Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 05:38:12
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Ratowanie świec zapłonowych  (Przeczytany 15638 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
Odp: Ratowanie świec zapłonowych
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 10, 2017, 16:10:38 »

Panowie , pytanie może i głupie w czasach kiedy świece można kupić na każdym rogu ulicy . Niemniej jednak kolega pytał o sposoby "regeneracji" świec i myślę że odpowiedzi na temat mają jednak pewna wartość . Załóżmy że ktoś mieszka kilkanaście kilometrów od sklepu "ze świecami' i potrzebuje uruchomić silnik w którym zalała się świeca a jedynym jego pojazdem jest ten którego nie może odpalić (wiem że to w dzisiejszych czasach praktycznie niemożliwe,no ale załóżmy),i  co ma zrobić ? Z buta zapier....ć do "miasta" po świce?
Niektórzy mają jakieś sposoby i chodzi o to żeby się nimi pochwalili.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 10, 2017, 16:13:12 »

Po kolei - jak mam 30 różnych świec z różnymi gwintami itp itd to zawsze mogę więcej sprawdzić niż nie mając 30 świec. Wiem o tym,że może zdmuchiwać w cylindrze iskrę a na zewnątrz cylka iskra może występować. Ale jak zaczniemy dyskutować to mogę zarzucić o tym,że zapomniałeś, że w cylindrze przed przeskokiem iskry następuje jonizacja powietrza. Czegoś, co na świeżym powietrzu nie występuje:) I zagłębiamy się w zjawiska i cudy, jak działa świeca zapłonowa a nie jak je ratować:)

Honda ma zapłon nie na platynkach, tylko na CDI. CDI generuje o wiele większe napiecie, a więc świece wytrzymają więcej niż na platynkach zanim je zaleje czy zabije. W Jawie swojej mogę wkręcić świecę, która przestała pracować w Simku czy innym moto o tym samym gwincie w głowicy i na soveku odpali bez problemu. Po nagrzaniu i przejechaniu około 15 km wkręcam tą samą świece do moto, w którym szwankowała i również odpali:) Tylko nie chcę jeździć Jawą na świecach o długich gwintach i złej ciepłocie. Wolę je ratować w inny sposób. Niektóre świece to trójelektrodowe, są doskonałe do regulacji zapłonu, ciężko zalać taką świece. I taka świeca nie kosztuje 15 zł. Swoją drogą wystarczy policzyć, ile kasy jest w tych świecach, zakładając że każda kosztowała mnie 15 zł. Dlatego też nie chcę ich wyrzucać, skoro mogą mi posłużyć.

Pitterpan - a jak diagnozujesz silnik? Skoro właściciel ci mówi,że świece zjada w 10 minut, ale jeździ to odprawiasz rytuał czy w ciemno wymieniasz zapłon, czyścisz gaźnik i na końcu dochodzisz do tego,że zacina się linka ssania? Czy najpierw odpalisz, przejedziesz się moto, posłuchasz, luzujesz wszystkie cięgna itp itd? Nie mam świecy diagnostycznej aby sprawdzić skład mieszanki.

Czy już wszystko jasne, po co i dlaczemu mi świece regenerować się opłaca? :)

STÓWA chyba jako jedyny rozumie o czym mówię:)

EDIT: Może inaczej - nie chcę, aby wyglądało to na wymądrzanie się z mojej strony czy inne durne zachowanie. Po prostu skoro próba regeneracji nic mnie nie kosztuje, a może mi się później przydać taka świeca to w czym tkwi problem? Dzięki za opinie i wasze zdanie, ale swojego nie zmienię. Póki mam miejsce w garażach na pudło świec i mam te 30 minut czasu wolnego to chciałbym spróbować:) Jednym może się to wydawać nieopłacalne, dla innego to strata czasu. Każdy ma swoje zdanie.
« Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2017, 16:27:49 wysłana przez Dragon on the Blue Sky »
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

pitterpan

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350 1991r
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 10, 2017, 18:14:01 »

Nie mówie że nie rozumiem o czym mówisz, tylko sugeruje ze świece regenerowane nie są najlepsze do ustawiania. Sam nie raz się nakopałem i naganiałem z wkreconą świeca ktora na luzie miała iskre... A po wkreceniu nie paliło. A jak wkrecałem nowa to potrafiło od razu zapalić.

Sam czyszcze szczotką druciana, lub palnikiem. Ale i trzeba się nie bać wyrzucać, bo czasem to tylko wiecej zamieszania narobi jak porzytku.

A za świece rok temu, jeśli dobrze pamietam zapłaciłem 38 zł. za 4x NGK BP6H

oskare2345

• Jawer
  • bez młota nie robota
« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 10, 2017, 19:15:59 »

Sam kiedyś próbowałem reanimować świece w myjce ultradźwiękowej i nie odniosłem pozytywnych rezultatów. Były czyste jak nowe lecz przebicia wewnętrzne zostały. Skan z  . "Naprawy motocykli" A cichowski :)

Dzandzoj

• Świeżak
  • *
  • Dobrze to już było
« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 10, 2017, 20:27:13 »

Proponuje zajechać do sklepu z częściami do ruskich sprzętów typu łada uaz i tam zakupić świec po 3 - 4 zł może wytrzymają więcej niż NGK

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #30 dnia: Listopada 10, 2017, 20:53:26 »

Temat dotyczy sposobów ratowania świec a nie zamienników.

darol73

• Treasurer JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • jawa 350 TS
« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 10, 2017, 21:48:28 »

Ciekawy jestem do jakiego wniosku dojdziecie,  da się reanimować, pewnie się da, czy warto dla Dragona , warto .Dla  99% nie. Jest św. powiedzenie ,, z gówna miodu nie zrobisz"

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 10, 2017, 22:55:52 »

Proponuje zajechać do sklepu z częściami do ruskich sprzętów typu łada uaz i tam zakupić świec po 3 - 4 zł może wytrzymają więcej niż NGK

Masz na myśli te świece, w których urywa się elektroda? Nie dziękuje, jak mam wytłumaczyć klientowi,że się urwała elektroda bo kupiłem świecę za 3 zł? :)

[/size]Jest św. powiedzenie ,, z gówna miodu nie zrobisz"

Dziękuje za kolejną uwagę.
« Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2017, 23:26:39 wysłana przez Rozztocz »
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

darol73

• Global Moderator
  • jawa 350 TS
« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 10, 2017, 23:09:26 »

Kup nawet za 20zł.klient płaci za dobrze wykonaną robotę na dobrych częściach. Jak mu powiesz że za 3 zł. urywa się elektroda , zwróci ci i 20 zł. za dobrą.Nie oszukuj sam siebie, że jak coś straciło swoją żywotność i jest do wyrzucenia, do tego mówi Ci to kilka osób to uważasz że to jest nowe i bedzie działało tyle co nowe albo jeszcze dłużej.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 11, 2017, 13:59:59 »

Dziękuje za kolejne spostrzeżenie.

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 11, 2017, 16:04:32 »

Jest dokładnie tak jak pisze Darol.
Coś robisz komuś to robisz to porządnie i na nowych dobrych rzeczach. Jak klient chce inaczej to już na jego prośbę i odpowiedzialność. Jak ktoś chce tłuczonym szkłem tyłek podetrzeć, to ja takich rzeczy nie ruszam. To się potem mści, oj bardzo mści.
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

darol73

• Global Moderator
  • jawa 350 TS
« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 11, 2017, 16:48:11 »

Nie ma za co Dragon, przy najbliższej okazji

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #37 dnia: Listopada 11, 2017, 19:36:31 »

Jest dokładnie tak jak pisze Darol.
Coś robisz komuś to robisz to porządnie i na nowych dobrych rzeczach. Jak klient chce inaczej to już na jego prośbę i odpowiedzialność. Jak ktoś chce tłuczonym szkłem tyłek podetrzeć, to ja takich rzeczy nie ruszam. To się potem mści, oj bardzo mści.

Proszę czytaj ze zrozumieniem. Po raz kolejny wam powtarzam, że te świece są tylko do sprawdzenia. Nie do jazdy. I jak wspominałem - tuż po tym, jak moto w miarę zacznie chodzić i nie wykańczać świec co chwilę to wkręcam nową świecę i dopiero reguluje jak należy. Wszystko robię jak należy.

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #38 dnia: Listopada 11, 2017, 20:01:29 »

To przeczytaj z zrozumieniem że pakowanie gówna w sreberko nic nie zmieni.
Robisz wszystko porządnie i regulujesz na nowej świecy.
Kiedyś założysz taką świecę i będziesz pałował się z komarkiem tydzień. Potem okaże się że bajzel robi tylko świecą.
Tylko to twój cyrk i twoje małpy. Szkoda że najlepiej uczy się na swoich błędach,nie wyciąga wniosków z czyjiś. Miłej zabawy.
Pozdrawiam.
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #39 dnia: Listopada 11, 2017, 22:09:20 »

Jezu....
Czyli jak mi podjedzie motorek posiadający 4x świece każda po 35 zł sztuka to lepiej pakować w ciemno 140 zł i naciągać klienta zamiast włożyć podobne świece na podmianę i zobaczyć,czy cokolwiek się zmieni? Lepiej się uśmiechnąć i powiedzieć "no cóż, przynajmniej świece mam Pan nowe,ale dalej go dławi"? Może kogoś stać zafundować klientowi niepotrzebny zestaw świec lub może 140 zł jest dla niego wydatkiem mniej ważnym niż zmarnowany drogocenny jego czas.

Świece na sprawdzenie. Zdiagnozowanie czy problem w świecy czy gdzie indziej. Rozumiem waszą obawę, ale jak już pisałem - jeśli mogą pomóc w diagnozowaniu czy chociażby sprawdzeniu, czy wina leży w świecach to w czym problem? W tym, że jedne silniki mają zwykłe świece a inne mają o wiele droższe i nie chcę w ślepo kasy ładować, bo nie o to chodzi? "Tylko to twój cyrk i twoje małpy." - owszem, mój cyrk. Może więc w końcu zaczniemy rozmawiać o moim cyrku zamiast rozmawiać o cudzym podejściu do sprawy i cudzym cyrku? Póki co ledwo 5 czy 6 postów dała mi rzetelne informacje:(
Pozdrawiam serdecznie

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #40 dnia: Listopada 11, 2017, 23:40:12 »

Czyli jak mi podjedzie motorek posiadający 4x świece każda po 35 zł sztuka to lepiej pakować w ciemno 140 zł i naciągać klienta zamiast włożyć podobne świece na podmianę i zobaczyć,czy cokolwiek się zmieni? Lepiej się uśmiechnąć i powiedzieć "no cóż, przynajmniej świece mam Pan nowe,ale dalej go dławi"?
Większość autoryzowanych serwisów i warsztatów tak działa, nic nowego.
Kiedyś dałem Toyotę Carine II na wymianę progów, blacharz mając auto i dowód kupił progi od przedlifta i chciał to zwalić na mnie że takie ch*jowe auto mam.

A serwisy autoryzowane to temat na dobrą książkę-horror.

Patrzyłeś z tą kuchenką gazową ?
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

oskare2345

• Jawer
  • bez młota nie robota
« Odpowiedź #41 dnia: Listopada 12, 2017, 00:55:11 »

Rozumiem waszą obawę, ale jak już pisałem - jeśli mogą pomóc w diagnozowaniu czy chociażby sprawdzeniu, czy wina leży w świecach to w czym problem?
Jak wkładając starą świecę której nie masz 100% pewności sprawności możesz diagnozować czy w niej tkwi problem? Wyregulowanie gaźnika i zapłonu to aż taka filozofia że w trakcie jej przebiegu "zabijesz" 5 świec?

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #42 dnia: Listopada 12, 2017, 01:30:15 »

Weź kup ten palnik i wygrzewaj sobie te świece. Chcesz to nawet zrobimy ściepe na forum i wyślemy Ci całe pudło różnych starych świec, sam mam z 30szt. Chcesz?
Tylko obiecaj że skończysz bić pianę i zaczniesz je wygrzewać.
Logiczne jest że w zamrażarce tego nie zrobisz.
Do wygrzewania potrzebujesz WYSOKIEJ TEMPERATURY. Kup sobie coś co Ci ją wytworzy albo korzystaj z tego co masz w domu/garażu.
Nic nowego Ci tutaj nikt nie podpowie...

Aha w mikrofali tego nie rób...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Artur

• Secretary JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
« Odpowiedź #43 dnia: Listopada 12, 2017, 01:36:20 »

Ja to nawet koledze zafunduję zestaw nowych NGK. Dyszka starych gratis.
Ale odbiór osobisty na zlocie...

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 12, 2017, 08:10:09 »

Przy obecnej dostępności i cenach świec całe to ratowanie to, z całym szacunkiem, "podcieranie dupy szkłem"
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

Zysiu

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #45 dnia: Listopada 12, 2017, 09:46:09 »

To ile i komu na ten palni ?

darol73

• Global Moderator
  • jawa 350 TS
« Odpowiedź #46 dnia: Listopada 12, 2017, 10:05:17 »

Dragon, wydaje się że  sposobów na ratowanie świec więcej nie, niż było powiedziane. Więc albo przyjmij to do wiadomości albo rób sobie dalej jak robisz czyść je , wypalaj, piasku albo wymieniaj tulejki na łańcuchu i bądź heepi. Jak ten temat dalej będziemy ciągnąć wydaje mi się że będzie samo bicie piany.

janosikmz19822

• Jawer
  • motórów kilka
« Odpowiedź #47 dnia: Listopada 12, 2017, 10:17:57 »

Przy dzisiejszych cenach i dostępności to szkoda czasu marnować. Regeneracja lub próba wskrzeszenia świecy ma sens jak jesteśmy na zadupiu  i nie mamy skąd wziąć więcej świec. A  tak to nawypalasz się świec i potem będziesz przy pechu to i 10 razy będziesz zmieniał!
Aż ku rw i cy dostaniesz. Raz tak miałem  :P za dzieciaka
« Ostatnia zmiana: Listopada 12, 2017, 10:41:35 wysłana przez janosikmz19822 »
    Status GG

DziadekJacek

• Global Moderator
  • Jawa 350
« Odpowiedź #48 dnia: Listopada 12, 2017, 10:28:51 »

Zima idzie, a temat widzę po mału się WYPALA.
Proponuję płynnie przejść do pogłębiania bieżników w łysych oponach.
Jeśli go nie znałeś,to nie żałuj,nie!.Bo przyjaciela straciłbyś.

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #49 dnia: Listopada 12, 2017, 11:13:07 »

Zima idzie, a temat widzę po mału się WYPALA.
Proponuję płynnie przejść do pogłębiania bieżników w łysych oponach.
Ja jestem za bieżnikowaniem i za nalewkami
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych