Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 16:38:51
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Ile warta jest Jawa...  (Przeczytany 1093 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mariangtix

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 350 Ts 638-1
Ile warta jest Jawa...
« dnia: Marca 14, 2018, 22:36:15 »

Panowie mam takie ogólne pytanie . Ile może być warta Jawa 638 w której zostało zrobione wszystko od A do Z począwszy od remontu silnika na porządnie czyli od wału przez nowe kartery do czujnika luzu . Piaskowanie malowanie proszkowe malowanie całego motoru, nowe wydechy itp itd... wiem że pieniądze które wsadziłem w ten motor się nigdy nie zwrócą bo myślę że z zakupem motoru to ok 8000zl, ale tak realnie... Moim zdaniem jedyna rzeczą do której się można doczepic to tylna opona która jest do wymiany. Z czystej ciekawości wstawiłem moja Jawe na olx za 7200 i pytania od kupujących to mniej więcej: ile jest Pan w stanie zejść z ceny itp itd... Chciałem rozwinac taki temat ponieważ na obecną chwilę naprawdę ładne i doinwestowane Jawy do których zostało wpakowane kupę kasy nie są warte połowy tego ile się w nie zainwestowało. Mówię o częściach nie wspominając o naszym czasie i pracy. Wiem że robimy to dla siebie i dla własnej satysfakcji ale gdyby nadszedł taki czas że jesteśmy zmuszeni do sprzedaży to ile warta jest Jawa...

elroj

• Starszy Jawer
  • JAWA 350/640 Sport White Style
Odp: Ile warta jest Jawa...
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 14, 2018, 22:46:52 »

Jezeli rzeczywiście wszystko jest tip top to myślę ze nie wiecej jak 6 - 6,5tys,dobra baza z kwitami to powiedzmy 1500,silnik na bogato 2000,zostaje 3000 na nadwozie. Nowa jawa tylko że 640 style na jawaczesci kosztuje 13 500.chcąc nie stracić lub stracić mało to nie można się spieszyć ze sprzedażą tylko cierpliwie czekać na odpowiedniego kupca.zZainwestowales w drogie rzeczy i ciężko to będzie odbić, poznań może i dobry ale drogi, zamiast vape tez można było cos innego wsadzić,po co kupowałeś nowe kartery?
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2018, 23:25:33 wysłana przez elroj »
bo jazda na CEZECIE to najlepsza jazda na świecie a jazda na JAWIE to spełnienie marzeń !!! :-)

Bison

• Jawer Weteran
Odp: Ile warta jest Jawa...
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 15, 2018, 06:16:19 »

Siedzę już spory kawałek czasu w starych motocyklach, w sensie takim że kupuję, remontuję, użytkuję i z czasem sprzedaję. Z tymi kosztami remontu, wiadomo, jak się robi na bogato to to musi swoje kosztować, potem sprzedając, chciałoby się zainwestowane złotówki odzyskać i do tego jeszcze coś tam utargować górką  ;)  sęk w tym że zawsze kupujący, chce zapłacić możliwie mało - tak to już jest, trzeba znaleźć kompromis.
Sytuacja idealna jest taka, gdy trafi się kupiec, po pierwsze mający pieniążki, po drugie poważny a po trzecie znający realną wartość pojazdu i koszty jego renowacji, wtedy sprzedaż to formalność, tyle że na takiego kupca raczej długo trzeba czekać.
A i jeszcze coś, cena końcowa i szybkość sprzedaży zależą przede wszystkim od modelu i rocznika motocykla, nie każda Jawa, nawet zrobiona na cukiereczek, będzie tyle samo warta i równie chętnie poszukiwana. To samo dotyczy i innych motocykli, po latach siedzenia w temacie, wiadomo już w co warto zainwestować i co przy sprzedaży da wymierny zysk  :P
A motór i tak, jest tyle wart, ile kupujący zechce za niego zapłacić, dla jednego będzie drogi a inny kupi go jako okazję, ot życie  :D
« Ostatnia zmiana: Marca 15, 2018, 06:20:07 wysłana przez Bizonek »
Jawa 350 OHC - 2025
Jawa 638 & Velorex 562 - 1987
IŻ 350 Planeta 5 - 1991    
Ford Orion 1,6 D - 1985
VW Golf 1,3 CL - 1991
Peugeot 405 1,6 GL - 1993
Yamaha FZ6 Fazer - 2007