą w technikach mechanicznych...  mnie mój wujek nauczył praktycznie wszystkiego jeżeli chodzi o mechanikę na komarze, zapłon uczył mnie ustawiać na słuch podobnie ga¼nik, komar chodził jak marzenie...  ostatnio  ustawiałem zapłon w motorynce i porównałem ustawianie na słuch z ustawianiem wedle książki... nie było różnicy w ustawieniach...  a co do ustawienia na wiekszego kopa to jednak wolałbym żeby zawsze ładnie paliła....
http://mienki1987.blogspot.com/

mindplayer350

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 06, 2008, 20:38:45 »

Stary?? on ma 22 lata, tylko się młodo stoczył, w siódmej klasie chłopaki do szkoły chodzili, a on komarem na chwilę zaleciał do nich, ręce w smarach i dalej pojechał. Pamiętam, bo do 2 klasy chodziłem akurat w tej samej szkole. Każdą Jawę jaką miał to nie zepsuł tylko po pijaku się gdzieś zawsze wypierd.... i zawsze mówił, w tej to miałem silnik żyletkę, a w tamtej to miałem nówkę skrzynię, a ta to mi 150 szła, a tamta jeszcze coś tam, coś tam itp. itd. Ze dwie to chyba jeszcze na policyjnym parkingu już ze 4 lata stoją. Teraz jak sobie przypomnę to mu trochę zazdroszczę, jak je¼dził szalał, zarzynał, nic mu się nie psuło, a ja dbam, wymieniam co brak, ale zawsze coś tam się wali. :[

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 06, 2008, 21:38:44 »

Teraz jak sobie przypomnę to mu trochę zazdroszczę, jak je¼dził szalał, zarzynał, nic mu się nie psuło, a ja dbam, wymieniam co brak, ale zawsze coś tam się wali.

normalna przypadłość ci co nie maja pojecia o motocyklu jezdza i jezdza...
http://mienki1987.blogspot.com/

mindplayer350

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 06, 2008, 21:42:43 »

No on chyba skoro mi ją tak ustawił :D

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 06, 2008, 23:44:48 »

A jeszcze powiedz kiedy tego buta miała na wyższych czy na niższych obrotach? Samym zapłonem można różnie moto "stroić" np do 3500 muł a potem masakra albo od 2000 dobrze idzie ale Vmax słaby (do turystyki dobre ustawienie - mało pali wtedy). Co do ustawiania na słuch to naprawdę trzeba mieć"melodyjne" ucho. Takich ludzi mało...

Ps. Co do tego szalenia i zarzynania to bym ostrozny był (gość wie o co chodzi) Jawa lubi obroty nic jej sie nie stanie jak sie w trasie ją na 4,5tysia będzie trzymać - zdrowo dla wału. Ktoś myśli że on katuje ale ten silnik wytrzyma więcej niż taki co sie nim 2,5-3 tysie je¼dziło. Z własnego doświadczenia wiem  :P
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

mindplayer350

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 07, 2008, 00:23:05 »

Od niskich obrotów ma buta, nie je¼dziłem dalej ale wydaje mi się, że V-max też lepszy będzie. Najważniejsze to to, że jak ustawił mi ten zapłon to nie gaśnie mi motor jak zapalę światła. Wcześniej tak miałem,

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 07, 2008, 00:28:15 »

to Ci zapłon trochę opó¼nił. Ale chyba za bardzo skoro z kopa nie pali. Co do świateł to po wyregulowaniu ga¼nika obroty ustawiam na włączonych światłach kieunku StOPie itd
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

mindplayer350

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 07, 2008, 14:55:36 »

Palić to pali od jednego kopnięcia, tylko mówił, że nieraz może jej coś odbić i ciężko będzie zapalić, ale na razie jest OK.

Agent 634-7

• Jawa 350 634-7 1985 r.
  • Starszy Jawer
  • Jawa 350 634-7-13
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 07, 2008, 21:35:14 »

A możecie jaśniej z tym ustawianiem na słuch ?? bo sam bym chciał pokombinować tak tylko wogóle nie wiem na jakiej zasadzie to jest.
Oczywiście jeżeli możecie :D
Jawa 350 634-7-13
Jawa 350 638-5 (w trakcie odbudowy )

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 07, 2008, 22:26:25 »

Nic nadzwyczajnego nie zrobił, opó¼nił zapłon i tyle tak jak Jerry pisze. Plus jest taki, że moto ma mocny dół, ale słabą górę, więc motocykl szybko przyspiesza, ale V-max maleje.

pzdr

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 08, 2008, 01:47:51 »

Cytat: Agent 634-7
A możecie jaśniej z tym ustawianiem na słuch ?? bo sam bym chciał pokombinować tak tylko wogóle nie wiem na jakiej zasadzie to jest.
Oczywiście jeżeli możecie :D

Kolego zasada jest prosta: słuchasz i ustawiasz  <thumbup> na słuch nie każdy ustawi. Musisz mieć jakieś pojęcie o silnikach wiedzieć co się stanie jak pokręcisz tą albo inną śrubką. Tego nie da się opisać. Po prostu robisz tak jak w książce pisze tylko z "sercem"  ;)
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

Agent 634-7

• Jawa 350 634-7 1985 r.
  • Starszy Jawer
  • Jawa 350 634-7-13
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 08, 2008, 13:23:29 »

Bo z tego co ja słyszałem to na słuch regulacja wygląda tak.
Motor odpalony i sie przestawia płytkę zapłonową i jak jest jak porządnie zapłon ustawiony to motor zwiększa obroty, lecz coś mi tu nie pasuje bo jeżeli ruszymy płytką zapłonową to przestawi nam sie przerwa na platynkach.
Jawa 350 634-7-13
Jawa 350 638-5 (w trakcie odbudowy )

madras30

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 29, 2008, 19:36:52 »

jak testowałem malucha na słuch ( zapłon tradycyjny), to pokrywało się praktycznie z danymi fabrycznymi (pomijam tu luzy itp, nierównomierność sprężania-tez dwa cylindry  :]  swoja drogą ) . Ga¼nik w moto czy autach  zawsze ustawiam na słuch ale pó¼niej drobna korekta po sprawdzeniu w warunkach.
natomiast co do Jawy-jednocylindrowej! to jak najbardziej ale jak ustawiać na słuch 350tkę?-jak chłopaki piszą, trącisz jedno - szlag trafia drugie. Owszem zawsze można się pobawić.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 29, 2008, 19:40:26 wysłana przez madras30 »