Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 25, 2026, 02:57:39
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Egzamin na prawo jazdy porady, wskazówki  (Przeczytany 12657 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MOTOMYSZOR

• Gość
Odp: Egzamin na prawo jazdy porady, wskazówki
« Odpowiedź #75 dnia: Lipca 31, 2008, 20:08:15 »

Mój egzamin wyglądał tak:
zima, -15 ale bez śniegu i wiatru.....
było już ciemno...... po zdanym pisemnym i na kat. B jako że byłem jedynym zdającym na motor zostałem wysłany przez panią egzaminator do warsztatu po motor. Po 15 minutach szukania znalazłem pijanego mechanika który przez kolejne 15 minut odpalał zdezelowanego miñska, a po odpaleniu dał mi radę, "niech go pan na obrotach trzyma bo coś nie tak ma z ga¼nikiem...."

Dojechałem na placyk gdzie musiałem się tłumaczyć zmarzniętej pani egzaminator...... I usłyszałem przepiękną wiązankę pod adresem mechaników.....

Przystępuję do 8-ek..... motor szarpie i wali się w łuku jak powypadkowy....... Staję i tłumaczę egzaminatorce że coś nie tak z ramą i geometrią........
Więc dostaję przykaz: zatrzymanie skuteczne...... rozpędzam się i prawie rozjeżdżam ją...... drze się  wniebogłosy czy chcę ją zabić i czemu nie hamowałem....... Ja na to że hamowałem ile siły w rękach miałem...... i nodze......

Popatrzyła na mnie, na motor, na zegarek..... " Wie pan co, na miasto tym czymś nie pojedziemy, zdał pan "

Schiso

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: Lipca 31, 2008, 21:28:48 »

Hahaha, no MOTOMYSZOR miałeś extra egzamin :D
Ja akurat dzisiaj zapisałem się...
Termin?  <sadwalk> 8 pa¼dziernik  dopiero :( .  U nas w Piotrkowie czekać aż tyle trzeba. Ile czekacie na egzamin? (Ci co zapisali się niedawno...)

Co do moto to jest jakaś Hondzina 125tka na egzamin. Na jazda z mojego ośrodkach je¼dzimy Motobi 150 i ETZ 150, gdzie po mieście tylko Motobi.

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
« Odpowiedź #77 dnia: Lipca 31, 2008, 22:12:35 »

No ja zawoziłem papiery 2 czy 3 lipca i miałem termin na dziś, czyli 31.

A egzamin był przesiewowy: 8 osób grupa - 4 zdały plac; 3 na pewno zdały miasto jedna osoba nie wiem, bo się zmyłem rozradowany.

A ci co uwalili to przeważnie za to, że zapomnieli się obejrzeć za siebie przy ruszaniu. <mur>

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: Lipca 31, 2008, 22:25:33 »

A spojżeli w lusterko?

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
« Odpowiedź #79 dnia: Lipca 31, 2008, 22:46:06 »

Możliwe że tak, nie wiem.
Ale nawet instruktor na kursie mówił mi, że lusterko nie wystarczy - trzeba się obejrzeć. Tak wymagają egzaminatorzy.

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: Lipca 31, 2008, 23:04:02 »

Ja się nie oglądałem. I zdałem.

Wcześniej oblałem za to, ze zatrzymałem sie przy egzamionatorze, żeby sie spytać jak dalej jechać, bo zapomniałem, a przy drugiej szansie za to że hamowałem awaryjnie bez przedniego hamulca (wtedy śmigałem komarkami, tam przedni nigdy nie działał:P)

jak wyjechałem z placu to zdałem. po 4 latach uważam, że dobrze umiem je¼dzić (mam sporo dłuższych tras za sobą), Moje doświadczenia na motocyklu nauczyły mnie też kilku rzeczy przy je¼dzie samochodem (a tym bardziej ciężarowym).

Pozdrawiam wszystkich, którzy cenią przede wszystkim bezpieczeñstwo. Jeśli nie swoje, to przynajmniej innych......  :o :o :o

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
« Odpowiedź #81 dnia: Lipca 31, 2008, 23:40:49 »

Mi na szczęście udało się za pierwszym podejściem i mam to już za sobą.
Teraz tylko czekać na dokument <sadwalk>

A zaraz jak odbiorę to jazda! Jawa czeka gotowa  <punk> już 2 miesiące. Może trzeba będzie tylko aku podładować.

Schiso

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: Sierpnia 01, 2008, 12:14:13 »

Zapisałem sobie wszystko na jeden dzieñ, teorie na A i B, praktyke A, B.

Jak wiadomo wchodzi ten przepis od nowego roku że na A od 24 lat. Orientuje się ktoś czy jakbym niezdał teraz i niemiałbym możliwości w tym roku wyrobić się to czy w nowym normalnie wklepią mi A?

Jakby nie patrzeć już bym był (odpukać ;P) umówiony na egzamin na A w 2008 to prawo nie działa wstecz, dobrze myślę?

W planach na przyuszły rok mam moto o większej pojemności to jakby mi przyszło czekać te 4 latka co by legalnie wyjechać tym to niewiem....  <scared>

connect

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: Sierpnia 01, 2008, 18:37:12 »

jeżeli kurs zaczełeś dzisiaj czyli 1.08 tonawet jak przepis zmieni się następnego dnia to ty zdajesz po starych przepisach

Schiso

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: Sierpnia 01, 2008, 20:24:43 »

No to bomba :D Trochę ¼le zrobiłem że wcześniej na prawko nie poszłem - już bym ho ho czasu temu miał, ale ta stojąca 250tka odebrała mi już wtedy rozum  :]

Lejek

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: Sierpnia 28, 2008, 22:49:54 »

Zdałem prawko 21 sierpnia 2008.
Był letni deszczowy dzieñ. Raz padało raz nie. Przyjechałem do ośrodka i odrazu wszedłem do sali komputerowej. Pokazałem dowód i siadłem na miejscu numer 5. Zrobiłem najpierw test na kat A a następnie na kat B. Ku mojemu zdziwieniu 0 błędów  <thumbup>. Po wyjściu z sali czekałem około 10 minut i zostałem wywołany na stanowisko motocyklowe. Wychodzę, patrzę a tu Yamaha YBR 125 wersja z szerokimi laczkami. Podszedłem, pokazałem dowód, i Pan egzaminator powiedział:
- Czy zna pan przebieg egzaminu?
- Tak.
- To proszę zaczynać...
zatkało mnie. Zestresowałem sie i patrzałem na niego przez chwilę jak na durnia. W koñcu się otrząsnąłem i zacząłem nadawać. Najpierw płyny: silnikowy i hamulcowy. Potem stacyjka i sygnał d¼więkowy, pozycja przód, tył, i oświetlenie tablicy. Kierunkowskazy, lewy i prawy. Potem uruchomiłem motor, żeby sprawdzić mijania. Sprawdziłem mijania i drogowe, lampy stop hamulca zasadniczego i pomocniczego. Zgasiłem padaczkę i przeprowadziłem motor przez 5m. Usiadłem i sprawdziłem naciąg łañcucha. Kazał mi odpalić i podjechać na wzniesienie. Tu bym prawie oblał bo chciałem odpalić i jechać bez kasku :D Ale przypomniałem sobie że czegoś mi na głowie brakuje. Podjechałem na wzniesienie, ruszyłem bez problemu. Potem 5 ósemek i kazał mi robić slalom. Pojechałem sobie na około a on do mnie:
- Co Pan wyprawia do jasnej cholery?! Slalom miał Pan robić.
- Przepraszam, chciałem ustawić się na początek.
Zestresowałem się. Zrobiłem slalom, kazał mi podjechać na drugi koniec, rozpędzić się do 50km/h i zahamować na wysokości pachołka. Potem kazał mi zrobić hamowanie awaryjne, coś mu się nie podobało to musiałem powtórzyć. Następnie wyjechałem do miasta. Tutaj bez problemów, wróciłem i egzamin zakoñczony wynikiem pozytywnym :D
Zdawałem w Słupsku.

lluke

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: Sierpnia 28, 2008, 23:28:47 »

No i Igła:) YBR to fajniutki sprzęcik nawet na koło idzie to postawić:) Ostatnio moi znajomi taką sprzedali właśnie gościowi od nauki jazdy. No nic pozostaje tylko pogratulować i Witamy po radosnej stronie ¯ycia:) <blink> <lol> <cheers>

Grzesiek_£

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: Sierpnia 28, 2008, 23:40:11 »

No to po gratulowac. Ja zdawałem 26.08 i niestety  :[ porażka. Na placu przejechałem wszystko a pan na koniec mi oznajmił "prosze zdjąc kamizelke... niezdał pan" a o co chodziło o okienko od poziomu oleju w silniku. (Suzuki GN 250) totalna porażka. Następny termin 6.10.2008

lluke

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: Sierpnia 29, 2008, 09:26:34 »

A to fifol!!  ;) Mi wszystko powiedział co mu mam pokazać. Nawet zapomniałem jak się nazywają światła mijania i mu mówię "no te dalej no jak tam" a on na to "no ja nie wiem co to znaczy no te dalej" no i wtedy sobie przypomniałem - mijania :] <blink>

Brambor

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: Sierpnia 29, 2008, 12:12:22 »

To mi się przypomina mój egzamin.
Placyk. Suzuki GN125 (kategoria A,żeby było śmieszniej) czeka. Na pierwszy ogieñ idzie dziewczyna, reszta grupy ma czekać na przystanku służącym normalnie do egzaminu na kat. D :) sprawdza po kolei olej, płyn hamulcowy, światła... nagle krótka rozmowa z egzaminatorem i dziewczyna idzie w naszą stronę. Myślimy - oblał ją... a ona:
- Chłopaki, jak się sprawdza hamulce na postoju? Bo mi powiedział że jak nie wiem to mam się kolegów zapytać...

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #90 dnia: Sierpnia 29, 2008, 15:29:00 »

Na pierwszy ogieñ idzie dziewczyna....
 ...nagle krótka rozmowa z egzaminatorem i dziewczyna idzie w naszą stronę... Myślimy - oblał ją... a ona:
- Chłopaki, jak się sprawdza hamulce na postoju? Bo mi powiedział że jak nie wiem to mam się kolegów zapytać...
He He  :D
Dobry egzaminator  ;)

Zdała ?

Brambor

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: Sierpnia 29, 2008, 19:03:13 »

Tak. Oblał wtedy tylko jeden facet, na ósemce.

gringo

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: Sierpnia 29, 2008, 19:15:41 »

Cytat: connect
jeżeli kurs zaczełeś dzisiaj czyli 1.08 tonawet jak przepis zmieni się następnego dnia to ty zdajesz po starych przepisach

kurs mówisz... chyba raczej chodzi o wyznaczenie daty egzaminu, mi sie tak wydaje, bo co jak ja kurs zrobiłem ponad półtora roku temu, to tez nie bede objęty tym przepisem??

Lejek

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: Sierpnia 29, 2008, 20:36:23 »

Pamiętajcie! PRAWO NIE DZIA£A WSTECZ! Zacząłeś się uczyć po starych przepisach to po starych będziesz zdawał

gringo

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: Sierpnia 29, 2008, 21:58:46 »

ok wiec co?? kiedy bym nie poszedł na egzamin moge sie spokojnie uczyc z tej samej płyty i książki które na kursie dostałem,??

grucha591

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: Sierpnia 29, 2008, 22:53:57 »

to od nowego roku wchodzi jakis przepis odnosnie kategorii A ?

lluke

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: Października 26, 2008, 08:52:19 »

Panowie wielka prośba- wie ktoś może jaki jest odstęp miedzy pachołkami i jaki promieñ ma koło na ósemce??  Pech chciał że mój kolega jutro ma egzamin a nie je¼dził prawie wcale po placu (tak realnie patrząc to chyba w zeszłym roku ostatni raz) dzisiaj chce go trochę jeszcze przygotować ile się da <blink>  Gość je¼dzi od dziecka na moto (teraz bez prawka) więc z niczym innym jak tym problemu nie będzie:/  Proszę pomóżcie jeśli teraz prawka nie zrobi to znów to oleje na rok albo dwa <sadwalk>

henryk_o

• Gość

lluke

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: Października 26, 2008, 10:48:40 »

Szukałem na google znalazłem ale bez rysunku więc postanowiłem nie koñczyć tematu. Ale dzięki Henryk