Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 18:38:11
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Pare pytań dot. Jawa 90  (Przeczytany 7474 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

shaki90

• Gość
Pare pytań dot. Jawa 90
« dnia: Września 16, 2012, 10:18:51 »

Witam, mimo iż to forum jest skarbnicą wiedzy wszelakiej kilku rzeczy nie udało mi się dowiedzieć z samego czytania.
1. Mam cylinder, tłok, ale nie mam pierścieni. Ze względu na brak jakichkolwiek części na rynku do mojego motocykla potrzebowałbym namiary na jakiś zakład, najlepiej na śląsku który by mi dorobił pierścienie, zrobił szlif i wszystko spasował.
2.Jak rozebrać tylne zawieszenie? Zrobię fotki jak będę w garażu, ale mniej więcej wygląda to tak że jest oś przechodząca przez wahacz osadzona na gumowych tulejach, ale nie da się jej wybić, użyć jakichś środków penetrujących? Nie zniszczą one 40 letniej gumy?
3.Gdzie dostać nowe cewki (dużą zapłonową z ramy i mniejszą z pod siedzenia), oznaczenia na cewkach nie przetrwały próby czasu.
4. Potrzebuję tez namiarów na jakiś zakład zajmujący się dorabianiem i naciąganiem szprych. Też najlepiej na śląsku.

Reszta spraw na pewno wyjdzie w trakcie dalszej odbudowy motocykla. Na razie całość rozebrałem i przygotowuję do lakierowania i chromowania.

Koder

• Po polsku: jeżdżę moto Jawa i autem Honda
  • Świeżak
  • *
  • Jawa TS-350
Odp: Pare pytań dot. Jawa 90
« Odpowiedź #1 dnia: Września 16, 2012, 10:36:49 »

Witam.
Po 1-sze podaj dokładnie jaki to moto - "Jawa 90" nie wiele mówi.
ad.1 - części zamienne są dostępne, nie zawsze 1-sza klasa, ale są, to tylko kwestia ceny i chęci poszukania.
ad.2 - jak będzie wiadomo jaki moto.
ad.3 - odnośnie zapłonowej p. wyżej, a co za cewkę masz pod siedzeniem???
ad.4 - google, portale ogłoszeniowe, znajomi z okolicy...
Były:
Komar "sztywniak", MZ 250 "jaskółka", MZ 250 Trophy, CZ 350 z "salonu", Trabant Kombi, FSO 125p.
Są:
Jawa TS-350 po kapitalce
Honda Prelude 2.0 III-gen
Wypowiedź mogła zawierać "lokowanie produktu"... ale idiotyzm :-)))

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #2 dnia: Września 16, 2012, 10:52:37 »

Polecam ten sklep, instrukcje zamawiania po angielsku wrzucalem w innym poscie o czeskich sklepach itd. Procedura zamawiania jest juz przetestowana przeze mnie i innych forumowiczow:

http://www.fichtlkramek.cz/zbozi/jawa_90

EDIT:

O tu, juz znalazlem:

http://www.jawacz.pl/baza-wiedzy/sklepy-z-czesciami-do-jawy-i-cz-adresy-kontakty/msg130601/#msg130601

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #3 dnia: Września 16, 2012, 12:05:32 »

Turbo z tego co mi wiadomo to Jawa 50 ma cewkę 8v, także nie wiem, czy są takie same w 90 i 175/350 6v.
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

Koder

• Po polsku: jeżdżę moto Jawa i autem Honda
  • Świeżak
  • *
  • Jawa TS-350
« Odpowiedź #4 dnia: Września 16, 2012, 13:06:03 »

ps. Koder do jawy 90 Roadster ciężko o części, nawet e jedynym autoryzowanym serwisie jawy w sumie nic nie ma, ratują tylko Czechy
OK. Moje niedopatrzenie. Mój błąd.
Sorry ;-/
Były:
Komar "sztywniak", MZ 250 "jaskółka", MZ 250 Trophy, CZ 350 z "salonu", Trabant Kombi, FSO 125p.
Są:
Jawa TS-350 po kapitalce
Honda Prelude 2.0 III-gen
Wypowiedź mogła zawierać "lokowanie produktu"... ale idiotyzm :-)))

Ziemniak471

• Aka Borewicz
  • Jawer
  • Profesor Jebi* W Denko
« Odpowiedź #5 dnia: Września 16, 2012, 15:24:48 »

Turbo z tego co mi wiadomo to Jawa 50 ma cewkę 8v, także nie wiem, czy są takie same w 90 i 175/350 6v.

U mnie cewka z Jawki dawała radę na 6V
    Status GG
Loud pipes save lives ! ;)

motomaciey

• Jestem hardcorem
  • Jawer
  • JAWA 634 Scrambler '81
    • moje sprzęty na PJ
« Odpowiedź #6 dnia: Września 16, 2012, 20:42:55 »

Może i dawała radę ale iskry takiej samej nie, 8-woltowa cewka od jawki ma inną rezystancję.

shaki90

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 18, 2012, 15:47:17 »

U mnie druga, mniejsza cewka pod siedzeniem była połączona z układem w deklu sprzęgła, więc myślę że jednak jest chyba do czegoś potrzebna. Do tego układu:
.
Jeszcze nie wiem do czego służy, ale się dowiem. Dzięki za namiary na części.
Jak ktoś wie co zrobić z tymi szprychami, lub pierścieniami to pisać, każda pomoc się przyda.

mierzej

• Młodszy Jawer
  • **
  • JAWA 634.7
« Odpowiedź #8 dnia: Września 18, 2012, 16:09:07 »

Witaj,

Gdyby interesował Cię komplet, tłok + pierścienie + sworzeń to nabędziesz tu: http://www.fichtlkramek.cz/nahled/pistni_sada_jawa_90_49_00_4vybrus2.html

Zresztą jak wiele innych częsci.

Dodatkowa cewka pod siedzeniem to musi być patent, mam dwa Roadstery i pod siedzeniem nie stwierdziłem ich obecnosci :)
« Ostatnia zmiana: Września 18, 2012, 16:21:07 wysłana przez mierzej »

shaki90

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Września 24, 2012, 17:05:29 »

Kurde, mam problemy z internetem, mam ten kondensator, ale nie wiem czy dobry. Na razie robota wstrzymana bo jestem na etapie kompletowania sprzętu do piaskowania i czekam na resztę części z silnika od poprzedniego właściciela, ma mi przywieźć tłok, cylinder i jeden  :( pierścień. Zobaczę jak wygląda tuleja cylindra po 15 latach leżenia na półce. Fotki cewek dam jak zrobię.
Na razie może komuś się przyda do porównania tabliczka

Aha, znajomy dowiedział się dzisiaj w urzędzie że istnieje możliwość rejestracji bez dokumentów na podstawie ''unikatowej produkcji'' tj udowodnienia że była tylko krótka seria danego pojazdu. Podobno potrzebny jest tylko kwitek z przeglądu i oświadczenie o tym że to mój pojazd.
Jak będę w urzędzie to dopytam o co dokładnie chodzi i ile to jest krótka seria. 

shaki90

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Września 24, 2012, 20:44:30 »

No właśnie muszę się dowiedzieć czy ''na unikat'' to też na żółte blachy, bo wolałbym uniknąć rzeczoznawcy w Katowicach (znajomy dał Junaka m10 i nie dość że czekał 11dni na ''fachową ekspertyzę'' to zapłacił 1300zł)

A tak poza tym tematem to na 99% będę wybierał się przez zimę do tego sklepu w
Czechach, muszę tylko mailowo dowiedzieć się czy mają wszystko czego mi potrzeba, bo mam bagatela 440km w jedną stronę, mam nadzieję ze wyrobie się w jeden dzień...

sylveks1

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 27, 2012, 20:33:15 »

Witam, mimo iż to forum jest skarbnicą wiedzy wszelakiej kilku rzeczy nie udało mi się dowiedzieć z samego czytania.
1. Mam cylinder, tłok, ale nie mam pierścieni. Ze względu na brak jakichkolwiek części na rynku do mojego motocykla potrzebowałbym namiary na jakiś zakład, najlepiej na śląsku który by mi dorobił pierścienie, zrobił szlif i wszystko spasował.
2.Jak rozebrać tylne zawieszenie? Zrobię fotki jak będę w garażu, ale mniej więcej wygląda to tak że jest oś przechodząca przez wahacz osadzona na gumowych tulejach, ale nie da się jej wybić, użyć jakichś środków penetrujących? Nie zniszczą one 40 letniej gumy?
3.Gdzie dostać nowe cewki (dużą zapłonową z ramy i mniejszą z pod siedzenia), oznaczenia na cewkach nie przetrwały próby czasu.
4. Potrzebuję tez namiarów na jakiś zakład zajmujący się dorabianiem i naciąganiem szprych. Też najlepiej na śląsku.

Reszta spraw na pewno wyjdzie w trakcie dalszej odbudowy motocykla. Na razie całość rozebrałem i przygotowuję do lakierowania i chromowania.

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 27, 2012, 20:34:59 »

Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych