Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 17:55:34
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Decyzja zapadła czyli remont IFA BK 350  (Przeczytany 12652 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
Decyzja zapadła czyli remont IFA BK 350
« dnia: Stycznia 13, 2008, 11:19:32 »

Po głowie od dawna chodził mi ten pomysł ale ostatnio zrodzil sie we mnie tak ostatecznie  pomysł złozenia IFY BK 350, jako ze moj wujek jedna posiada ale nie chce mi sprzedac, a w garazu mam rame, silnik, zbiornik dyfer i skrzynie plus troche innych gratow postanowiłem ze złoze z tego własna Ife ... Pomysł napewno szalony i kosztowny gdyz same czesci kosztuja majatek i sa trudno dostepne a i braki sa dosyc duze tak jak np. brak całego przodu, wydechow  kompletnych, siedzenia i  głowicy plus innych rzeczy, remont bedzie trwał kilka lat ale chec posiadania takiego zabytka z roku 57 produkowanego tylko przez piec lat jest strasznie silna.... ale jestem pełen nadziei ze sie uda... I tu panowie mam do was prosbe jezeli macie jakiejkolwiek czesci do tego motocykla lub kontakt z ludzmi ktorzy maja ife lub jakies czesci z niej byłbym wdzieczny.. aha moga byc tez czesci z mz ts 250 np. lampa przednia bo jest taka sama i inne detale z modeli mz..

uspokajam ze CZ nie pojdzie w odstawke (najpierw ja przygotuje do sezonu potem kompletuje ife) bo ten motocykl to Moja Czeska Kochanka i pozostanie w moim garazu wraz z innymi sprzetami w ktore włozyłem duzo serca i wiecie jak to jest... Pozatym Cz to moj motocykl numer jeden i tak juz pozostanie...
http://mienki1987.blogspot.com/

Schiso

• Gość
Odp: Decyzja zapadła czyli remont IFA BK 350
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 13, 2008, 11:27:23 »

No nie prędko poskładasz to, ale jak już złożysz to będzie dopiero machina  <thumbup> .
A i niema jak różowe lata 57  <thumbup> Coraz więcej rzeczy znajduje które są z 57 r. nawet w elektronice m.in: pewna lampa elektronowa produkowana w tych latach była.
 <cheers>

Batman

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 13, 2008, 11:30:59 »

No to powodzenia  :)
No i czekamy na wszelkie relacje bo mimo, iż to nie Jawka, każdy chętnie się z tym zapozna :)

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 13, 2008, 11:45:10 »

Kiedyś IFA MZ BK 350 była prezentowana w ¦M. Piękny motocykl  <yes>
Rzuć jakieś fotki nawet jeżeli jeszcze jest "w proszku".

alan666888

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 13, 2008, 12:13:22 »

Piękny ten motór.
Tu jest artykół :
http://serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,56422,1779356.html

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 13, 2008, 12:22:12 »

w proszku???? narazie mam zaminiowana rame,  zbiornik przedni blotnik,  kawałek tylnego i puszke na aku w orginalnym lakierze mocno zniszczonym z recznymi szparunkami, silnik czeka na rozebranie a skrzynia biegow??? no coz skrzynia jak i dyfer leza rozebrane na czesci pierwsze w skrzyni... po sesji zamierzam polakierowac rame na czarno i przeszpachlowac zbiornik etc. i dac na to podklad... zobaczymy jak fundusze pozwola bo CZ czeka na nowy kopniak i aku...  kiedys w SM dali historie tego motocykla i to jedyne zrodlo info na temat tego motocykla jakie posiadam no i wiedza taty i wujka.. teraz nie ma sensu wrzucac jakichkolwiek fotek bo wszystko jest rozłozone po całym garazu , jak tylko polakieruje rame i  wstepnie cos zloze to wrzuce fotki i bede sie starał w tym watku opisywac historie składania tego motocykla... narazie zapadła dezyzja i przygotowałem wstepny kosztorys około 3500 zł z tendencja w gore bo silnik wymaga kapitalki i zawsze znajda sie rozne drobiazgi ktore kosztuja duzo i ciezko je  dostac... no i szukam materiałów na temat ify z proba nawiazania kontaktoew z ludzmi ktorzy maja ten motocykl i przeszli przez jego renowacje...

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 13, 2008, 19:14:49 »

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=294123996

Bardzo ładny egzemplarz <thumbup>
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 13, 2008, 19:34:55 »

ładny ale dwa detale mnie raza zbyt duze logo mz w oryginale bylo mniejsze i kolor szparunkow bo prawie ich nie widac (oryginał złote).. dzisiaj doszedłem ze tłumiki pasuja od jawy perak (tłumiki rybki) bo sa identyczne tak wiec oduszcze sobie kupno nowych polskich niesprawdzonych za 420 zł takich jak  tej mz bk 350

Piszczałka

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 13, 2008, 19:40:48 »

¯yczę powodzenia, niech chwile wątpliwości znikają jak najszybciej a załamania będą krótkie, życzę osoby która powstrzyma cię przed wrzuceniem Ify do rzeki oraz rodziny, która nie będzie mówić „tyle czasu robisz ten motor ty go nigdy nie skoñczysz”

Mówię szczerze i prawdę WFm robiłem 4 lata z braku pieniędzy głównie bo części są, załamañ miałem niewiele,  kilka załamañ miałem podczas remontu borewicza ora  kłopotów z doc. jako jego serducho, bez osób bliskich i wspierających mnie( brat i dziewczyna) niewykluczone że bym się golił borewiczem np. dzisiaj

Pozdrawiam i powodzenia !!!!!!!!!!!

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 13, 2008, 19:47:49 »

tak sie składa ze ja tez rekonsrtułuje swoja pannonie T1  <thumbup>  ciezko idzie bo duzo pieniedzy trzeba wydac by to jakos wygladało kupowanie elementów to jest pryszcz najgorsze sa elementy ramy co gorsza jak sa duze ubytki lub wgniecenie bo doprowadzic szpachle do stanu prawie idealnego jest bardzo trudne i potrzeba duzo duzo czasu i nerwów nie wspominajac o jakims pojeciu ( ja go do szpachlowania nie mam :[ mimo wszystko gratuluje tego motocykla a takze zycze powodzenia : Dodam dwa zdjeca mojej pannoni jak ja przywiozłem i po lekkim zkompletowaniu mam nadzieje ze sie nie obrazisz <cheers>

Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 13, 2008, 21:59:55 »

Decyzja zapadła bo poparł mnie moj Tata a skoro jest ktos kto Cie poprze to znaczy ze nie jestem jedynym szaleñcem... Mama jeszcze o niczym nic nie wie ale jak sie dowie to bedzie ze samochod bys sobie kupil a nie w złoma pieniadze ładujesz... Wiem ze niebedzie lekko ale skoro nie ja jedyny mam taki szalenczy pomysł ale i Gustaw czy Pawel (jego Iz i MZ)to mnie troche podpiera na duchu i  mobilizuje... O kwitach na ta rame nawet nie myslałem najpierw chce ja zrobic
Gustaw jak moglbym sie obrazic... tak btw mam do panonii  kompletna lampe przednia i wozek boczny do remontu i nie wykluczone ze poswiece go dla  ify (do ktorej był podłaczony) ...
Pozatym wiem ze to forum i wy pomozecie mi rozwiazac problemy ktore sie pojawia w trakcie remontu bo tutejsze towarzycho jest wszechstronie wykształcone motoryzacyjnie...

A i panowie wiem ze wielu z was szpera po złomowiskach dla rozrywki (ja mam do takiego za daleko) i gdybyscie wygrzebali cos konkretnego do ify to jakos bysmy sie dogadali... lista potrzebnych mi rzeczy jest długa...bardzo długa...

wysoki33

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 13, 2008, 22:14:07 »

To i ja się muszę przyznać, że kupiłem sprzęt do restauracji, a mianowicie Jawke 20. Wybór padł nie przez przypadek na to maleñstwo, ponieważ części są do niej bardzo tanie i wiem, że będę w stanie doprowadzić ja do 100% orginału. Wolę zacząć zabawe ze starszymi sprzętami od czegoś "łatwego", żeby się nie okazało po jakimś czasie, że stane na pewnym etapie i tak zostanie. Chcę nabrać trochę doświadczenia z restauracjami starych motocykli i wtedy podjąć się czegoś dużego. Jak skoñcze remont silnika w czerwonej i zrobie kilka detali w czarnej (m.in zadupek) wtedy zabierama się za malutką. Mam zamiar zrobić ją  w tym roku do koñca.
¯yczę Ci Mienki powodzenia w odbudowie i przede wszystkim wytrwałości  <cheers>

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 13, 2008, 22:56:24 »

Wysoki masz racje jawa 50 to jest najlepszy wybór dla poczatkujacego konesera ja sie rzuciłem na głęboką wode tylko dlatego ze motocykl dostałem praktycznie za darmo pieniedzy wsadzonych sie nie liczy -liczy sie przyjemnosc i iwestycja bo powazniemówiac no zabytku nie tracisz :)
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 13, 2008, 23:37:50 »

ja sklejam do kupy DKW RT 200 z 1939 roku. niedawno znalazłem na złomie cylinder i wał do niej! dacie wiarę w takiego farta! a miałem pojechać po kątowniki :>

EWA_21

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 13, 2008, 23:44:29 »

Możecie mi wytłumaczyć czy to w koñcu jest IFA BK czy MZ BK? czy to od rocznika zależy?

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 14, 2008, 00:01:28 »

cytat z artykułu ¦M:
"Bezpośredni spadkobierca DKW-IFA, czy - jak kto woli - IFA, a pó¼niej MZ (Motorradwerk Zschopau) stworzył wyjątkowo ciekawy model z silnikiem dwusuwowym, dwucylindrowym w układzie boxer."

chyba obie nazwy są prawidłowe (jak się mylę to przepraszam).

EWA_21

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 14, 2008, 00:06:34 »

a te symbole B i K? to znaczy Boxer Kardan?

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 14, 2008, 00:13:39 »

Tak piszą. A jak piszą w gazecie to musi być prawda ;)

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 14, 2008, 13:31:18 »

tak własnie boxer kardan, model bk produkowano bodajze od roku 1954 do 1959 z modernizacja w 1957 zmiana swiatła tylnego wydechow filtra powietrza i podniesienie mocy do 18.5 KM wtedy tez zmieniono nazwe na MZ, ogolnie motocykl byl bezobslugowy i bezawaryjny, ale kosztowny w produkcji ze wzgledu na wał kardana i to iz jest to bokser....

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 14, 2008, 13:51:04 »

i to iz jest to bokser....
od kiedy "iż" to jest boxer :> <lol>
wynika z tego,że MZ są lepsze bo najpierw moto musi miec odpowiednią moc,żeby mieć prawo do noszenia znaczka MZ. :> ;)
a tak ps. Koleżanka Ewa wzięła się za jakąś porządną lekturę w koñcu i coś tam nawet wie ;) :>

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 14, 2008, 14:00:50 »

Jawsim niezbyt cie rozumiem???
choc moj post tez jest niejasny ale wyjasniam mi chodzilo o to ze ifa jest bokserem i koszty produkcji tego typu silnika byly wieksze niz klasycznej jednostki... nazwe zmienili nie przez modernizacje modelu ale modernizacje firmy....

Schiso

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 14, 2008, 14:09:25 »

Sam się rzuciłem na głęboką wodę z moją 353. Wcześniej odnowiłem Kake ale nie do koñca tak na orginał bo kolor dałęm całkiem inny niż były (srebrny w metaliku, aczkolwiek były też fabryczne te jawki białe :) ) i zdjąłem blachy osłaniające kolana(nielubie ich...). Kaka jest co prawda z roku 80tego ale ma sporo części od jej brata z 73 bodajże (różne drobnostki typu dysze które tam zapodziały się, tłumik cygarko itp).
Biorąc się za jaweczki te byłem nieco pare lat wstecz i chodziło głównie aby to je¼dziło jak należy. Cóż jaweczka ta teraz chodzi super. Silniczek chodzi wyśmienicie bo od fabryki nie był rozpołowiany silnik  <thumbup> !! A drugą sprzedałem w częściach (silnik - którego udało mi się odpalić i rame osobne) niestety do ramy by trzeba sporo spawać drobnostek typu mocowania blach, zamek siedzenia itp to już dałem spokuj sobie z tym. A teraz remont 353 stoim z braku kasy  :-/ <sadwalk>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 14, 2008, 14:21:52 »

oj jaja sobie robiłem bo napisałeś-  "iż jest to boxer" wiem że użyłeś wyrazu I¯ jako synonim wyrazu ¯E, ale mi się to z iżem skojarzyło.
co do nazwy to też żarty były, chodziło mi o to,że jak zmodernizowali moto to nazwę zmienili na MZ, a wiem ,że to było formalne rozegranie. ogólnie jaja, ale dzisiaj mam coś kwaskowe poczucie humoru :>

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 14, 2008, 14:30:05 »

faktycznie nie zauwazylem emotek...  <frusty> <dontgetit>  słaby dzien mam

a tak ps. Koleżanka Ewa wzięła się za jakąś porządną lekturę w koñcu i coś tam nawet wie
Jawsim nie mow Kolezance co ma czytac bo jak przeczyta wiecej ksiazek niz my i jak zalozysz watek: Nerwy mnie biora... kawasaki nie ma iskry a Ewa pojedzie ci takimi terminami ze bedziesz rozszyfrowywał enigma...

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 14, 2008, 14:42:08 »

<sadwalk> cholera. na razie ma inne zajęcie- lutuje kabelki przy swej zJawie. a tak na marginesie wszelki książki muszę pochować. ;)