Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:01:25
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Sprzęgło jawa 350 TS  (Przeczytany 6055 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

adam2701

• Gość
Sprzęgło jawa 350 TS
« dnia: Grudnia 25, 2007, 13:38:34 »

Rozkładałem silnik i wypadła mi jakaś kuleczka kumpel mówił ze to do sprzęgła ale gdzie ona ma iść to nie wiem proszę o waszą pomoc ???

madras30

• Gość
Odp: Sprzęgło jawa 350 TS
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 25, 2007, 14:05:53 »

to zalezy:

jeśli  kulka ma średnice z kilka 5-6 mm to tu  http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/341e9729189bd0dc.html ( element nr 20) - w zasadzie to nie wypadnie jeśli nie wykręcisz wcześniej śruby regulującej luz w automacie ale i kto wie? może poprzedni właściciel zapakował inna bo sie oryginalna zgubiła?

natomiast jak maleñka- jak od wianka w główce ramy od roweru 2-3 mm, to rozdziela ona szpilki-popychacz i jest w wałku sprzęgłowym (pomiędzy el. 7 a 9). Masz tą szpilkę jedną ( myśl techniczna Polaków jest czasem zadziwiwjąca  <lol> ) ? czy z 2 części, jak z dwóch i zmieści się ta kulka w wałek sprzęgłowy to dalej już wiesz...
« Ostatnia zmiana: Grudnia 25, 2007, 14:08:08 wysłana przez madras30 »

adam2701

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 25, 2007, 17:54:03 »

Aha no to jest ta kulka rozdzielająca chyba ale po co ona tam to ja nie wiem bez tej kulki chyba też będzie działać ????  mam z dwóch części jedna szpilka krótsza a druga dłuższa ale po co jest tam ta kulka???
« Ostatnia zmiana: Grudnia 25, 2007, 17:57:09 wysłana przez adam2701 »

madras30

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 25, 2007, 19:26:19 »

będzie jak najbardziej o ile masz oryginalne szpilki- z porządnego materiału, zrób sobie z gwo¼dzia i daj bez kulki to zobaczysz jak będzie fajnie jak zaklinują Ci się w wałku sprzęgłowym kiedy  trące o siebie płaszczyzny szpilek rozetrą się na grzybka  a po co jest kulka? a po co np. w śrubach ściągaczy jest zaprasowany śrut?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 25, 2007, 19:30:36 wysłana przez madras30 »

adam2701

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 25, 2007, 20:01:34 »

Aha dzięki a tą kulkę mogę tak o włożyć od strony zębatki zdawczej i pó¼niej popychacz i drugi popychacz od strony sprzęgła ?????? bo nie wiem bo chyba między wałkiem zębatki zdawczej a wałka posredniego jest luka i ona może tam wpaść proszę o pomoc?????

madras30

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 25, 2007, 21:18:24 »

odwrotnie raczej- najpierw popychacz nr 7 bo ma tą główkę i jak zauważyłeś wejdzie tylko na rozmontowanych tarczach i po skręceniu silnika- dopiero kulka i druga szpilka z koreczkiem- uszczelniaczem jakby aby sie olej z wałka właśnie nie wylewał za mocno -element 8,9 i9a http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/77f0af7fbf851c20.html . jak położysz skręcony silnik wałkiem zdawczym do góry to sam zobaczysz, że kulka musi wpaść w otwór wałka sprzęgłowego i nie ma możliwości by wpadła gdzieś indziej-kulka ma z 2 mm a luz między czopem walka sprzęgłowego a otworem w wałku zdawczym--właśnie- tak na oko ile wynosi? sprawd¼ sam :-)

pozdrawiam

mad

adam2701

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 27, 2007, 15:37:34 »

Jeszcze jedno pytanie coś mi się kopka blokuje jak kopne to niechce wrócić i jakoś sie blokuje nie weim o co ale pózniej nie moge jej wrócić i musze rozkręcać lewą pokrywę ???? i może ktoś ma foto jak powinna wyglądać ta założona sprężyna od półksiężyca?????
« Ostatnia zmiana: Grudnia 27, 2007, 15:49:38 wysłana przez adam2701 »

madras30

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 27, 2007, 18:52:15 »

Bardzo chaotycznie piszesz. Precyzuj dokładnej pytania i przemyśl nieco nawet jak czasem potrzeba opisać to czy owo łopatologicznie.
  Nie wal tyle znaków zapytania bo zobacz sam jak to wygląda z drugiej strony czyli od strony czytającego: z Twojego zdania za choinkę nie wiem czy musisz za każdym razem odkęcasz tę pokrywę czy  będziesz  musiał odkręcić tą pokrywę - przez te znaki zapytania na koñcu zdania.
Niestety nie mam foto ale może coś Ci podpowiem. Jeden koniec sprężyny ma koniec prosty i zapiera się o ściankę karteru a drugi koniec ma zagięcie- jak łatwo sie domyślić to zagięcie chwyta za półksiężyc jak włożysz go tym podtoczeniem w otwór sprężyny- na pewno wiesz o co chodzi, wówczas sama a sprężyna się "haczy" i gotowe. Dalej jak też zauważysz by półksięzyć "siadł" na swoje miejsce należy włożyć jeden koniec sprężyny w karter i pokręcając półksięzycem  w prawo tak by wszedł na swoje miejsce napinasz wstępnie sprężynę- nie jest to takie łatwe nie jest taka miękka ale pójdzie- jak każdy Jawer na pewno masz siłę i zacięcie  <photo>.  Stąd sprężyna da rade odbić chyba, że nie założyłeś sprężyny na półksiężyc i ścisnąłeś wszystko i pewnie stąd kłopoty ale nie wiadomo, lepiej by było jakbyś Ty wrzucał foty z tym z czym masz problemy. Możliwe jeszcze, że nie dokładne osiadła pokrywa sprzęgła-poluzuj pokrywę  stuknij, puknij i dokręć- możliwe że pomoże jak  na sprężynie masz ok. 
Pisz dokładniej bo zobacz ile potem tekstu musisz czytać  <scared> no i skoñcz z tymi znakami zapytania  :P

adam2701

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 27, 2007, 20:30:04 »

Dzięki za rozpisanie się ale i tak z tego prawie się nic nie dowiedziałem ja sprężynę od półksiężyca mam jedną stronę sprężyny tą prostą zablokowaną o karter a dokładnie o tą wypukłość bo tam idzie śruba od skręcania silnika a drugą koñcówkę o półksiężyc ale nie wiem dlaczego mi się kopka blokuje przed rozbiurką silnika było wszystko dobrze ?

madras30

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 27, 2007, 22:02:05 »

od razu lepiej ! dzięki

czyli masz ok ze sprężyną i wynika, że jest dobrze zamontowana, opisz bardziej to z tą sprężyną bo faktycznie masz problem. Ja jak składałem po kapitalce tez nie cofała się łatwo kopka ale jak Ci pisałem poluzowałem dekiel, stuk puk gumowym młoteczkiem i skręciłem i grało, czasem pierścieñ uszczelniający trzyma jak wymieniałeś na nowy,  jak Ci się ta kopka blokuje: wciskasz i idzie w miarę bez oporów naciągając sprężynę zanim półksiężyc oprze się o koło na koszu czy ciężko i ciężko tez wraca? czy w ogóle nie wraca? czy jak? potrzebuję i Koledzy czytający tez na pewno więcej informacji. Może posprawdzaj wszystko mm po mm montaż, luzy, z jaką siłą musisz obracać elementy, Ciężko będzie Tobie coś doradzić inaczej.

Pozdrawiam

mad.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 27, 2007, 22:07:41 wysłana przez madras30 »

adam2701

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 28, 2007, 12:44:28 »

dzięki za odpowiedzi ale już chyba rozwiązałem problem zapomniałem o podkładce pod sprzęgłem wsadziłem tą podkładkę i wszystko gra kopka odbija dzięki :)

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 28, 2007, 13:17:09 »

hehe no i wszystko jasne, brak podkladki pod koszem... tego mozna sie bylo spodziewac  :P