Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 02:58:46
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Prawy cylinder CZ 350  (Przeczytany 7250 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

misiu125cm

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
Prawy cylinder CZ 350
« dnia: Grudnia 25, 2018, 13:54:22 »

Witajcie. Opiszę wam swój problem może ktoś przerabiał coś podobnego. Posiadam Cz 350 12V. Od początku od kąd ją mam mam pewnego rodzaju problem z prawym cylindrem. Po prostu prawy cylinder jest słabszy nie ma takiej mocy. Lewy jest żwawy i dźwięczny. Silnik jest po remoncie. Obstawiałem że przyczyną  jest wylatany labirynt który powoduje że mieszanka zamiast się wstępnie sprężyć śmiga między cylindrami. Wał był regenerowany u naszego kolegi w Poznaniu, w następnym roku cylindry dawałem także do poznania do szlifu. Oczywiście motocylkl pali jeżdzi jednakże problem tego prawego cylindra nie zmienił się po remoncie. Zapłon był ustawiany na różne sposoby( obecnie jest elektroniczny i nadal jest to samo). Gaźnik podmieniłem na inny ale na niewile to pomogło. Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? Zaczynam obstawiać jakąś wadę fabryczną w karterach albo w prawym cylindrze która powoduje że otrzymuje mniejszą porcję mieszanki. Powiem więcej zatykając ręką prawy komin motocykl chodzi nadal większego problemu, zatykając lewy komin po chwili nie ma siły gaśnie. Podpartując  inne cz czy jawy dwa cylindry ładnie pyrkoczą czy to wspólnie czy naprzemiennie u mnie niestety ten prawy jest słabszy szczególnie na rozgrzanym motocyklu.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 25, 2018, 13:58:15 wysłana przez misiu125cm »

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
Odp: Prawy cylinder CZ 350
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 25, 2018, 14:10:43 »

Prawdopodobna przyczyna to tzw. lewe powietrze. Moze masz z prawej strony nieszczelnosc na simmeringu lub uszczelkach pod cylindrem albo glowica. Jesli zdejmiesz glowice i widac, ze jest okopcona wokol gniazda na cylinder albo na czesci jego obwodu to znaczy ze jest tam nieszczelnosc.
Na simmeringu lub pod cylindrem mozna taka nieszczelnosc uslyszec.

misiu125cm

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 25, 2018, 15:06:35 »

Hej też mi to podpowiedziano i latem ponownie wymieniłem prawy simmering pomimo że  uszczelki i simeringi podczas remontu  3 lata temu dałem wszystkie nowe . Nie pomogło niestety. Nadal jest to samo.  Wiesz poprostu podczas pracy lewy jest taki mocny dźwięczny a prawy to tylko cyk cyk. Pod uszczelkami sucho jest.  Niestety wiem że cylindry nie są od fabrycznej pary gdyż poprzedni włąściciel miał zarysowany lewy dość mocno( dał mi go). Przed oddaniem do szlifu koniecznie chciałem oddać obydwa fabryczne od tego motoru ale ten lewy ma taką rysę przez kanał że 4 szlif nawet by nie wydał dlatego dałem do szlifu te co były założone w motocyklu. Czyli lewy zmieniony przez poprzedniego właściciela i prawy fabryczny od tego motoru ( obydwa nominalne były).

sebaxll

• Starszy Jawer
  • Cz 350 12V, Jawa 300CL
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 25, 2018, 15:33:04 »

Jak jeden jest glosniejszy  (z tego co piszesz to tak jest) to jeszcze bym podmienil wydechy i zobaczył może jest jeden zapchany. To bym na początku wyeliminował.

misiu125cm

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 25, 2018, 16:30:54 »

Hej można tak stwierdzić że głośniejszy. Wiesz poprostu jak staniesz z tyłu z lewego żwawiej idzie dym. Oczywiście że  kominy były rozkręcane w drobny mak myte nitro itd. Podczas mycia zauważyłem zę z lewym było coś spawane prawodopodbnie urwała się przegroda. Wszystki wyglądało na pospawane poprawnie ale tak myślę teraz że jeśli teoretycznie lewy tłumi słabiej to bardziej lewym idzie może. Spróbuję kupić cały lewy tłumik w bdb stanie i podmienić. Nie mniej jak ktoś ma inne pomysły jeszcze chętnie posłucham

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 25, 2018, 16:35:31 »

Jaki masz zapłon
    Status GG

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 25, 2018, 16:57:41 »

A sworzeń tłoka ? Może jeden jest przelotowy ,właśnie na tym cylindrze ?

sebaxll

• Starszy Jawer
  • Cz 350 12V, Jawa 300CL
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 25, 2018, 17:03:57 »

Moim zdaniem sworzen nie dawal by tak zauwazalnej różnicy.
Nie rozpędza się z kupowaniem nowych.
Zamień stronami tylko na początku
« Ostatnia zmiana: Grudnia 25, 2018, 17:06:08 wysłana przez sebaxll »

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 25, 2018, 17:13:28 »

Pytanie jest jeszcze jedno ,ile kolega przejechał  kilometrów po remoncie ?

jarconbubu

• Młodszy Jawer
  • **
  • Cz 350 , k-750 M , Motorynka , Iz Planeta , ural
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 25, 2018, 18:26:09 »

mam to samo ale z lewym cylindrem zapłon jankowy ustawiony na zegar 2, 7 gmp cewki kable świece podmienione i sprawdzone testerem , silnik złożony tak jak trzeba zgodnie ze sztuką  wał Poznań szlif to samo czeskie tłoki strzałki na zewnątrz tłoki prawy i lewy założony tak jak trzeba  zimering od strony sprzęgła wymieniony  , ściągnięte cylindry na lewym pęknięty był 1 pierścień wymieniłem komplet , na chwilę obecną moto odpala od kopa ale lewy pracuje swoim życiem i nie ma mocy , kompresja sprawdzona po 9 na każdy cylinder zapłon ustawiany parę razy bez rezultatu pomysły mi się kończą , po remoncie  przebiek ok 500 km , klocek czoło wału na ciasno , brak lewego powietrza psikałem wszędzie żadnej reakcji , świeca lewego cały czas mokra , gażnik ustawiony chwilowo na ubogą mieszankę  , wydaje mi się że sprawdziłem wszystko co mogłem , jeszcze raz zdejmę lewy cylinder  i ramach testu ustawię zapłon jeszcze raz ale dołączę tylko lewy cylinder i pozamieniam kable w module zapłonowym , uszczelniacz  labiryntowy patentu  Pana Marka
« Ostatnia zmiana: Grudnia 25, 2018, 19:15:28 wysłana przez jarconbubu »

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 25, 2018, 18:43:41 »

Skoro sprężanie równe - stronę mechaniczną poza lewym powietrzem można odpuścić. Cewki miejscami zamieniałeś? Ja na chwilę wróciłbym do starego zapłonu

Robinio005

• Świeżak
  • *
  • cz 472.5
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 25, 2018, 18:50:47 »

moze ktoś piłował cylinder i są inne wysokości okien i przez to taka praca

jarconbubu

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 25, 2018, 18:55:24 »

nie sądzę ale sprawdzę wysokość okien

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 25, 2018, 19:11:23 »

Miałem to samo w zaprzęgu.Poprzedni właściciel zrobił górę silnika, korby ,ale zostawił stary labirynt. To go pokonało. Nie dało się go wyregulować.   Po wymianie labiryntu problem z wolnymi obrotami i odpalaniem ustąpił . Pozostało to co opisujecie. Ja miałem ten przypadek na prawym.
Na tą przypadłość pomogła banalna rzecz.  Kilometry.  Po przejechaniu jakiegoś tam dystansu Silnik zaczął pracować normalnie. Pomijam kwestię dźwięku bo to w końcu Jawa. Każdy baniak ma inny dźwięk, każdy Silnik chodzi inaczej.
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

misiu125cm

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 25, 2018, 19:13:07 »

Panowie więc tak. Czesiawa posiada tą przypadłośc od samego początku od kąd ją mam. Przed remontem i po remoncie. Po remoncie przejechałem jakieś 3-4 tys km. Remont głównie był spowodowany że już dzwoniła i ciężko odpalała. Silnik złożony poprawnie bez użycia młotka kartery nie były zjechane. Zamiany cewek zmiany na inne przerabiałem. Jedyna rzecz która może mieć na to wpływ u mnie a której nie ruszałem to: prawy cylinder może mieć coś z oknami aczkowliek jest fabryczny od tego motoru; inne tłumienie lewego cylindra przez komin dlatego lewy chodzi lekko i mieszanka pcha się przez niego bardziej? ; wada w ukształtowaniu kanału doprawadzającego do prawego cylindra ale to raczej nierealne. Porównywałem cylindry ze sobą przed wysyłką do Szlifu wydawały się takie same.

jarconbubu

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 25, 2018, 19:18:17 »

Panowie pomóżcie u mnie i kolegi ta sama przypadłość czyli czeski film w akcie desperacji mogę jeszcze raz rozebrać silnik ale czego szukać , zastanawia mnie ta mokra świeca
« Ostatnia zmiana: Grudnia 25, 2018, 19:22:58 wysłana przez jarconbubu »

zagier

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 638
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 25, 2018, 19:32:36 »

U mnie niestety jest to samo:( Przy rozbiórce okazało się, że tuleja w prawym cylindrze jest źle osadzona i miałem nadzieję, że wymiana na inny pomoże ale po przeczytaniu waszych postów nie jestem już taki przekonany.

misiu125cm

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 25, 2018, 19:51:08 »

Mi też się kończą pomysły. Obstawiałem labirynt to zrobiłem wał u Pana Marka; cylindry zrobiłem rok później bo nie miałem naraz tyle kasy a też je podejrzewałem bo w końcu jeden był oryginał a drugi zmieniany. Elektroniczy zapłon też nie poprawił tego stanu rzeczy. Podmienię kominy to zobaczę czy coś to da. Jak jest całkiem zimna i odpali to chodzi ładnie powiedzmy że ten prawy chodzi w 60% problem nasila się po rozgrzaniu. Jak lekki przygazuje ok 1000 obr to lewy ładnie żwawo pyka brum brum brum natomiast prawy cienko i jakby wolniej  to samo ze spalinami o zatykaniu kominów pisałem. Uważam że ma to bezpośredni włpływ na trzymanie wolnych i średnio wolnych obrotów podczas jazdy a także przyspieszanie z ich zakresu. Jak jest zimna i ładnie chodzi na dwa to elenagcko przyspiesza itd jak się rozgrzeje trochę to wraz z kaprysami prawego cylindra to nie jest już to z przyspieszaniem.

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 25, 2018, 20:02:50 »

Czyli wychodzi na to że jedyne elementy których nie wymienialiście w silnikach (chyba nikt tego nie wymienił) to czoła wału.  Nie piszę że to pomoże na ale .....

misiu125cm

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 25, 2018, 20:11:15 »

Czoło wału pozostało oryginalne było oczywiście wysłane razem z wałem do regeneracji aby zregenerować labirynt duży ( mały jest pierścieniowy). Luz między czołem wału a karterem nei wchodzi w grę - trzeba było grzać karter żeby czoło wskoczyło w niego inaczej nie było szans.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 25, 2018, 20:15:59 wysłana przez misiu125cm »

jarconbubu

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 25, 2018, 20:13:58 »

nowego czoła nie zakładałem oryginalne  nie miało luzu i tak samo przy montażu musiałem mocno podgrzewać kartery żeby je zamontować dodałem tylko uszczelniacz pomysłu Pana Marka , tak jak wcześniej pisałem czemu świeca jest mokra na tym cylindrze ktoś ma pomysł, misiu a u Ciebie  świece suche są
« Ostatnia zmiana: Grudnia 25, 2018, 20:15:33 wysłana przez jarconbubu »

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 25, 2018, 20:16:23 »

Coło wału uszczelnia przestrzeń pomiędzy komorami korbowymi po obu stronach łożyska. Nie piszę że to jest przyczyną ale .......

misiu125cm

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 25, 2018, 20:16:35 »

TSKa była by lepsza do diagnozy bo dałbym dwa gaźniki i przejściówkę na dwa gażniki  w przejściówce wywiercił po otworku żeby zobaczyć jakie ciągnie podciśnienia wakuometrem. W cezecie niestety ciągnie z jednego kanału. Nie wiem czy dało by się zaobserwowac jak ciągnie na który cylinder.

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 25, 2018, 20:25:21 »

Fakt jest taki że trudno jednoznacznie określić co może być w waszych silnikach nie tak. Pozostaje tylko droga eliminacji. Miałem w naprawie silnik 638 w którym notorycznie kulał prawy cylinder. Wymieniłem simmering pod altkiem i wtedy prawy ożył odbierając życie lewemu. Skończyło się na tym że rozebrałem silnik ,zrobiłem regenerację wału z wymianą całego labiryntu i po zmontowaniu silnika wszystko wróciło do normy.  Oba gary pracują idealnie .

jarconbubu

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 25, 2018, 20:43:31 »

założyłem teraz świecę diagnostyczną prawy cylinder spalanie mieszanki cały czas a w lewym ciekawostka spalanie nie jednostajne tak jakby prawy cylinder wykonywał 4 cykle lewy 1 cykl jest to mocno widoczne