Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 03:08:59
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Kamilliverpool - 350 TS  (Przeczytany 4492 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kamilliverpool

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS
Kamilliverpool - 350 TS
« dnia: Marca 30, 2016, 13:54:14 »

Witam serdecznie wszystkich zapalonych Jawowiczów.
Kilka dni temu udało mi się dołączyć do zapalonego grona posiadaczy Czechosłowackiego wynalazku.
Moim motocyklem jest Jawa 350 TS z 1990 roku. Zarejestrowana ciągle na pierwszego właściciela mimo, że miała ich co najmniej kilku. Udało mi się skontaktować z osobą, która miała ją jako pierwsza (magia fejsbuków :)) i po krótkiej rozmowie udało mi się ustalić co nieco: była czerwona, kupiona w 90 roku od Rosjan, którzy sprowadzali te sprzęty do PL i handlowali nimi. W oryginale posiadała kosz (podobno modele z koszem miały inne przełożenia, większy moment, a mniejszy v-max).

Plan na najbliższy czas? Doprowadzić do stanu fabrycznego (niestety aktualnie nie zamierzam wyposażać jej w kosz). Na pierwszy ogień elementy idą do znajomego lakiernika. Śledząc wątki na tym forum zdecydowałem, że pójdzie w akryl RAL 3020.
Motocykl jeżdżący, sprawny, jeszcze nie zaglądałem 'wgłąb', ale nie widzę powodów do obaw. Był zamiar rejestrować ją na żółte tablice, ale chyba jednak pozostanę przy czarnych bo są dosyć interesujące ;)

Pawand

• member JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Jawa 350 TS 638, Jawa RVM 500 ADV
Odp: Kamilliverpool - 350 TS
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 30, 2016, 15:30:27 »

Gratuluję i życzę wytrwałości. Jak masz kontakt z pierwszym właścicielem to może Ci znajdzie gdzieś fotki, jak wyglądała w oryginale. Będziesz mógł wrócić do pierwowzoru. A kosz nie jest obowiązkowy  ;)

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 30, 2016, 15:41:27 »

W tych barwach też nie jest najbrzydsza :), pozdrawiam z Łodzi.
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

Kamilliverpool

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 30, 2016, 16:08:31 »

Już ustaliłem z Nim co i jak.
Generalnie wyglądała tak, i jeśli wystarczy cierpliwości i środków to będę starał się ją doprowadzić do takiego stanu mniej więcej:

Blenders

• Laureat "Krzywej Korby" 2012
  • Global Moderator
  • Bibliotekarz
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 30, 2016, 17:23:12 »

Powodzenia.

Nie wiem czy zauważyłeś ale ona ma odwrotnie przednie zawieszenie zamontowane.

Prawa laga zamieniona z lewą dlatego ta linka tak wystaje.

Słabo to widać daj jakieś lepsze zdj przedniego koła.
Jawa 350 634-7 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 83r Docieranie
Čz 350 472.5 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 85r
Čz 180 487.4 (Pełne Vape 12V) 93r
Jawa 638.5 + Velorex 562
Wsk 125 M06B3 Bąk (Cdi TurboZabytki 12V) 77r

Damian 52

• Młodszy Jawer
  • **
  • jawa 638.1 yamaha xj900f honda sfx 50 fiat 125p
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 30, 2016, 18:23:00 »

Żółta ts-ka też nie żle się prezentuje ,ale to kwestia gustu , moją ktoś wcześniej pomalował na kolor papy smerfa . Powodzenia  przy odbudowie.

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 30, 2016, 21:45:44 »

Ładna była ale teraz też źle nie wygląda.Tablice ci nie zostana bo jak pójdziesz przerejestrowac to obowiązkowo nowe unijne z gwiazdkami dostaniesz.
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

Kamilliverpool

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 05, 2016, 14:28:13 »

Remoncik jest w trakcie realizacji. Relecję prowadziłem jednak na innym forum (z racji przyzwyczajenia i braku czasu: tylko na Banditowskim :D ), więc pozwolę sobie przekalkować całą relację już w odpowiedniejsze miejsce, czyli tutaj :)

12 maj 2016:
Poszedłem do garażu z zamiarem zdjęcia koła i naprawy hamulców. Wyszedłem po 6 godzinach i stwierdziłem, że chyba mnie trochę poniosło

'Karoseria' idzie w oryginał czerwony. Ramę chciałbym wypiaskować i pomalować na czarno, bo jednak 26 lat odbiło na niej swój ząb.Po zdjęciu koła postanowiłem, że odkręcę bak z ciekawości, a że kupiłem też filtr powietrza to wykręciłem i airboxa. I tak kawałek po kawałku zacząłem odsłaniać ramę i stwierdziłem, że jednak nie podaruję jak jej nie pomaluję (do dzisiaj plan był taki, żeby olać ramę, nie tykać elektryki skoro działa, silnik zostawić na miejscu i tylko pomalować resztę na czerwono), ale że chcę to zrobić na cacy, to wyszło jak wyszło.Nie wiem tylko zbytnio, z której strony to ugryźć bo tak rozebrałem wszystko bez planu w zasadzie. Ale najlepiej będzie chyba właśnie wypiaskować i psiknąć na czarno. Jutro będę szukał jakiegoś speca w okolicy, co by się tego podjął.

14 maj 2016:

Dzisiaj rama idzie do piaskowania, potem w planach podkład antykorozyjny, i kolorek czarny + czerwony RAL 3020

23 czerwiec 2016:
Coś się znowu ruszyło w temacie po bojach z lakiernikiem. Cała karoseria poszła do piaskowania, następnie do lakierowania. Po znajomości nawet mnie to wyszło całkiem przyzwoicie, bo za piaskowanie wszystkiego zapłaciłem stówkę, a za lakierowanie 2 kartony ruskich fajek W międzyczasie, doczyściłem detale, felgi i inne pierdółki, zrobiłem zawieszenie. Dimer i karcher moim przyjacielem podczas tego remontu. Czerwony akryl RAL 3020 prezentuje się niczym Rosso Corsa od Ferrari.

Co planach? Powoli będę składał układankę. Muszę jeszcze dokupić tłumiki, cena za 2 rury z nierdzewki prawie jak za akrapa, no ale cóż zrobić... Jeszcze zastanawiam się co zrobić z silnikiem, na razie nie ruszałem go, spróbuję go podczyścić Dimerem i zobaczę jaki będzie efekt, jeśli mnie nie zadowoli to będę go rozpoławiał i oddam do szkiełkowania, plus jest taki, że przy okazji zobaczę stan wszystkich elementów w silniku, bo prawdę mówiąc nawet nie ściągałem cylindrów, także nie mam zielonego pojęcia czy cokolwiek wymaga szlifu itd.

1 lipiec 2016:
Praca wre i powolutku wszystko nabiera kształtu.Silnik miał iść do szkiełkowiania, ale w weekend jest Motopiknik w Komarówce Podlaskiej i się spinam, żeby do soboty na szybko złożyć i zobaczyć jak to wszystko będzie się prezentować mniej więcej.Wczoraj ogarnąłem elektrykę, poskładałem wahacz i zawieszenie:

Postawiona na koła zaczyna już wyglądać jak motocykl. Oponki kupione, założone u wulkanizatora, okładziny na szczękach po krótkim namyśle przykleiłem na dwuskładnik (oryginalnie nitowane) i mam nadzieję, że będzie trzymać...

Jednym z ważniejszych elementów całej zabawy jest odpowiednie przygotowanie. Nie można pozwolić żeby w jakimkolwiek momencie zabrakło natchnienia, więc odpowiednie zapasy są wręcz wymagane w garażowym warsztacie

Po dzisiejszych bojach już wszystko zaczęło nabierać kształtu.Niestety robiąc to wszystko w pojedynkę jest trudniej, niż mogłoby się wydawać. Chociażby głupie włożenie silnika do ramy, wymagało tysiąca kur*w i pozdzieranych nóg i dłoni. Z montażem tylnego koła też omordowałem się pól dnia, bo jest tam zbyt dużo części do 'trzymania' dla jednej osoby, finalnie jednak jakoś się udało. Robot na dziś skończona o 20:15, 45 minut przed meczem, czyli wręcz w ostaniej chwili

W międzyczasie odwiedził mnie kurier z ostatnią przesyłką, cena kominów? Zabuliłem jak za Akrapa, ale jak ma być ładnie to nie ma co się stresować  Będą wizytówką motocykla, bo na prawdę 8 stówek za 2 rury do 25cio letniego motocykla to porażona cena, ale wykonanie powala na kolana. Są po prostu prześliczne, w każdym detalu... Czekają na montaż, lada dzień będą próby odpalania, ale jak znam siebie to niebawem i tak wyciągnę silnik do szkiełkowania, a przy okazji pewnie wpadnie kapitalny remont.

3 lipiec 2016:
W międzyczasie pojawił się problem z elektryką. Sfajczyła się cewka, pojechałem do sklepu, kupiłem na szybko taką jak powinna podpasować: skoro Jawa ma układ 12V to i cewki raczej powinny być 12V, przy demontażu spalonej cewki okazało się, że założone są 2 razy po 6V, ale że było sobotnie popołudnie, a ja miałem parcie żeby to skończyć to założyłem jedną 12V, a drugą zostawiłem 6V. Nowa 12V nadal się nagrzewała, okazało się że było zwarcie na iskrowniku. Teraz już cewka się nie przegrzewa, ale v-max jest w okolicach 70-80 km/h, i na 4 biegu nie chce 'ciągnąć', podejrzewam, że to wina tego, że założone są 2 różne cewki (muszę poszukać na necie z jakim napięciem są odpowiednie).

Dzisiaj już zrobiłem pierwsze 50km, stwierdzam że nadal jest coś nie tak. Jeśli nie pomoże rozwiązanie problemu z cewkami, pewnie wyjmę silnik do szkiełkowania, a przy okazji pójdzie szlif i zapierścieniowanie od nowa, bo coś strasznie pluje olejem z wydechów (mieszanka nie jest raczej za bogata).Na dzień dzisiejszy, jeździ, odpala, ale nadal nie jest to to co by mnie zadowalało.Wizualnie, na razie zostaje jak jest. Wpadną jeszcze gmole tylne-uchwyty pasażera, z czasem może nowe kolanka i pewnie jakieś mody z silnikiem. Na dniach trzeba będzie jednak jeszcze wymienić uszczelniacze w lagach. Lakier prezentuje się bardzo ładnie, wydechy robią robotę a całość aktualnie wygląda mniej więcej tak

« Ostatnia zmiana: Lipca 05, 2016, 14:47:54 wysłana przez Kamilliverpool »

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 05, 2016, 18:42:07 »

Podoba mi się.  Kawał solidnej roboty. Miło popatrzeć.
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 05, 2016, 18:48:45 »

Elegancko.
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

Jacek64

• Jawer Weteran
  • Jawa TS 350 CZ 175/487.0 Jawa 50 typ 23 Mustang
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 05, 2016, 18:58:02 »

Takie rodzynki zawsze przyciągają oko ładniutka jest  ;D , troszkę pracy było i kasy też ale warto było .

Kamilliverpool

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 05, 2016, 19:01:15 »

Muszę dodać tylko, że to moja pierwsza taka robota. Wcześniej nie miałem styczności z tego typu motocyklami, bo bądź co bądź Bandit (obecnie sprzedany-przesiadka na CB1000R) to jednak nowsza technologia i z dwusuwami nie ma zbyt wiele wspólnego. Nawet motorynki nie miałem wcześniej bo na pierwsze moto poszło 600ccm.
Dlatego też wiedzę czerpię z internetu, a resztę robię z tego co znam z teorii i metodą prób i błędów.
Na wspomnianym wcześniej forum dowiedziałem się np. że mógłbym czymś zakonserwować bak, a ja po piaskowaniu po prostu przepłukałem wodą... Teram mam problem z przepalającą się świecą i próbuję go rozwiązać z Waszą pomocą w odpowiednim dziale.
Dziękuję za słowa uznania, to bardzo motywuje, szczególnie gdy coś takiego robi się pierwszy raz, nie do końca wiedząc czy moje starania i kasa nie pójdą na marne. Doceniam pomoc bardziej doświadczonych użytkowników :)

Artur

• Secretary JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 05, 2016, 21:01:40 »

Te wypustki na dole pokryw zakładasz za ramę od tego one są są one od tego.
Elegancja, fajny kolorek 8)

pitterpan

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350 1991r
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 06, 2016, 03:23:56 »

Te wypustki na dole pokryw zakładasz za ramę od tego one są są one od tego.
Elegancja, fajny kolorek 8)

Jakie spostrzegawcze oko ;)
No i brakuje tam gumek odbojników.

superozy

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 06, 2016, 08:51:31 »

Rewelacja! Gratuluję samozaparcia i wytrzymałości przy projekcie :)

Kamilliverpool

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 06, 2016, 11:19:26 »

Gumki odbojników są, tylko po prostu odwrotnie złożyłem to i nie podumałem żeby za ramę wsadzić.
Dzięki za spostrzegawczość, idę poprawić ;)

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 07, 2016, 08:42:07 »

I ta rejestracja z moich stron rodzinnych :P  8)
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!