Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 07:08:59
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Yamaha Virago 535 - opinie, informacje  (Przeczytany 5357 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
Yamaha Virago 535 - opinie, informacje
« dnia: Sierpnia 28, 2016, 19:04:17 »

Cześć wszystkim.
Pytanko jak w temacie. Ma lub miał ktoś Virago535 i może coś o niej powiedzieć? Chodzi mi po głowie taki wynalazek.

elroj

• Starszy Jawer
  • JAWA 350/640 Sport White Style
Odp: Yamaha Virago 535 - opinie, informacje
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 28, 2016, 19:27:07 »

Bardzo udany,popularny i tani w eksploatacji model. Jak na choppera lekki. Tydzien temu kupilismy kumplowi virago 250, wygodna pozycja fajnie się tym leci. W 535 masz naped wałem to jego ogromna zaleta.
bo jazda na CEZECIE to najlepsza jazda na świecie a jazda na JAWIE to spełnienie marzeń !!! :-)

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 28, 2016, 20:03:33 »

535 ma w sumie tylko dwie wady. Wada pierwsza - regulator napięcia zaraz przy wydechu - chyba tylko po to, żeby mu było cieplej.
Wada nr dwa 39 koni nie za bardzo chce jechać.

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 28, 2016, 20:12:13 »

Przede wszystkim regularne smarowanie wielowypustów wału i piasty razem z dyfrem. Bo ja w tym modelach widzę taki widok od razu jak w załączniku. Wał sama korozja i dyfer razem z piastą, a potem jedziesz po drodze dajesz dzidę i wszystko ukręcone.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

elroj

• Starszy Jawer
  • JAWA 350/640 Sport White Style
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 28, 2016, 20:13:02 »

46 km Bimberku ;D
Tego się nie kupuje żeby się ścigać tylko pyrkać powoli na wolnych obrotach. Wczoraj spróbowałem się Jawą z Virago 250, nie mam szans ani na przyśpieszenie ani na v max choć teoretycznie 17 km i 21nm powinno być gorsze od 26km i 33nm, niestety technika made in japan troszkę inaczej wypada w rzeczywistości od made in czechoslovakia.
bo jazda na CEZECIE to najlepsza jazda na świecie a jazda na JAWIE to spełnienie marzeń !!! :-)

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 28, 2016, 20:15:44 »

Dzięki za info. O reglerze czytałem. Wspominano też o bendixie, ale temat chyba do ogarnięcia. Co do dynamiki to jakoś mi nie zależy. Niech jedzie jak Jawa albo ciut szybciej i będzie ok. Po prostu podobają mi się chopperki i z ~500cm3 właśnie Virago 535
Jawy mam w sumie 2 albo prawie 3 i myślę powoli nad zamianą jednej na co innego.
Muszę pojeździć po jakichś komisach i przymierzyć się do Virago, bo na razie opieram się tylko na fotach :)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2016, 20:31:43 wysłana przez MarcinS »

czeron

• Potrzymaj no mi te piwo
  • Jawer Weteran
  • CEZET 472.6 1986r.
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 28, 2016, 22:39:26 »

Ja jeszcze małą łyżeczkę dziekciu dodam. Miałem okazję pojeździć takim zadbanym egzemplarzem i powiem, że to straszny "pokurcz" jakiś wyższy kierowca może nie zrobić nim ósemki, i dłuższa trasa też może okazać się pomyłką. Ja należę do średnio-niskich i dla mnie mały :(
CEZET 472.6
Jawa 638,5
Jawa 638,5
Jawa Choppre 125
Jawa Chopper 125
Romet komar 50
Polonez Caro Plus

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 29, 2016, 02:13:28 »

Czeron nie jest z tym tak źle, ja mam 188 cm wzrostu i jakoś bez problemu tym jeździłem. Nie wiem tylko po co ta sztuka oprócz korozji wału/dyfra i wielowypustu od piasty do mnie trafiła. Niby problemy stuki itd. Jak ktoś nie wie co to jest międzygaz i nie umie przerzucać biegów, nie wie że dźwignia na pivotach wymaga preloadingu żeby bieg wskoczył i nic nie stukało no to... Smuteczek dla właściciela.

W sumie teraz się cieszę, że tej osoby nie zdążyłem niczego nauczyć(już w detale się nie wdaję, nie zamierzam dalej tej osoby znać), niech zarzyna skrzynię dalej :D

Aha jeszcze z informacji, bo to nie była pierwsza 535 którą jeździłem. Nie wiem czemu ale ten model ma syndrom "nie da się wbić luzu z 2, od razu wpada 1".
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Wojaczek

• Jawer
  • Cebra, Zygzak, Szadoł i Intruder.
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 29, 2016, 09:34:35 »

Ty już tak nie kozakuj  :P
Sprzęgiełko owszem, czasem siada- temat do ogarnięcia za około 350-400zł. Wymiana nie jest trudna, potrzebny tylko dość prosty ściągacz. A tak to- typowy mały chopper. Z minusów to jeszcze fatalne przednie światło, ograniczony skok zawieszenia- lepiej we dwójkę nie jeździć bo pasażerowi się kręgi pokruszą. Dla mnie to świetny mały mieszczuch bo potrafi nieźle zapierniczać spod świateł. Regulator zawsze można przenieść w inne miejsce. A to,że maszyna jest atutem dla amazonek, podobnie jak Sportster.

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 29, 2016, 12:36:46 »

Dzięki za wszystkie informacje! Mam całe 175cm więc powinienem się mieścić, a niskie siodło też mile widziane. Jeżdżę sam. Światło część wymienna  ;) Jawolotmen możesz rozwinąć temat biegów? Sprzęgło, przegazówka i bieg? Zawsze, czy tylko przy redukcji? "Dźwignia na pivotach wymaga preloadingu żeby bieg wskoczył" - a po naszemu? :-[
Jakies roczniki omijać, czy nie ma to znaczenia?

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 29, 2016, 17:51:39 »

MarcinS chodziło mu o to że przed naciśnięciem sprzęgła trzeba leciutko podnieść lub opuścić dźwignie zmiany biegów tak żeby skasować luzy i już być przygotowanym na zmianę biegu. Czyli tak jak powinno się zmieniać biegi w każdym normalnym motocyklu. To jest właśnie prelołding czy inne ciulstwo.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Adamu2T

• Jawer Weteran
  • Jawa TS+velorex562+jawa20+ Honda Shadow vt 1100
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 29, 2016, 18:04:39 »

Szczerze mówiąc o takim  czymś pierwszo słyszę, a trochę już pojeździłem różnymi ustrojstwami... Po prostu sprzęgło,dźwignia do końca w górę lub w dół i ogień na tłoki. No ale może w dzisiejszych czasach jeździ się inaczej...

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 29, 2016, 18:07:23 »

Jawolot jeździłem kilka lat Simsonem SR50 i tam nie dało się inaczej zmienić biegu. Skrzynia była w średnim stanie i taki sposób zmiany biegów zapewniał szybkie i pewne wchodzenie biegu bez wyskakiwania, zgrzytania itp.
Zresztą w taki sposób biegi zmienia się dużo szybciej jeśli ktoś lubi zapierdzielać :)
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Adamu2T

• Jawer Weteran
  • Jawa TS+velorex562+jawa20+ Honda Shadow vt 1100
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 29, 2016, 18:54:09 »

No widzisz, człowiek uczy się całe życie a i tak głupi umiera ::) Mała wirażka podoba się mojej żonie, również ze względu na niski wzrost.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 29, 2016, 19:00:15 wysłana przez jawolot »

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 28, 2018, 21:34:02 »

Odkopię temat i...pochwalę się. :) Takim czymś:

Całkiem przyjemne, chociaż pozycja za kierownicą wymaga przyzwyczajenia, głównie ze względu na sety. I Jawa lepiej wybiera dziury w jezdni. :)