Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 03:47:13
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Leszkowiak - Jawa 350 TS - powrót marzeń.  (Przeczytany 2305 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Leszkowiak

• Świeżak
  • *
  • 638.1
Leszkowiak - Jawa 350 TS - powrót marzeń.
« dnia: Czerwca 01, 2016, 22:09:45 »

Witam wszystkich forumowiczów. Zarejestrowany na forum jestem od dawna, witać się witałem lecz mojego knedla chyba nie pokazałem do tej pory. Tak  więc przyszedł na to czas.
Zacznijmy chistorię od początku:

Jakieś 8-9 lat temu zakupiłem motocykl przez aledrogo na licytacji za 650 złociszy z okolic Bydgoszczy(licytacje wygrałem pomimo iż dwie osoby podały tę samą cene maksymalną). Regulacja gaźnika oraz zapłonu wystarczyła na pierwsze dwa lata jazdy. Wyglądała w ten czas tak:

Niestety 5,5 roku temu podczas powrotu z pracy do domu mój wzrok skupił się na pięknych długich nogach koleżanki w przykrótkiej spódnicy, która stała na chodniku, i tak uderzając prawą stroną w busa skręcającego w lewo ja wylądowałem na dwa tygodnie w szpitlu na "wyciągu", natomias Jawa  została wstawiona w czeluści byłej obory (teraz "garaż/warsztat") i tam czekała na lepsze lata. Rok temu z racji wykonywanego zawodu i funduszy jakie mi on daje postanowiłem "wkońcu" się zmobilizować. Wystawiłem swoją dame na dwór odpaliłem ostatni raz przed rozebraniem i się zaczeło. Całość została rozebrana do ostatniej śróbki, blachy polakierowane tradycyjnie lakierem akrylowym w niedalekim zakładzie, natomiast rama i inna drobnica poszła w "proszk". Podczas rozbiurki byłem zmuszony do przecięcia tylnego wachacza i zakupu nowego, pozatym motocykl dostał niemal wszystko nowe, jak człowiek sobie pomyśli to w sumie z plasikowych elementów został się tylko schowek akumulatora ponieważ ze sklepu dostałem wersję do modelu 640. Nowe koła, kompletne wydechy, zegary, zresztą nie będe się dalej rozpisywał sami zobaczcie jak to teraz wygląda. Silnika na chwile obecną nie ruszałem, jedynie po zdjęciu cylindrów wyczyściłem wszystko z nagaru a było go tam sporo (mixol był dobry, ale przesiadam się na castrola).

Zostało co prawda kilka drobiazgów do zrobienia (pamięć ma dobrą ale krótką), takich jak stopka boczna która musi iść w proszek i mocowanie przednie silnika (ma kilka rys na lakierze), ale to zostawie sobie na okrez zimowy co by w weekendy spędzane w domu można było trochę "pomacać" motór.
No i to tyle, życzę Wam i sobie wielu nawiniętych bezawaryjnie kilometrów.
Pozdrawiam całą Jawerską brać :)

P.S.
Za jakieś 2-3 tygodnie i CZ-tka będzie równie piękna. Tutaj widok przed remontem:

Status GG
Nieważne czym, ważne jak.

JAWA 638.1
CZ 472.6
SCANIA R450

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
Odp: Leszkowiak - Jawa 350 TS - powrót marzeń.
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 01, 2016, 22:18:00 »

TS bardzo ładnie wygląda, jedyne do czego można się czepić to te kierunkowskazy.

Jesteś pewien żeby remontować tą CZ od podstaw? Ja bym ją tylko wyczyścił, przejrzał sprawy mechaniczne i jeździł tak jak jest teraz. Nie wygląda na zniszczoną, a co oryginał to oryginał :)
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Leszkowiak

• Świeżak
  • *
  • 638.1
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 01, 2016, 22:23:03 »

CZ-tka już pomalowana, silnik wyremontowany (pozdrawiam Malkontenta i pana Marka). Co do kierunkowskazów, takie mi się podobają a przecież nie jest to nieodwracalne tak jak i lusterka :)
    Status GG

JAWA 638.1
CZ 472.6
SCANIA R450

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 02, 2016, 00:02:16 »

Bardzo mi się podoba Twoja czarnula Kolego Leszkowiak. Musiałeś władować w ten motocykl niemało kasy i własnej pracy. Ale efekt jest bardzo wyraźny. Razi mnie tylko jeden mały mankament - siedzenie moim zdaniem nie może "włazić" w zadupek. Rodzi to złe skojarzenie, jakby motocyklem jeździło wieloosobowe, wesołe towarzystwo na bani. Chyba, że tak ma być, to wtedy inna sprawa ...
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

Leszkowiak

• Świeżak
  • *
  • 638.1
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 02, 2016, 05:57:01 »

Z tym siedzeniem to faktycznie mam inaczej jak u innych, lecz gdy próbowałem założyć je w sposób fabryczny to prawie uszkodziło mi zadupek  :'(
    Status GG

JAWA 638.1
CZ 472.6
SCANIA R450

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 02, 2016, 08:30:01 »

Z tym siedzeniem lepiej wyglada ;)
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Zysiu

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 02, 2016, 09:45:55 »

Kolejna ładna sztuka  :-* dzięki twojej pracy . Gratulacje

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 02, 2016, 10:06:41 »

Ładny duet, pozdrawiam  :)
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

Leszkowiak

• Świeżak
  • *
  • 638.1
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 26, 2016, 08:19:43 »

Wczoraj poskładałem z bratem wydech czesławy, zrobiliśmy przegląd i w ramach docierania silnika czesi nawinęliśmy 150 km. Podczas podróży 2 postoje na mały oddech dla świeżego silnika, pomimo 30 stopni w powietrzu wszystko w porządku, jak tylko wena twórcza przyjdzie nagram filmik z pracą bo ta zadziwia. Nasi forumowi spece od wałów i cylindrów mają naprawdę magiczne ręce  :D .
    Status GG

JAWA 638.1
CZ 472.6
SCANIA R450