witam
Ostatnio mam mało czasu na pisanie na forum i pisze tylko kiedy naprawde trzeba..
Po pierwsze:
"Pełny cykl docierania robi się tylko po szlifie cylindrów, czyli rozwierceniu ich średnicy. Wtedy po zabiegu zwanym honowaniem zostają takie mini ryski, które muszą zostać w pełni wygładzone w procesie docierania."
to nie tak! w ogóle slyszeliście o powierzchni Plateau? te "mini ryski" robi sie w konkretnym celu i ich całkowite usunięcie nie wiąże się z zakoñczeniem procesu docierania a z normalnym żużyciem cylindra. Powierzchnia po honowaniu ma zostać jak najdłużej z tymi ryskami podczas użytkowania silnika
Proces docierania ma za zadanie dopasować cylindry do tłoka i pierścieni, a nie jak ktoś dalej napisał "wylustrzenie garnka " (choc tu akurat tyczylo sie to chromowania)
błędem jest rozumowanie, że im powierzchnia cylindra blizsza idealnej gładzi tym lepiej.
powierzchnia plateau (po honowaniu i dotarciu) to taka gładka pustynia z kanionami w których płynie olej...

nie moge coś fotki w googlach znalesc żeby wam pokazac o co chodzi.
po drugie nie wymienia się samych pierścieni. chyba że nie ma innego wyścia bad¼ piercien jest za miekki dla danego cylindra.
jak założycie nowe pierścienie to chyba pod sprzedaż jawy:P bo docierajac się tylko jeszcze bardziej zajedzie się cylinder. Trzeba jeszcze uważać, żeby nie zakładac nowych pierścieni jak mamy rant na cylindrze bo się pewnie wyłamie.
co do chromowanych pierscieni, to używa je się tylko i wyłącznie przy bardzo dokladnej obróbce cylindra (to znaczy takiej, ze po szlifie nie wystepuje zjawisko zwane docieraniem (w takim znaczeniu jakie wy znacie... lub jest ono znikome). w innym wypadku piercien sie nie dopasuje i beda przedmuchy. a co do zakladanie pierscienia po docieraniu na normalnych pierscieniach tym bardziej pierscien nie bedzie przylegal odpowiednio i beda jeszcze wieksze przedmuchy. (powierzchnia po dotarciu nie robi sie przez jakies czary mary idealnie okragla.. tylko sie dopasowuje cos sie ma dopasowac)
tak dla ciekawskich.. warstwa chromu na pierscieniach wyglada jak chodnik z Polbruku

albo jak gładka droga brukowana!. dzieki temu pierscien "trzyma" olej i tymbardziej bardzo słabo "uklada się" do cylindra. jest to uzyskiwane poprzez zmiane polaryzacji prądu podczas chromowania.
to tak po ktotce.. jak ktos bedzie chciał to po hasłach które podalem juz sobie wiedze odnajdzie..
myśle, że w marcu napiszę większy artykuł na forum o grupie tłokowo cylindrowej Jawy. o zamiennikach jakie kupimy w polsce (jeden taki skanowałem w 3D i to w ogole nie jest podobne do oryginalu z czech ;P ) Ostatnie poł roku zajmuje sie takimi rzeczami . Tak się sklada, że mam kontakt z fabryką Jawy w Czechach.. jakiś czas temu podpisałem "cyrograf" o nie kopiowaniu, nie rozpowszechnianiu itp. i jestem w posiadaniu rysunków wykonawczych tłoka, cylindra i tulei cylindrowej 638 prosto z fabryki.
(jakos to tak wyszlo przy pracy przejsciowej. ogolnie sie zajmuje 3D, a raczej zaczynam sie zajmować skanowaniem 3D przedmiotow.)
takze po sesji zbiore z archiwum te wszystkie tematy o tłokach, jego owalizacji materiale itp. i postaram sie cos napisac.
pozdrawiam