Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 04:13:25
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Romet = Szok  (Przeczytany 10090 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zed

• Gość
Odp: Romet = Szok
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 15, 2008, 20:29:17 »

Bracie Jawsim,  <cheers> za rzeczowe podejście do sprawy. Moim zamiarem nie było zachwalanie chiñszczyzny, tylko opisanie podobnego motocykla. Sam bym na siebie sznur ukręcił, gdybym zachwalał pod niebiosa chiñskie moto na tym forum.

Kurcze. Wpadła mi w oko ta nowa 250 Jawy. Może Wiecie ile kosztuje to cudo?

http://www.jawa.eu/motocykly/jawa-250.htm

aker6

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 15, 2008, 23:03:00 »

no chłopaki troche luzu  ;)
co do nowych Romków, to na zlocie pare razy podjezdżał do mnie chłopak pozyczać klucze bo mu sie ciągle coś odkręcało  :P i już wiedziałem że nie należy tego kupować

Batman

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 16, 2008, 02:09:52 »

Jeszcze pare lat temu nie wpuszczano na niektóre zloty Jaw i MZ "bo to nie motocykle". Czytałem o tym w Swiecie motocykli podczas sikania do nocnika. I tak samo będzie z Romkami. Teraz się z nich śmiejecie a zobaczycie za jaiś czas.

Tak jak przewidziałem powrót Gołoty na ring i zapowiadam, żę wywaqlczy pas tao wam powiadam, ze Romet odegra ważną rolę w polskim motocykli¼mie.

Dzisiejsze realia nie pozwalają otworzyć firmy od podstaw, zatrudnić polskich inżynierów zapłacić im za zrobienie nowych projektów.
I powiem wam, ze HD też by zaczynał od chinoli gdyby miał początek dzisiaj w Polsce. Nie ma bata. U nas nie da się inaczej. I tak dobrze, że powstają motocykle. Samochody to zupełna porażka - był Clic (realna konkurencja dla smarta) to nasze władze doprowadziły do likwidacji...

Wydrukujcie te słowa i mogę się założyć o 1pln (chciało by się zaryzykować że z każdym), że Gołota będzie miał pas i że Romet kiedyś zacznie produkować polsie konstrukcje. <cheers>

P.S. I bez bluzgów - bo rozmawiacie jak PiS(ofszit) i P(uste)O(biecanki)

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 16, 2008, 02:14:04 »

Chłopaki - wyskoczyliście na te chiñczyki tak samo jak emzetowcy na jawę - żaden nie miał a wszyscy wiedzą najlepiej. Otóż jako serwisant tych sprzętów mogę was zapewnić że nie jest to taka totalna tandeta. Mój Z125 od kwietnia zeszłego roku ma nacykane 12 tys. km. Jedyną poważniejszą usterką był dzwoniący tłumik w którym pourywały się przegrody - stało się dokładnie to samo co w obecnie sprzedawanych WęGIERSKICH tłumikach np. do MZ (które nie są robione za miskę ryżu). Oprócz tego nić! Zero usterek. Nie jest to co prawda wspomniana yamaha ybr (którą miałem okazję je¼dzić) i nie będzie to tez jej bezawaryjność ale dzięki temu nowe moto nie kosztuje blisko 9tys. zł a zaledwie 3500zł. Poza tym gdyby to był chiñski skuter to pewnie do tej pory wróciłby na remont generalny - bo taka jest trwałość chiñskich skuterów. Natomiast na Z/K125 nie powiem złego słowa (zresztą taką samą opinię ma wielu innych serwisantów)
« Ostatnia zmiana: Marca 16, 2008, 02:21:22 wysłana przez Xargo1 »

ALHARD

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 16, 2008, 02:32:43 »

Większość z Was nie zostawia suchej nitki na motocyklach z Chin. Trudno się temu dziwić, ale oni szybko się uczą. Japonia po II wojnie światowej też kopiowała wiele rzeczy z USA i nawet w latach pięćdziesiątych uchodziły za marnej jakości.
Wiele sprzętu elektonicznego w Waszych domach, sprzedawanych pod znanymi markami europejskimi czy Japoñskimi wytwarzane są w Chinach.

Co do Rometa K125 to znalazłem ciekawą stronkę.

http//:william350.w.interia.pl/

Właściciel, młody chłopak miał kilka motocykli. Jawą 350TS podróżował po południowej Europie m.in. w Rumunii, Węgrzech, Bułgarii i Grecji. Strona jest bardzo dobrze zrobiona, jest dużo zdjęć i opisów.
Teraz ma Rometa i przejechał już kilka tys. km.
Bardzo polecam.

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #30 dnia: Marca 16, 2008, 06:34:13 »

Wiele sprzętu elektonicznego w Waszych domach, sprzedawanych pod znanymi markami europejskimi czy Japoñskimi wytwarzane są w Chinach....

...oni szybko się uczą.

Otóż to   <yes>
I dodam, że mają kasę na rozwój, tanią siłę roboczą i tanie surowce.
Ani sie spostrzeżemy jak auta zaczną produkować... chyba już produkują  <scared>

Mówiąc o produktach  "Made in China" trzeba zauważać różnice pomiędzy markowymi produktami, niemarkowymi ale dobrej jakości i tandetą z "wyprzedaży" i ze sklepów w rodzaju "wszystko po X zł"

Zalewa nas chiñska tandeta bo ją kupujemy....
Jeśli dobrze pamiętam to w przepowiedniach Nostradamusa było coś w tym rodzaju: "ordy ze wschodu zaleją świat"  <blink>
Już teraz wiem o co mu chodziło!  <scared>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Marca 16, 2008, 07:08:22 »

jawol chiñczycy już dawno produkują auta- są to kopie aut europejskich i amerykañskich. ostatnio czytałem o tym że ich Xing-Yao który jest kopia opla frontery z lat 90 w testach zderzeniowych rozleciał się jak pudełko - a oryginał był sporo trwalsza- kopiują mercedesa klasy C,smarta,matiza,toyotę rav4 i corolle wszystko bez licencji na krzywy ryj- bo nie boją się zachodniego protestu- w razie takiego- zamkną swój rynek a tego europejczycy,japoñczycy i amerykanie nie zniosą- więc muszą sie zgodzić na plagiat! dlatego nie lubię chinoli- wredne leniwe dupki nie wymyślą nic samemu- nawet nie kupią licencji-a stać ich na to- tylko kopiują w biały dzieñ nasze wozy i nawet bezczelni chcą je u nas (eu ) sprzedawać! ich jakość jest tragiczna. a marki to choćby greatwall i big ber lia -quind i xing-yao. sram na ich konstrukcję choćby dla zasady. niech się wyrabiają i rozwijają,ale kosztem własnego doświadczenia a jesli nawet obcego to zdobytego legalnie a nie na metodę "co mi zrobisz jak mnie złapiesz?" jawa i mz mają swoje historie- obie firmy prawie umarły z ustrojem który je otaczał,ale są to znane firmy z tradycją- każdy laik słyszał markę Jawa,MZ a te Chui-Ciongi niech sobie lepiej robią to co w nazwie- ja nie kupię byle czego bo jest tanie- choćby za ich metodę zdobywania tych "licencji" <hammer>

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #32 dnia: Marca 16, 2008, 07:40:01 »

Uważam, że motocykl to nie kuchenka mikrofalowa czy nawet lodówka lub zmywarka - to produkt z zupełnie innej bajki. Jeśli kupujesz motocykl, kupujesz coś więcej niż przyrząd do przemieszczania 4 liter, kupujesz pewien styl, otoczkę, kupujesz Go z całą jego Historią, historią pisaną przez pokolenia Twórców i Użytkowników. Natomiast te "Romety" tego nie mają - są sztucznym produktem, ta marka nie ma ciągłości z Ogarem - nie łączy ich nic, nie mają nic wspólnego - poza naklejką za 3,50 z VAT. Siedziba Rometu była w Bydgoszczy - nadal nie żyje. A te motorki - je¼dzi ich po Chinach i świecie 2 000 000 000 egzemplarzy tylko z naklejką Cing Ciang, nie licząc tych oryginalnych 20 000 000 egzemplarzy, z których je skopiowano.
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

kucyk1969

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Marca 16, 2008, 08:19:28 »

Przypomnę koledze Jawsimowi, że chluba polskiej motoryzacji CWS M-111 {Sokół 1000} to też plagiat

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #34 dnia: Marca 16, 2008, 11:10:39 »

Jakby Romet miał w ofercie jakieś 250 nie czoperowate to bym pewnie kupił.

Taki motocykl napewno nie nadaje sie do katowania. Więc nic dziwnego że sie ma prawo szybciej rozlecieć (3razy tañszyprzecie).  Ale dla emeryckiej jazdy? Czemu nie!

Od nas z roboty wzieli kawałek produkcji do Chin. Osprzęt Volvo. Kupujesz auto za niesamowite pieniądze. Niby Szwedzka Solidność  <lol>

Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

wysoki33

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Marca 16, 2008, 11:23:00 »

Ojjj, Naczelny... Słabo wątek przeglądasz :P

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #36 dnia: Marca 16, 2008, 11:30:02 »

Przypomnę koledze Jawsimowi, że chluba polskiej motoryzacji CWS M-111 {Sokół 1000} to też plagiat

Plagiat nie plagiat ale jedyny motocykl spoza miluwakee uznawany przez markę HD i jest to ten motocykl którym można wiechac na zamknięte tylko dla HD zloty....
http://mienki1987.blogspot.com/

kucyk1969

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Marca 16, 2008, 11:44:11 »

A więc czas robi swoje jak widać na przykładzie sokoła może za x lat i chiñszczyzna będzie zaliczana  do klasyków

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Marca 16, 2008, 12:30:00 »

Cytat: wysoki
Ojjj, Naczelny... Słabo wątek przeglądasz :P

Naczelny mówił o romecie a nie jawie....

Kronobel

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Marca 16, 2008, 13:00:22 »

Przepraszam że tak nie na temat.Bracie Kucyk, masz w awatarze Jawę w malowaniu Khaki?Jeśli tak to bardzo bym prosił na maila fotki w takim malowaniu.Bardzo mnie to interesuje.
Pozdro.
Mail: kronobel@interia.pl

Brein

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Marca 16, 2008, 13:49:33 »

a ja z ciekawością patrzę na Rometa - zobaczymy za 10 lat jak to będzie szło.
Pamiętajmy, że shl też na początku oparta była na silnikach villiersa (zresztą tak samo jak jawa). (takie przykłady można mnożyć)
Każdy się na kimś wzoruje, każdy zaczyna od kopiowania lub wykorzystywania całych podzespołów innych producentów (przypominam piękną jawę italjet)
Każda firma kiedyś zaczyna.

Nie do koñca ważne jak zaczyna, ale ważne w jakim kierunku pójdzie. Puki co  produkcja nowych silników wraz z pracami nad nimi, testami itp jest nieopłacalna, ale może za jakiś czas... pożyjemy zobaczymy - Romet inwestuje i stara się rozwinąć i za to ogromny plus. Po prostu czas pokaże :)

przecież nawet junak legendą kiedyś nie był :)