Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 09:46:55
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: zapłon - bądz mądrzejszy niż serwisówka - optimum  (Przeczytany 7039 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gringo

• Gość
zapłon - bądz mądrzejszy niż serwisówka - optimum
« dnia: Kwietnia 04, 2008, 04:37:16 »

Jawa CZ 350 472.6

szukałem właśnie przed momentem info na temat zapłonu, ale interesi mnie jeden szczegół o którym za dużo nie widziałem.

Otuż wcale sie nie zdziwie kiedy sie okaże że optymalne (nie chce urzywać słowa idealne /wiadomo dlaczego/) ustawienie zapłonu jest inne niż podaje serwisówka, czy instrukcja urzytkownka a tym bardziej żółta znana wszystkim książka.

Więc słucham bardziej doświadczonych jawerów. Jakie ustawienie zapłonu uważacie za optymalne.

bakczysaraj

• Gość
Odp: zapłon - bądz mądrzejszy niż serwisówka - optimum
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 04, 2008, 06:39:35 »

2,7-3mm przed GMP :)

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 04, 2008, 08:35:09 »

Za dużo czynników ma na to wpływ. Jedna Jawa dobrze będzie je¼dzić na 2,6mm, a druga na 3mm. Najlepiej zrobić to doświadczalnie, przestawiać o 1/10mm od 2,6 do 3mm i za każdym razem poje¼dzić. Powinieneś wyczuć na jakim ustawieniu Twojej Jawie jest najlepiej.

pzdr

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 04, 2008, 11:21:02 »

He he... serwisówka  <book>
Zależy od jakiego typu moto...
W mojej serwisówce (od 638-5) wyprzedzenie  jest od 2,7 do 3,2mm
Lata całe je¼dziłem na 3,2mm  <eek> - zaraz mi się dostanie że wał rozwaliłem...
Ale nic podobnego. Silnik cyka jak szwajcarski zegarek.
Ostatnio, chyba pod wpływem forum,  :> :> :> zmieniłem na 3,1mm
Najważniejsza jest dokładna regulacja.
Taką regulacje przeprowadzam przy użyciu czujnika zegarowego bo tylko dzięki niemu można uzyskać stałe,  powtarzalne wyniki.
Jeszcze dodam taki mój patent:
Aby przy regulacji nie kręcić wałem - kluczem założonym na śrubę krzywi bo powoduje to zauważalne  błędy we wskazaniach wska¼nika. (minimalne ugięcie koñcówki czopa wału z krzywką i wpływ luzów)
Obroty wału "robię" przy pomocy tylnego koła (przy zapiętym 4 biegu) Jest to bardziej precyzyjne i powtarzalne - naprawdę polecam.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 04, 2008, 13:49:20 »

moja toleruje tylko jedno ustawienie- 3 mm przed gmp i przerwy na stykach 0,4 mm. na świecach 0,6 przy mniejszych lub większych ma niestabilne wolne obroty a przy owym 0,4 mm ma iskrę wielkości ziarenka prosa kolor jasno niebieski aż w oczy razi- no i trzyma nawet 700 obr na światłach- co nie znaczy,że tyle mam bo mam 1000, ale sobie pozwoliłem zobaczyć. no i pali na pół kopa- byle ruszyć tłokiem i gada- na zimno trzy suche strzały na pół gazu- i jeden z zapłonem- miodzio. Wszelki inne ustawienia komentuje mułem albo niestabilną praca- ale w jawie ważne jest,żeby oba gary były tak samo ustawione bardziej niż to jak konkretnie są ustawione- co widzę u siebie bo ładnie plumka na dwa kominki bez pustych strzałów czy przebierania. a co do ustawiania to nawet nie musze nic do głowicy wsadzać- mam zrobione znaki punktowe na wirniku- jeden to gmp prawego - oznaczyłem go 0-P drugi to gmp lewego 0-L i potem są kreseczki odpowiadające cofaniu się tłoka o każde 0,5 mm- punkt odniesienia mam na karterze i musze powidzieć,ze jestem cholernie zadowolony. nie martwi mnie to czy bolec czujnika nie trafił na grudkę nagaru na tłoku itp- także polecam. najwięcej roboty było przy ustawianiu i synchronizacji tych punktów- ale ty dwa zegary i kątomierz do rozrządów z przelicznikiem na mm pomogły. punkt odniesienia nie może być na stojanie altka bo on po każdym demontażu się zmienia.

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 04, 2008, 21:06:45 »

z zapłonem mam następujące obserwacje:
2,7mm przed GMP - dobry dół ale max jest słaby dobre do kulania sie
ok 3 mm - optymalnie dół słabszy ale jakoś wyżej sie wkręca - szybciej jedzie
ok 3,2 mm - dla mojej masakra dolny zakres jakby go nie było ale od 3,5-4tyś sie fajnie zawija

Pamiętać należy że po każdej regulacji zapłonu należy doregulować ga¼nik żeby odczućwyra¼niej różnicę.
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 04, 2008, 21:11:33 »

ja mam podobne uczucia jak Jerry z tym, że w większości sobie ustawiam w okolicach 2,7 do 2,8 a i tak jawa dobrze idzie. Zresztą sam Jerry wiesz po tym jak jechaliśmy do Kazimierza

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 04, 2008, 21:15:01 »

Były junaki które miały 17 KM i bywały takie po 24KM pomimo że zjednej fabryki wyjechały....

Najlepiej przetestować kilka ustawieñ a najmniej się sugerować "zółtą książką". Mam kolege któremu nie potrzebne były żadne dane a jawe na słuch tak ustawia że aż dziw bierze że bez żadnych specjalnych narzędzi to robi.
Poprostu zoabacz jak moto się zachowuje przy 2.5, 2.7 2.9. 3.0 itd   
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 04, 2008, 23:18:04 »

Z tą rozbieżnością mocy to czytałem, że trochę bajka. Wypowiadał sie ktoś kto pracował przy produkcji tych motocykli.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 04, 2008, 23:20:06 »

Bak nie rób no chłopie zalążka offtopa ;]

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 04, 2008, 23:58:15 »

ok <oops>

Brein

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 11, 2008, 00:44:38 »

Za Nerlstem i Pawłem - metoda doświadczalna :)

zagierr

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 16, 2008, 07:33:36 »

Ja mam ustawione na 2,6 i chodzi ok. Jawsim czytałem o twoim sposobie ustawiania zapłonu i chciałem zapytać czy jest on wystarczająco dokładny. Niby wszystko wydaje się ok ale jak silnik jest już troche zużyty i ma luzy to takie ustawianie za pomocą kątomierza wydaje się być troche niedokładne.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 16, 2008, 09:45:59 »

racja,ale ja napisałem jak ja ustawiam zapłon w mojej TS- nie używam kątomierza za każdym razem tylko raz do wyznaczenia punktów strategicznych. Nie chcę tu wyjść na cwaniaczka ale jak silnik się zużywa to go remontuję a nie ustawiam pod rozklekotany wał. bo choćby dlatego,że luzy na korbowodach i tak uniemożliwiają nam dokładne ustawienie bo robi się dynamiczny zmieniacz wyprzedzenia zapłonu ;] a zresztą moje sumienie nie pozwoliło by mi je¼dzić na silniku-luzaku. albo ma chodzić jak zegarek albo na stół.