Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 21:22:25
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8   Do dołu

Autor Wątek: DellOrto PHBH 28 BS w Jawie 350 638. Krok po kroku instrukcja montażu  (Przeczytany 90350 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
Odp: DellOrto PHBH 28 BS w Jawie 350 638. Krok po kroku instrukcja montażu
« Odpowiedź #100 dnia: Marca 09, 2016, 04:55:57 »

Sezon powoli sie zbliza to i znow zacząłem grzebać. Mam owa dzwigienke ssania. Problem jest w tym,ze jawa 638 ma do kierownicy przyspawane flansze,do ktorych ma mocowane klamki. I nie.da sie bez rozcinania zalozyc dzwigni ssania z zadnej ze stron... A po rozcieciu z kolei dzwignia nie bedzie sie trzymac kierownicy....
Jakies pomysly?
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
« Odpowiedź #101 dnia: Marca 09, 2016, 05:27:34 »

Moze da sie zalozyc po lewej stronie miedzy uchwytem dzwigni sprzegla a lewą manetką?
Albo z prawej miedzy uchwytem dzwigni hamulca a plastykowym korpusem od linki gazu.
EDIT:Popatrzylem na motor. Z prawej strony chyba bedzie trudno tak zalozyc bo pudelko przelacznika zachodzi na uchwyt klamki. Z lewej moze sie udac.

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #102 dnia: Marca 09, 2016, 07:15:50 »

daj foto jak to wygląda
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #103 dnia: Marca 09, 2016, 21:33:28 »

Tak to wygląda - ani z jednej strony ani z drugiej założyć tą dźwigienkę:P
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

Szymon_1998

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: Marca 09, 2016, 21:35:24 »

A co Wam nie pasuje w ssaniu ręcznym przy gaźniku?
« Ostatnia zmiana: Marca 09, 2016, 21:46:42 wysłana przez Szymon_1998 »

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #105 dnia: Marca 09, 2016, 21:40:01 »

Szymonie - ja chcę ssanie ręczne mieć. Tylko nie na dźwignię przy gaźniku a na kierownicy. Otóż dźwigienka ma to do siebie,że po jej wciśnięciu wyje silnik na zimnym piecu. A mając takie ręczne na kierownicy sam ustawiasz ile ssania ma dostać.

Teraz się dopatrzyłem - spróbuje pomiędzy manetką lewą a przełącznikami świateł dopasować. Wcześniej kombinowałem ZA przełącznikami:)

Szymon_1998

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #106 dnia: Marca 09, 2016, 21:47:15 »

Pobaw się dyszami od ssania i nie będzie wył. :P

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #107 dnia: Marca 09, 2016, 21:56:55 »

Nie rozumiesz. Wyprowadzę motóra z garażu,odpalę - wyje. Zamknę garaż - wyje. Wsiadam na niego - wyje. I to wyje na 4 tys obr/min. Z Jikovem miałem tak samo. Na postoju garbię się jak pies przy sraniu,bo muszę dźwigienkę w połowie trzymać.
Ssanie na dźwigienkę nie pracuje tak jak powinno - im cieplej tym mniej ssania tylko na zasadzie 1-0. Jak zmienię dyszę to w wakacje będzie gites,a jesienią i wiosną będzie mu brakować i na ubogiej będzie się rozgrzewał. Jak mogę tanio przerobić na dźwigienkę przy kierownicy to przerobię chociażby dlatego,że podczas pierwszych kilometrów to jeszcze dźwigienka pasuje,ale weź podczas jazdy stopniowo zmniejszaj sobie dźwigienkę przy gaźniku. A tak tylko kciukiem stopniowo cofasz i gites.
Zobacz jak mają japońce czy włoskie motorki gaźnikowe- dźwigienka ssania w prawie każdym bez wyjątku. Potem weszło elektryczne ssanie a następnie wtryski.

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #108 dnia: Marca 09, 2016, 22:00:51 »

A mając takie ręczne na kierownicy sam ustawiasz ile ssania ma dostać.
Ssanie w Dellorto to tloczek zamykajacy lub otwierajacy otwor, z ktorego zasysane jest dodatkowe paliwo. Nie da sie go "troche" otworzyc i regulowac w ten sposob ilosci tego paliwa (obecnie nie jezdze na Dellorto ale gdy zalozylem na probe to tak to wlasnie dzialalo). Dla mnie zaleta ssania na kierownicy to mozliwosc latwego wylaczenia go w czasie jazdy.
Ssanie "regulowane" bylo w gaznikach z dodatkowa przepustnica ssania.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #109 dnia: Marca 09, 2016, 22:03:40 »

Po co tracisz tyle paliwa? Ja wyciągam motor z garażu, ubieram kask itp. i dopiero wtedy odpalam silnik na ssaniu, od razu ruszam i po przejechaniu jakichś 100m wyłączam ssanie.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #110 dnia: Marca 09, 2016, 22:07:50 »

Dragon,prawidłowa regulacja gaźnika załatwi sprawę wysokich obrotów na ssaniu,przy standardowym gaźniku po odpaleniu zimnego silnika powinien on pracować na ok 1500-1800 obrotów na minutę,po wyłączeniu ssania na zimno silnik powinien gasnąć jak pracuje to ma za bogato.

grześ350

• Jawer
  • jawa 638-1 639 640 Tramp 640 Sport
« Odpowiedź #111 dnia: Marca 09, 2016, 23:52:35 »

Ja tez powiem ze regulacja gaźnika bo mi takie cos sie nie przytrafia żeby były wysokie aż tak obroty silnika na saniu , w jednej mam przejechane 30 tys na oryginalnym gaźniki dyszach i odpalam na saniu to niecałe ma 2 tys , znajomy miał tak wysokie obroty na saniu ale po regulacji teraz sa ok 1700 mu trzyma

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #112 dnia: Marca 10, 2016, 00:43:12 »

A więc po kolei

A mając takie ręczne na kierownicy sam ustawiasz ile ssania ma dostać.
Ssanie w Dellorto to tloczek zamykajacy lub otwierajacy otwor, z ktorego zasysane jest dodatkowe paliwo. Nie da sie go "troche" otworzyc i regulowac w ten sposob ilosci tego paliwa (obecnie nie jezdze na Dellorto ale gdy zalozylem na probe to tak to wlasnie dzialalo). Dla mnie zaleta ssania na kierownicy to mozliwosc latwego wylaczenia go w czasie jazdy.
Ssanie "regulowane" bylo w gaznikach z dodatkowa przepustnica ssania.

U mnie to wygląda tak,że jak stopniowo otwieram ssanie(mowa o ręcznym ssaniu na korpusie gaźnika) to stopniowo zwiększają się obroty,jakbym stopniowo otwierał przepustnicę manetką.
Wszystkie gaźniki miały u mnie tłoczkowe ssanie. Owszem,nie jest w ścisłym sensie regulowanie ssanie,ale silniki reagowały na to,ile wysunął się tłoczek. Skoro reaguja i to calkiem mocno(jawa na w pozycji od ledwo podniesionego ssania do pelnego podniesienia pracuje w zakresie od 1300 do 4000) silnik to wplyw na sklad mieszanki ten tloczek ma:-)

Muczos - cóż - zalety dotartego silnika:) I wcale duże ilości nie są - dysza jałowa to 40,ssania 50. Czyli 90. Ja ssanie wyłączam po tym,jak obroty spadają do tych na luzie - okolice 1000 obr/min. W wakacje po 2-3 minutach. W jesien czasami nawet po 3-4 min.
Ja jestem przyzwyczajony,ze silnik chwile musi pochodzic,zanim go obciąże jazda. Po odpaleniu zazwyczaj chwile poslucham silnika,cofne sie do garazu sprawdzic czy wszystko mam spakowane do jazdy,kamere ustawie. Zazwyczaj tra to moze z 1 minute. Zamykam garaz,sprawdzam kłódki,klucze do zapinanej kieszeni,rekawice,kask,lusterka,obejrze z wierzchu motocykl i dopiero w dorge. Tez zazwyczaj minuta. Czyli 2 minuty pochodzi silnik na luzie. Nie sa to ogromne straty w paliwie. Przynajmniej nie w przypadku jawy.
Jakos zawsze wole,aby silnik chwile popracowal jak mam szkodzic jazda na zimnym piecu. Chociazby po to,aby rozkleilo sie sprzeglo:-P
Przykladowo grybym sprobowal ruszyc po odpaleniu motocrossem lub innymi mocnymi motocyklami malolitrazowymi w 2t to bys go zadlawil,a nie ruszyl.

Holger - na zimnym silnik od razu gasnie. Nie da rady pracowac. Tylko z ssaniem na zimnym pracuje.

Grześ - w takim razie jak mam zestroić gaźnik? Dysz innych jak 50 nie ma. Jikov miał 90(czy 72,nie pamietam dokładnie) Kolorki świec to kawa z mlekiem..... Na obu wyje na luzie na zimnym na ssaniu.
Albo inaczej - cale wakacje spędzilem na regulacjach jikova. Przedstawialem co mm poziom paliwa,zapiecia iglicy. Zazwyczaj nie mialo to wiekszego wplywu na prace silnika,ale jedno sie nie zmienialo - zawsze wyl na ssaniu.
Jesli na zimnym wyje na ssaniu to co mam zmienic?
« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2016, 01:11:55 wysłana przez Dragon on the Blue Sky »

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #113 dnia: Marca 10, 2016, 01:14:15 »

Dysz innych jak 50 nie ma. Jikov miał 90(czy 72,nie pamietam dokładnie) Kolorki świec to kawa z mlekiem..... Na obu wyje na luzie na zimnym na ssaniu.
Dysza wolnych obrotow w Jikovie ma rozmiar#40. #92 to dysza glowna, #72 to tzw. dysza sredniego zakresu obrotow. Dysza glowna i sredniego zakresu obrotow maja inny gwint (6 x 1.0) niz dysza wolnych obrotow (4mm x ?). Dysze glowna i sredniego zakresu obrotow nie maja w Jikovie wplywu na prace silnika na wolnych obrotach czy na ssaniu.
A do dellorto sa mniejsze dysze wolnych obrotow niz #50. Za tuningowanie swojego sie jeszcze nie zabralem ale tak na szybko sprawdzilem na eBayu i do dellorto znalazlem tez #35. A ze dysze te maja gwint 5mm wiec da sie tam wkrecic 5 milimetrowe dysze od mikuni czy keihina. A takich , a raczej chinskich kopii, jest sporo i w roznych rozmiarach.
Dysza ssania w Dellorto PHBH 28BS miala oryginalnie rozmiar #60. Czy Twoja dysza #50 to dysza wolnych obrotow czy dysza ssania?
http://www.dellorto.co.uk/shop/dellorto-motorcycle-carburettors-parts/complete-carburettors-dellorto-motorcycle-carburettors-parts/phbh-26-to-30mm/r4129-phbh-28bs/
Dysza ssania do PHBH jest tez w rozmiarze #40.
http://www.ebay.com/itm/Genuine-Dellorto-choke-jet-size-40-direct-from-DellOrto-UK-PHF-PHM-PHBH-etc-/262265896898?
Mial byc lopatologiczny i krok po kroku watek instruktazowy a zrobil sie rozgardiasz w ktorym nic nie wiadomo. Jak w maju zalicze przeglad (musi byc na Jikovie) to chyba zmusze sie i zapodam relacje ze swojego dostrajania Dellorto.
Na razie wklejam fragment instrukcji do Dellorto z opisem dzialania ukladu rozruchowego.

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #114 dnia: Marca 10, 2016, 06:50:36 »

Mój Dellorto ma ssanie na linkę i ile pociągnę dźwignie tyle będzie w maksie około 3000 RPM, zawsze może też działać jako "nitro" :P
W bandicie 600 ssanie działa tak samo i też na max ssaniu uzyska około 3000 RPM.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #115 dnia: Marca 10, 2016, 12:28:32 »

Sprostowanie - dysz innych jak 50 w Polszy nie ma:)
Nadal nie mam odpowiedzi na pytanie - jak wyje na ssaniu to dysza ssania za duża? Czy co innego zmienić?

Przypominam,że zmiana dyszy na mniejszą w moim silniku powoduje zbyt ubogą mieszankę na jałowych. Silnik zaczyna się za bardzo grzać,im mniejszą założę tym bardziej się grzeje. Przy bodajże dyszy w okolicach 30 to potrafiła się zagrzać o wiele za szybko i postukiwać na luzie.
Pisałem o tym kilkanaście postów wcześniej w tym wątku. Na obecnej stabilnie pracuje,nie grzeje się na luzie,szybko reaguje na gaz z jałowych i szybko na nie spada. Jedynie mi to ssanie pozostało.

Kilka dysz jałowych dostałem razem z gaźnikiem,kilkanaście zostało mi od Aprilli RS(siedział tam DellOrto,który kupiłem razem z zestawem dysz). Najmniejsza to bodajże 30,największa w moich zapasach sięga 60,ale przy 60 zalewało mi ją

Szymon_1998

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #116 dnia: Marca 10, 2016, 14:14:02 »

Baw się dyszami ssania.

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #117 dnia: Marca 10, 2016, 15:19:15 »

Jesli zapasowa dysza wolnych obrotow #30, ktorą posiadasz, pasuje w miejsce dyszy ssania to ją wkrec i zobacz jak bedzie sie zachowywal silnik pracujący na ssaniu. W zapodanej powyzej instrukcji dellorto piszą, ze jesli na ssaniu silnik wytraca obroty i gasnie to moze miec mieszanke na ssaniu za bogatą (wtedy trzeba dac mniejszą dysze ssania) lub za ubogą (dostaje za malo paliwa wiec dysza ssania powinna zostac zmieniona na wiekszą). O zbyt wysokich obrotach na ssaniu nic nie jest napisane wiec pozostaje eksperymentowac.
Czy masz ustawiony wlasciwy poziom paliwa?

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #118 dnia: Marca 10, 2016, 15:38:30 »

Poziom paliwa ustawiony według serwisówki Hondy NSR,która fabrycznie miała dokładnie ten gaźnik.

Dysza ssania jest o wiele dłuższa(http://www.agmot.pl/photos/0/26/76725fa635.jpg)

Dysza jałowa jest króciutka. W wolnej chwili sprawdzę,ale z tego co pamiętam wkręcenie dyszy jałowej w miejsce ssania spowoduje ,że nie będzie ona zanurzona w paliwie....

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #119 dnia: Kwietnia 12, 2016, 17:02:33 »

takie pytanie z serii głupich:czy jeden z pływaków ma mieć w sobie ciecz?:P
Ostatnio zauważyłem,że u mnie w jednym jest ciecz. Nie przypominam sobie aby fabrycznie był czymś wypełniony,a co najlepsze - pływak jest szczelny 0.o

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #120 dnia: Kwietnia 12, 2016, 17:03:52 »

takie pytanie z serii głupich:czy jeden z pływaków ma mieć w sobie ciecz?:P
Ostatnio zauważyłem,że u mnie w jednym jest ciecz. Nie przypominam sobie aby fabrycznie był czymś wypełniony,a co najlepsze - pływak jest szczelny 0.o
Pływak nie może nieć w środku cieczy, a jak na ciecz to nie jest szczelny

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #121 dnia: Kwietnia 12, 2016, 20:06:36 »

Kurde,wyjąłem pływak,wytarłem dokładnie z każdej strony. Potrząchałem go,nic nie wypłynęło.
Zanurzyłem go w paliwie - żadnego przecieku. Zanurzyłem go w wodzie - zero bąbelków.
Przeciek jest albo na tyle mały albo się rozszczelnił,nabrał paliwa i się z powrotem "zaklepał".
Spróbuje go położyć na ciepłym kaloryferze,może jak wyparuje paliwo to się okażę,że szczelny i nie trzeba 40 zł na pływak wydawać:P

yuzik

• Jawer
  • cz 175/450, jawa 350/638
« Odpowiedź #122 dnia: Kwietnia 12, 2016, 21:18:09 »

Ekhmmm, jak już raz sie nalało, to cudów nie ma....40 dychy trzeba wyłożyć proszę Pana :D

kielek

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #123 dnia: Kwietnia 12, 2016, 21:21:04 »

Sezon powoli sie zbliza to i znow zacząłem grzebać. Mam owa dzwigienke ssania. Problem jest w tym,ze jawa 638 ma do kierownicy przyspawane flansze,do ktorych ma mocowane klamki. I nie.da sie bez rozcinania zalozyc dzwigni ssania z zadnej ze stron... A po rozcieciu z kolei dzwignia nie bedzie sie trzymac kierownicy....
Jakies pomysly?

dźwigienka ssania z MZ TS250. Nie trzeba przekładać przez kierownice tylko wywiercić w niej otwór.
Chodzi mi o taką:

a tu od strony kierownicy

Nie reklamuje sklepu, wybrałem 2 fotki z google :P
Yamaha XTZ660 Tenere
ČZ 472.5 custom ;)
WSK m06-64 wiecznie remontu czekająca

pitterpan

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350 1991r
« Odpowiedź #124 dnia: Kwietnia 12, 2016, 21:43:23 »

Ekhmmm, jak już raz sie nalało, to cudów nie ma....40 dychy trzeba wyłożyć proszę Pana :D

W zależności z czego pływak zrobiony, po opróznieniu go, można spróbować zalutować.
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8   Do góry