Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:26:59
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9   Do dołu

Autor Wątek: Gaźnik do silnika 638 Mikcarb VM28 - ustawienia, regulacja, dyskusja.  (Przeczytany 60125 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pietras

• Jawer Weteran
Jawa to świetny motocykl pod warunkiem że wymieni się z tuzin części na inne, lepsze.
Niektóre oryginalne rozwiązania są śmieszne i należy je poprawic.

Pawand

• member JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Jawa 350 TS 638, Jawa RVM 500 ADV
Odp: Gaźnik do silnika 638 Mikcarb VM28 - ustawienia, regulacja, dyskusja.
« Odpowiedź #151 dnia: Września 22, 2015, 10:12:02 »

Mam pytanie.
Jak motocykl jest w ciągłym użytkowaniu ( codziennie) to pod gaźnikiem jest sucho. Jak postoi kilka dni to z tych króćów ulewa się paliwo ( kilka ccm ) i pod gaźnikiem jest mokro. Nie jest tego dużo, pod motorem nie ma plam, ale potem trudno się go odpala ( kilkanaście kopnięć na ssaniu). Kranik jest szczelny bo sprawdziłem. Jakieś takie dziwactwo.
Spotkał się ktoś z czymś podobnym, albo ma jakiś pomysł?

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #152 dnia: Września 22, 2015, 14:01:00 »

Nie wiem czy nie będzie trzeba pomyśleć nad wymianą zaworka.
Chociaż u mnie pomogło wyczyszczenie. Też lało się spod gaźnika ale wyczyściłem zaworek, przedmuchałem dolot paliwa i jest spoko...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Człowieklasu

• Jawer
  • Jawa 350 638.0 '88
« Odpowiedź #153 dnia: Września 22, 2015, 18:02:29 »

Ja ostatnio jeżdżę motórem średnio raz tygodniu ale nie zauważyłem u siebie takich kłopotów. Pali zimny za 2-3 kopem, odpalam od razu z włączonym zapłonem. Raz tylko pływak mi się zawiesił i  wtedy się lało.
Była Motorynka, Wsk125 '78, Wsk175 '85, CZ350 472.6 '89, Romet Mińsk typ 400,  jest Jawa 350 638.0 '88, Wsk175 M21W2 KOBUZ '80, Wsk125 M06B1 '70, BMW r1150rt '04

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
« Odpowiedź #154 dnia: Września 26, 2015, 10:08:55 »

U mnie instalacja Mikcarba zbiegla sie w czasie z zalozeniem odmalowanego zbiornika i przez jakis czas zdarzalo sie gaznikowi popuszczac pod siebie. Oprocz odstojnika zalozylem dodatkowo filtr papierowy i popuszczanie zaniklo.
Przeskocze na inny temat. W starym, oryginalnym gazniku Mikuni VM28, zdjetym z Yamahy RD250, byly zalozone na iglicach podkladki dystansowe pozwalajace znienic polozenie iglicy o pol rowka. Przelozylem jedna do Mikcarba i pasuje jak ulal. Zarowno Mikuni jak i Mikcarb wyraznie reaguja na zmiane polozenia iglicy o jeden zabek i gdy tej "reakcji" jest za duzo to mozna uzyc takiej podkladki. Polecam. Mozna dorobic lub przystosowac jakas mala i cienka podkladke.
« Ostatnia zmiana: Października 11, 2015, 16:43:57 wysłana przez Yabaman »

Rozztocz

• Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #155 dnia: Września 26, 2015, 11:57:01 »

Kolego Yabaman jeśli dysponujesz suwmiarką zmierz proszę grubość tej podkładki i ewentualnie średnicę wewnętrzną ;)

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #156 dnia: Września 26, 2015, 15:15:28 »

Podaje wymiary podkladki pod zapinke iglicy:
Grubosc : 0.5 mm
Srednica wewnetrzna : 3.5 mm
Srednica zewnetrzna : 5.5 mm
Przy zakladaniu trzeba uwazac aby ta podkladka nie weszla w wyciecie iglicy a zapinka rownomiernie na niej osiadla. Jesli podkladka wejdzie w wyciecie i docisnie sie ja zaczepem linki to iglica bedzie za wysoko.

Pietras

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #157 dnia: Października 10, 2015, 19:03:03 »

Koledzy powiedzcie jak odpalacie swoje maszyny kiedy są zimne?
Czy dobrze u was działa ssanie czy maszyna zapala po kilku kopach? Co prawda ja mam inną wersję ale może wasze doświadczenia mi pomogą.y
Ja mam wrażenie ze u mnie nie działa ssanie, zapala kiedy chce i tylko wtedy gdy dodam troszkę gazu i się nakopię.

Jawa to świetny motocykl pod warunkiem że wymieni się z tuzin części na inne, lepsze.
Niektóre oryginalne rozwiązania są śmieszne i należy je poprawic.

killler

• Klubowicz
  • *
  • :)
« Odpowiedź #158 dnia: Października 10, 2015, 19:26:28 »

u mnie jak zimna i stoi powiedzmy tydzien nie palona to daje ssanie kop i za 1 strzalem zapala ale odrazu jak zapali musze wylaczyc ssanie bo zaczyna sie dusic, teraz po 1.5kkm zmienilem dysze glowna ze 130 na 120 to jutro jak pogoda dopisze to zobacze czy zapali od 1 no i czy przy v max nie bedzie brakowalo paliwa tak jak na dyszy 110. iglice caly czas mam maksymalnie opusszczona na dol
    Status GG
Jawa TS 350 638.0 89r.:)
Jawa 350 634.7 Tęczówka + Velorex 562 83r.:)
Cz 350 472.6 86r.:)

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #159 dnia: Października 14, 2015, 23:11:26 »

Pod iglicę będą pasować podkładki dystansowe od kół zębatych z mechanizmów zwanych "gearboxami" stosowanych w replikach airsoftowych. Są utwardzane i w paczce są zazwyczaj trzy rozmiary w tym 0,5mm. Można tym sposobem przenieść regulację iglicy na zupełnie wyższy poziom.

Mam tego garści w domu więc chętnie spróbuję.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Pawand

• Global Moderator
« Odpowiedź #160 dnia: Października 15, 2015, 08:35:29 »

Koledzy powiedzcie jak odpalacie swoje maszyny kiedy są zimne?
Czy dobrze u was działa ssanie czy maszyna zapala po kilku kopach? Co prawda ja mam inną wersję ale może wasze doświadczenia mi pomogą.y
Ja mam wrażenie ze u mnie nie działa ssanie, zapala kiedy chce i tylko wtedy gdy dodam troszkę gazu i się nakopię.
Ssania nie słychać tak jak w Jikovie, ale działa. Dzisiaj sprawdziłem zapalanie po 43 tygodniach. Zapaliła za 8 kopnięciem ( od początku włączony zapłon). Ssanie mam nie rozwiercone, dysza wolnych 30.

SofCHJanek

• Starszy Jawer
  • eMZeciarz
« Odpowiedź #161 dnia: Marca 12, 2016, 16:48:36 »

Może ktoś podać wymiary tego gaźnika? Chodzi mi o średnicę dolotu, wylotu i długość.
MZ ES 250/2 '72
MZ ETZ 150 '89
Jawa 356 '58

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #162 dnia: Marca 13, 2016, 13:07:07 »

Tutaj sa te wymiary. Mikcarb VM28 i Jikov stojacy obok dla porownania.
http://www.jawacz.pl/index.php?topic=17272.msg261318#msg261318

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #163 dnia: Marca 13, 2016, 21:10:46 »

U mnie zimna ma spore problemy  z odpaleniem i trzymaniem wolnych.Dysza ssania standardowa, główną 120.
Radzę sobie z tym w ten sposób ze przed odpaleniem wkrecam śrubę od przepustnicy o pół obrotu załączam ssanie i wtedy odpala.Po kilku chwilach ssanie trzeba wyłączyć i zanim naloze kask to wykrecam śrubę od przepustnicy do położenia wyjściowego.
Jak silnik jest ciepły trzyma wolne i znakomicie reaguje na ruch manetka
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

Pawand

• Global Moderator
« Odpowiedź #164 dnia: Marca 14, 2016, 10:23:39 »

Mam to samo. Jak są niskie temperatury to kiepsko odpala nawet na ssaniu ( nie rozwiercałem jeszcze niczego). Wystarczy, że dźwigienka ssania nie jest do samego końca opuszczona ( czasem się tak zatrzyma) i nie odpala. Jak już zapali to wszystko ok. Też na początku wkręcam śrubę od wolnych o pół obrotu

Damian 52

• Młodszy Jawer
  • **
  • jawa 638.1 yamaha xj900f honda sfx 50 fiat 125p
« Odpowiedź #165 dnia: Marca 14, 2016, 11:05:45 »

Widzę że te gażniki żyją swoim życiem , u mnie na ten przykład odpala zawsze bez problemu . Jednak działa to trochę inaczej niż w ikovie  ,mianowicie ssania używam jak silnik zimny i tylko żeby zaskoczył i wtedy od razu wyłączam ssanie . Silnik jak nawet bardzo zimny  od razy trzyma obroty . Gdy prubowałem go rozgrzewać na ssaniu  po chwili krztusił się i zalewał  , a dysza tylko główna zmieniona

Pawand

• Global Moderator
« Odpowiedź #166 dnia: Marca 14, 2016, 11:15:38 »

Obroty ma równe, tylko bardzo niskie, więc żeby nie szarpał to na początku trochę podkręcam. Mikcarby wszystkie mają to do siebie, że po zapaleniu na ssaniu prawie natychmiast się dławią.

deadamf

• Jawer
  • Jawa 350 TS Dniepr MT11 TA 600V Yamaha Xmax CZ 350
« Odpowiedź #167 dnia: Czerwca 06, 2016, 19:50:29 »

Cześć.
Dzisiaj ja wziąłem się za montaż mikcarba :) leżałem już chyba z rok na półce i się doczekał :D

Opisze jak poszło :)
Najwięcej się chyba namęczyłem z gumą gaźnika, nałożyłem tą mniejszą średnice na gaźnik i zabezpieczyłem opaską skręcaną, pomyślałem że dalej będzie łatwiej, nic takiego :( Trzeba się nieźle nakombinować żeby tą gumę wcisnąć, chyba odległość gaźnik z airboxem się zmniejszył bo u mnie ledwo coś tam można wcisnąć. Po długiej walce udało się :D
Jawa odpaliła prawie od razu :D
Gaźnik ma seryjne dysze 110 główną i jak dobrze pamiętam 25 wolnych obrotów.
Kolejny problem to linka, nie dało się jej odpowiednio naciągnąć, luz był za duży przez co ta miseczka przy gazie wyskakiwała i już nie wskakiwała na miejsce, co powodowało bardzo duże obroty. Najpierw zmieniłem śrubę regulacji naciągu linki na taką samą ale dłuższą z simsona, pasuje. Było lepiej ale okazało się, że sprężyna przepustnicy jest za słaba, dałem dwie takie same bo mam dwa mikcarby VM28.
Super, chodzi trzyma wolne no to jazda :D
Iglica na środku, śruba mieszanki wykręcona na 1,5 obr. później wykręcona o 0,5 obr. co dziwne nawet jak ją zakręcę to silnik dalej pracuje.

Doznania.
Od razu od ruszenia poczułem, że jakoś lepiej z dołu jedzie, nie buczy i fajnie się zbiera, łatwiej się rusza i chyba szybciej dokręca to 100 km/h. GPS vmax pokazał 107 km/h tak, że szału nie ma, ale uważam że jest lepiej. Zrobiłem tylko testowe parę km i miło się jechało :)
Wolne fajnie trzyma, chociaż wiadomo to 2t za wolne nie mogą być, ale pyka ładnie i chyba jakoś inaczej bo u mnie zawsze jak by jeden wydech bardziej było słychać a teraz jakoś tak inaczej.
Świece po trasie 50 km na starym gaźniku miałem ostatnio dość czarne, za bogata mieszanka. Dzisiaj po paru km są suche i takie szarawe, mieszankę mam chyba za bogatą bo na paręset metrów z tyłu było widać dym :D

Przeczytałem cały temat i piszecie, że na większych dyszach jest lepiej, tak że już dzisiaj z rana zamówiłem większą dysze główną i wolnych obrotów, to będę eksperymentował, bo jak może być jeszcze lepiej to super :D

P.S. - po jakimś czasie z otwartym kranikiem zauważyłem, że coś tam czasami kapnie z gaźnika ale nie wiem z którego miejsca. Te dwa wężyki ściągnąłem z gaźnika, po co one w ogólę są ? Muszą być ?

« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2016, 19:55:32 wysłana przez deadamf »
--
Pozdrawiam
Deadamf

Rozztocz

• Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #168 dnia: Czerwca 07, 2016, 09:31:43 »

Te dwa wężyki które były to przelewy... Ja u siebie też to wywaliłem... Co do dysz, to ja jeżdżę na konfiguracji 25/130 ale zmienię tylko dyszę jałowego na 35 i powinno być ok. Ostatnio uciekając przed burzą złapałem 130 na blacie, GPS pokazywał 132, więc paliwa mi raczej nie brakuje ;)

Co do wycieków, to trzeba rozebrać zaworek i go dobrze wyczyścić.

Gumę u siebie najpierw rozciągałem na nasadce do dokręcania główki ramy (chyba 41) podgrzewałem opalarką i rozciągałem... Fakt faktem, że ciężko jest tą gumę założyć... Ale przy Jikovie też się wk#$wi@łem...

Jak zrobisz jakąś trasę daj znać jak ze spalaniem...

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #169 dnia: Czerwca 07, 2016, 09:39:41 »

Cześć.
Spalanie mało mnie interesuje :) Oby nie było jakieś kosmiczne to będzie ok.

Gaźnik przed założeniem cały rozkręciłem, sprawdziłem czy wszystko wygląda ok i złożyłem. Zaworek iglicowy wyglądał dobrze.

Ciekawe jest to, że na Jikovie dysza główna to 92 i jest ok, a tu musi być taka duża ?

Gumę wcześniej grzałem w gorącej wodzie, tak że miękka była i na gaźnik jakoś udało się nałożyć. Gorzej z nałożeniem na airboxa bo tam jakoś mało miejsca jest między gaźnikiem a airboxem, myślę aby tam jakąś inną gumę nałożyć i opaskami pościskać.

A jeszcze tak spytam co daje zmiana dyszy wolnych obrotów ? U mnie na oryginalnej 25 utrzymuje ładnie obroty, więc po co zmieniać ?
Chodzi o przejście z niskich na średnie i na wysokie obroty ?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 07, 2016, 09:46:34 wysłana przez deadamf »
--
Pozdrawiam
Deadamf

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #170 dnia: Czerwca 07, 2016, 10:12:43 »

Ciekawe jest to, że na Jikovie dysza główna to 92 i jest ok, a tu musi być taka duża ?

Jikov ma jeszcze dyszę pomocniczą o rozmiarze 72. Czyli w dużym uproszczeniu razem z dyszą główną wychodzi przepustowość 164 + do tego jeszcze dysza Power Jet o nieznanej przepustowości.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #171 dnia: Czerwca 07, 2016, 10:20:49 »

A jeszcze tak spytam co daje zmiana dyszy wolnych obrotów ? U mnie na oryginalnej 25 utrzymuje ładnie obroty, więc po co zmieniać ?
Chodzi o przejście z niskich na średnie i na wysokie obroty ?
Nie wiem na ile moje przemyslenia sa sluszne ale pozwole sobie je napisac.
W Jikovie uklad dysz jest rozwiazany w ten sposob, ze jest dysza glowna 92 i tak zwana "dysza pomocnicza" lub "dysza sredniego zakresu obrotow" o rozmiarze 72. Najprawdopodobniej jest taki zakres otwarcia przepustnicy przy ktorych pracuja one rownoczesnie - niestety nie wiem jaki to zakres ale trudno wyobrazic sobie aby dysze przelaczaly sie z jednej na druga i ta pierwsza nie puszczala juz dalej paliwa. Dlatego przy maksymalnym otwarciu przepustnicy w Jikovie silnik dostaje chyba wiecej paliwa niz przez dysze 92 a power jet wlacza sie przy naglym otwarciu przepustnicy kiedy podcisnienie w gazniku jest najwieksze. Jesli zalozyc dysze 90 do gaznika z jedna glowna dysza (jak np. Mikcarb) to paliwa jest zdecydowanie za malo. Poprawa jest po wkreceniu wiekszych dysz.
Wolne obroty na Mikcarbie z dysza wolnych obrotow 25 nie sa zle ale paliwa jest troche za malo. Przejscie z takiej ubogiej mieszanki na wyzsze obroty jest plynne bo silnik nie musi wtedy niczego dopalac ale jesli obejrzec kolor plomienia przez swiece diagnostyczna to jest on bladoniebieski co swiadczy o tym, ze jest zbyt uboga (mam taka swiece i sprawdzilem). Jesli zalozyc wieksza dysze to kolor plomienia staje sie niebieski (czasem z zoltymi przeblyskami bo jak to dwusuw Jawa nie pali za kazdym razem) a motor na wolnych staje sie wyraznie silniejszy. U mnie z dysza 37.5 lub 40 mozna ruszyc praktycznie bez dodawania gazu, z dysza 25 trzeba obroty zwiekszac.

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #172 dnia: Czerwca 07, 2016, 16:30:53 »

I to wszystko wyjaśnia, dziękuje bardzo :)

Czekam tylko na dysze i w weekend testy :)
--
Pozdrawiam
Deadamf

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #173 dnia: Czerwca 09, 2016, 21:09:53 »

Cześć.
Post pod postem aby ktoś zauważył :)

Dzisiaj założyłem dysze główną 130 i wolnych obrotów 37,5, to największe jakie kupiłem, mam jeszcze mniejsze. Jak by było za bogato to mogę zmienić na mniejszą dyszę.

Jednak za bogato nie jest :)

Jawa fajnie jedzie, jest silniejsza od dołu i ja zostaje z tym gaźnikiem :)
Odpaliła zimna od razu na ssaniu po czym musiałem wyłączyć ssanie bo jak by się zalewał, ale ładnie równo chodził bez ssania.

Zrobiłem paręnaście km i jest dużo lepiej jak na oryginalnym pewnie wysłużonym Jikovie. Vmax się poprawił w porównaniu do mniejszych dysz, teraz GPSowo 117 km/h szału nie ma ale 100 km/h osiąga nie męcząc się. Prędkość przelotowa też się zwiększyło, bo łatwiej po prostu utrzymać wyższa prędkość, nie trzeba dużo cisnąć żeby te 90km/h mieć.

Iglica została na środkowym ustawieniu i pewnie sprawdzę jeszcze na ciut bogatszym ustawieniu, może być jeszcze lepiej.

Świece obydwie są suche i takie jakieś szarawe, ale najważniejsze że suche. Na Jikovie miałem czarne i mokre :(

PRoblem tylko bo lekko kapie mi paliwo z miejsca pod wężykiem paliwa, z tej kulki co wystaje, ciągle się tam zbiera paliwo jak kranik jest otwarty i kapie ;(
Wymieniłem wężyk na ciaśniejszy, dwiema trytkami ścisnąłem bo miałem podejrzenie że to z wężyka kapie, ale nic to nie dało :(

Oto zjęcia
https://www.dropbox.com/sc/a8fa11c4wp5245j/AABrMczUPKl08OEk7DGddxyPa

Czy to możliwe, żeby z tego miejsca się paliwo sączyło ?

--
Pozdrawiam
Deadamf

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #174 dnia: Czerwca 09, 2016, 21:24:39 »

Zawsze bedzie ciut kapać - ja mam 35 i 125 oraz iglica na 4 od góry i śmiga jak złoto ;)
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9   Do góry