Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 04:17:39
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Rejestrowanie motocykla bez przegladu i oc  (Przeczytany 3198 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marcincz

• Gość
Rejestrowanie motocykla bez przegladu i oc
« dnia: Maja 10, 2008, 08:41:38 »

Witam!
Dwa lata temu kupiłem jawe bez przeglądu i oc. Mam umowę bez wpisanej daty ale nie rejestrowałem bo nie miałem jeszcze prawka.
Teraz chciałbym zarejestrować i nie wiem jak to zrobić. W urzędzie powiedzieli mi że muszę mieć przegląd i opłacone oc. Do przeglądu jechać nie mogę bo nie mam oc a opłacić oc nie mogę bo jawa jest zarejestrowana na poprzedniego właściciela.
Ostatni przegląd motocykla jest z 1993 roku. O oc nic nie wiem.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
Odp: Rejestrowanie motocykla bez przegladu i oc
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 10, 2008, 10:01:45 »

musisz zawieść busem motocykl na przegląd, jak ci go zrobią wbijasz do urzędu wypełniasz te wnioski, płacisz co trzeba i jedziesz do PZU kupujesz OC i po sprawie aha i datę wpisz na umowie bo będą sie czepiać...
http://mienki1987.blogspot.com/

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 10, 2008, 10:23:23 »

Dokładnie jak pisze Mienki . Ważne, żeby dowód nie miał uciętego rogu. Do rejestracji nie jest potrzebne OC tylko przegląd. Po OC jedziesz jak już masz nowe tablice i miękki dowód.

pzdr

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 10, 2008, 11:19:17 »

OC mogą CI wypisać nawet na podstawie umowy kupna sprzedaży... Twoje dane i stare numery... Pó¼niej Ci zmienią, natomiast OC jest Ci potrzebne dopiero przy odbiorze stałego dowodu...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

marcincz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 10, 2008, 12:20:29 »

Ok dzięki za szybką odpowied¼.
W poniedziałek zaczynam zabawę z rejestrowaniem.
Mam jeszcze pytanie odnośnie ubezpieczenia. Jeśli nie było opłacane przez kilka lat to nie będę musiał żadnych kar płacić albo uregulować tego?

Marcino666

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 10, 2008, 12:51:16 »

Tak się składa ze ostatnio tez zaczynam rejestrować mojego tsa i już się dowiedziałem że w PZU jak nie opłacisz motocykla to oni automatycznie zrywają umowę tak więc nie powinieneś mieć żadnych problemów.

gringo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 10, 2008, 13:19:15 »

otuż to i taka jest prawda nie ma żadnej najmniejszej przeszkody także sie nie ma czego bac :] nawet jakby sie czepiali umowy, mówisz że w takim razie skontaktujesz sie z poprzednim właścicielem, wychodzisz przepisujesz umowe tak jak powinno według uirzednika byc :P bo przeciesz masz na tej "złej" wszystkie potrzebne dane, ktoś Ci macha drugi podpis tzn sprzedajacego żeby niew był taki sam charakter pisma po czym wracasz do do okienka :P załatwione :]

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 10, 2008, 18:45:49 »

Pozwólcie że się dokleję do wątku.
Ponieważ sezon się zaczął i prawko w portfelu jest od dość długiego czasu postanowiłem w koñcu przerejestrować Jaw na siebie. Ale mam mały problem. Mianowicie. Kupiłem TSke z 3 lata temu jak nie dalej. Przez ten czas ją remontowałem. Kupiona była z zamiarem remontu i sprzedaży. Dlatego nie przejmowałem się podpisywaniem umowy zwłaszcza że kupowałem ją z drugiej ręki. Dokumenty mam. Ale nie o to chodzi. Problem polega na tym że nie mogę odnale¼ć właściciela z wpisanego w dowód rejestracyjny. Musiał zmienić adres lub nie mieć telefonu na siebie bo na informacji takiej osoby w takiej miejscowości nie ma. A jak podałem samo nazwisko i miejscowość to dostałem 2 numery lecz pod żadnym nie znano tego pana. Szukałem na różne sposoby. Zostały mi jeszcze 2 możliwości i na czasie mam zamiar je wyprobować. Ale Również chciałbym się zwrócić równolegle z prośbą do was Bracia.

Z tą moja prośba i zapytanie. Czy ktoś ma możliwość sprawdzenia adresu lub numeru telefonu do osoby:
Gierszewski Tomasz.
na dowodzie adres zamieszkania: Czyczkowy ul. wyb. 16 (nie ma pełnej nazwy ulicy na mapie też nie ma nic podobnego)
Lub po starej tablicy: GAM 5003

Jawa miała przegląd do 2003r.
W 2000.08.14 wpis "Pojazd przystosowany do nauki jazdy" po czym wpis anulowany.

Za wszelką pomoc z góry dziękuje i obiecuje że osobie która pomoże mi w odnalezieniu tego jego mościa stawiam kratę piwa na najbliższym zlocie  :>

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 15, 2008, 15:44:33 »

Nikt nie potrafi mi pomóc???  :[ 

gringo

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 15, 2008, 18:08:54 »

ja mozliwosci takiej nie mam... a jedyne co mi przycvhodzi do głowy to kupic papoiery...

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 15, 2008, 19:58:11 »

masz kogoś w policji??? niech ci sprawdza gdzie jest zameldowany taki a taki człowiek i po sprawie...
http://mienki1987.blogspot.com/

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 15, 2008, 23:48:47 »

Nie do koñca to tak jest z tą policją. Mam w rodzinie paru policjantów i już próbowałem to załatwić przez Wujka ale to nie takie proste z ym sprawdzeniem kolesia. Policja boi się takich spraw gdy niem mają kolesia którego kontrolują przy sobie. Spróbuje się jeszcze zwrócić do innego członka rodziny... Ale wątpie że coś z tego będzie dlatego proszę was o pomoc i pomysły...

Pozdro