Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 09:35:46
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Witam i mam pare pytań co do JAWY  (Przeczytany 8526 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zwiadowca88

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
Witam i mam pare pytań co do JAWY
« dnia: Maja 20, 2018, 16:22:49 »

Witam jestem Tomek, piszę ponieważ dużo rozmyślałem nad zakupem motocykla. Mam do dyspozycji w rodzinie co prawda CZ 350. Zawsze mogę z niej skorzystać, ale myślałem o zakupie własnego motocykla. I tutaj się dylematy pojawiły, bo myślę o czymś prostym w kategorii do 500 ccm. Mam tu na myśli nowy motocykl a nie używany. Więc zaciekawił mnie nowy motocykl JAWA 350 ale 2T, bo jak widziałem do dziś są produkowane. Lecz nagle okazało się, że weszło jakieś Euro 4 i chyba nie mogę takiego zakupić. Zaciekawiła też mnie JAWA OHC 350, ale jak podrążyłem temat to okazało się iż Romet Classic to ten sam motocykl właściwie. Czy ktoś posiada nową JAWA OHC 350 ?

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
Odp: Witam i mam pare pytań co do JAWY
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 20, 2018, 19:10:39 »

Na forum chyba nie ma osoby która posiada taką Jawę. Co chcesz wiedzieć - bo miałem okazję pojeździć tym motocyklem.
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

elroj

• Starszy Jawer
  • JAWA 350/640 Sport White Style
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 20, 2018, 20:06:43 »

Nową starą też chyba można zarejestrować skoro tyle wersji jest do sprzedania w Czechach i na Jawa części, najwyżej rok produkcji będzie kombiniwany
bo jazda na CEZECIE to najlepsza jazda na świecie a jazda na JAWIE to spełnienie marzeń !!! :-)

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 20, 2018, 22:47:08 »

Nie zarejestrujesz nowej Jawy w 2T ani skuterka 50 cm w 2T w Polsce. Można zarejestrować troszkę dłuższą i kosztowniejszą drogą. Legalnie to wystarczy zameldować się w kraju, gdzie można taki motocykl zarejestrować(ponoć wielka Brytania, ale nie sprawdziłem jeszcze tego). Po zarejestrowaniu w Wielkiej Brytanii wracasz do Polski i rejestrujesz pojazd legalnie. Wówczas prawo nie zabroni Ci rejestracji zarejestrowanego dwusuwa. Można kombinować nielegalnie z dokumentami od starej Jawy. Będzie ciężko, zwłaszcza przy obecnym CEPIKu.
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

muczacz

• Jawer Weteran
  • gazu gazu na wirazu
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 21, 2018, 09:44:01 »

kupiujesz w Czechach , oni sprzedają Ci jako Jawę odrestaurowaną z dokumentami zarejestrowania w Cz i rejestrujesz u nas , skontaktuj się z mototechnikiem.cz on Ci podpowie
Jawa TS 350 638-1 z wozem
traktorek Sam z silnikiem cz 175 rok budowy nieznany
cz 175 typ 450 rok budowy 1961 kolor wiśniowy stan zabytkowy CZ 75 B Omega

zwiadowca88

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 21, 2018, 17:44:56 »

Odnośnie JAWY OHC 350 (400 ccm) to ciekawi mnie ogólnie ten sprzęt w odniesieniu przyśpieszenia prędkości maksymalnej, spalania w porównaniu do zwykłej jawy 350 2T. Jak się jeździ tym sprzętem, właściwie całe odniesienie do JAWY 2T . Jako iż na jawie 2T jeździłem, a właściwie CZ 350 więc mniej więcej przybliżyłoby mi to wrażenia. Nie ukrywam iż chciałbym się tym przejechać aby poczuć ten sprzęt. Szperałem w sieci aby poszukać materiałów na temat tej maszyny. I wychodzi iż jest to taki sam sprzęt jak Romet Classic, różni się zbiornikiem jak i osłonami bocznymi. Szkoda, że nikt tego nie posiada i na co dzień użytkuje.

Jeśli chodzi o JAWA 350 2T, to ciekawi mnie czy byłaby możliwość dostania nowej w wersji z rozrusznikiem i z dozownikiem. Głównie chodzi o to iż lubię góry, a wiadomo iż 2T w górach to średnio sobie radzi. Dozownik smaruje silnik gdy hamujemy silnikiem. I ten gadżet jest dla mnie istotny.

Ogólnie zastanawiałem się czy kupić używany motocykl, czy też z kategorii mniej litrażowych. Ważne dla mnie jest stosunkowo niska masa motocykla, prosta konstrukcja. Lubię silniki 1 cylindrowe, ewentualnie dwucylindrowe, ale chłodzone powietrzem. Czy też olejowo powietrzne chłodzenie. Z racji prostoty i sentymentu z dzieciństwa. Stąd pomyślałem o szarpnięciu się na coś nowego o mniejszej pojemności, gdyż moja prędkość przelotowa to zazwyczaj 90 km/h. Lubię naturę i też właśnie po to mi motocykl, na wypady na łono natury, jak i spakowanie śpiwora, namiotu, paru ubrań i wyruszeniu przed siebie. Myślałem też czy aby nie kupić starej Jawy i odrestaurować, no ale one nie mają dozownika. Stąd ostatnio zastanawiałem się nad 4T, z racji tych gór. Silnik z Jawy 350 OHC jest banalną konstrukcją podobnie jak 2T. Spalanie nie wiem jak tam wypada średnio w OHC, ponoć to 4L/100 km a dla 2T to 4.5L/100 km. Jawa Tramp nie jest już chyba produkowana tzn ta odmiana ? A to był taki lekki enduro, z kuferkami jak znalazł na wyprawy. A jak widziałem jeden pepik od nowości zrobił na Jawie 350 TS, 60.000 km zanim zrobił remont kapitalny. A to bardzo ładny wynik jak na 2T. Bardzo by mnie ciekawiła właśnie konfiguracja takiego Trampka, z dozownikiem oleju. Myślałem też oczywiście o używkach japońskich w stylu trampka hondy. Ale cięższa maszyna, spalająca 4,5 - 5,5 L no i używka. Choć uwielbiam swojego Nissana Terrano II. Leciwego już, to dręczy mnie usterkami w stylu, pęknięta sprężyna od drzwi, pęknięta klamka, manetka włącznika świateł wyrobiona, manetka od spryskiwacza nie zaskakuje itd. Są to małe usterki ale troszkę irytujące, bo co jakiś czas coś takiego wyskakuje. Stąd zastanawiam się właśnie nad nowym motorkiem, na którym mógłbym przeżyć przygody i mieć wspomnienia. A jak pisałem moja prędkość przelotowa to 90 km/h i lubię drogi leśne. Może nie kręci mnie taplanie w błocie, ale bezdroża wyprawowe, drogi leśne, jakieś polne itd.

Co do mototechnikiem.cz to, niestety czeskiego nie za bardzo znam. Pewnie na żywo byśmy jakoś się dogadali, ale po polsku to chyba nie pisać tam do nich ? Ciekawi mnie czy składają jeszcze konfiguracje Trampków, bo to konfiguracja jak znalazł.

Tutaj piękna Jawa Tramp z kuferkami https://www.youtube.com/watch?v=3BmaCu8v76c
Choć też wersja Military którą mają na swojej stronie też jest ciekawa.

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 21, 2018, 18:05:34 »

Tu masz dane http://jawa.eu/jawa-350-style
W zeszłym roku podczas jazdy z Arto (Jawa 660) Eila (Jawa 350 OHC) i ja (Jawa 650)  to Eila miała najmniejsze spalanie w granicach 3,5 litra. Nie szaleliśmy z prędkościami bo mandaty na Łotwie i w Estonii do niskich nie należą ale też nie było żółwiego tempa i OHC nie zostawała w tyle. Do 100km/h ta OHC zbiera się naprawdę dobrze potem chwila do 120. Mi było wygodnie ale wzrostem nie grzeszę -170 cm. Jeździ się przyjemnie.
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

grześ350

• Jawer
  • jawa 638-1 639 640 Tramp 640 Sport
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 21, 2018, 18:18:14 »

Jawa Tramp nie składają już.  Ogólnie ciężko do niej o nakładkę baku i owiewke lampy błotnik przedni można dostać koło 21 cali też wachacz tak samo a reszta to klasyczna jawa 640. Motocykl bardzo fajny mam jednego Trampa jeździ się bardzo fajnie natomiast drugiego składam, kompletowania części zajęło mi rok.  W Czechach są dwa Trampy na sprzedaż  cena za jednego ponad 10 tys zł za drugiego ponad 12 tys zł.  A odnośnie dozowania to założysz do każdego silnika 638 jak sam dozownik tak sami i dozownik z rozrusznikiem.
« Ostatnia zmiana: Maja 21, 2018, 18:22:08 wysłana przez grześ350 »

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 21, 2018, 21:02:49 »

Dozownik założysz do 350tki, ale sporo kosztuje, jeśli chcesz nowy dozownik(tutaj link ze wszystkimi częściami niezbędnymi do montażu i poprawnej pracy oilmastera:
http://www.jawaczesci.pl/860,zestaw-do-przerobki-dozownik-oleju-oilmaster.html). Wystarczy mieć nawyk unikania hamowania silnikiem i nie ma potrzeby dozownika(to tylko moje zdanie). Film olejowy również nie jest zrywany jak przymkniesz na kilka sekund przepustnicę. Generalnie nie hamujesz dłużej silnikiem w 2T i nie ma się czego bać, nawet jak masz sportowy silnik kręcący po 15 k obrotów.....

Rozrusznik w tym motocyklu to już bardziej bajer, zdrowa 350tka odpala od kopa nawet jak zdejmiesz fajkę zapłonową z 1 gara. spalanie średnie od 4 do 5 litrów(nie zamulając ale nie kręcąc do końca) w 638.
« Ostatnia zmiana: Maja 23, 2018, 21:32:40 wysłana przez Dragon on the Blue Sky »
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

grześ350

• Jawer
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 21, 2018, 21:20:59 »

Dozownik założysz do 350tki, ale sporo kosztuje, jeśli chcesz nowy dozownik(tutaj link ze wszystkimi częściami niezbędnymi do montażu i poprawnej pracy oilmastera:
http://www.jawaczesci.pl/860,zestaw-do-przerobki-dozownik-oleju-oilmaster.html). Wystarczy mieć nawyk unikania hamowania silnikiem i nie ma potrzeby dozownika(to tylko moje zdanie)

Rozrusznik w tym motocyklu to już bardziej bajer, zdrowa 350tka odpala od kopa nawet jak zdejmiesz fajkę zapłonową z 1 gara. spalanie średnie od 4 do 5 litrów(nie zamulając ale nie kręcąc do końca) w 638.

W Czechach jest dozownik o 200 zł tańszy a oprócz całego tego zestawu trzeba jeszcze zrobić nacięcie na czopie wału do napędy pompy.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 21, 2018, 21:26:21 »

Nie napędza dozownika nakrętka wału, która napędza również obrotomierz?

Nie wiem, czy cięcie czopu ma jakikolwiek sens....

grześ350

• Jawer
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 21, 2018, 21:32:38 »

Nie napędza dozownika nakrętka wału, która napędza również obrotomierz?

Nie wiem, czy cięcie czopu ma jakikolwiek sens....

Czemu ma nie mieć sensu to?

Nie nakrętka, wal ma nacięcie tam na czopie i wchodzi taki plastik który następnie napędza  pompę
« Ostatnia zmiana: Maja 21, 2018, 22:49:09 wysłana przez grześ350 »

Zysiu

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 22, 2018, 21:09:41 »

Cześć . Jeżeli jesteś zainteresowany 2T to metodę też znajdziesz . To musi być twój wybór

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 23, 2018, 04:23:51 »

Uklony z Japonii.
Myślałem też czy aby nie kupić starej Jawy i odrestaurować, no ale one nie mają dozownika.
Są i takie, które mają dozownik oleju ;). Kilka osób z Forum posiada takie Jawy. Jeśli uzbroisz się w cierpliwość i rozszerzysz obszar poszukiwan na Europę Zachodnią to taką Jawę znajdziesz.
https://www.ebay.de/itm/Jawa-Californian-350-Ein-Liebhaberstuck/282966732124?hash=item41e221ad5c:g:J9IAAOSwTuJYtefT
http://www.jawacz.pl/index.php?topic=33974.msg328125#msg328125
http://www.jawacz.pl/index.php?topic=32923.0

zwiadowca88

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 23, 2018, 16:06:44 »

Raczej nie bawiłbym się w dodawanie olejmastera. Z dwusuwem mimo iż jest to lżejszy i dynamiczny silnik, jest problem z jazdą z górki. Ciężko jest nie hamować silnikiem jadąc z kilku kilometrowego wzniesienia. A góry bardzo lubię, i jest to ważne miejsce dla mnie do podróżowania. Bez dozownika oleju co by nie mówić powstaje problem przy długich zjazdach.

Tu masz dane http://jawa.eu/jawa-350-style
W zeszłym roku podczas jazdy z Arto (Jawa 660) Eila (Jawa 350 OHC) i ja (Jawa 650)  to Eila miała najmniejsze spalanie w granicach 3,5 litra. Nie szaleliśmy z prędkościami bo mandaty na Łotwie i w Estonii do niskich nie należą ale też nie było żółwiego tempa i OHC nie zostawała w tyle. Do 100km/h ta OHC zbiera się naprawdę dobrze potem chwila do 120. Mi było wygodnie ale wzrostem nie grzeszę -170 cm. Jeździ się przyjemnie.
Też wzrostem nie grzeszę, mam 174 cm akurat. Co do tych danych, to wolałbym w praktyce potwierdzenie. Szukałem danych na temat modeli z tymi silnikami i różnie podają. Przykładowo Romet Classic 400, prędkość maksymalna na stronie producenta to 115 km/h. Romet cafe racer 400 z kolei 135 km/h. Jawa OHC 350 na stronie producenta prędkość maksymalna 130 km/h. W Azji natomiast napotkałem się z danymi rzędu 150 km/h. Zakładam iż te wszystkie modele mają różne zębatki zdawcze. Royal Enfield Hymalayan 410 jest nieznacznie słabszy a przy masie o 25 Kg większej osiąga prędkość 137 km/h sprawdzone na GPS. Tak więc można się pogubić, bo na różnych stronach dane do tego samego modelu różnią się. Ciekawi mnie czy do tego modelu dało by się wstawić bak 15 L od modelu Jawy 660 Vintage ? Na youtubie znalazłem Czecha który tą Jawą ohc 350 pomyka w terenie na oponach typowej kostce. I jak widać tłumiki lekko przetarte od dołu. W tym modelu musiałbym zmienić tłumiki na te ustawione pod kątem jak z wersji Jawy special, czy cafe racach.

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 23, 2018, 19:33:47 »

Jeśli masz możliwość dosiadania CZ350 to z niej skorzystaj. Pojezdzisz i Twoje oczekiwania co do motocykla bardziej się skonkretyzują. Teoretyczne rozkminianie na podstawie danych katalogowych sprawi, że jeszcze dlugo nie będziesz motocyklistą.
A czeski silnik 2T, nawet bez dozownika oleju, w górach daje radę ;D . Chyba że mi się tak tylko wydaje podczas jazd po bliższej i dalszej górzystej okolicy.

muczacz

• Jawer Weteran
  • gazu gazu na wirazu
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 23, 2018, 19:59:25 »

Jawa górek się nie boi nawet z velorexem i pełną obsadą ;)
Jawa TS 350 638-1 z wozem
traktorek Sam z silnikiem cz 175 rok budowy nieznany
cz 175 typ 450 rok budowy 1961 kolor wiśniowy stan zabytkowy CZ 75 B Omega

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 23, 2018, 20:03:58 »

Ja tam swoją bardzo często chamuje silnikiem w górach też bylem i przez te 49kkm które nią zrobiłem ani razu przyciora nie zlapalem . Przy odpowiednim spasowanie silnika ciężko moim zdaniem go przetrzeć.
Ps. a lekko moja niunia że mną nie ma
    Status GG

zwiadowca88

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 25, 2018, 21:47:52 »

Już się napchałem tej CZ 350, posiada ona stary układ zapłonowy a nie jak aktualnie przerabiane są na elektroniczny. Zapuszczenie się w dalszą wyprawę budzi mały lęk czy wrócę na kołach. Stąd użytkowana jest lokalnie. Ogólnie myślę o motocyklu i konkretnej wyprawie rzędu kilkanaście tysięcy km. Spanie pod namiotem, codziennie w innym miejscu. Przeglądam materiały, dużo nad tym się zastanawiam. I chyba za dużo myślę. Nie ma jak to osobiście się przejechać na maszynie, takie teoretyzowanie nigdy nie da doznania jazdy. Choć na zlot może bym się wybrał, ale nie wiem czy sam tzn w jedną maszynę. Ta CZ 350 nie będzie modyfikowana pod względem zapłonowym. Nie powiem CZ 350 fajnie pomyka, ale bez elektronicznego zapłonu jest to mała obawa. Wybrałbym się w bieszczady, ale na tym zapłonie jak i sam fakt gór mnie hamuje na taką wyprawę. W góry nie zapuszczałem się jeszcze nigdy dwusuwem. Teraz na głowie mam dokończenie prawa jazdy na naczepy, co mnie troszkę pochłania, wpakowałem w to sporo pieniędzy. Później troszkę pojeżdżę CZ 350. Pytanie, to czy ktoś na oryginalnym zapłonie zapuszczał się w dalekie dystanse. Wiem, że do ustawienia zapłonu w trzeba mieć oprzyrządowanie. A przynajmniej z ręki ciężko jest ustawić w niej zapłon. Chyba, że macie jakieś patenty ? Albo jak wygląda to oprzyrządowanie, ile kosztuje ?

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 25, 2018, 22:05:07 »

bez przesady ten klasyczny zapłon nie jest taki awaryjny raz dobrze ustawiony spokojnie starcza na 5 kkm sam jeździłem na trasy z klasykiem po 300 dzinie i nic sie nie działo
    Status GG

grześ350

• Jawer
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 25, 2018, 22:45:29 »

Nie ma co tak się bać jak po regulacji zapłonu w 638-1 zrobiłem 7 tys km i nie zaglądałem tam i narqzie nie zamierzam,. A że zapłon elektronik to nie znaczy że nie nawali bo zadazaly się przypadki że i vape odmówił posłuszeństwa
« Ostatnia zmiana: Maja 25, 2018, 22:47:49 wysłana przez grześ350 »

xepher

• Jawer Weteran
  • Motór nie umiera nigdy
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 25, 2018, 22:49:31 »

Wzeszłym sezonie zrobiłem koło 12kkm i tylko raz zaglądałem do platynek. Dobrze wyregoólowane są ok, ludzie nie takie przebiegi robili na nich.
"Jak dwumetrowy, stu kilowy facet może jechać na motorynce?!"
CZ 350 472.4 i inne.
Nowy Sącz 793621301

Adam112

• Klubowicz
  • *
  • Cz-Jawa
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 25, 2018, 22:52:28 »

Raz dobrze ustawiony zapłon przy silniku w dobrej kondycji i orginalnych przerywaczach starcza spokojnie na kilka tysi tak jak mówią koledzy. Sam przejeździłem sezon(ok 4 tyś) cz 472.5 na 6V bez korekty zapłonu ani nawet bez wykręcania świec zapłonowych.

elroj

• Starszy Jawer
  • JAWA 350/640 Sport White Style
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 26, 2018, 06:35:13 »

Na olx masz nową jawe 350 dwusuwa z tarcza z przodu dozownikiem i rozrusznikiem, zarejestrowana w Polsce,na gwarancji, za 15 tys, a więc cena podobna do tej w Czechach bez kombinowania.
https://www.olx.pl/oferta/jawa-350-okazja-perelka-ideal-nowa-z-fabryki-gwarancja-2-lata-CID5-IDt85KJ.html
« Ostatnia zmiana: Maja 26, 2018, 06:40:03 wysłana przez elroj »
bo jazda na CEZECIE to najlepsza jazda na świecie a jazda na JAWIE to spełnienie marzeń !!! :-)

zwiadowca88

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 26, 2018, 08:36:34 »

No właśnie też ją znalazłem. Całkiem fajny sprzęt, nie wiem jak ją facet sobie zorganizował. Osobiście gdybym miał wybierać, to wybrałbym wersje militarną, bez tylu chromów bo bardziej odpowiada to mojej naturze niż połyskujący chrom. Jak patrzyłem na ceny to podstawowa Jawa 350 2T w Czechach kosztuje niecałe 11.000 zł, natomiast wersja już na wypasie to wydatek około 13.000 zł.  Jeśli dałoby się za tyle nabyć, to bym przejechał się do Ostrawy odebrać. Ale to pewnie trzeba jechać osobiście do Czech i pogadać, jeśli po angielsku da się z nimi pogadać. To jakoś się dogadamy. Myślałem tylko, że ta Jawa ma 27 KM jak Jawa TS 350. A tu na stronie okazuje się iż jest to 23 KM sprzęt, tyle co CZ 350. Na chwile obecną muszę poczekać aż ukończę egzamin praktyczny na naczepy bo to priorytet. 7 czerwca w czwartek dzień próby. Później mógłbym zająć się kwestią zakupu motorka. I w okresie wakacyjnym już mógłbym śmigać na swojej. Albo też, jeszcze ten sezon zjeżdżę na CZ 350, najwyżej zaryzykuję dalszą wyprawę w góry. Jeszcze w górach nie śmigałem dwusuwem. Mimo wszystko pamiętam jak ten motocykl pchałem lasami z powodu zapłonu, ma się kilka wspomnień z nim związanych. Osobiście wolę zapłon elektroniczny. Mógłbym sobie zam zmodyfikować ten zapłon pod mikroprocesor i w zależności od obrotów wyprzedzać czy opóźniać zapłon. Akurat trochę elektroniki i programowania liznąłem, więc jest to dla mnie zrozumiałe. Ale już ustawienie zapłonu bez przyrządów, na czuja stanowi problem. CZ 350 została wyregulowana na przyrządach. Znajomy ojca ma przyrządy do regulacji zapłonu i on mu ustawia co jakiś czas. Ja osobiście nie wiem ile zrobiła km od ostatniej regulacji, trzeba by sprawdzić czy się śrubki nie poluzowały. Składałem już ten silnik kiedyś podczas remontu, ale zapłonu nie potrafiłem ustawić.

Czy ktoś jeszcze wyrusza na wyprawy na JAWACH 350/ CZ 350 jak ten facet z filmiku ?
https://www.youtube.com/watch?v=JHfcQhu5Htg
Czy może traktujecie je jako motocykle wypadowe na zloty, niedzielne wyjazdy, a nie do codziennej eksploatacji ?
« Ostatnia zmiana: Maja 26, 2018, 08:38:43 wysłana przez zwiadowca88 »