Suzuki stoi i raczej długo postoi pod kołdrą, bo ja już kładę ręce tymczasowo.
Czemu to spala 12L/100? W odpowiedzi samemu sobie mogę tylko powiedzieć, że poziom paliwa jest ok po wkręceniu adapterów na węże w komory pływaków, pływak jest na wysokości z książki x4 i mam tutaj problem 3 cylindrów, które mają bardzo za bogato aż kopci na czarno. I kosmiczne spalanie, poezja. Mój samochód pali 5L/100 przy dobrym tylnym wietrze to powinno palić może 4.
No dobra, to cofnijmy się kropkami dalej kto co spieprzył, bo część prac zleciłem będąc szczerym to dwie. Zakucie łańcucha rozrządu i gaźniki które miały być ustawione. Ściągałem w niedzielę pokrywę zaworową i generalnie to regulacja konieczna mimo że przebiegu nie dojechałem, bo jakieś 6 zaworów jest prawie na sztywno mniej jak 0.05. Ale oznaczenia na wałkach się nie pokrywają, są przekoszone o jakieś może 10 stopni. Muszę jeszcze poczytać sobie książkę jaka ma być pozycja wału do ustawiania wałków bo tam mi nie pasują znaki. Generalnie to wstępne co zobaczyłem, te wałki są tak zrobione, że oznaczenia na osiach też mają się zgadzać i ten przekos mi nie pasuje, ale to sprawdzę może jutro.
Na gaźniki się nawet nie cofam, w sumie to mogę. Bóg wie jakie dysze to są, bo wszystko jest sztukowane, bo nie ma części. Najbardziej mnie zastanawia, który wsadził filtr od odkurzacza zamiast oryginalnego filtra, ta finezja bardzo mnie zaskoczyła. Wsadziłem zamówiony filtr MEIWY z japonii, spalanie spadło, ale 8/100 to dalej za dużo.
Co dalej? Zamówiłem paczkę z japonii z reprodukcyjnymi zestawami naprawczymi x4. Nie wiem kiedy przyjdzie, kiedyś. Ja podejrzewam wytarte rozpylacze i iglice, bo jakim inaczej cudem silnik tylko na 3 cylindrach ma za bogato przy tym samym poziomie paliwa i tylko na iglicy ma za bogato. Na analizatorze spalin widzę, że na wolnym obiegu, który reaguje na regulacje jest ok. Gaźniki i tak będę musiał wyjąć tak czy siak, a zapewne jak będę musiał wałki ustawiać to napinacz też muszę wywalić.
Będzie stać dopóki paczka z japonii nie przyjdzie, to jedyny ratunek, przeszukałem wszystko, anglia, holandia i parę innych sklepów, ale nie ma części do gaziorów. Gaźniki CV są fajne dopóki nie trzeba ich naprawiać...