Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 11:43:12
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Cezeta 472.4 roku 80-tego - wyśniona rakieta.  (Przeczytany 2050 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Przemyk

• Świeżak
  • *
Cezeta 472.4 roku 80-tego - wyśniona rakieta.
« dnia: Maja 17, 2016, 17:06:01 »

Hej ho!.
Tak jak obiecałem, chciałem założyć wątek dotyczący mojej Cześki typ 472.4 inst. 6V rocznik 1980 wiśniowa czerwień.
Chciałbym doprowadzić ją do pierwowzoru, oryginału, ale sam nie podołam.
Jaki jest plan?. Jak fundusz pozwoli zacznę od silnika, który trzeba dopieścić i dopracować.
Potem rama, zawieszenie,instalacja, lakierowanie i inne detale. I tym sposobem za kawał czasu, kiedyś tam uda się dojść do wyśnionego stanu.
Co w tym wszystkim jest trudne? Oczywiście fundusze ale to szybko przychodzi i odchodzi. Więc, nie to. . . . Największą trudność sprawia co w tym modelu jest oryginalne, co zmienione, co z innej wersji.
Obserwuje już dłuższy czas forum i widziałem wiele zdjęć wersji i opcji tuningowych. I dalej nie mogę dojść do tego odpowiedniego pierwowzoru. Manuale i instrukcje nie są mi obce.
Samo zdobywanie części też nie jest proste do tego modelu. 472.4 ma to do siebie że jest tego bardzo mało.

Postanowiłem jednak podzielić się z Wami kilkoma zdjęciami, i może Wam lepiej pójdzie co tu należy zmienić.

Na początek trochę historii z życia.
Częśkę odkupiłem od znajomego, a znajomy odkupił ją od jakiegoś starszego Pana dawno dawno temu . . . . . Przez naście lat kolega wraz ze swoim dziadkiem mechaniorem garażowym próbowali doprowadzić ją do stanu użytkowania mniej lub bardziej inwazyjnymi metodami. Efekt? Jeździ mniej lub więcej, zależy od nastroju, pogody, i zupy w baku. Trochę rzeczy zostało naprawione metodą chałupniczą lub wymienione dopasowane z innego modelu lub po prostu zostały zrobione zakupy u chińczyka. Silnik również został rozdziewiczony, złożony i niby działa, ale znajomy mechanik stwierdził że jest za mocno skręcony, automat nie działa i są znaczne wycieki.
Od momentu, kiedy po trudnościach w końcu ją zdobyłem, i przetransportowałem na dacze, nie wiele się zmieniło. Z tym że w końcu mogłem ją naprawić, uruchomić, opodatkować, zarejestrować, podbić pieczątkę i cieszyć się niedzielnymi przejażdżkami. Ale radość nie trwała długo, bo jak to każda kobieta ma swoje nastroje humory i powiedziała dość. Dalej nie pojedziesz. I takim sposobem od święta grzebałem przy niej i próbowałem działać by znów zagadała. Suma suma sumarum udało się ale nie na długo. Ale jest już lepiej niż było. I w końcu znaleźliśmy się w czasach aktualnych. Cześka jest w Białymstoku i czeka aż znajdzie się trochę czasu na wymianę regulatora i naprawę zawieszenia.
Kończąc te wypociny, chciałbym zacząć od pierwszego problemu -  od instalacji elektrycznej.
Spotkałem się z dwoma schematami 472.4.
I teraz pytanie, którą się sugerować? Obie są do tej wersji ale się różnią.
Chcę podłączyć elektroniczny regulator napięcia, ale muszę zrobić to dobrze za pierwszym razem by go nie spalić.

A ogólnie do tematu, proszę o opinię i porady co do stanu faktycznego Cześki, i co w niej jest nie tak. Za każdą wskazówkę z góry dziękuje i mam nadzieje że kiedyś będę mógł odwdzięczyć się kropelką ducha puszczy!.

A tu link do zdjęć:
https://goo.gl/photos/Daf2YaxnuYVUapPp8

Jak by coś nie działało to proszę o wpis.

Pozdrawiam!.
« Ostatnia zmiana: Maja 17, 2016, 17:34:54 wysłana przez Przemyk »
Cz 350 Sport 472.4 80'

xepher

• Jawer Weteran
  • Motór nie umiera nigdy
Odp: Cezeta 472.4 roku 80-tego - wyśniona rakieta.
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 17, 2016, 17:13:48 »

Mogę nieco pomóc jako posiadacz tego modelu,niestety nie do końca albowiem mój egzemplarz przeszedł głęboki "tunning" w czasach Czechosłowacji. Ale regulator elektroniczny posiadam i mogę kolegę wspomóc.
"Jak dwumetrowy, stu kilowy facet może jechać na motorynce?!"
CZ 350 472.4 i inne.
Nowy Sącz 793621301

Blenders

• Laureat "Krzywej Korby" 2012
  • Global Moderator
  • Bibliotekarz
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 17, 2016, 21:28:06 »

Jaki masz ten elektroniczny regulator ? RP-15T

Zbadałem pobieżnie te schematy, różnią się nieznacznie połączeniem akumulatora z regulatorem i stacyjką a także włączników stop.

Pewnie zmieniali coś w trakcie produkcji.

Moim zdaniem przy podłączaniu regulatora nic to nie zmienia.

Zrób zdj regulatora mechanicznego, tak żeby było widać podłączone kable.

Jeden z tych schematów jest pokolorowany przeze mnie.
W wolnym czasie pokoloruję ten drugi.

Jakby co pisz PW do mnie lub tutaj.
Jawa 350 634-7 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 83r Docieranie
Čz 350 472.5 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 85r
Čz 180 487.4 (Pełne Vape 12V) 93r
Jawa 638.5 + Velorex 562
Wsk 125 M06B3 Bąk (Cdi TurboZabytki 12V) 77r

Przemyk

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 17, 2016, 21:52:36 »

Piękna maszyna, gratulacje. Wersja chyba kaskaderska sądząc po sposobie zamontowania amortyzatorów.

Kaskaderska?? A jakim cudem? Jaka jest różnica w tym mocowaniu :P?

Blenders:
Porównując te dwa schematy najprawdopodobniej u mnie jest ten z podłączeniem do przełącznika hamulca tylnego, bo to zgadza się ze stanem faktycznym.

Co do regulatora to zakupiłem elektroniczny RP-15T dla JAWA
Podłączenie regulatora przedstawia zdjęcie, do tego jeszcze są dwa przewody po stronie lewej do obudowy i jeden po stronie prawej do obudowy. ( masa ??)

Czy będzie tu jakaś problem, różnica z podłączeniem??
Pozdrawiam.

Poprawiłem czytelność posta //Blenders
« Ostatnia zmiana: Maja 17, 2016, 22:02:01 wysłana przez Blenders »
Cz 350 Sport 472.4 80'

Blenders

• Laureat "Krzywej Korby" 2012
  • Global Moderator
  • Bibliotekarz
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 17, 2016, 22:19:17 »

Coś tutaj masz namieszane, lub dołożone.

Najpierw rozpoznamy co i jak na mechanicznym a potem się podłączy elektronik.

Masz w tym momencie ładowanie ?

Zacznijmy od Masy
Białe  kable na obudowie to masa, do czego idzie ten czerwony z obudowy ??

Jeden biały wg schematu idzie do prądnicy do masy.
Drugi biały może iść do akumulatora na minus, tak jak robili w 472.5

Dalej

Styk regulatora D

2 zielone kable jeden do styku D w prądnicy a drugi do żarówki kontrolki ładowania, u ciebie jeden jest niebieski zobacz gdzie prowadzi.

Styk reg M
1 Czerwony powinien iść do M na prądnicy.

Styk B
pierwszy czerwony do + do aku przez bezpiecznik.
drugi czerwony idzie do włącznika stop
niebieski do styku nr 30 stacyjki

Dodaje zdj jak to powinno na prądnicy wygladać.

A co do wersji kaskaderskiej odpiszę za kolegę, masz amortyzatory tylne zamontowane do góry nogami.

« Ostatnia zmiana: Maja 17, 2016, 22:23:04 wysłana przez Blenders »
Jawa 350 634-7 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 83r Docieranie
Čz 350 472.5 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 85r
Čz 180 487.4 (Pełne Vape 12V) 93r
Jawa 638.5 + Velorex 562
Wsk 125 M06B3 Bąk (Cdi TurboZabytki 12V) 77r