Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 10:06:04
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: V -max i przyspieszenie TS-ki  (Przeczytany 10726 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

killler

• Klubowicz
  • *
  • :)
Odp: V -max i przyspieszenie TS-ki
« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 18, 2017, 15:56:32 »

Andrzeje rozwin temat ;)
    Status GG
Jawa TS 350 638.0 89r.:)
Jawa 350 634.7 Tęczówka + Velorex 562 83r.:)
Cz 350 472.6 86r.:)

SztandeR

• Młodszy Jawer
  • **
  • CZ175 487 - TS350 638.0 - TS350 638.1 - FZ8
« Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 18, 2017, 17:26:12 »

Jawy nie kupuje się dla osiągów, spalania, czy awaryjności. Kupuję się ją z pasji. Albo się ją kocha, albo nienawidzi ;)
CZ 175 487 88', Jawa TS 350 638.0 89', Jawa TS 350 638.1 90', Yamaha FZ8 11'

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 18, 2017, 18:10:57 »

No dobra tylko kto w dzisiejszych czasach używa Jawy do codziennego dojazdu do pracy.

Yyy ja? :D

Motor jest od jeżdżenia a nie od stania w garażu. Jak jadę w brudnych roboczych ciuchach to wolę na motorze żeby siedzeń nie syfić w aucie.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 18, 2017, 18:17:58 wysłana przez muczos »
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 18, 2017, 18:42:02 »

No dobra tylko kto w dzisiejszych czasach używa Jawy do codziennego dojazdu do pracy.

JA:)

"
[size=0px]Za porównanie można dać Yamahe RD 350 z lat 70 która miała  40 kucy i latała tak, że jawka mogła jej felgi pastować" -[/size][/font]Tak,ale Yamaha RD paliła swoje, kosztowała swoje i błędów w składaniu nie tolerowała. CO z tego,że latała, skoro Suzuki RGV250 i późniejszy następca Aprilia RS 250 miały V2 w 2T z 60 koniami na 140 kg masy. I wówczas RD szorowała asfalt za RS:)  W motocyklach szosowych nie chodzi o moc, tylko o przyzwoite osiągi,pancerność, możliwe małe spalanie. Co mi po 60 koniach w RS250, jak pali to więcej od R6 mającej 120 koni,a osiągi gorsze(nie licząc winkli)? No i remontu co 10-14 tys km nie robisz w R6tce....

Sorry za te podkreślenia, znowu opera mi szaleje....
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

Paweł Świecie

• Mapa jawerów-indianscout.
  • Jawer
  • Jawa 638.1+Velorex562, Kawasaki VN 800 Classic
« Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 18, 2017, 19:39:39 »

Darek przejedź się raz ciężarówką >3,5t z GPS i skończą się twoje rozterki.
Ja właśnie w ten sposób wygrałem z Policją,zatrzymał mnie na suszarkę i stwierdził że jechałem 83km/h a na wykresówce w ŻADNYM momencie nie było prędkości powyżej 67-68 km/h.
Motor bez wozu jest jak kobieta bez piersi-niby jeździć się da ale to nie to...

DziadekJacek

• Global Moderator
  • Jawa 350
« Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 18, 2017, 19:50:43 »

Ja właśnie w ten sposób wygrałem z Policją,zatrzymał mnie na suszarkę i stwierdził że jechałem 83km/h a na wykresówce w ŻADNYM momencie nie było prędkości powyżej 67-68 km/h.
Czyli tacho, pozornie zmora drajwerów, może mieć też plusy :)
Jeśli go nie znałeś,to nie żałuj,nie!.Bo przyjaciela straciłbyś.

darol73

• Treasurer JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • jawa 350 TS
« Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 18, 2017, 21:09:35 »

Oczywiście Policjant nie jest św. Dobrze jest jak ma się czym bronić czyli wykresówki. Gdyby popadło to na zwykłego śmiertelnika to to nawet przed sądem , sędzia uwierzy policjantom. Prawdę mówiąc jak by mnie strzelali to podejrzewam że nie zerknal bym na licznik ile jadę i pozostało by uwierzyć. ::)

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 18, 2017, 21:51:27 »

JA:)

"
[size=0px]Za porównanie można dać Yamahe RD 350 z lat 70 która miała  40 kucy i latała tak, że jawka mogła jej felgi pastować" -[/size]Tak,ale Yamaha RD paliła swoje, kosztowała swoje i błędów w składaniu nie tolerowała. CO z tego,że latała, skoro Suzuki RGV250 i późniejszy następca Aprilia RS 250 miały V2 w 2T z 60 koniami na 140 kg masy. I wówczas RD szorowała asfalt za RS:)  W motocyklach szosowych nie chodzi o moc, tylko o przyzwoite osiągi,pancerność, możliwe małe spalanie. Co mi po 60 koniach w RS250, jak pali to więcej od R6 mającej 120 koni,a osiągi gorsze(nie licząc winkli)? No i remontu co 10-14 tys km nie robisz w R6tce....

Sorry za te podkreślenia, znowu opera mi szaleje....

Dragon jestem pod wrażeniem ile sprzętów miałeś okazję wypróbować.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Paweł Świecie

• Mapa jawerów-indianscout.
  • Jawer
  • Jawa 638.1+Velorex562, Kawasaki VN 800 Classic
« Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 18, 2017, 22:11:34 »

Czyli tacho, pozornie zmora drajwerów, może mieć też plusy :)
Dla mnie tacho nigdy nie było zmorą,tacho jest zmorą właścicieli firm transportowych a nie kierowców,bo tacho pozwala nam,kierowcom normalnie pracować,mieć czas na odpoczynek,jak by go nie było to szefowie non stop by wydzwaniali i poganiali.A myślisz że szef znany z pazerności dałby Ci zarobić dużo więcej?popatrzałby na to że zarobiłeś kosztem swojego odpoczynku nie 4 tylko 6 tyś.i zaraz by Cię orżnął twierdząc że frachty były takie słabe...
Motor bez wozu jest jak kobieta bez piersi-niby jeździć się da ale to nie to...

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 18, 2017, 22:12:57 »

Cóż....... Za czasów mojej Aprili RS 50/80(jakieś 5 lata temu)znajomi z serwisu Aprilia(gdzie byłem stałym klientem) mieli kilka sprzęcików do jazdy próbnej. A że za serwisem motocyklowym jest droga utwardzona, gruntowa to miałem okazję się przejechać RD 350(ale raczej nie z lat 70tych) jak i jedną z niewielu oficjalnie serwisowanych w Aprilii RS 250. Jako że chłopaki z serwisu jak i nawet szef do mnie po imieniu się zwracali jak i kilka razy sami pytali mnie o dysze w RS 80 czy gaźnik to dali mi możliwość się przejechania tymi dwutaktowymi tworami. Nie powiem, RD nawet fajne, ale jak RS złapała rezo w 2 gary to nie nadążałem biegów zmieniać.....

Ja wiem muczos, że twa wypowiedź jest sarkastyczna ale tym razem ci nie wyszło :/
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 18, 2017, 22:34:52 »

Dragon - nie wmówisz mi, że RD z jej gietką ramą lepiej lata po zakrętach niż w miarę współczesna r6

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 19, 2017, 11:56:39 »

Troszkę za bardzo odbiegamy od tematu postu....
Napisałem,że nawet fajne Rd,tak samo jak Jawa. Ale każdy Japoniec jest sztywniejszy od Jawy w winklach. RD testowałem na prostej,gruntowej drodze. Kilkanaście przejazdów. Nie miałem możliwości wyjechać nią na asfalt. Jednak w porównaniu do R6 kolegi z 2003 roku to Rd jakby z waty,natomiast R6 sztywna niezamowicie.

lukaszooo

• Jawer
  • JAWA 638, Honda 900rr
« Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 19, 2017, 13:02:32 »

Panowie porównywanie Jawy do RS, RD czy R6 nie ma najmniejszego sensu...
Jawa 350 to przedewszystkim 634 czyli motocykl pochodzi z ok 1969r potem Czechosłowacja była pod całkowitym dyktandem ZSRR. W tym czasie japońce klepali kultowe CB750 które teraz warte jest kupe kasy i po kilku latach wprowadzali nowy model. Czechosłowacja była głęboko komunistyczna i wszelkie produkowane pojazdy miały być dla prostego obywatela ZSRR a wszelkie nowinki blokowali Twardogłowi którym nie podobał sie wzrost technologiczny podległych państw dlatego przez kolejnych 20 lat Jawa nie tworzyła nowych konstrukcji a jedynie ulepszała przestarzałe bo na nic więcej Breżniew im nie pozwalał "żeby wszyscy byli równi".
Nie bez powodu Polskie konstrukcje z tamtych lat zostały całkowicie wstrzymane i zakazane, gdyby nie komuniści to Polska motoryzacja osiągneła by bardzo duzo. 

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 19, 2017, 19:24:34 »

Ale wrocmy do Jaw, Panowie.
Problemem dla mnie osobiscie bylo to ze na moim kochanym Podhalu sa gorki a moja Jawa zamulala pod te gorki. Mi bylo trzeba wiecej mocy i w ta strone zrobilem kilka lat temu silnik ktory teraz bedzie miec nowe tloki i szlif. Nowy bedzie troche inny, mam plan, zobaczymy.
Ten co teraz jezdzil krecil sie do 7000 po dodaniu takich podkladek na sworzniu zeby lozysko nie mialo luzu bocznego. Wczesniej robil do 7400 i w wtedy udalo mi sie zmierzyc gpsem 141 km/h. Teraz, na mniejszym kolku tylnym, na wezszej i przez to ciut nizszej oponie i z tymi podkladkami 135-137 i wiecej nie. Ten nowy chcialbym zeby mial wiecej momentu, lepszy dol, lepsze przyspieszenie i zeby byl troszke bardziej kulturalny w czasie jazdy.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 19, 2017, 19:29:02 »

Mało elastyczny dół bywa przyczyną zbyt wysokiego poziomu paliwa w komorze,zwłaszcza jak masz inny gazior. U mnie na CDI(sovek),DellOrto dół jest masakrycznie mocny,ledwo czuć kiedy wchodzi silnik w rezo. Silnik fabryczny 638,zgrane kartery z cylkami, kanały poprawione. Kompresja 9. Za to ospała się zrobiła, jak lewe powietrze zaczęła ciągnąć.