Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 21:35:46
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: CZ 487 Nie odpala po remoncie  (Przeczytany 4346 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

RadzioRDE

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 350/638 '91r
CZ 487 Nie odpala po remoncie
« dnia: Lutego 24, 2016, 01:27:29 »

Witam kolegów
Mam problem z moją CZ. Niedawno skończyłem w niej kapitalny remont silnika i po jego zakończeniu motór nie specjalnie garnie się ku życiu. Objawy są takie że moto odzywa się na max 5 sekund bo dosyć obfitym przelaniu gaźnika po czym gaśnie. Co może być przyczyną? Dodam że cały zapłon jest nowy, iskra jest świetna, zapłon ustawiony do czujnika zegarowego. Przyznam że niezbyt dokładnie czyściłem gaźnik z racji tego że nie był w najgorszym stanie. Czy należałoby wrócić do niego i go ustawić na wstępne książkowe wartości? Dodam iż silnik nie odpalał (nawet nie próbowałem go odpalić widząc jego stan) w ogóle motocykl zalicza się do tych co to przestały x lat u dziadka pod gruszą i chcą powrócić na szosę. Proszę o jekieś sugestie na co należy zwrócić uwagę
  • Jawa 50 Mustang '83r
  • Router WS 50 '11r
  • Jawa 350/638 '91r.

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
Odp: CZ 487 Nie odpala po remoncie
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 24, 2016, 02:52:20 »

Powinienes rozebrac gaznik na czynnniki pierwsze, pousuwac wszelkie osady i zanieczyszczenia ktore po wieloletnim postoju raczej tam wystepuja, wszystko dokladnie umyc i poskladac. A jak juz silnik odpali to wtedy ustawiac.

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 24, 2016, 19:24:23 »

Powinienes rozebrac gaznik na czynnniki pierwsze, pousuwac wszelkie osady i zanieczyszczenia ktore po wieloletnim postoju raczej tam wystepuja, wszystko dokladnie umyc i poskladac. A jak juz silnik odpali to wtedy ustawiac.
Od tego należało zacząć.Dodam jeszcze żeby wyczyścić w środku zbiornik oraz kranik.
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

RadzioRDE

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 350/638 '91r
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 26, 2016, 21:14:46 »

Dzięki za propozycje, od razu na drugi dzień rozbebeszyłem gaźnik i wstępnie go ustawiłem - rzeczywiście pomogło, silnik odpala bez problemów, ale wyrósł kolejny problem uniemożliwiający normalne uzytkowanie sprzętu - po odpaleniu cezeta elegancko pyka sobie na wolnych obrotach, nic nie strzela nic nie puka, ale po chociaż minimalnym ruchu manetką silnik buja sie na zabójcze wręcz dla niego obroty. Podejrzewam, że gdzieś ciągnie fałszywe powietrze, przy tym od razu zauważyłem, że pęknięta jest guma łącząca airbox z gaźnikiem i to ją pasowałoby w pierwszej kolejności wymienić. czy koledzy mają jakieś propozycje jak szukać nieszczelności w tym silniku? Pryskałem płynem do szyb po miejscach gdzie łączą się kartery i niby nie widziałem żadnych bąbli powietrza podczas pracy. Jak będę miał czas pobawię się kompresorem i spróbuje zrobić próbę powietrzną silnika. Dam znać co i jak, a także proszę was o poratowanie swoimi pomysłami  ;)   
  • Jawa 50 Mustang '83r
  • Router WS 50 '11r
  • Jawa 350/638 '91r.

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 27, 2016, 02:10:11 »

Gume od airboxu wymien lub chociaz prowizorycznie uszczelnij jakas tasmą klejacą. Przy braku oporu ze strony filtra paliwa obniza sie podcisnienie w gazniku co z kolei zmniejsza ilosc zasysanego paliwa, mieszanka robi sie zbyt uboga i silnik "odlatuje" na wysokich obrotach.  Jesli to nie pomoze to zubozenie mieszanki moze byc spowodowane lewym powietrzem. Jego wlotu nalezy szukac na polączeniu gaznika z silnikiem (na forum ludzie polecają psikanie "plakiem" ale niestety nie wiem co to jest ten "plak". Jesli domniemany wlot lewego powietrza czyms zatkac (reka, plastelina, guma do zucia etc) to pracujący silnik powinien na to reagowac.
Mozna (a nawet warto)  gaznik zdjąc i zalozyc tak, aby miec pewnosc ze mocowanie jest szczelne (np z uszczelką grubo posmarowaną z obu stron silikonem; trzeba poczekac az silikon stwardnieje to polączenie bedzie rozbieralne).
Jesli wykluczenie lewego powietrza nie poprawi pracy silnika to chyba cos jest nie tak z gaznikiem (za niski poziom paliwa lub nieszczelnosc gwintow dysz czy rozpylaczy).
Czy proba powietrzna silnika to wdmuchiwanie do niego powietrza kompresorem? Nigdy o czyms takim nie slyszalem ale wydaje mi sie, ze simmeringi walu moga zostac uszkodzone bo cisnienie na nie dzialajace moze byc znacznie wieksze niz to wystepujace w skrzyni korbowej podczas pracy silnika.

pitterpan

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350 1991r
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 27, 2016, 07:29:45 »

(na forum ludzie polecają psikanie "plakiem" ale niestety nie wiem co to jest ten "plak".

Plak jest firmą produkująca kosmetyki samochodowe. Najczęściej mówiąc "plak" mamy na myśli środek do czyszczenia i i konserwacji kokpitu samochodowego w sprayu.

A spray ma to do siebie że jest łatwo plany. I podczas psikania na nieszczelności w trakcie pracy silnika, silnik zauwazalnie zmieni charakterystykę pracy.

Niektórzy używają plaka  nawet do odpalania aut, lub maszyn budowlanych, kiedy silnik jest juz na wykończeniu :P

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 27, 2016, 21:23:39 »

(na forum ludzie polecają psikanie "plakiem" ale niestety nie wiem co to jest ten "plak".

Niektórzy używają plaka  nawet do odpalania aut, lub maszyn budowlanych, kiedy silnik jest juz na wykończeniu :P
Nie zawodny sposób  :D
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.